АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Д. Кропивниця

Е. Червоний плоский лишай

38. У дитини 5 місяців, що лежить на боці, лікар великим і вказівним пальцями провів по паравертебральних лініях від шиї до сідниць. Це ви­кликало вигинання тулуба дугою, від­критою дозаду, при цьому розігнулася й відвелась нога. Оцініть визначений безумовний рефлекс:

А. Рефлекс Моро

В. Фізіологічний рефлекс Галанта

С. Патологічний рефлекс Переса

Д. Фізіологічний рефлекс Переса

Е. Патологічний рефлекс Галанта*

39. У 7-річного хлопчика, що одер­жував бісептол, відзначається блі­дість, субіктеричність склер. Печінка + 2,5см, селезінка +3см. Аналіз крові: Ер -1,5х10|2/л,ретикулоцити-0,003х106/л, Л - 14,2х109/л, мієл. - 1 %, ю - 2 %, п/я - 8 %, с/я - 66 %, л - 20 %, м - 3 %. Білірубін крові - 36,7 мкмоль/л (не­прямий). Реакція Кумбса пряма (+). Осм. резистентність еритроцитів: тах - 0,46 %, тіп - 0,34 % розчину КаСІ. Яке захворювання можна при­пустити у даного пацієнта?

А. Спадкова мікросфероцитарна гемолітична анемія Мінковського - Шоффара, гемолітичний криз

В. Набута гемолітична анемія, імун­на форма, гемолітичний криз *

С. Вірусний гепатит

Д. Набута гіпопластична анемія

Е. Хронічний мієлоїдний лейкоз

40. У дитини 7-ми років з'явили­ся набряки на обличчі, нижніх кінців­ках, підвищення температури тіла до 37,5 °С, потім приєдналися головний біль, блювота, болі в животі. Протягом 2-х тижнів на шкірі - елементи стреп­тодермії. АТ- 130/80 мм рт. ст. За­гальний аналіз сечі: колір "м'ясних по­миїв", білок - 2,0 г/л, Л - 4-6 у п/з, Ер - змінені і незмінені, усе п/з. За­гальний білок крові - 62,4 г/л, холес­терин крові - 4,3 ммоль/л. Установіть попередній діагноз:

А. Гострий гломерулонефрит з нефротичним синдромом і гематурією

В. Гострий гломерулонефрит з нефротичним синдромом

С. Гострий гломерулонефрит з нефритичним синдромом*

Д. Гострий пієлонефрит

Е. Тубулоінтерстиціальний нефрит

41. Дитина 10 років знаходиться в стаціонарі з приводу гострого гломеру­лонефриту з нефритичним синдромом, період початкових проявів з порушен­ням функції нирок. На тлі сильного го­ловного болю з'явилися блювота, по­рушення зору, потім утрата свідомості, судоми. Вкажіть основний метод про­філактики даного стану:

А. Препарати кальцію

В. Кардіотоніки

С. Кортикостероїдні засоби

Д. Протисудомні засоби

Е. Гіпотензивні засоби*

42. У дитини 10 років з'явилися папульозно-геморагічні висипання в ділянці кінцівок і на сідницях, симе­трично розташовані, місцями злиті, болі в животі нападоподібного харак­теру, блювота, відмова від їжі. Назвіть метод профілактики вторинного гло­мерулонефриту у дитини:

А. Санація вогнищ хронічної ін­фекції

В. Призначення нестероїдних про­тизапальних засобів

С. Ентеросорбенти

Д. Адекватна антикоагулянтна те­рапія *

Е. Кортикогормональні засоби

43. Хлопчик 10 років скаржиться на головні болі. При об'єктивному об­стеженні виявлена артеріальна гіпер­тензія. АТ на руках - 130/90 мм рт. ст., на ногах - 170/110 мм рт. ст. Відзна­чені гіперстенічна статура, ознаки передчасного статевого розвитку. Rо до­слідження кистей виявило закриття зон росту. У сечі підвищений рівень 17-КС, загальний аналіз сечі патоло­гії не показує. Який діагноз найбільш імовірний у дитини?

А. Природжена дисфункція кори наднирників*

В. Коарктація аорти

С. Гострий гломерулонефрит з нефритичним синдромом

Д. Природжена аномалія судин ни­рок

Е. ВСД по гіпертензивному типу

44. У дитини 12 років діагносто­вано неревматичний кардит, гострий, середньої тяжкості, з ознаками СН І ступеня через 7 днів після перенесеної гострої респіраторної вірусної інфек­ції. Який патогенетичний механізм лежить в основі захворювання?

А. Токсичний

В. Інфекційний*

С. Алергічний

Д. Аутоімунний

Е. Інфекційно-алергічний

45. У дитини 10 років констатова­но гострий гломерулонефрит з нефритичним варіантом та помірно вираже­ними набряками на обличчі. Добовий діурез знижений на 50%. Після госпі­талізації і дотримання суворого ліж­кового режиму діурез поступово від­новився після 4-ї доби. Який механізм зумовив олігурію в даному випадку?

А. Підвищення внутрішньосудинної коагуляції

В. Підвищення проникності базаль­них мембран

С. Зниження клубочкової фільтра­ції та підвищення реабсорбції *

Д. Підвищення секреції ангіотензину II

Е. Підвищення продукції альдосте­рону

46. До стаціонару доставлена шестимісячна ди­тина в стані різкого рухового неспокою і загального ціанозу. Приступ повтор­ний. Попередні приступи виникли після 4-х місяців, були короткотрива­лі. З народження констатовано стеноз легеневої артерії. При огляді дитина різко неспокійна, плаче, не реагує на випоювання, їжу. Загальний ціаноз, мармуровість, підвищена вологість шкіри, ЧД - 72 /хв, ЧСС - 184/хв. Печінка +3см. Діурез знижений. Яким синдромом найімовірніше зумовле­ний стан дитини?

А. Ядушно-ціанотичним приступом *

В. Гострим набряком легень

С. Гострою коронарною недостат­ністю (Кіша)

Д. Набряком мозку

Е. Кишковою колькою

47. У переношеного новонародже­ного, що народився на 43-му тижні ва­гітності, відмічається апное, блідість, дитина покрита зеленуватою амніо-тичною рідиною. Перші кроки в реані­мації новонародженого включають:

А. Катетеризацію умбілікальної вени

В. Штучну вентиляцію із застосу­ванням маски з мішком

С. Штучну вентиляцію із застосу­ванням ендотрахеальної трубки

Д. Застосування 100 % кисню

Е. Відсмоктування вмісту трахеї*

48. Хлопчик 10 років доставлений в клініку після укусу бджоли: з'явив­ся набряк губи, обличчя, шиї, відчуття жару і нестачі повітря. Дихання утруд­нене, шумне, пінисті виділення з рота, кашель. Шкіра бліда, холодна. Брадипное. Тони серця глухі, аритмічні. Пульс ниткоподібний. Який діагноз поставить лікар-реаніматолог?

А. Гостра серцево-судинна недостат­ність*

В. Набряк Квінке

С. Бронхіальна астма

Д. Анафілактичний шок

Е. Церебральна кома

49. Дитина народилася недоно­шеною. У перші години життя відзна­чалися рясні пінисті виділення з рота. При спробі нагодувати чи напоїти від­значено приступи асфіксії. Через 8 го­дин після народження стала наростати задишка, апное. У легенях маса різно­каліберних вологих хрипів. Найбільш імовірний діагноз?

