АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

В. Гемостимулін

С. Актиферин (краплі)*

Д. Ферум-лек

Е. Фероплекс

33. Дитина 7 років хворіє на брон­хіальну астму. Під час огляду - в ста­ні астматичного нападу. З якого з цих препаратів ви почнете лікування?

А. Антигістамінних препаратів

В. Преднізолону

С. Еуфіліну внутрім'язово

Д. Антибіотиків

Е. Інгаляції адреноміметиків*

34. Дівчинка 5-ти років поступила до лікарні з гарячкою, продуктивним каш­лем, задишкою. Виявлено скорочення перкуторного звуку та ослаблення дихання під кутом лопатки справа. В загальному аналізі крові: лейкоци­тоз, ШОЕ - 28 мм/год. На рентгено­грамі - інфільтративна тінь в ділянці нижньої частки правої легені. Що тре­ба призначити дитині в першу чергу?

А. Антигістамінні

В. Антибіотики *

С. Розсмоктуючі (алое, ФіБС тощо)

Д. Імуномодулятори

Е. Антикоагулянти

35. Дівчинка 10-ти років посту­пила у стаціонар зі скаргами на нию­чий нічний біль в епігастрії. Гастро­ентерологічний анамнез обтяжливий. При пальпації живота - болючість в епігастрії та пілородуоденальній зоні. Яке обстеження треба провести в пер­шу чергу?

А. Ультразвукове обстеження че­ревної порожнини

В. Біохімічне дослідження крові на білірубін, холестерин, АлАТ, АсАТ, амілазу

С. Езофагогастродуоденоскопію *

Д. Дуоденальне зондування

Е. Загальний аналіз крові

36. Дитину 3 років госпіталізовано до пульмонологічного відділення з діа­гнозом гострої вогнищевої пневмонії. Перебіг захворювання неускладнений. Медикаментозною алергією не страж­дає. Респіраторними захворюваннями хворіє рідко. Пневмонію переносить вперше. Антибіотик якої групи раціо­нально призначити?

А. Тетрацикліни

В. Аміноглікозиди

С. Цефалоспорин

Д. Фторхінолони

Е. Пеніциліни*

37. У 12-річної дівчинки, яка хво­ріє на ювенільний ревматоїдний ар­трит із 7 років, хвороба перебігає як олігоартрит І типу. При офтальмоло­гічному обстеженні у дитини виявлений іридоцикліт, в зв”язку з чим при­значені місцеві стероїдні препарати. Терапія ними впродовж 3 місяців була неефективною. Яку лікувальну такти­ку ви оберете:

А. Призначення препаратів золота

В. Продовжити місцеву стероїдну терапію

С. Призначення аспірину у макси­мальній дозі

Д. Призначення системних корти­костероїдів

Е. Призначення хлорохіну чи гідроксихлорохіну*

38. У хлопчика 6-ти років вологий кашель, температура 37,2 °С. Хворіє 3-й день. Перкуторно над легенями яс­ний легеневий звук, аускультативно -жорстке дихання, розсіяні сухі і середньопухирчасті вологі хрипи. Задишки немає. В анамнезі: протягом року чотириразово повторювалися такі ж за­хворювання з тривалістю понад 2 тиж­ні. Укажіть попередній діагноз:

А. Рецидивуючий бронхіт, заго­стрення*

В. Гострий бронхіт

С. Гострий обструктивний бронхіт

Д. Хронічний бронхіт, загострення

39. Батько хворий гемофілією. Се­ред родичів дружини такої патології немає. Яка імовірність народження в них дитини з гемофілією?

А. 10 %

В. 100%

С. 50%

Д. 25%

Е. 0%*

40. У 3-річного хлопчика з'яви­лися множинні екхімози, кровотечі з носа. Число тромбоцитів - 45x109/л, вміст гемоглобіну і лейкоцитів у нор­мі. Найбільш імовірний діагноз:

А. Диссемінована внутрішньосудинна коагулопатія

В. Хвороба Шенляйн - Геноха

С. Імунна тромбоцитопенічна пурпура*

Д. Гостра лімфобластна лейкемія

Е. Системний червоний вовчак

41. У 7-річного хлопчика темпе­ратура тіла 39,4 °С, вологий кашель, інтоксикація. При диханні правий бік відстає, посилене голосове тремтіння, укорочений перкуторний звук, посла­блене дихання та бронхофонія над пра­вою легенею. На рентгенограмі - гомо­генне затемнення нижньої частки пра­вої легені. Який імовірний діагноз?

А. Гостра правобічна крупозна пневмонія*

В. Гостра правобічнасегмен­тарна пневмонія

С. Гострий правобічна плеврит

Д. Гострий правобічнапнев­моторакс

Е. Гостра правобічна інтерстиціальна пневмонія

42. До дитячого пульмонолога для вирішення питання про доцільність са­наторно-курортного лікування направ­лена 14-річна дівчинка із хронічним бронхітом. Що є показанням до прове­дення цього етапу лікування хворій?

А. Фаза загострення та вік молод­ше 5 років

В. Фаза ремісії в будь-якому віці

С. Фаза загострення та вік старше 5 років

Д. Фаза ремісії та вік старше 5 років*

Е. Санаторно-курортне лікування не показане

43. У дівчинки 7 років температу­ра 38 °С, біль у гомілкових, потім ко­лінних суглобах, 3 тижні тому хворіла ангіною. Встановлено діагноз: ревма­тизм. Який етіологічний чинник цього захворювання?

А. Стафілокок

В.Стрептокок*

С. Клебсієла

Д. Гонокок

Е. Ієрсинія

44. Дитина 8 років потрапила до лікарні з високою температурою (39,8 °С), болісним сухим кашлем, бо­лем у животі справа. При обстежен­ні - скорочення перкуторного звуку справа, послаблення дихання, крепі­тація. Яке обстеження необхідно про­вести для встановлення діагнозу?

А. Бронхографія

В. Ультразвукове дослідження ор­ганів грудної порожнини

С. Загальний аналіз сечі

Д. Бронхоскопія

Е. Рентгенограма органів грудної порожнини*

45. У дитини 4 міс., експіраторна задишка, сухий кашель, температу­ра - 37,8 °С, ЧД - 80/хв., ціаноз шкі­ри, участь допоміжної мускулатури у диханні. Над легенями - коробковий легеневий звук, ослаблене дихання з подовженим видихом багато дрібно-міхурцевих хрипів з обох боків. Ваш попередній діагноз?

