АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

В. Підготовча 1 страница

Прочитайте:
  1. B)новокаинмен жансыздандыру 1 страница
  2. B)новокаинмен жансыздандыру 2 страница
  3. B)новокаинмен жансыздандыру 3 страница
  4. B)новокаинмен жансыздандыру 4 страница
  5. B)новокаинмен жансыздандыру 5 страница
  6. B)новокаинмен жансыздандыру 6 страница
  7. B)новокаинмен жансыздандыру 7 страница
  8. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 1 страница
  9. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 10 страница
  10. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 2 страница

Варіант 1

1.Хлопчик 9 років скаржиться на болі в епігастрії (частіше в нічний час), нудоту, блювання, печію, головний біль. Під час клініко-параклінічного обстеження діагностовано виразку шлунку. Яку дієту за Певзнером та на який термін Ви призначете, розпочинаючи лікувальне харчування даного хворого?

А. 1в- протягом 1,5 тижнів

В. 1в- протягом 2 тижнів

С. 1а- протягом тижня*

D. 1а- протягом місяця

Е. 1в-протягом 3 тижнів

2. В поліклініку звернулися батьки хлопчика 2-х років зі скаргами на відсутність у дитини в мошонці правого яєчка. Об’єктивно: гіпоплазія правої половини мошонки, яєчко відсутнє. Воно зменшене у розмірах, пальпується по ходу пахового каналу Але в мошонку не низводиться. Який найбільш вірогідний діагноз?

А. Правобічний крипторхізм, черевна форма

В. Лівобічний монорхізм

С. Ретракція правого яєчка (псевдо крипторхізм)

D. Ектопія правого яєчка, лобкова форма.

Е. Правобічний крипторхізм, пахова форма*

3. Для вивчення фізичного розвитку дітей та підлітків широко використовують антропометричні дослідження. Виберіть з наведеного фізіометричний метод досліджень.

А. Визначення маси тіла.

В. Визначення форми грудної клітки

С. Вимірювання зросту

D. Визначення життєвої ємності легень*

4. Дитина 6 місяців потрапила в хірургічну клініку через 16 годин з моменту захворювання, яке розпочалося раптово. Стала неспокійною, терла ніжками, відмовлялася від їжі. Напад неспокою був короткочасний. Хлопчик заспокоївся і заснув. Прокинувся через 20-25 хвилин, з’явилась блювота і повторний різкий неспокій. Дитина бліда, адинамічна. Пелюшка вимащена темно-червоним виділенням. Попередній діагноз?

А. Ентероколіт

В. Пухлина черевної порожнини

С. Глистна інвазія

D. Інвагінація кишечника*

Е. Дивертикіліт Меккеля

5. Дитині 12 років встановлено діагноз двобічна пневмонія мікоплазмової етіології, легкий перебіг захворювання. Який з перерахованих препаратів необхідно призначити для лікування?

A. Амінопеніциліни

B.Цефалоспорини1-гопокоління
C. Аміноглікозиди

D. Протигрибкові

E.Макроліди*
6. Хворий 9 років надійшов до лікарні в непритомному стані з ознаками дегі­дратації. Шкіра і слизові оболонки сухі, запах ацетону з рота, м'язова гіпото­нія, зниження сухожильних рефлексів, часте, глибоке дихання, печінка +4см. Яку кому характеризує ця клініка?

А. Гіперосмолярну

В. Лактатацидемічна

С.Кетоацидотичну*

D.Мозкову

Е. Гіпоглікемічну

7. У дівчинки 10 років діагностовано гострий пієлонефрит. Яке обстеження необхідно провести перед призначен­ням антибактеріальної терапії?

А. УЗД

В. Аналіз крові

С. Консультація гінеколога

D. Пробу Нечипоренка

Е. Посів сечі на флору і чутливість до антибіотиків*

8. Хлопчик 9 років скаржиться на болі в епігастрії (частіше в нічний час), ну­доту, блювання, печію, головний біль. Під час клініко-параклінічного обсте­ження діагностовано виразку шлунка. Яку дієту за Певзнером та на який тер­мін слід призначити, розпочинаючи лі­кувальне харчування даного хворого?

А. 1в - протягом 3 тижнів

В. 1а - протягом тижня*

С. 1в - протягом 1,5 тижнів

D. 1в - протягом 2 тижнів

Е. 1а - протягом місяця

9. Пацієнт 13 років перебував на ліку­ванні в дерматологічному стаціонарі з приводу загострення атопічного дерма­титу. Виписаний у стані клінічної ремі­сії. Які рекомендації повинен дати лікар пацієнту щодо догляду за шкірою з ме­тою запобігання новим загостренням?