А. Пневмопатія

В. Порушення мозкового кровообігу

С. Аспіраційна пневмонія *

Д. Діафрагмальна грижа

Е. Трахео-стравохідна нориця.

50. Хлопчик народився від V ва­гітності, яка перебігала з токсикозом І і ІІ-ї половини, на 33 тижні ґестації з масою 1400 г. Перші 4 вагітності у ма­тері закінчилися спонтанними аборта­ми. У дитини діагностовано гідроцефа­лію, природжену ваду серця, гепатит, хоріоретиніт. Яка внутрішньоутробна інфекція має місце у хворого?

А. Токсоплазмоз*

В. Цитомегалія

С. Краснуха

Д. Лістеріоз

Е. Сифіліс

51. У новонародженої дитини з 3-го дня життя з'явилися кривава блю­вота, рясні (3-4 рази на день) криваві випорожнення темно-коричневого ко­льору, кровотеча із пупкової ранки, а також геморагічна висипка на шкірі. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Гемолітична хвороба новонаро­джених

В. Сепсис новонароджених

С. Синдром проковтнутої крові

Д. Геморагічна хвороба новонарод­жених*

Е. Гастроентероколіт

52. У 3-денної доношеної ново­народженої дитини спостерігаєть­ся рівень непрямого білірубіну -345 мкмоль/л, погодинний приріст -6,8 мкмоль/л. Стан дитини важкий: зниження рефлексів, гіпотонія м'язів, тремор кінцівок. Кров дитини та мате­рі несумісна за Rh-фактором. Який ме­тод лікування найбільш ефективний?

А. Лікування не потребує

В. Фототерапія

С. Прийом фенобарбіталу

Д. Гемосорбція

Е. Замінне переливання одногрупної та Rh-сумісної крові*

53. Дитина народилася від І вагіт­ності в ґестаційний строк 37 тижнів шляхом кесаревого розтину з масою тіла 5100 г. Мати хворіє на цукровий діабет протягом 5 років. Під час огля­ду: коротка шия, гіпертрихоз. Встановіть попередній діагноз:

А. Гіпертиреоз

В. Гіпотиреоз

С. Діабетична фетопатія*

Д. Хвороба Дауна

Е. Хвороба Іценка - Кушинга

54. Дитина народилася недоноше­ною від III вагітності в ґестаційний строк 34 тижні з масою тіла 2000 г. По­передні вагітності закінчувалися народженням мертвих дітей. Дитині вста­новлено діагноз: токсоплазмоз. Призначте лікування.

А. Антибіотики цефалоспоринового ряду

В. Піриметамін*

С. Аміноглікозиди

Д. Нітрофурани

Е. Бісептол

55. Дитина народилася від І вагіт­ності в ґестаційний строк 42 тижні з масою тіла 4300 г. Під час огляду відмічається великий живіт, пупкова кила. Обличчя пастозне, перенісся широке, плоске, язик висунутий; очі малень­кі, губи товсті. Низький тембр голо­су. Шкіра суха, жовтяниця, лущиться, холодна на дотик. ЧСС - 120/хв. Яке захворювання можна запідозрити?

А. Хвороба Гіршпрунга

В. Хвороба Дауна

С. Хондродистрофія

Д. Природжений гіпотиреоз *

Е. Гемолітична хвороба новонаро­джених

56. Дитина народилася від III по­логів з масою тіла 1200 г у ґестаційний строк 34 тижні. Перебіг вагітності з анемією, погрозою переривання. Че­рез декілька годин після народження встановлений діагноз "СДР". Призна­чте етіопатогенетичне лікування.

А. Інгаляції сурфактанту*

В. Оксигенотерапія

С. Антибактеріальна терапія

Д. В/в інфузії глюкози

Е. В/в інфузії сольових розчинів

57. Новонародженій дитині віком 23 години встановлено діагноз: гемолітична хвороба новонароджених за резус-фактором. Рівень загального бі­лірубіну становить 200,57 мкмоль/л за рахунок непрямого білірубіну. Яка тактика неонатолога?

А. Консервативна терапія

В. Операція замінного переливан­ня крові *

С. Гемосорбція

Д. Фототерапія

Е. Спостереження за дитиною і ла­бораторний контроль

58. У новонародженої дитини від­значаються вади розвитку: ранній фетальний кардит, незрощення верхньої губи. В який період внутрішньоутробного розвитку відбулась дія можливо­го етіологічного чинника?

А. 22-й тиждень внутрішньоутробного розвитку

В. Останній тиждень

С. Перший триместр вагітності*

Д. 28-й тиждень внутрішньоутробного розвитку

Е. 32-й тиждень внутрішньоутробного розвитку

59. Немовля народилось від дру­гої доношеної вагітності, других тер­мінових пологів від матері, яка має групу крові А(ІІ) Rh(-). Група крові дитини - 0(І), Rh(+). Рівень непря­мого білірубіну у крові з пуповини складав 45 мкмоль/л. Через 3 години був отриманий показник вмісту не­прямого білірубіну у сироватці крові дитини - 105 мкмоль/л. У цей момент дитині слід призначити:

А. Інфузійну терапію

В. Фототерапію

С. Фенобарбітал

Д. Ентеросорбенти

Е. Замінне переливання крові*

60. Дитина народилася від пер­ших пологів, термін ґестації 39 тиж­нів. Вага при народженні 3500. Через 18 годин з'явилась жовтяниця. Рівень білірубіну становив 110 мкмоль/л. Перинатальних ускладнень не було. Що з перелічених чинників жовтяниці най­менш імовірне?

А. ГХН по Rh-фактору або АВО-системі

В. Фізіологічна жовтяниця*

С. Сепсис

Д. Природжена гемолітична анемія

Е. Фетальний гепатит.

 

 

Варіант 8

1. У 2-місячного хлопчика після проведення профілактичного щеплення спостерігалася тривала кровотеча з місця ін’єкції, після чого утворилася внутрішньомязова гематома. Об’єктивно: значне підвищення споживання протромбіну та виражене подовження активованого часткового тромбопластинового часу. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Хвороба Шенлейн-Геноха

В. Гемофілія*

С. Вроджена афібриногенемія

D. Геморагічна хвороба новонароджених

Е. Хвороба Верльгофа

2. В учня 8 класу після травми відзначається різка атрофія всіх мязів лівої руки, тонус яких різко знижений, активні рухи збережені тільки в лівому суглобі, ступня учня деформована. Опорна функція лівої ноги відсутня, Опорна функція правої ноги збережена. Хлопчик носить ортопедичне взуття. До якої групи фізичного виховання можна віднести хлопчика?

А. Спеціальна *

В. Додаткова

С. Підготовча

D. Інша

Е. Основна

3. У дитини 2-х років після гри з „мозаїкою” раптово виник кашель, стридорозне дихання, потяг до блювоти, ціаноз. Що має запідозрити лікар в першу чергу?