А. Пневмонія

В. Гострий бронхіт

С. Бронхіоліт *

Д. Фарингіт

Е. Трахеїт

46. Дитина А., 12 років. При аус­культації вислухана стійка брадикар­дія з ЧСС 40-50/хв. На ЕКГ: шлу­ночки скорочуються у своєму ритмі, передсердя - у своєму. Ваш діагноз:

А. Повна атріовентрикулярна бло­када*

В. Синдром WPW

В. ДВЗ-синдром

Е. Гепатит

С. Приступ суправентрикулярної пароксизмальної тахікардії

Д. Приступ миготливої аритмії

Е. Блокада правої ніжки пучка Гіса

47. Хвора А., З роки, знаходиться на лікуванні в реанімаційному відділенні з діагнозом: гостра ниркова недостатність, олігоанурична стадія. На ЕКГ: високий зубець Т, розширені комплексу QRS, зміщення інтервалу S-Т нижче ізолінії. Про яке порушення електролітного балансу можна думати?

А. Гіперкальціємію

В. Ппокаліємію

С. Гіпокальціємію

Д. Гіперкаліємію*

Е. Гіперфосфатемію

48. Дівчинка 7 років, знаходиться у відділі інтенсивної терапії з приводу гострої ниркової недостатності. В біо­хімічному аналізі крові рівень калію становить 7 ммоль/л. Даний стан за­грозливий виникненням:

А. Анорексії

В. Асистолії*

С. Анурії

Д. Гіпоксемії

Е. Гіперкапнії

49. У хлопчика 4-х місяців через 15 хвилин після другого щеплення вакциною АКДП були зафіксовані ознаки набряку Квінке. Який препа­рат ви використаєте для надання ди­тині невідкладної допомоги?

А. Седуксен

В. Гепарин

С. Адреналін

Д. Група крові А(ІІ), резус-фактор позитивний

Е. Група крові 0(1), резус-фактор позитивний*

50. У новонародженої дитини діа­гностована фізіологічна жовтяниця. Для цього стану характерно:

А. Поява жовтого забарвлення шкі­ри на 2-3 день життя *

В. Поява жовтяниці впродовж 1 доби життя

С. Тривалість жовтяниці більш ніж 10 днів

Д. Повторне зростання інтенсив­ності жовтяниці

Е. Знебарвлені випорожнення

51. Хлопчик, народжений від здо­рової матері із рубцем на матці шляхом кесаревого розтину, протягом перших секунд життя залишався нерухомим, мав поодинокі дихальні рухи і часто­ту серцевих скорочень 70 в 1 хвили­ну. Найвірогіднішою причиною цього стану є?

А. Застійна серцева недостатність

В. Асфіксія*

С. Внутрішньоутробна пневмонія

Д. Внутрішньоутробний сепсис

Е. Менінгіт

52. Дитина народилася здоровою з масою 3500 г, довжина 51 см, оцінка за Апгар 8 балів. У жінки перша необтяжена вагітність, пологи в строк. Мати -0(І) Rh(-), батько - А(ІІ) Rh(+), ди­тина - 0(І) Rh(+). Який метод профі­лактики Rh-конфлікту треба призна­чити породіллі?

А. Ентеросорбенти

В. Не потребує профілактики

С. Вітаміни

Д Антигістамінні препарати

Е. Анти- Rh-імуноглобулін*

53. У дитини при народженні жовтяниця, блідість, спленогепатомегалія. Кров - В(ІII) Rh(+); НЬ крові - 150 г/л, Ер - 4,2х1012/л, ретикулоцитів - 9 %. Білірубін крові - 58мкмоль/л, некон'югований. Мати - В(ІII) Rh(-), титр анти- Rh-антитіл під час вагітнос­ті 1:128; 1:256. Який метод спостере­ження найбільш імовірно допоможе визначити тактику лікування?

А. Рівень гепатоспецифічних фер­ментів

В. Загальний аналіз крові

С. Протеїнограма

Д. Приріст білірубіну за годину *

Е. Клінічне спостереження

54. Новонароджений масою 1200 г народився в терміні ґестації 29-30 тижнів. За Апгар 4-6 балів. Клінічно є ознаки СДР І ст. та некротичний ен­тероколіт І ст. Який метод годування ви виберете?

А. Парентеральне живлення*

В. Годування через зонд

С. Годування з пляшечки з соскою

Д. Не годувати

Е. Грудь матері

55. У новонародженого терміном ґестації 31 тиждень наростає млявість, м'язова гіпотонія та пригнічення сві­домості. Аналіз ліквору: підвищена кількість еритроцитів, білка та підви­щений вміст глюкози. Ваш діагноз?

А. Внутрішньочерепний крововилив*

В. Менінгіт

С. Сепсис

Д. Анемія

Е. Внутрішньоутробна інфекція

56. При обстеженні новонародже­ної дитини діагностовано почервонін­ня шкірних покривів, яке з'явилось відразу після народження, а максимальної сили набуло на другу добу життя. Який попередній діагноз можна виставити?