A. Систематична обробка шкіри дезінфікуючими засобами

B. Систематичне використання місцевих кортикостероїдів

С.Використання індиферентних кремів із захисною метою

D. Часте миття шкіри з миючими засо­бами

Е. Запобігання сонячному опроміненню шкіри*

10. У пологовому будинку народився хлопчик з масою тіла 3700 г. Загальний стан дитини задовільний. У центрі жи­вота виявляється утворення діаметром біля 12 см. Утворення покрите гладень­кими оболонками, крізь які просвічу­ють петлі кишок і печінка. Який най­більш вірогідний діагноз?

A. Ускладнена грижа пупкового канатика

B. Вентральна грижа

C. Пупкова грижа

D. Гастрошизис

Е. Неускладнена грижа пупкового канатика*

11. Хворий 6 років скаржиться на зна­чну слабкість. Захворів гостро з підви­щенням температури тіла, нездужан­ням, болем у суглобах і за ходом м'язів ніг. Об'єктивно: фіолетово-синюшна еритема навколо очей і над колінними суглобами. ЧСС - 120/хв., тони серця ослаблені. В крові: лейк. - 12 * 109/л, ШЗЕ - 40 мм/год. Який найбільш імо­вірний діагноз?

А.Дерматоміозит*

B. Атопічний дерматит

C. Реактивний поліартрит

D. Поліміозит

Е.Системний червоний вовчак

12. Хлопчик 12 років доставлений до лікарні зі скаргами на біль у правому нижньому квадранті живота. Зі слів ба­тьків біль виник вчора у біляпупковій дільниці та супроводжувався дворазо­вим блюванням протягом ночі. Темпе­ратура нормальна. При огляді відзнача­ється напруженість передньої черевної стінки у правому нижньому квадранті живота. Кишкові шуми прослуховуються. У крові: лейк.- 10,0 * 109/л. У сечі: лейк.- 5-10 у полі зору. Вкажіть, коли необхідна консультація хірурга, врахо­вуючи таку клінічну картину?

А.Невідкладно*

В. У разі лейкоцитозу вище 15,0 * 109

С. У разі підвищення температури тіла

D. Немає потреби

Е.У разі проявів симптомів подразнен­ня очеревини

13. У доношеної дитини від 1-ї неускладненої вагітності, обтяжених пологів, мала місце кефалогематома. На 2-гу добу з'явилася жовтяниця, на 3-ю - зміни у неврологічному статусі: ністагм, синдром Грефе. Сеча жовта, кал золотисто-жовтого кольору. Гру­па крові матері A(II)Rh—, дитини -A(II)Rh+. На 3 добу Hb у дитини 200 г/л, ер.- 6,1* 1012/л, білірубін у крові- 58 мкмоль/л за рахунок незв'язаної фра­кції, Ht- 0,57. Чим пояснити жовтяницю у дитини?

A. Фетальний гепатит

B. Фізіологічна жовтяниця

C. Гемолітична хвороба новонародже­них

D. Атрезія жовчовивідних шляхів

Е. Черепно-мозкова пологова травма*

14. У дитини 1 року спостерігаються t°=39,8°С, рідкі випорожнення. Протя­гом 5 днів лихоманила з періодами під­вищення температури до високих зна­чень. Змарніла, бліда. Тургор тканин знижений. Тони серця приглушені. Жи­віт здутий, бурчання в ділянці пупка, болісність під час пальпації. Печінка +3,5 см. Випорожнення рідкі, 10 разів на добу, зеленого кольору, зі слизом. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Ешерихіоз

B. Вірусний гепатит

C. Ротавірусна інфекція

D. Дизентерія

Е.Сальмонельоз*

15. Хлопчика 2 років госпіталізова­но зі скаргами на зменшення маси ті­ла, нестійкі випорожнення, анорексію, які з'явилися після введення в раці­он манної каші (з 5 місяців). Дитина адинамічна, млява, шкіра бліда, суха, підшкірно-жировий шар значно стон­шений. Живіт здутий, напружений, під час перкусії у верхній частині живо­та тимпаніт, шум плеску, випорожнен­ня пінисті, світлого кольору, смердючі. Копроцитограма: нейтральний жир -багато. Яка найбільш вірогідна причи­на захворювання?

A. Хронічний ентерит

В. Целіакія*

С. Муковісцидоз

D. Дисбактеріоз кишечнику

E. Дисахаридазна недостатність

16. Дівчинка 2 місяців переводиться на штучне вигодовування. Народилася з масою тіла 3500 г. У теперішній час ма­са тіла - 3900 г. Який добовий об'єм хар­чування для цієї дитини?

A. 750 мл*

B. 730 мл

C. 650 мл

D. 690 мл

Е.600 мл

17. Під час грижосічення у пацієнта 12 років виявили знаходження яєчка в гри­жовому мішку. Яка грижа в хворого?

A. Пряма пахвинна грижа*

B. Набута коса пахвинна грижа

C. Затульна грижа

D. Вроджена коса пахвинна грижа

Е. Стегнова грижа

18. Хлопчику в пологовому будинку встановлено діагноз природженої вади серця (дефект міжшлуночкової пере­тинки). У 2-х місячному віці з'явилися скарги на задишку. Об'єктивно: ЧДР до 60/хв, тахікардія до 170/хв. печінка на 3 см нижче краю реберної дуги. Які препарати необхідно призначити дити­ні першочергово?