А.Гостру пневмонію

В. Кашлюк

С. Гострий ларингіт

D. Аспірацію стороннього тіла*

Е. Гострий ларинготрахеїт

4. У 2-місячного хлопчика після проведення профілактичного щеплення спостерігалася тривала кровотеча з місця ін’єкції,після чого утворилася внутрішньом’язова гематома. В крові: значне підвищення споживання протромбіну та виражене подовження активованого часткового тромбопластинового часу. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Хвороба Верльгофа

В. Хвороба Шенлейн-Геноха

С. Вроджена афібриногенемія

D. Гемолітична хвороба новонароджених

Е. Гемофілія*

5. У дитини 1 року спостерігаються t°=39,8°С, рідкі випорожнення. Протя­гом 5 днів лихоманила з періодами під­вищення температури до високих ци­фр. Змарніла, бліда. Тургор тканин зни­жений. Тони серця приглушені. Живіт здутий, бурчання в ділянці пупка, болі­сність під час пальпації. Печінка +3,5см. Випорожнення рідкі, 10 разів на до­бу, зеленого кольору, зі слизом. Який найбільш імовірний діагноз?

А.Дизентерія

В. Сальмонельоз*

С. Ротавірусна інфекція

D.Вірусний гепатит

Е. Ешерихіоз

6. Дитина 7 років гостро захворіла з підвищенням температури до 38°С, з'я­вилися нежить, кашель, сльозотеча та великоплямиста висипка на шкірі. Сли­зова оболонка зіва набрякла, гіперемійована, з білуватими плямами в ділян­ках щік. Запалення якого характеру ле­жить в основі змін слизової оболонки?

А. Геморагічне

B. Гнійне

C. Фібринозне

D. Серозне

E. Катаральне*

7. Для вивчення фізичного розвитку дітей та підлітків широко використо­вують антропометричні дослідження. Яке з цих досліджень проводять фізіо-метричним методом?

A. Визначення маси тіла

B. Визначення форми хребта

C. Визначення форми грудної клітки

D. Визначення життєвої ємкості легень *

Е. Вимірювання зросту

8. У дитини 5 років на 8 день захво­рювання, яке супроводжувалося підви­щенням температури тіла, везикульозним висипом, переважно на шкірі ту­луба та волосистої частини голови, з'я­вився сильний головний біль, блюван­ня, атаксія, загальмованість, дискоординація рухів, тремор кінцівок. Другою хвилею гарячки діагностовано енцефа­літ. Ускладненням якого захворювання може бути енцефаліт у цієї дитини?

А. Кір

В. Вітряна віспа

C. Герпетична інфекція *

D. Краснуха

Е. Ентеровірусна інфекція

9. Батько хлопчика 6 років скаржи­ться педіатру на малу масу та низький зріст дитини, "заїди"в куточках рота, наявність гнійничкових захворювань на шкірі, часте сечовипускання. Об'єктив­но: рум'янець на щоках, сухість сли­зових та шкіри, зниження тургору та гнійничкове ураження шкіри. Яке до­слідження буде найбільш доцільним у даному випадку?

А. Визначення вмісту в крові загального ТЗ та Т4

В. Аналіз крові на цукор*

C. Загальний аналіз сечі

D. УЗД підшлункової залози

E. УЗД наднирників

10. Дитині 8 місяців після обстеження встановлено діагноз атипової позалі-карняної пневмонії хламідійної етіоло­гії. Який оптимальний варіант антибіо-тикотерапії в даному випадку?

А. Амінопеніцилін

В. Макролід ІІ-го покоління

C. Цефалоспорин ІІ-го покоління

D. Аміноглікозиди

E. Макролід 1-го покоління*

11. Хлопчик 10 років лікувався у від­діленні кардіології з приводу ревмати­чної лихоманки. Захворювання вини­кло вперше. Виписаний у задовільному стані. Який препарат найбільш доціль­но призначити для профілактики вто­ринного ревматизму?

А. Біцилін-5

B. Біцилін-1*

C. Еритроміцин

D.Ампіцилін

Е.Оксацилін

12. Дитина 2-х місяців, що народилася у, строк з масою тіла 3500 г, знаходилася на змішаному вигодовуванні. Фактична маса тіла - 4900 г. Дайте оцінку маси ті­ла дитини:

А. Гіпотрофія І ступеня

В. Відповідає вікові*

С. Гіпотрофія II ступеня

D.Паратрофія І ступеня

Е. На 150 г менше належного

13. У хлопчика 4 тижнів спостерігає­ться блювання протягом 10 днів, часто­та його збільшується. Блювотні маси не забарвлені жовчю. Дитина їсть з апе­титом, виглядає добре, але втрачає ва­гу. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Пухлина головного мозку

В. Гастроентерит

С.Пілоричний стеноз*

D. Непрохідність тонкого кишечнику

E. Інвагінація

14. Хлопчик 3 місяців вигодовується коров'ячим молоком. Добре набирає масу тіла, профілактика рахіту віта­міном D не проводилася. Дитина пі­тніє, потилиця сплощена, краніотабес, волосся на потилиці викатане, погано спить. Укрові - високий рівень лужної фосфатази. Який найбільш вірогідний діагноз?

А.Рахіт легкий, період розпалу, гострий перебіг*

B. Рахіт легкий, період розпалу, підгострий перебіг

C. Рахіт середньотяжкий, період розпа­лу, гострий перебіг

D. Рахіт легкий, початковий період, гострий перебіг

E. Гіпервітоміноз D

15. В технікумі, де навчаються перева­жно дівчата та юнаки у віці 14 років, необхідно зробити плановий профіла­ктичний огляд на туберкульоз. Який з нижченаведених методів повинен бути використаний?

A. Фізикальне обстеження

B. Дослідження харкотиння на МБТ*

C. Загальний аналіз крові

D. Флюорографія

Е. Проба Манту з 2 ТО

16. Хлопчик 15 років двічі переніс на­пад бджіл, наслідком чого - був важкий анафілактичний шок. Що з перерахова­ного є найбільш ефективним методом профілактики?

A. Десенсибілізація екстрактом бджо­линої отрути

B. Тривале профілактичне лікування антигістамінними препаратами

C. Захисний одяг

D. Обмеження знаходження поза примі­щенням протягом літніх місяців

Е. Призначення кортикостероїдів про­тягом літа*

17. У 12-річної дівчинки після прийо­му двох таблеток аспірину через 4 го­дини температура тіла підвищилася до 39 — 40°С. Скаржиться на загальне не­здужання, запаморочення, несподівану появу червоних плям та пухирів на шкі­рі. Об'єктивно: ураження на шкірі нага­дують опіки другого ступеня, місцями з ерозуванням поверхні або відшаро­вуванням епідермісу. Симптом Ніколь-ського - позитивний. Який найбільш ві­рогідний діагноз?

A. Поліморфна ексудативна еритема

B. Гострий епідермальний некроліз

C. Пухирчатка вульгарна

D. Бульозний дерматит*

E. Іерпетиформний дерматит Дюринга

18. У хлопчика 7 років раптово з'явив­ся біль та набряк правого коліна. На­передодні в школі брав участь у кросі по пересіченій місцевості. У сімейному анамнезі даних за гемофілію та підви­щену кровоточивість немає. Об'єктив­но: температура тіла - 37, 5°С. Коліно болісне при доторканні, гаряче на до­тик, набрякле з локальним напружен­ням тканин над ним. У крові: НЬ- 123 г/л, лейк.- 5,6* 109/л, тромб.- 354 * 109/л, протромбіновий час - 12 сек (норма -10-15 сек), частково активований тромбопластиновий час - 72 сек (норма - 35-45 сек). Час кровотечі нормальний, фа­ктор VIII:C - 5% від норми. Який най­більш вірогідний діагноз?