А. Анулярна еритема

В. Токсична еритема

С. Транзиторна еритема

Д. Вузлувата еритема

Е. Проста еритема *

57. У дитини на 3 добу життя шкі­ра набула жовтого кольору. Дитина народилась з вагою 3,200 кг, довжи­на тіла 52 см. Активна. Над легенями пуерильне дихання. ЧД - 36/хв. Тони серця ритмічні. ЧСС - 130/хв. Живіт м'який. Печінка виступає з-під ребер­ної дуги на 2 см, селезінка не пальпується. Випорожнення у вигляді меконію. Найбільш імовірний діагноз: А. Гемолітична хвороба новонаро­джених

В. Фізіологічна жовтяниця *

С. Сепсис новонароджених

Д. Анемія Мінковського - Шофара

Е. Атрезія жовчних шляхів

58. Дитині 2 доби. Народилась з вагою 2900 г, довжиною 50 см. При огляді шкіра інтенсивно червоного ко­льору, еластична, тургор збережений. Дихання пуерильне. ЧД - 40/хв. Тони серця ритмічні, гучні. ЧСС - 138/хв. Живіт м'який. Печінка виступає на 2см з-під реберної дуги. Діурез достатній. Стілець у вигляді меконію. Ваше заключення:

А. Бешихове запалення

В. Токсична еритема новонародже­ного

С. Флегмона новонародженого

Д. Фізіологічна еритема новонаро­дженого*

Е. Ексфоліативний дерматит Ріттера

59. У новонародженої дитини при огляді шкіри спостерігають наявність пушкового волосся на спині, плечах, верхніх кінцівках. Шкіра суха, змор­щена. Підшкірно-жирова клітковина розвинута слабо. Обвід голови - 34 см. Велике тім'ячко - 3x3 см, мале тім'яч­ко 0,5х0,5см. Тони серця ритмічні, ЧСС - 140/хв. ЧД - 38/хв. Над леге­нями пуерильне дихання. Живіт м'я­кий. Ваше заключення:

А. Ознаки незрілості*

В. Ознаки доношеності

С. Ознаки гідроцефалії

Д. Ознаки рахіту

Е. Ознаки гіпотрофії

60. Доношена дитина, народилась з масою тіла 3200 г, довжиною тіла 50 см, з оцінкою за шкалою Апгар 8-10 балів. Який оптимальний строк першого прикладання до грудей?

А. В перші 6 годин

В. В перші 30 хвилин*

С. В перші 24 години

Д. В перші 48 годин

Е. Після 48 годин

 

 

Варіант 10

1. Дільничний педіатр оглядає здорову доношену дитину місячного віку, Що знаходиться на грудному вигодовуванні. Профілактику якого захворювання має провести лікар у першу чергу?

А. Гіпотрофії

В. Спазмофілії

С. Рахіту*

D. Паратрофії

Е. Анемії

2. Хвора 18 років, підвищеного харчування скаржиться на біль у правому підребірї, Що ірадіює у праве надпліччя, гіркоту у роті, нудоту, одноразову блювоту. Захворювання пов’язує з вживанням жирної їжі. Об’єктивно: язик сухий, обкладений білою смагою на губах. Живіт симетричний, приймає участь у акті дихання. При пальпації – напруження м’язів передньої черевної стінки та виражена болючість у правому підребірї. Який попередній діагноз?

А. Гострий апендицит

В. Гострий холецистит*

С. Гострий гастрит

D. Гострий панкреатит

3. У хворої 18 років через три тижні після ангіни з’явилась біль в суглобах, підвищилась температура тіла, слабкість, серцебиття, блідо-рожевий висип на шкірі у вигляді кілець. Об’єктивно: тахікардія. І тон послаблений, систолічний шум на верхівці серця. На ЕКГ інтервал PQ 0,24с. Антистрептолізин – О- 500ОД. Яку профілактику слід призначити хворі після проведення курсу лікування в умовах стаціонару?

А. Аспірин 1-2 місяці навесні та восени

В. Аспірин при інтеркурентних інфекціях

С. Біцилін-5 навесні та восени

D. Біцилін-5 до і після хірургічного та стоматологічного втручання

Е. Біцилін-5 протягом 5 років*

4. До поліклініки звернулися батьки хлопчика 2 років зі скаргами на відсутність у дитини у мошонці правого яєчка. Об’єктивно: гіпоплазія правої половини мошонки, яєчко в ній відсутнє. Воно зменшене в розмірах, пальпується за ходом пахвинного каналу, але в мошонку не зводиться. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. Правобічний крипторхізм, абдомінальна форма

B. Ектопія правого яєчка, лобкова форма

C. Ретракція правого яєчка (псевдо крипторхізм)

D. Лівобічний монорхізм

E. Правобічний крипторхізм, пахвинна форма*

5. У 7-річного хлопчика протягом дня відзначаються "відключення"на 10-15 секунд, під час яких він застигає в одній позі, не реагує на запитання, не відгу­кується на своє ім'я. Про напади нічого не пам'ятає. Неврологічне дослідження не виявило змін. Який метод обстежен­ня доцільно використати для уточнення діагнозу?

A. Дослідження викликаних потенціалів

B. Електроенцефалографію*

C. Комп'ютерну томограму

D. Ехоенцефалоскопію

Е. Рентгенограму черепа

6. Дівчинка 12 років надійшла до кар­діологічного відділення з ознаками кар­диту. Два тижні тому перенесла лаку­нарну ангіну. Який найбільш імовірний фактор зумовив кардит у даному випад­ку?

А. Протей

В.Стрептокок *

С.Стафілокок

D.Клебсієла

Е. Пневмокок

7. У дитини 2 років з синдромом мальабсорбції на ЕКГ були виявлені зміни у вигляді депресії сегмента ST, інверсія Т та високий U. Чим обумовлені такі зміни?

А. Гіпокалігістією*

B. Гіперкалігістією

C. Гіпомагніємією

D. Гіперкальцігістією

E. Гіпокальцігістією

8. При профілактичному огляді у хло­пчика 14 років астенічної будови з тон­кою грудною стінкою в горизонтально­му положенні аускультативно був вияв­лений трьохчленний ритм "галопу'.' Ме­жі серця не розширені. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Дилятаційна кардіоміопатія

B. Стеноз лівого атріовентрикулярного отвору*

С.Здоровий

D.Пролапс мітрального клапана

Е. Дифузний міокардит

9. Доношена дитини перенесла анте-та інтранатальну гіпоксію, народила­ся в асфіксії (оцінка за шкалою Апгар 2-5 балів). Після народження у дити­ни прогресує збудження, відмічається блювання, ністагм, судоми, косоокість, спонтанні рефлекси Моро і Бабинського. Яка найбільш вірогідна локалізація внутрішньо-черепного крововиливу в даному випадку?

А. Перивентрикулярні крововиливи

В. Субарахноїдальні- крововиливи

С. Субдуральні крововиливи

D. Дрібні крововиливи в тканину мозку

E. Крововиливи в шлуночки мозку*

10. У доношеної новонародженої ди­тини діагностовано гемолітичну хворо­бу новонароджених за резус-фактором. Значення вмісту білірубіну критичні. Група крові дитини В(III), матері - А (II). Показано замінне переливання крові. Який добір донорської крові не­обхідний для цього?