A. Гемофілія В

B. Тромбоцитопенія*

C. Гемофілія А

D. Хвороба Шенлейна-Геноха

E. Нестача вітаміну К

19. У дитини спостерігається раптове припинення дихання, посиніння шкір­них покривів, зникнення пульсу на ма­гістральних судинах, звуження зіниць. Які першочергові заходи?

A. Внутрішньовенне введення еуфіліну

B. ШВЛ, закритий масаж серця

C. Внутрішньосерцеве введення адрена­ліну

D.Промивання шлунка *

Е. Оксигенотерапія

20. У дитини 10-ти років, що знаходиться в олігоануричній стадії гострої ниркової недостатності, з'явилися відчуття поко­лювання в слизовій оболонці порожнини рота, язика, оніміння кінцівок, зниження рефлексів, розлад дихання, аритмія. Чим зумовлена вказана симптоматика?

A. Гіперазотемія

B. Гіпонатріємія

C. Алкалоз

D. Гіперкаліємія*

E. Ацидоз

21. Дитині 2 місяці. У пахвинно-стегнових складках виявлені гострозапальні вогни­ща з чіткими межами у вигляді плям, які злегка виступають над оточуючими ді­лянками за рахунок набряку шкіри. Ви­сипання з'явилися протягом тижня. Везикуляція та мокнуття не спостерігаються. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Дитяча екзема

B. Псоріаз

C. Мікоз гладенької шкіри

D.Пелюшковий дерматит*

Е. Ускладнений перебіг корости

22. Доношена дитина перенесла анте-та інтранатальну гіпоксію, народилася в асфіксії (оцінка за шкалою Апгар 2-5 ба­лів). Після народження у дитини прогре­сує збудження, відзначаються блювання, ністагм, судоми, косоокість, спонтанні ре­флекси Моро та Бабинського. Яка лока­лізація внутрішньочерепного крововиливу найбільш вірогідна?

A. Дрібні крововиливи в тканину мозку

B. Субдуральний крововилив

C. Субарахноїдальний крововилив*

D.Перивентрикулярні крововилив

Е. Крововиливи в шлуночки мозку

23. Мати новонародженої дитини стра­ждає на хронічний пієлонефрит. Пе­ред пологами перенесла ГРВІ. Пологи термінові, тривалий безводний період. На 2-й день у дитини з'явилося еритематозне висипання, у подальшому - пу­хирі розміром близько 1 см, наповне­ні серозно-гнійним вмістом. Симптом Нікольського - позитивний. Після роз­тинання пухирів з'являються ерозії. Дитина млява, температура тіла субфебрильна. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Везикулопустульоз

B. Сепсис

C. Дерматит Ріттера

D. Псевдофурункульоз

Е. Пухирчатка новонародженого*

24. Хлопчик 5-ти місяців народився не­доношеним, в періоді новонародженості та в подальшому не хворів. При огляді в поліклініці відзначається блі­дість шкірних покровів, сонливість. В крові: НЬ- 95 г/л, ер.- З, 5• 1012/л, ретик.-9°/оо, КП- 0,7, осмотична стійкість ери­троцитів - 0,44-0,33%, сироваткове за­лізо - 4,9 мкмоль/л. Яка причина анемії найбільш вірогідна?

A. Інфекційний процес

B. Гемоліз еритроцитів

C. Дефіцит вітаміну В12

D.Дефіцит заліза*

Е. Незрілість кровотворення

25. Підліток 13- років, який страждає на гемофілію А, після бійки у школі потрапив до лікарні. Діагностовано правобічний гемартроз колінного суглоба,поза очеревинна гематома. Що слід призначити хворому в першу чергу?

A. Свіжозаморожена плазма*

B. Відмиті тромбоцити

C. Амінокапронова кислота

D. Суха плазма

Е. Альбумін плацентарний

26. Дівчинка 8-ми років скаржиться на біль у суглобах, підвищення тем­ператури тіла до 38°С, задишку. Об'є­ктивно: ліва межа серця зміщена вліво на 2,5 см, тахікардія, систолічний шум на верхівці і в V точці. У крові: лейк.-20, 0- 109/л, ШЗЕ-18 мм/год. Яка ознака в найбільшій мірі обґрунтовує діагноз ревматизму?

A. Лейкоцитоз

B. Артралгії

C. Гарячка

D.Кардит*

Е. Прискорена ШЗЕ

27. Хлопчик 9 років, який страждає на гемофілію, неодноразово лікувався у стаціонарі, госпіталізовано для про­ведення планової санації порожнини рота. Який препарат необхідно ввести дитині перед екстракцією зуба?

А. Суху плазму

В. Кріопреципітат*

С. Одногрупну кров

Д. Свіжозаморожену плазму

Е. Преднізолон

28. Дитина 7 років госпіталізована зі скаргами на схуднення, спрагу, час­те сечовиділення. Під час обстежен­ня в аналізах крові рівень цукру на­тще склав 14 ммоль/л, рівень цукру у сечі - 5 г/л. Ваш попередній діагноз?

А. Симптоматична гіпоглікемія

В. Цукровий діабет II типу

С. Нецукровий діабет

Д. Симптоматична гіперглікемія

Е. Цукровий діабет І типу*

29. Дівчинка 14 років протягом року спостерігається гастроентероло­гом у зв'язку з дискінезією жовчеви­відних шляхів. Періодично скаржить­ся на болі в правому підребер'ї після вживання жирної їжі та фізичних на­вантажень. До якої групи здоров'я слід віднести дівчинку?

А. Четверта група здоров'я

В. Перша група здоров'я

С. Третя група здоров'я

Д. Друга група здоров'я*

Е. П'ята група здоров'я

30. Новонароджена дитина з тер­міном гестації 32 тижні та масою при народженні 1700 була оцінена за шка­лою Сільвермана - 7-8 балів. У віці 2 годин з'явилася задишка, експіратор­ні шуми. Аускультативно-вологі хри­пи в легенях. Найвірогідніша причина симптомів:

А. Персистуюча легенева гіпертензія

В. Пневмоторакс

С. Респіраторний дистрес-синдром *

Д. Вроджена аномалія легень

Е. Синдром аспірації меконію

31. У новонародженої, на вигляд здорової дівчинки, на 2 добу життя спостерігаються блювання з доміш­ками крові, мелена. Найвірогідніший діагноз?

А. Геморагічна хвороба новонаро­дженого*

В. Пологова травма

С. Синдром аспірації меконію

Д. ДВЗ-синдром

Е. Гепатит

32. У новонародженого терміном ґестації 31 тиждень спостерігаються гіпотонія та пригнічення свідомості. Гематокрит 35 %, а в загальному ана­лізі ліквору виявлено підвищену кіль­кість еритроцитів, білка та знижений вміст глюкози. Ці дані відповідають клінічній картині:

А. Внутрішньоутробної інфекції

В. Менінгіту

С. Сепсису

Д.Анемії

Е. Внутрішньочерепного кровови­ливу *

33. У дівчинки 12-ти років на шкі­рі обличчя симптом "метелика", на ру­ках рожево-червоні плями з білувато-сірими лусочками, випадання волосся і болі в суглобах, стійка артеріальна гіпертензія, протеїнурія, еритроцитурія, лейкоцитурія, азотемія. Про яке захворювання сполучної тканини вар­то думати в першу чергу?

А. Ювенільний ревматоїдний ар­трит

В. Системний червоний вовчак*

С. Дерматоміозит

Д. Склеродермія

Е. Ревматизм

34. У хлопчика 4 років через 2 тижні після ангіни з'явились набряки, головний біль, на протязі доби 3 рази відмічалась блювота. Об'єктивно: під­вищення артеріального тиску, сеча кольору "м'ясних помиїв". Який най­більш імовірний діагноз?