А. Група крові В(ІІІ), Rh (-)*

B. Група крові А(ІІ), Rh (+)

C. Група крові А(П), Rh (-)

D. Група крові В(III), Rh (+)

E. Група крові О(І), Rh (-)

11. У хлопчика 2 років спостерігає­ться набряклість очей та кісточок протягом останнього тижня. Об'єктивно: АТ-100/60 мм рт.ст., Рв- 110/хв, ЧД-28/хв. Збільшення живота з позитивним симптомом хвилі. Сироваткова концентрація креатиніну - 0,45 мкмоль/л, альбуміну- 14 г/л та холестерину- 11,8ммоль/л. У сечі білок ++++, еритроци ­ ти не виявлені. Який найбільш вірогі­дний діагноз?

A. Нефротичний синдром внаслідок фокального та сегментарного гломеру-лосклерозу

B. Хвороба Шенлейн-Геноха з нефритом

С. Нефротичний синдром*

D.Гемолітико-уремічний синдром

Е. Гострий постстрептококовий гломе­рулонефрит

12. У дівчинки 10 років через 14 днів післяангіни з'явилася макрогематурія. АТ- 170/100 мм рт.ст., помірні набряки ступней та гомілок. Сироватковий азот сечовини 32 ммоль/л. Що з перерахова­ного є найбільш вірогідною причиною виникнення вказаних симптомів?

А. Збільшення об'єму внутрішньосудинної рідини*

B. Коарктація аорти

C. Зменшення вироблення ендотеліального релаксуючого фактору

D.Збільшення вироблення катехоламінів

Е. Збільшення вироблення альдостерону

13. Дитина 7 місяців виписується з хі­рургічного стаціонару після консерва­тивного розправлення ілеоцекальної інвагінації. Які рекомендації повинен дати лікар матері по профілактиці ре­цидиву цього захворювання?

A. Спостереження за характером стулу дитини

B. Загартовування дитини

C. Профілактика застудних захворю­вань

D. Суворе дотримання режиму вигодо­вування дитини*

Е. Профілактика шлунково-кишкових захворювань

14. Дитина народилася з оцінкою за шкалою Апгар 8-9 балів. Коли слід прикласти її до грудей?

А. Після обробки пуповини та прове­дення профілактики гонобленореї

B. Через ЗО хвилин після народження*

C. Через 2 години після народження

D. Одразу після народження

Е. Після обробки пуповини

15. У дитини 2-х місяців, народженої з вагою 5100 г, визначаються жовтя­ниця, хриплий крик, пупкова грижа, відставання у фізичному розвитку. Пе­чінка +2 см, селезінка не збільшена. В анамнезі - затримка відпадання пупо-винного залишку. У крові: НЬ- 120 г/л, ер.- 4,5 * 1012/л, ШЗЕ- 3 мм/год. Біліру­бін сироватки загальний - 28 мкмоль/л, непрямий - 20 мкмоль/л, прямий - 8 мкмоль/л. Про яке захворювання слід думати в першу чергу?

A. Гемолітична анемія

B. Природжений гіпотиреоз*

C. Кон'югаційна жовтяниця

D. Цитомегаловірусна інфекція

E. Природжений гепатит

16. У дівчинки 8 років вранці виникли скарги на загальну слабкість та біль під час ковтання. Вдень батьки викликали лікаря тому, що у дівчинки прогресува­ла слабкість та розвинулася двобічна припухлість дещо нижче та попереду вух. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Дермоїдні кісти

B. Пухлина слинних залоз

C. Лімфоаденопатія

D. Пухлина каротидного тіла

Е. Паротит*

17. Хлопчика 2 років госпіталізова­но зі скаргами на зменшення маси ті­ла, нестійкі випорожнення, анорексію. які з'явилися після введення в «раці­он манної каші (з 5 місяців). Дитина адинамічна, млява, шкіра бліда, суха, підшкірно-жировий шар значно стон­шений. Живіт здутий, напружений, під час перкусії у верхній частині живо­та тимпаніт, шум плеску; випорожнен­ня пінисті, світлого кольору, смердю­чі. Копроцитограма: нейтральний жир - багато. Яка найбільш вірогідна причи­на захворювання?

A. Целіакія*

B. Муковісцидоз

C. Хронічний ентерит

D. Дисбактеріоз кишечнику

E. Дисахаридазна недостатність

18. Хворий 18 років надійшов до ге­матологічного відділення зі скаргами на головний біль, загальну слабкість, відсутність апетиту, підвищення темпе­ратури тіла до/39°С, появу припухло­сті на шиї. Об'єктивно: /°- 38°С, шкіра та слизові оболонки різко бліді, паке­ти лімфовузлів на шиї по обидва бо­ки розміром до 1 см, неболючі. Пе­чінка +1 см, неболюча, селезінка +0,5 см. У крові: НЬ- 98 г/л, ер.- 2,9* 1012/л, лейк.- 32 * 109/л, п- 0%, с- 28%, м- 2%, л- 39%, бласт- 31%, рет- 31%, тромб.-120 * 109/л, ШЗЕ- 36мм/год. Яка форма лейкозу в хворого?

A. Хронічний лімфолейкоз

B. Гострий лімфобластний лейкоз*

C. Хронічний мієлолейкоз

D. Гострий мієлобластний лейкоз

Е. Недиференційований лейкоз

19. Дівчинка 13-ти років скаржиться на під­вищення температури тіла до фебрильннх цифр протягом місяця, біль у суглобах, пе­ріодичний висип на шкірі. При обстежен­ні в крові встановлено стійке підвищення ШЗЕ, LЕ-клітини. Який найбільш вірогі­дний діагноз?

A. Системний червоний вовчак*

B. Ювенільний ревматоїдний артрит

C. Гострий лімфобластний лейкоз

D.Системна склеродермія

Е. Ревматизм

20. Хворий 15-ти років відстає в фізи­чному розвитку, відмічає періодичне по­жовтіння шкіри. Об'єктивно: селезін­ка 16x12x10 см, холецистолітіаз, виразка шкіри на нижній третині лівої гомілки. У крові: ер.- 3,0 • 1012/л, НЬ- 90 г/л, КП-1,0, мікросфероцитоз, ретикулоцитоз. Бі­лірубін крові - 56 мкмоль/л, непрямий - 38 мкмоль/л. Оберіть метод лікування:

A. Оментогепатопексія

B. Портокавальний анастомоз

C. Оментоспленопексія

D.Спленектомія*

Е. Пересадка селезінки

21. Дитина хворіє 5-й день. Турбує підви­щена до 39 - 40°С температура тіла, нападоподібний, частий, глибокий малопро­дуктивний кашель, світлобоязнь, закладеність носа. Об'єктивно: одутлість облич­чя; слизова оболонка рота пухка, гемо­рагічна енантема на м'якому піднебін­ні, рештки плям Філатова-Копліка. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Краснуха

B. Кір*

C. Аденовірусна інфекція

D.Грип

Е. Скарлатина

22. У 10-ти річного хлопчика, хворого на гемофілію, спостерігаються явища гострої респіраторної вірусної інфекції з лихоманкою. Який з наведених препаратів, що вводиться із жарознижувальною метою, є ПРОТИПОКАЗАНИМ цьому хворому?

A. Анальгін

B. Парацетамол

C. Панадол extra

D. Ацетилсаліцилова кислота*

E. Піпольфен

23. Дитина 2-х років протягом року хворіла на ГРВІ верхніх дихальних шляхів у лютому, квітні та в жовтні. Минулого року такий самий діагноз виставлявся їй у вересні та в грудні. Як зареєструвати вказані випадки захво­рювань в даному році?

A. Заповнити один статталон із знаком (+)

B. Заповнити три статталони зі знаком (+)*

С. Заповнити три статталони зі знаком (-)

D.Заповнити один статталон із знаком (-)

Е. Заповнити один статталон зі знаком (+) і два зі знаком (—)

24. У хлопчика 4-х місяців через 15 хвилин після другого щеплення вакци­ною АКДП були зафіксовані ознаки набряку Квінке. Який препарат слід використати для надання дитині невід­кладної допомоги?

A. Гепарин

B. Седуксен

C. Фуросемід

D. Адреналін

Е. Преднізолон*

25. У дворічної дівчинки підвищена температура тіла до 37,2°С та висип на шкірі. Загальний стан дитини за­довільний. На шкірі спини, розгиналь­них поверхнях кінцівок - макульозний висип рожевого кольору. Слизова під­небінних дужок дрібноплямиста, по­мірно гіперемована. Незначне слизове виділення з носу. Збільшені потиличні та задньошийні лімфовузли. Який най­більш вірогідний діагноз?

A. Кір

B. Скарлатина

C. Краснуха*

D. Вітряна віспа

E. Ентеровірусна екзантема

26. При огляді в 10-річної дитини встановлено маленький зріст, непро­порційний розвиток тіла, відставання у психічному розвитку, закрепи. Дефі­цит в організмі якого гормону викли­кав ці зміни?

А. Тироксину*

В. Паратгормону

С. Тиреокальцитоніну

Д. Адренокортикотропного гормону

Е. Окситоцину

27. Батьки скаржаться, що у 8-річного сина спостерігається швидка втом­люваність під час ходи, болі в ногах, парестезії, похолодання в них. Спостерігається диспропорційність розвитку м'язів верхнього і нижнього плечового пояса, АТ на руках 160/100 ммрт. ст. Яку вроджену ваду серця можна за­підозрити?

А. Відкриту артеріальну протоку

В. Стеноз аорти

С. Стеноз легеневої артерії

Д. Хворобу Толочинова - Роже

Е. Коарктацію аорти*

28. Дівчинку 8-ми років турбу­ють ниючі болі в попереку протягом 4-х днів. Спостерігається підвищення температури тіла до 38 °С, часте бо­люче сечовипускання. Тиждень тому перехворіла на ГРВІ. Яке обстеження перш за все необхідно провести?

А. Загальний аналіз крові

В. Загальний аналіз сечі*

С. УЗД

Д. Оглядову урографію

Е. Пробу за Зимницьким

29. Хлопчику 11 років, скаржиться на болі в животі через 20-30 хв. після їжі, печію, нудоту. Хворіє 2 роки. Заго­стрення протягом тижня. При обсте­женні виставлено діагноз: Хронічний гастрит з підвищеною секреторною функцією, період загострення. При­значте оптимальне медикаментозне лікування.

А. Гангліоблокатор + фермент + антибіотик

В. Антацид + жовчогінні + фестал

С. Гангліоблокатор + еубіотик + антибіотик

Д. Антацид + гангліоблокатор + ан­тибіотик*

Е. Антацид + спазмолітик + пробіотик

30. У хлопчика 7 років на воло­сяній частині голови, тиждень тому, з”явилась пляма без суб'єктивних від­чуттів. На шкірі волосистої частини голови в ділянці тім'я справа - вогнище ураження округлої форми розміром 8 см в діаметрі. Шкіра вогнища ура­ження - рожевого кольору, густо вкрита білими лусочками, волосся обламане на висоті 4-6 мм над рівнем шкіри. При люмінесцентному освітленні уражені волосини мають зеленкувате освітлен­ня. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Мікроспорія волосяної ділянки голови*

В. Поверхнева трихофітія

С. Інфільтративно-нагноювальна трихофітія

Д. Гніздове облисіння

Е. Сифілітична алопеція

31. У дитини 14 років скарги на підвищення температури тіла до 39 °С, кашель, біль у животі. Захворіла 2 дні тому. На правій щоці рум'янець. Пер-куторно справа нижче кута лопатки вкорочення звуку, тут же бронхіальне дихання, підсилена бронхофонія. Жи­віт м'який, безболісний. Дитині слід призначити позачергово:

А. Преднізолон

В. Пеніцилін з клавулоновою кислотою*

С. Гентаміцин

Д. Плевральну пункцію

Е. Інфузійну терапію

32. Дитині 4 роки. Маса при на­родженні була 3500 г, довжина тіла 50 см, обвід голови 35 см і грудної клітки - 32 см. Мати звернулася до лі­каря з приводу того, що дитина погано набирає у вазі. Назвіть, яку вагу пови­нна мати дитина в 4 роки.