А. Цистит

В. Пієлонефрит

С. Інтерстиціальний нефрит

Д. Гломерулонефрит*

Е. Уретрит

35. Дитина 5 років, хворіє другий день. Діагностовано ГРВІ, бронхіт. Який вид лікування найбільш вірний?

А. Відхаркуючі + вітамінотерапія *

В. Антибіотики цефалоспорини

С. Сульфаніламіди

Д. Антибіотики, аміноглікозиди

Е. Антигістамінні препарати

36. Хворій 3 роки, скарги на кашлюкоподібний кашель з виділенням густого харкотиння, стійкі зміни в легенях з 6міс. віку, коли вперше діа­гностована гостра пневмонія. Хлориди в поті - 112 мекв/л. Діагностовано муковісцидоз. Що є основою аутосомно-рецесивної хвороби - муковісцидозу?

А. Дефіцит альфа-1-антитрипсину

В. Порушення клітинного тран­спорту іонів хлору та натрію *

С. Відкладення в альвеолах три-фосфатів і карбонатів кальцію

Д. Кісти легень

Е. Гіпоплазія легеневих артерій

37. У хлопчика 8 років упродовж З тижнів спостерігаються інтермітуюча лихоманка з ознобами; у фебрильні пе­ріоди наростають прояви поліартриту, з'являються плямисто-папульозні ви­сипи на тулубі та обличчі. Тахікардія, тони гучні. Гепатолієнальний синдром. Антибактеріальна терапія протягом 2 тижнів не дала ефекту. Яка найбільш імовірна патологія зумовлює описану картину?

А. Системна склеродермія

В. Ревматизм

С. Сепсис

Д. Системний червоний вовчак

Е. Ювенільний ревматоїдний артрит*

38. У дитини 4,5 місяців з тетрадою Фалло виник задишково-ціанотичний напад. В чому полягає перша допомога?

А. В/в ввести еуфілін, строфантин, кисень

В. В/в ввести строфантин, фуросемід, кисень

С. В/в ввести реланіум, анаприлін, кисень*

Д. В/в ввести преднізолон, корглікон, кисень

Е. В/в ввести фуросемід, корглікон, кисень

39. Дільничний педіатр оглянув дитину двохмісячного віку. Скарги матері на періодичний неспокій, під­вищену пітливість. Потилиця сплю­щена, облисіла. Краї великого тім'яч­ка податливі. Про яке захворювання йде мова?

А. Вітамін В-резистентний рахіт

В. Фосфат-діабет

С. Синдром Де Тоні - Дебре - Фанконі

Д. Рахіт*

Е. Спазмофілія

40. У новонародженого - гнійні ви­ділення з пупкової ранки, шкіра на­вколо пупка припухла. Шкіра бліда, з жовто-сірим відтінком, генералізована геморагічна висипка. Температура тіла носить гектичний характер. Який з перерахованих діагнозів найбільш імовірний?

А. Геморагічна хвороба новонаро­джених

В. Сепсис*

С. Гемолітична хвороба новонаро­джених

Д. Тромбоцитопатія

Е. Омфаліт

41. Дівчинці 4,5 роки. У дитини нічний страх, поганий сон, відставання маси тіла. В анамнезі епізоди ацетонемічного блювання. Інтелектуально добре розвинена. Який вид діатезу найбільш імовірно є у дитини?

А. Сечокам'яний

В. Лімфатико-гіпопластичний

С. Ексудативно-катаральний

Д. Неврастенічний

Е. Нервово-артритичний *

42. У дитини 2-х років, після гри з мозаїкою, раптово виник кашель, стридорозне дихання, поклик до блювання, ціаноз. Що має запідозрити лікар в першу чергу?

А. Гостру пневмонію

В. Гострий ларингіт

С. Гострий ларинготрахеїт

Д. Аспірацію стороннього тіла*

Е. Кашлюк

43. До лікаря звернулася жінка з б-місячною дитиною, в якої після де­тального клініко-лабораторного об­стеження було виявлено залізодефіцитну анемію. Лікар призначив дитині гемофер. З якого розрахунку на вміст елементарного заліза здійснювалось призначення?

А. 5-8 мг/кг *

В. 1-3 мг/кг

С. 15-20 мг/кг

Д. 20-30 мг/кг

Е. 30-40 мг/кг

44. Хлопчик 10 років, хворий на гемофілію А, скаржиться на сильний зубний біль. Потрібна екстракція зуба. Які заходи із запобігання кровотечі з лунки зуба необхідно провести?

А. Переливання плазми

В. Кріопреципітат*

С. Переливання еритроцитарної маси

Д. Внутрішньом'язове введення ві­касолу

Е. Пероральне призначення глюконату кальцію

45. Дитина 7 років занедужала гостро з підвищенням температури до 38°С, появи нежитю, кашлю, сльо­зотечі і крупноплямистої висипки на шкірі. Слизова оболонка зіву набря­кла, гіперемована, з білуватими пля­мами в ділянці щік. Запалення якого характеру лежить в основі змін?

А. Серозне

В. Геморагічне

С. Катаральне*

Д. Гнійне

Е. Фібринозне

46. У дитини двох місяців від на­родження спостерігаються судоми, рецидивуючі вірусно-бактеріальні ін­фекції верхніх дихальних шляхів. Ви­явлені деформований череп, гіпопла­зія тимусу та паращитовидних залоз. При лабораторному імунологічному обстеженні: лімфоцитопенія, зниження рівня та проліферативної відповіді Т-лімфоцитів, нормальний рівень іму-ноглобулінів. Ваш діагноз?

А. -

В. Первинний імунодефіцит, син­дром Чедіака - Хідасі

С. Первинний імунодефіцит, хво­роба Брутона

Д. Загальний варіабельний імуно­дефіцит

47. У дитини 8 місяців батьками відзначено зниження апетиту, блідість шкірних покривів, збільшення живота в обсязі за рахунок правої його поло­вини. При пальпації правої половини живота визначається щільно-елас­тичної консистенції пухлиноподібне утворення 10,0x7,0 см. Позитивний симптом балотування. Найбільш імо­вірний діагноз?

А. Пухлина кишечнику

В. Пухлина печінки

С. Природжений гідронефроз

Д. Патологія товстої кишки

Е. Нефробластома (пухлина Вільямса)*

48. Дитина 5-ти місяців, захворіла гостро та поступила в інфекційне відділення з явищами діареї до 10 разів на добу. При огляді лікар констатував сухість та сповільнене розправлення шкірної складки. Про який із нижчеперерахованих станів свідчить зі зниження еластичності шкіри?

А. Гіпотрофія

В. Рахіт

С. Синдром дегідратації*

Д. Склерема

Е. Синдром мальабсорбції

49. У хлопчика 10 років встановлений діагноз: цукровий діабет. Під час огляду відмічається запах ацетону з рота. В аналізах крові рівень цукру: 20,5 ммоль/л, цукор сечі - 20 г, ацетон у сечі (+++). Чим можна пояснити появу ацетону у видихуваному повітрі та сечі?