А. Вага 20 кг

В. Вага 15кг

С. Вага 16 кг

Д. Вага 16.5 кг

Е. Вага 18 кг*

33. Дитина 7 років за два тижні до госпіталізації хворіла на ангіну з тяж­ким перебігом. Стан дитини тяжкий. Набряків,пастозності немає. Межі сер­ця розширені. Серцевий поштовх роз­литий. Тони серця - "хлопаючий" І тон на верхівці серця, "дуючий" систоліч­ний шум на верхівці серця з ірадіацією в ліву підпахвинну ділянку. Печінка у края реберної дуги. Поставити діагноз:

А. Гострий неревматичний кардит. Вогнищева форма. Повна атріовентрикулярна блокада. Н1

В. Міокардіопатія, дилатаційна фор­ма. Н2б

С. Ревматизм, ревматичний ендо-міокардит. НО*

Д. Бактеріальний ендокардит, пер­винно-хронічний перебіг, недостат­ність мітрального клапана. НІ

Е. Пролабування мітрального кла­пана. Недостатність мітрального кла­пана внаслідок відриву хорд. Н2б

34. У дитини 7 років скарги на біль і припухлість правого колінного і лік­тьового суглобів, через два дні відміче­ні біль і припухлість лівого колінного суглоба. За два тижні до госпіталізації дитина хворіла ангіною. Стан дитини тяжкий. Обидва колінні і лівий лок-тьовий суглоби набряклі, гіперемовані. Межі серця розширені. Серцевий поштовх розлитий. Тони серця І тон на верхівці серця ослаблений, дуючий систолічний шум на верхівці серця з ірадіацією в ліву підпахвову область. Поставте діагноз.

А. Реактивний артрит.

В. Інфекційно-алергічний поліар­трит

С. Ювенільний ревматоїдний ар­трит

Д. Ревматизм, ревматичний ендоміокардит, поліартрит *

Е. Хвороба Рейтера

35. У дитини 10 років скарги на біль і припухлість правого і лівого ко­лінних суглобів, через два дні відмічена біль і припухлість гомілковостопних суглобів, свербляча висипка, підвище­на температура тіла. Біль в суглобах виникла одразу після ГРВІ. Темпе­ратура тіла - 38 °С. Обидва колінні і гомілковостопні суглоби набряклі, гіперемовані. Межі серця не розшире­ні. Серцевий поштовх локалізований. Тони серця не змінені, функціонально­го характеру систолічний шум на вер­хівці серця. Поставте діагноз.

А. Ревматизм, ревматичний міокар­дит, поліартрит

В. Постінфекційна артропатія *

С. Ювенільний ревматоїдний ар­трит

Д. Синдром Стіла

Е. Хвороба Рейтера

36. 8-річна дівчинка, на сьомий день після перенесеної ангіни, поскар­жилася на різкий головний біль, рап­тово втратила зір, знепритомніла, по­чалися судоми. ЧСС - 120 /хв, АТ -130/90 мм рт. ст. Сеча кольору "м'яс­них помиїв", білок -1,2 г/л, макрогематурія. Очне дно: спазм судин сітківки. Назвіть провідний клінічний синдром.

А. Судомний синдром

В. Гостра ниркова недостатність

С. Уремія

Д. Гіпертонічна криза

Е. Ангіоспастична енцефалопатія (гіпертонічна)*

37. Мама звернулась до дермато­лога з 2-річною дитиною із скаргами на висипання, що турбують свербіжем. На обличчі шкіра гіперемована, набрякла, мокнуття, кірки, розчухи; на тулубі - папуло-везикульозні елемен­ти, попарно розміщені. Розчухи, на до­лонях і підошвах міхурці із серозним і гнійним вмістом. Який діагноз най­більш імовірний?

А. Дитяча кропивниця

В. Дитяча екзема

С. Вульгарне імпетиго

Д. Короста *

Е. Атопічний дерматит

38. Дитина 12 років хворіє на атопічний дерматит. Яке обстеження не­обхідно провести дитині?

А. Алергологічні тести*

В. Циркулюючі імунні комплекси

С. Біопсія шкіри

Д. Рівень еозинофілії

Е. Обстеження на гельмінти

39. Хлопчик 5 років поступив у клініку зі скаргами на переймоподіб­ні болі в животі, блідість шкірних по­кривів, домішку червоної крові в калі. Попередній діагноз: неспецифічний виразковий коліт. Найбільш інформа­тивним методом для підтвердження діагнозу є:

А. УЗД органів черевної порожнини

В. Ендоскопія кишечника*

С. Іригографія

Д. Фіброгастроскопія

Е. Бактеріологічне дослідження калу

40. Дитина 8 років з отруєнням окисом вуглецю. Стан важкий, без сві­домості, відзначаються одиничні су­домні посмикування кінцівок. Пульс -слабкого наповнення, 120/хв., АТ -80/50 мм рт. ст., температура тіла -38 °С, дихання - прискорене, до 34/хв. Визначте основний патологічний син­дром:

А. Гостра дихальна недостатність

В. Метгемоглобінемія:

С. Судомний синдром *

Д. Гостра серцево-судинна недостат­ність

Е. Гіпертермічний синдром

41. При медичному огляді у дитини виявлені виражений шийний лордоз і грудний кіфоз, пле­чі зведені допереду і звисають, голова трохи опущена. Який вид постави?

А. Лордотична

В. Правильна

С. Кіфотична

Д. Випрямлена

Е. Сутулувата*

42. У дитини 7-ми років голо­вний біль, набряки, біль у попереку. За 2 тижні до даного захворювання перенесла стрептодермію. Запідозрено гострий гломерулонефрит. Вкажіть основний механізм розвитку захворю­вання у дитини:

А. Інфекційний

В. Імунокомплексний*

С. Алергічний

Д. Генетичний

Е. Спадкоємний

43. Дитині 3 тижні. З дня наро­дження періодично відзначається блю­вання, що виникає через кілька хвилин після годування. Обсяг блювотних мас не перевищує обсягу попередньої годівлі. Маса тіла відповідає віку. Яка найбільш імовірна причина зазначеної симптоматики?

А. Адреногенітальний синдром

В. Халазія стравоходу

С. Пілороспазм*

Д. Пілоростеноз

Е. Ахалазія стравоходу

44. Дівчинка 14 років протягом 2 років страждає ревматоїдним ар­тритом. Двічі в періоді загострення одержувала курси нестероїдної про­тизапальної терапії, які не мали пози­тивного результату. Вкажіть препарат вибору при лікуванні хворої:

А. Преднізолон*

В. Ортофен

С. Вольтарен

Д. Антибіотик

Е. Індометацин

45. Дівчинка 13-ти років скаржить­ся на підвищення температури тіла до 37,4 °С протягом останніх 2 місяців після перенесеної ГРВІ. При огляді: худа, дифузне збільшення щитоподібної залози II ступеня, щільність її при пальпації, екзофтальм, тахікардія. Про який діагноз можна думати?

А. Гіперпаратиреоз

В. Гіпотиреоз

С. Гіпопаратиреоз

Д. Гіпертиреоз*

Е. Тимомегалія

46. Хвора С., 14 років, лікувалася в стаціонарі від ревматизму, активної фази, поліартриту, кардиту НК II А. Даних про формування вади серця не­має. Вкажіть тривалість проведення безперервної біцилінопрофілактики.

А. 4 роки

В. 6 міс.

С. 1 рік

Д. 2 роки

Е. 5 років*

47. У хлопчика, що страждає брон­хіальною астмою, приступи ядухи по­чали спостерігатися кілька разів у день. Під час останнього приступу інгаляція астмопента ефекту не дала. Інтенсивна терапія приступ не купірувала. Дитина переведена в реанімаційне відділення з діагнозом: астматичний статус II сту­пеня. Що стало провідним механізмом розвитку цього стану в дитини?

А. Набряк слизової оболонки брон­хів

В. Посилена секреція опасистими клі­тинами біологічно активних речовин

С. Повна рефрактерність (блокада) бета-2-адренорецепторів *

Д.Запалення слизової оболонки бронхів

Е. Спазм гладких м'язів бронхів

48. У доношеної новонародженої дитини діагностована гемолітична хвороба новонароджених по резус-фактору. Цифри білірубіну критичні. Група крові дитини В(ІІІ), матері -А(ІІ). Показано замінне переливання крові. Який добір донорської крові необхідний для цього?

А. Група крові В(ІІІ), резус-фактор негативний*

В. Група крові А(ІІ), резус-фактор негативний

С. Група крові В(ІІІ), резус-фактор позитивний

Д. Фуросемід

Е. Преднізолон

49. Дитина народилася у термін 40 тижнів з вагою 3000 г, оцінкою по шкалі Апгар 7-8 балів. У матері група крові АВ (IV) Rh(-) негат. У дитини В(ІІІ) Rh(+) позит. Жовтяниця з'яви­лася в першу добу. Загальний біліру­бін - 200 мкмоль/л, непрямий – 190 мкмоль/л, прямий - 10 мкмоль/л, НЬ - 160 г/л, ретикулоцити - 4,4 %. Печінка +4 см, селезінка + 1,5 см. Сеча світла, кал за­барвлений. Проба Кумбса позитивна. Ваш діагноз:

А. Геморагічна хвороба немовлят

В. Гемолітична хвороба немовлят*

С. Фетальний гепатит

Д. Фізіологічна жовтяниця

Е. Синдром Криглера - Найяра

50. Стан доношеної дитини при народженні був розцінений за шкалою Апгар у 8-10 балів. На протязі перших часів життя у дитини відмічається кашель, поперхування, ядуха, ціаноз під час годування. Яке захворювання най­більш імовірне?

А. Ателектаз легень

В. Внутрішньоутробна пневмонія

С. Хвороба гіалінових мембран

Д. Гостре респіраторне захворю­вання

Е. Трахео-стравохідна нориця*

51. Дитина від юної, курящої по­роділлі, пологи ускладнені слабістю пологової діяльності, були утруднення при виведенні голови і плічок. Народилася з оцінкою за шкалою Апгар - 4 бали. Що з зазначеного є чинником ризику спинальної травми?

А. Шкідливі звички

В. Юний вік матері

С. Утруднення при виведенні голо­ви і плічок*

Д. Слабість родової діяльності

Е. Хронічна гіпоксія

52. Новонароджена дитина наро­дилася з оцінкою по шкалі Апгар у 9 балів. Коли дитину варто прикласти до грудей?

А. На 2 добу після народження

В. Через 12 годин

С. Через 2 години

Д. У родильному залі*

Е. На 3 добу після народження

53. У дитини у віці 3-х тижнів на шкірі грудей і живота утворилися ве­ликі м'які міхури з гнійним вмістом, що швидко лопаються. Укажіть мож­ливий діагноз:

А. Везикулопустульоз

В. Пухирчатка немовляти *

С. Токсична еритема

Д. Сифілітична міхурниця

Е. Псевдофурункульоз

54. У 3-денного немовляти вира­жені явища інтоксикації, підвищена температура тіла, в області нижньої третини лівого стегна - багряно-синюшна пляма з ознаками локального запалення і тенденцією до поширення. Поставте попередній діагноз:

А. Сепсис

В. Артрит лівого колінного суглоба

С. Гематогенний остеомієліт стег­нової кістки

Д. Перелом стегнової кістки

Е. Флегмона стегна*

55. Наприкінці першої доби у не­мовляти стан погіршився - підвищи­лася температура тіла до 38 °С, з'яви­лися ціаноз, занепокоєння, задишка до 85/хв., втягнення межребер'їв на вдиху. На губах - пінисте виділення. Над легенями "мозаїчний" перкуторний звук, дихання ослаблене, хрипи не вислуховуються. Тони серця при­глушені, тахікардія, систолічний шум. У крові лейкоцитоз, зрушення вліво. Поставте попередній діагноз:

А. Обструктивний бронхіт

В. Постнатальна пневмонія

С. Хвороба гіалінових мембран

Д. Інтранатальна пневмонія *

Е. Пневмопатія

56. У доношеної дитини 6-ти днів із третьої доби відзначається жовтя­ниця. Рівень непрямого білірубіну -100 мкмоль/л, прямого- 10 мкмоль/л. Визначте подальшу тактику.