А. Посиленим розпадом кетонових амінокислот та ліпідів*

В. Порушенням водно-електролітного балансу

С. Порушення кислотно-лужного балансу

Д. Порушення процесів фосфорилювання глюкози

Е. Послаблення процесів гліколізу

50. Новонароджений госпіталізо­ваний з блювотою та явищами дегідра­тації. При огляді - дитина стабільна, мінімальна гіперпігментація навколо сосків. Концентрація Nа+ та К+ в си­роватці - 120 ммоль/л та 9 ммоль/л. Ваш діагноз?

А. Вторинний гіпотиреоїдизм

В. Пілоростеноз

С. Адреногенітальний синдром*

Д. Гіперальдостеронізм

Е. Пангіпопітуїтаризм

51. Використання 100 % кисню під час реанімації новонародженого:

А. Дозволяється протягом першої доби життя

В. Забороняється

С. Дозволяється в окремих випад­ках

Д. Дозволяється протягом перших годин

Е. Дозволяється протягом кількох хвилин*

52. Новонароджена дівчинка на­родилася з масою тіла 2400 г, довжи­ною 50 см. Термін ґестації 40 тижнів. При огляді: підшкірно-жирова основа відсутня на тулубі і кінцівках. Про яку патологію можна думати?

А. Природжені дизморфії

В. Недоношеність

С. Внутрішньоутробна інфекція

Д. Внутрішньоутробна гіпотрофія*

Е. Пологова травма

53. У новонародженої дівчинки на 20-у добу життя з'явились прояви везикулопустульозу. Яка найбільш імо­вірна етіологія захворювання?

А. Стафілокок *

В. Кишкова паличка

С. Гриби роду Сапdida

Д. Синьогнійна паличка

Е. Протей

54. У доношеного хлопчика на 2 добу життя виникла помірна жовтя­ниця шкіри та слизових оболонок. За­гальний стан дитини не порушений. У крові: непряма гіпербілірубінемія -120 мкмоль/л. Група крові дитини А(ІІ) Rh(+), група крові матері В(ІІІ) Rh (+). Якою повинна бути тактика лікаря?

А. Провести замінне переливання крові

В. Призначити ентеросорбенти

С. Призначити преднізолон

Д. Призначити холекінетики

Е. Утриматись від медикаментоз­ної терапії*

55. Хлопчик народився від III вагіт­ності. Перші дві вагітності закінчилися медичними абортами. Білірубін пуповинної крові 41 мкмоль/л. На початку 2 доби з'явилась іктеричність шкіри і слизових оболонок. Білірубін дорів­нював 136 мкмоль/л за рахунок непря­мої фракції. У матері група крові 0(І) Rh(+), у дитини - А(ІІ) Rh(+). Укажіть механізм виникнення жовтяниці.

А. Запальний процес в печінці

В. Зниження активності глюкуро-нілтрансферазної системи печінки

С. Гемоліз еритроцитів за АBО -кон­фліктом*

Д. Порушення обміну білірубіну

Е. Порушення відтоку жовчі із пе­чінки

56. Лікар оглядає недоношену но­вонароджену дитину. Об'єктивно спостерігалося одиничне апное триваліс­тю до 5 сек. Якою основною функціональною особливістю дихальної сис­теми можна пояснити приступи апное у недоношеної дитини?

А. Функціональна незрілість ди­хального центру*

В. М'якість хрящів трахеї та бронхів

С. Звуження просвіту дихальних шляхів

Д. Схильність слизових оболонок до набряку та гіперсекреції

Е. Недостатня дренажна та захисна функція бронхів

57. Дитині 12 днів. Мати скаржить­ся на щоденні зригування малими по­рціями. Випорожнення щоденні. Вагу набирає добре. З боку внутрішніх ор­ганів патології не виявлено. Який най­більш імовірний попередній діагноз?

А. Кишкова інфекція

В. Пілоростеноз

С. Парентеральна диспепсія

Д. Пілороспазм*

Е. Проста диспепсія

58. Дитина доношена, оцінка за Апгар 6 бал. Бліда, геморагії на шкірі, загальний набряк, гепатоспленомегалія. Мати 0(І) Rh(-), дитина 0(І) Rh(+). Гемоглобін пуповинної крові -70 г/л, Ер- 1,5х1012/л; ретикулоцитів - 15 %, в периферичній крові є ери­тробласти. Білірубін при народженні - 58 мкмоль/л, некон'югований. У жінки викидні в анамнезі. Найбільш імовірний діагноз?

А. Природжений лейкоз

В. Резус-конфлікт, набрякова форма*

С. Фетальний гепатит

Д. Сепсис новонародженого

Е. Спадкова гемолітична анемія

59. Доношений новонароджений від першої вагітності і перших пологів, Мати 0(I) Rh(+), дитина А(II) Rh(+). Жовтяниця з 2 доби життя, швидко прогресує. Білірубін крові на 3 добу життя - 250 мкмоль/л, некон'юго­ваний - 240 мкмоль/л. Пряма проба Кумбса слабопозитивна. Анемія, Нt -0,55. Найбільш імовірний діагноз?

А. Фізіологічна жовтяниця

В. Жовтяниця від грудного молока

С. Кон'югаційна жовтяниця

Д. Фетальний гепатит

Е. АВО-конфлікт*

60. Новонароджений від нормаль­ної вагітності і пологів. На 12 добу життя виражена жовтяниця шкіри. Гепатоспленомегалії немає. Дитина ак­тивна. НЬ крові 140 г/л, Ер 4,8x10І2/л, Нt-0,45. Група крові матері В (III) Rh (+), дитини - В (III) Rh (+). Білірубін крові 130 мкмоль/л, некон'югований 100 мкмоль/л. Найбільш імовірний діагноз?

А. Фізіологічна жовтяниця

В. Жовтяниця через АВО-конфлікт

С. Кон'югаційна жовтяниця*

Д. Синдром холестазу

Е. Гепатит

 

Варіант 9

1. Дитина раптово втратила свідомість, зявилась різка блідість шкіри і слизових оболонок, поширення зіниць. Реєструються окремі судомні вдохи. Пульс на променевій та сонній артерії не визначається. Вкажіть першочергові заходи:

А. Опустити голову та підняти ноги хворого

В. Реанімація за системою АВСД*

С. Забезпечити доступ до центральної вени

D. Терміново провести ЕКГ- дослідження

Е. Терміново запросити досвідченого лікаря для консультації

2. Дитина, якій 6 місяців, народилася недоношеною і в пологовому відділенні ніяких щеплень не отримувала. Проти якої інфекції її треба імунізувати в першу чергу?

А. Дифтерія

В. Кір

С. Туберкульоз*

D. Правець

Е. Поліомієліт

3. У 5-річної дитини гостро виник напад серцебиття, що супроводжувався нудотою, запамороченням, загальною слабкістю. На ЕКГ зафіксовано тахікардія з ЧСС – 220/хв. Шлуночкові комплекси деформовані і розширені. Зубець Р відсутній. Який першочерговий препарат призначити для надання невідкладної допомоги?

А. Ізоптин

В. Лідокаїн*

С. Седуксен

D. Строфантин

Е. Новокаїнамід

4. Хлопець 15 років з дитинства страждає на атопічний дерматит з алергією на м'ясо ракоподібних. В останні 3 місяці, після купівлі акваріумних рибок, з’явилися риніт,кон’юнктивіт, свербіж у носі. Рівень якого імунологічного показника треба визначати у хворого?