А. Спостереження*

В. УЗД печінки і жовчовивідних шляхів

С. Визначити погодинний приріст білірубіну

Д. Провести операцію замінного пе­реливання крові

Е. Досліджувати маркери гепатиту

57. При огляді триденної дитини виявлена кривава блювота, петехіально-плямиста висипка, часті рідкі ви­порожнення чорного кольору. У крові: Ер - 4,2х1012/л, НЬ- 128 г/л, тром­боцити - 200x109/л, протромбіновий індекс - 40%, тест Апта: після дода­вання лугу колір розчину не змінився. Назвіть провідний механізм гемора­гічного синдрому у дитини:

А. Низький рівень VIII і IX факто­рів згортання крові

В. Низький рівень вітамін-К-залежних факторів*

С. Коагулопатія споживання

О. Наявність материнських анти­тіл до тромбоцитів дитини

Е. Інфекційний вплив на кістково-мозкове кровотворення

58. У дитини через 10 годин після народження з'явилася жовтяниця, гіпотонія, гіпорефлексія, виявлена по­мірна гепатоспленомегалія. Випорожнення і сеча - звичайного кольору. Бі­лірубін пуповинної крові 51 мкмоль/л за рахунок непрямого, у венозній кро­ві - Ер 3,5х1012/л, НЬ - 140 г/л, ретикулоцити - 1,5%, білірубін - 111 мкмоль/л (прямий - 11 мкмоль/л), АлАТ - 0,4, АсАТ - 0,3. Група крові матері - А (II); Rh (-), дитини - А(ІІ); Rh (+). Яке лабораторне дослідження підтвердить ваш діагноз?

А. Визначення осмотичної резис­тентності еритроцитів

В. Дослідження маркерів вірусного гепатиту

С. Проба Кумбса*

Д. Еритроцитометрія

Е. Визначення в еритроцитах глюкозо-6-фосфатдегідрогенази

59. Дитина народилася вдома. Піс­ля пологів дитину сповили й уклали в ліжко. Первинний туалет немовляти не проводився. “Швидка допомога” приїхала за матір'ю і дитиною через 60 хвилин після пологів. До грудей прикладений на другу добу. Із 3-го дня розвинулася склерема. Яка профілактична дія лікаря могла попередити розвиток склереми в даної дитини?

А. Ввести антибіотик

В. Провести первинний туалет не­мовляти

С. Прикласти дитину до грудей

Д. Увести кортикостероїди

Е. Обкласти дитину грілками*

60. У дитини через 10 годин піс­ля народження з'явилася жовтяниця, гіпотонія, гіпорефлексія, виявлена по­мірна гепатоспленомегалія. Випорожнення і сеча звичайного кольору. Білі­рубін пуповинної крові - 51 мкмоль/л, за рахунок непрямого. У венозній крові: Ер -3,5х1012/л. НЬ - 140 г/л, ретикулоцити - 26 %, білірубін веноз­ної крові - 125 мкмоль/л, прямий -10 мкмоль/л, АлАТ - 0,4, АсАТ - 0,3. Група крові матері - А(ІІ) Rh (-), ди­тини - А(II) Rh(+). Проба Кумбса по­зитивна. Яку кров ви використовуєте для замінного переливання?

А. А(П) Rh(+)

В. А(П) Rh(-)*

С.О(І)Rh(-)

Д.АВ(ІV) Rh (-)

Е. 0(I) Rh (+)

Еталони відповідей до підсумкового заняття на 6 курсі „Педіатрія”

  В1 В2 В3 В4 В5 В6 В7 В8 В9 В10
  С С В Д В С С В В С
  Е В Д Е С В Д А С В
  Д С Е В А В В Д В Е
  Д С Е Е С С С Е В Е
  Е Д В А С С В В С В
  С В Е А В С Д Е В В
  Е Д В В В С С Д А А
  В А С В А В Д С А В
  Е Д В В С С Д В В Е
  Е А Е А А Е Е Е С А
  А В Д А С Д В В С С
  А В В В Е В Е В Е А
  Е А А Е Д А А С Д Д
  Е Е В С В Е Д А Д В
  В Е Е С Е Д Е В Е В
  А Д Д А А Е В Е Д Е
  А А Е А А Д А Д Е А
  Д Д А Д А Е В В В В
  С Е С Е Е С А Д С А
  С В В Д С В В Д Е Д
  А С В А Е Д Д Д А В
  В А В Е Д В Д С Е Д
  Е С С В В Д Д Е А В
  С Д Е А А Д С Д А Е
  Д С С Д Д С С А В С
  Д В Д Е В Е В Д В А
  Е А Е Д Д Д В В А Е
  В Е С А А В С Е В В
  Д В Д Е В Е А Д Д Д
  А С В С С С Д С А А
  В Е Е А Е А Е А В В
  Е Д Д Д В В С Е С Е
  В1 В2 В3 В4 В5 В6 В7 В8 В9 В10
  С А А В С Е В В Е С
  Д Е В Е А Д Д Д В Д
  В С С С Д А А А С В
  Е А Е А Е А В В Е Е
  Д Д В В С Е С Е Е Д
  А В С Е В В Е С А А
  В Е А Д Д Д В Д Е В
  С С Д С А А С В С С
  Е А Е А В В Е Е А Е
  В В С Е С Е Д Д Д В
  С Е В В Е С А А В С
  А Д Д Д В Д В В Е А
  Д С А А С В С С С Д
  Е А В В Е Е А Е А Е
  А Е А С А А Е Е Д С
  В В Д В В В А С В А
  С С Е Д С Е С А Е В
  Е Д Д Е В С А С А Е
  Д В Е Д Е Д Д Е В С
  С Е С А Д В Е Д Е Д
  А Д В Е С Е С А Д В
  Е А Д С А В В Е А Е
  В В А А Е А Д С А Д
  Д С В Д В В А А Е А
  А Е С В Д С В Д В В
  В В Е А А Е С В Д С
  Е С В С В В Е Е А Е
  С А С А Е С В С В В

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1129 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.078 сек.)