A. Ig A

B. Ig E*

C. Циркулюючі імунні комплекси

D. Ig J

E. Ig M

5. Після перенесеної ГРВІ у дівчин­ки 5 років з'явилися носова кровоте­ча та поліморфна, поліхромна, неси­метрична висипка (петехії та екхімози) на тулубі та кінцівках. Лімфати­чні вузли не збільшені. Патології з бо­ку ШКТ не виявлено. В крові: Нв 105 г/л, ер. 3.3 * 1012/л, лейк. 7,2 * 109/л, тромб. 25 * 109/л. Час згортання крові за Лі-Уайтом 7 хв (несилікована про­бірка), час кровотечі за Дюке 9 хв, по­зитивна проба джгута. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Хвороба Вілебранда

В. ДВЗ-синдром

C. Тромбоцитопенічна пурпура*

D. Гемофілія

E. Геморагічний васкуліт

6. 16-річному хворому на ангіну при­значили ін'єкції антибіотиків через З дні від початку лікування. Стан хворо­го погіршився: з'явилися неприємні від­чуття в поперековій ділянці, запаморо­чення, нудота. AT 140/80 мм рт.ст. Ана­ліз крові: ер. 3,12 * 1012/л, Hb 120 г/л, лейк. 10 * 109/л, ШОЕ 28 мм/год. Ана­ліз сечі: відносна густина 1002, білок 0,99 г/л. Проба за Зимницьким: добова кількість сечі 3,2 л, коливання відносної густини 1002-1005. Рівень креатиніну в крові - 480 ммоль/л. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Хронічний гломерулонефрит, сечо­вий синдром

B. Гострий інтерстиціальний нефрит*

C. Швидкопрогресуючий (злоякісний) гломерулонефрит

D. Гострий пієлонефрит

Е. Гострий гломерулонефрит, сечовий синдром

7. У дитини 7 років з'явились набряки на обличчі, нижніх кінцівках, підвищен­ня температури тіла до 37,5°С, потім приєднались головний біль, блюван­ня, болі в животі. Протягом 2-х тижнів на шкірі елементи стрептодермії. AT -130/80 мм рт.ст. Загальний білок крові -62,4 г/л, холестерин крові - 4,3 ммоль/л. Загальний аналіз сечі: колір «м'ясних помиїв», білок - 2,0 г/л, лейк. - 4-6 в п/з, ер. - змінені і незмінені все п/з. Який попередній діагноз?

А. Гострий гломерулонефрит з нефритичним синдромом*

В.Гострий гломерулонефрит з нефротичним синдромом і гематурією

C. Гострий гломерулонефрит з нефротичним синдромом

D. Тубулоінтерстиціальний нефрит

E. Гострий пієлонефрит

8. У 2-місячного хлопчика після прове­дення профілактичного щеплення спо­стерігалася тривала кровотеча з місця ін'єкції, після чого утворилася внутрішньом'язова гематома. При обстежен­ні дитини виявлено значне підвищення споживання протромбіну та виражене подовження активованого часткового тромбопластинового часу. Який най­більш імовірний діагноз?

А. Гемофілія*

B. Геморагічна хвороба новонародже­них

C. Хвороба Шенлейн-Геноха

D. Вроджена афібриногенемія

Е. Хвороба Верльгофа

9. Дитина впродовж 3 років хворіє на бронхіальну астму. На фоні ГРВІ у дитини розвинувся напад задишки. Які медикаменти в першу чергу слід при­значити для зняття нападу?

A. Муколітики

В.Антибіотики в -2 агоністи*

D. Антигістамінні

E. Кортикостероїди

10. Дитина народилася з оцінкою за шкалою Апгар 8-9 балів. Коли її слід прикласти до грудей?

A. Відразу після народження

B. Через 2 години після народження

C. Через 30хвилин після народження*

D. Після обробки пуповини

Е. Після обробки пуповини та прове­дення профілактики гонобленореї

11. Головному районному педіатру необ­хідно провести аналіз рівня показника смертності немовлят. Що він повинен взяти за одиницю спостереження?

A. Випадок смерті дитини на першому місяці життя

B. Випадок смерті дитини під час пологів

С. Випадок смерті дитини у віці до 1 року *

D.Випадок смерті дитини після 28 днів життя

Е. Випадок смерті дитини у перші 7 діб життя

12. У дівчинки 3-х років спостерігаю­ться підвищення температури тіла до 38°С, що триває другу добу, нежить, су­хий поверхневий кашель, кволість, зни­ження апетиту. Пальпаторних змін над легенями не виявлено. Перкуторний звук з коробковим відтінком, аускультативно - пуерильне дихання, хрипів не­має. Вкрові - лейкопенія, лімфоцитоз, прискоренаШЗЕ. Який найбільш віро­гіднийдіагноз?

A. Гострий обструктивний бронхіт

B. Рецидивуючий бронхіт, фазазаго­стрення

C. Двобічна дрібновогнищева пневмонія

D.Гострий простий бронхіт

Е. Гострий простий трахеїт*

13. Хлопець 15 років з дитинства стра­ждає на атопічний дерматит з алергією на м'ясо ракоподібних. Останні 3 міся­ці, після покупки акваріумних рибок, з'явилися риніт, кон'юнктивіт, свербін­ня у носі. Рівень якого імунологічного показника треба визначити у хворого?

A. Циркулюючі імунні комплекси

B. Ig A

C. Ig J

D. Ig E*

C. Ig M

14. У дитини періодично відзначається підвищення температури до 40°С, на­бряклість суглобів пальців. Скарги на біль у верхній частині груднини. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Остеоартрит

B. Септичний артрит

C. Ревматизм

D. Ювенільний ревматоїдний артрит *

Е. Токсичний синовіїт

15. Мати дівчинки 5 років звернулася зі скаргами на нічне нетримання се­чі у дитини, нічні страхи, порушений сон, відставання у прирості маси тіла. Об'єктивно: дівчинка зниженого хар­чування, інтелектуально добре розви­нена, вміє читати, по-дорослому поя­снює життєві ситуації. Шкіра бліда, пе­чінка збільшена. Мати хворіє на жов­чокам'яну хворобу. Який тип діатезу, найбільш вірогідний, у дитини?

A. Лімфатико-гіпопластичний

B. Ексудативно-катаральний

C. Алергічний

D. Сечокислий

Е. Нервово-артритичний*

16. Дівчинка 5 років випадково була за­мкнена на кілька хвилин в темній кім­наті. Коли двері було відчинено, дитина стояла нерухомо посеред кімнати, по­гляд був фіксований в одній точці, на обличчі застигла гримаса жаху, на по­дразники не реагувала. Через 40 хвилин стан дівчинки змінився на плач. Насту­пного дня нічого не пам'ятала про вчорашній випадок. Який найбільш вірогі­дний механізм даної реакції?

A. Ендогенно-органічний

B. Умовно-рефлекторний

C. Ендогенний

D. Психогенний*

Е. Екзогенно-органічний

17. Хлопчик 8 років, рік тому пере­хворів на гепатит В. Останні два міся­ці скаржиться на підвищену втомлюва­ність, порушення сну, погіршення апе­титу, нудоту, особливо зранку. Шкір­ні покриви не жовтяничні, печінка та селезінка пальпуються на 1 см нижче реберних країв, безболісні. Активність АлАТ- 2,2 мкмоль/л. Як можна розці­нити даний стан?

A. Дискінезія жовчних ходів

B. Залишкові явища перенесеного гепа­титу В

C. Розвиток цирозу печінки

D. Рецидив вірусного гепатиту В

E. Розвиток хронічного гепатиту*

18. Хворий 15 років відстає у фізи­чному розвитку, періодично відзнача­ється пожовтіння шкіри. Об'єктивно: селезінка 16x12x10 см, холецистолітіаз, виразка шкіри нижньої третини лівої гомілки. У крові: ер.- З, 0 * 1012/л, НЬ-90 г/л, КП- 1,0, мікросфероцитоз, ретикулоцитоз. Білірубін сироватки за­гальний - 56 мкмоль/л, непрямий - 38 мкмоль/л. Який метод лікування най­більш доцільний?

A. Оментогепатопексія

B. Спленектомія*

C. Оментоспленопексія.

D. Портокавальний анастомоз

E. Пересадження селезінки

19. У дитини 9-ти місяців, яка хворіла на ГРВІ. раптово з'явилися судоми, загаль­ний ціаноз, втрата свідомості. Об'єктив­но: клоніко-тонічні конвульсії, шкіра ціанотична, піна на губах, ознаки рахіту. З боку внутрішніх органів патологічних змін не виявлено. Які препарати необхі­дно ввести дитині першочергово?

A. Седативні

B. Антирахітичні

C. Протисудомні*

D. Препарати кальцію

Е. Глюкокортикоїди

20. Хвора 5-ти років надійшла до клініки зі скаргами на набряки, олігурію, гіпер­тензію. Загальний стан дитини важкий. Після клініко-лабораторного обстеження встановлено діагноз: гострий гломеруло­нефрит. Який з клініко-лаболаторних по­казників при цьому захворюванні є без­умовним показанням для включення в те­рапію глюкокортикоїдних гормонів?

A. Підвищення креатиніну

B. Анемія

C. Макрогематурія

D.Добова протеїнурія до 3 г

Е. Добова протеїнурія більше 3 г*

21. У новонародженого після патологі­чних пологів з першого дня життя відсу­тні активні рухи у правій руці. Стан по­рушений. Рефлекс Моро праворуч не ви­кликається. Різко знижені сухожилково-періостальні рефлекси на ураженій руці. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Травматичний плексит, тотальний тип*

B. Травматичний плексит, дистальний тип

C. Остеомієліт правої плечової кістки

D.Внутрішньочерепна пологова травма

Е. Травматичний перелом правої плечової кістки

22. Дитина 1,5 років захворіла гостро, температура тіла - 38,5°С, біль голови, слабкість. На п'ятий день хвороби тем­пература знизилася. Вранці у правій нозі виникли біль у м'язах, відсутність рухів та сухожилкових рефлексів; чутливість збережена. Який найбільш вірогідний діа­гноз?

A. Остеомієліт

B. Артрит кульшового суглоба

C. Поліатропатія

D. Вірусний енцефаліт

E. Поліомієліт*

23. У 6-ти місячної дитини з народжен­ня наростає жовтяниця з зеленуватим відтінком. Спостерігаються явища ге­морагічного діатезу та сверблячки. Яка найбільш вірогідна патологія у ди­тини?

A. Атрезія жовчовивідних шляхів*

B. Синдром Жільбера

C. Синдром Криглера-Найяра

D.Еритробластоз

Е. Синдром Дабіна-Джонсона

24. У 7-ми річного хлопчика протягом дня відмічаються "відключення"на 10-15 секунд, під час яких він застигає в одній позі, не реагує на запитання, не відгукається на своє ім'я. Про напа­ди потім нічого не пам'ятає. Невроло­гічне дослідження не виявило ніяких змін. Який метод дослідження найдо­цільніше використати для уточнення діагнозу?

А. Електроенцефалографія*

B. Дослідження викликаних потенціа­лів

С. Рентгенограма черепа

D. Комп'ютерна томограма

Е. Ехоенцефалоскопія

25. Хлопчик 9-ти років хворіє на цукровий діабет перший рік. Одержує інсулін (хумулін R. NPH) з розрахунку 0,4 ОД/кг ваги на добу. Інсулін вводи­ться під шкіру плеча шприц-ручкою. Які міри слід вжити для профілактики ліподистрофії?

A. Зменшити дозу інсуліну

B. Міняти місце введення інсуліну*

C. Періодично переходити на інший вид інсуліну

D. Призначити антиоксиданти

E. Обмежити жири в дієті дитини

26. Дитина 6-ти тижнів була достав­лена до лікарні з приводу задишки. Пологи пройшли без ускладнень, хоча на 3-й день у дитини розвинувся кон'­юнктивіт, який тривав 2 тижні. Під час огляду виявлені задишка, двобічні крепітуючі хрипи у легенях і поодинокі сухі хрипи. Рентгенологічно підтвер­джена двобічна пневмонія. Темпера­тура тіла нормальна і раніше її підви­щення не відзначалося. У крові: лейк.-15- 109/л, з.- 28%. Чим зумовлений симптомокомплекс, що виник?

A. Pneumocystis carinii

B. Clamydia trachomatis*

C. Вітряна віспа

D. Mycoplasma pneumoniae

E. Паразитарна інвазія

27. Дитина 5-ти років, хворіє дру­гий день. Спостерігається незначне нездужання, підвищення 1 до 37,3 °С, зниження апетиту, кашель частий, во­логий, значні виділення з носа. Діа­гностовано ГРВІ, бронхіт. Який вид лікування найбільш вірний?

А. Сульфаніламіди*

В. Цефалоспорини

С. Муколітики

Д. Аміноглікозиди

Е. Антигістамінні

28. Дитині 1 рік. Після введення прикорму, протягом останніх місяців, відмічається втрата апетиту, проноси з виділенням великої кількості калу, іноді блювота, температура тіла нор­мальна. Маса тіла - 7 кг. Встановлено діагноз: целіакія, призначена аглютенова дієта. Що виключається з харчу­вання?

А. Молоко

В. Злакові*

С. Цитрусові

Д. М'ясо

Е. Цукор

29. Дитина поступила в стаціонар з гострим інфекційно-алергічним міо­кардитом. На 2 добу перебування у ста­ціонарі у дитини розвинувся приступ суправентрикулярної пароксизмальної тахікардії. Який медикамент є препара­том вибору для зняття приступу?

А. Морфін

В. Норадреналін

С. Дигітоксин

Д. Фіноптин*

Е. Хінідин

30. У дитини 10 років скарги на болі і припухлість колінних, гомілко-востопних суглобів та болі шийного відділу хребта. Ранкова скутість. При­значена протизапальна терапія дала позитивний терапевтичний ефект. Про яке захворювання можна говорити?

А. Ювенільний ревматоїдний ар­трит*

В. Остеохондроз

С. Ревматизм

Д. Синдром Рейтера

Е. Інфекційний артрит

31. Дитина 1,5 років хворіє другу добу. Температура тіла - 37,8 °С, не­спокійна, "гавкаючий" надсадний ка­шель, осиплість голосу, шумне дихан­ня, затруднення вдиху, блідість шкіри, втягування під час вдиху міжреберних проміжків та яремної ямки. Про яке захворювання іде мова?

А. Пневмонія

В. Ларингіт*

С. Бронхіоліт

Д. Аспірація стороннього тіла

Е. Бронхіальна астма

32. Недоношеній дівчинці трьох тижнів з метою профілактики залізодефіцитної анемії необхідно призна­чити препарат заліза. Який вибір буде найбільш оптимальним?

А. Фероалое


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1831 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.131 сек.)