A. Глюкокортикоїди

B. /3-адреноблокатори

C. Препарати калію

D. Серцеві глікозиди*

E. Нестероїдні протизапальні

19. Пологи у строк завершилися на­родженням живої доношеної дівчинки, без асфіксії. Об'єктивно: дитина млява, шкіра бліда, з жовтяничним відтінком, набряків немає. Живіт м'який, печін­ка та селезінка збільшені. Досліджен­ня показали, що у матері група крові -А(ІІ)Rh-, у дитини - А(ІІ)Rh+ Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Внутрішньочерепна пологова травма

B. Аномалія розвитку паренхіматозних органів

C. Гемолітична хвороба новонародже­ного*

D. Порушення мозкового кровообігу

E. Фізіологічна жовтяниця

20. Дитина 3-х місяців захворіла гостро з підвищення температури до 37,8°С, по­кашлювання. На 3-й день кашель поси­лився, приєдналася задишка. Перкуторно: над легенями тимпанічний звук, аускультативно - з обох боків велика кількість дрібнопухирчастих вологих та свистячих хрипів під час видиху. Який найбільш ві­рогідний діагноз?

A. ГРВІ, бронхіт

B. ГРВІ, бронхіт з астматичним компонен­том

C. ГРВІ, бронхіолі*

D.ГРВІ, бронхопневмонія

Е. ГРВІ, вогнищева пневмонія

21. Дівчинка 10-ти років має середні пока­зники довжини тіла та окружність грудної клітки вище середніх величин, показник ваги тіла збільшений за рахунок жировід­кладення. Функціональні ознаки фізично­го розвитку нижче середнього. Фізичний розвиток цієї дитини можна комплексно оцінити як:

A. Дисгармонійний*

B. Середній

C. Нижче середнього

D. Гармонічний

E. Різко дисгармонійний

22. У дитини 8-ми років з'явилися субфебрильна температура, артрит, минущий колікоподібний біль у животі, пурпуроподібна висипка на нижніх кінцівках. У се­чі: еритроцитурія та протеїнурія. У крові: кількість тромбоцитів у нормі. Найбільш вірогідним діагнозом є:

A. Лихоманка Скелястих гір

B. Хвороба Шенляйн-Геноха*

C. Післястрептококовий гломерулоне­фрит

D.Хвороба Верльгофа

Е. СЧВ

23. Дитині 1 рік. Після введення прикор­му, протягом останніх місяців, відзнача­ються втрата апетиту, проноси с виділен­ням великої кількості калу, іноді блюван­ня. Об'єктивно: температура тіла в нор­мі, маса тіла 7 кг., виражена блідість шкі­ри, набряки на ногах, живіт збільшений в об'ємі. У копрограмі багато жирних ки­слот та мил. Встановлено діагноз: целіакія. Призначена аглютенова дієта. Що виключається із раціону харчування при цій дієті?

A. Білок тваринний

B. Легкозасвоювані вуглеводи

C. Фрукти

D. Молоко та молочні продукти

E. Злакові - пшениця, овес*

24. Дитині 8 місяців. Фізичний і нервово-психічний розвиток відпові­дає віку. До цього часу не хворіла. Яка вірогідна кількість молочних зубів мо­же бути у дитини?

A. З

B. 2

С. 4*

D. 1

Е. 5

25. Дитині 16-ти днів, через гіпогалактію матері, необхідно призначення докорму. Яку суміш слід призначити дитині?

А.Ацидофільне молоко

В. Цільне коров'яче молоко

С. "Малюк"

D."Малятко" *

Е. Кефір

26. У хлопчика 11-ти років під час профілактичного медичного огляду визначався вид постави. Встановле­но, що у дитини плечі похилені і зве­дені вперед, голова нахилена вперед, грудна клітина сплощена, живіт випу­клий. В хребті спостерігається збіль­шення глибини шийного та попереко­вого викривлень. Який вид постави ви­явлений у дитини?

A. Сутулувата

B. Лордоз

C. Виправлена

D.Кіфоз*

Е. Нормальна

27. Хвора А., 11 років, звернулась зі скаргами на спрагу, часте сечови­ділення, схуднення, свербіння шкі­ри, млявість. При огляді шкіра суха, м'язовий тонус і тургор знижені, тони серця приглушені, печінка збільшена до 3 см. Ваш попередній діагноз?

А. Нейрогенна полідипсія

В. Нецукровий діабет

С. Нирковий діабет

Д. Нефрит

Е. Цукровий діабет*

28. Хвора Б., 9 років, яка хворіє цу­кровим діабетом на протязі 3-х років, раптово знепритомніла, шкіра бліда, волога, холодна, дихання поверхневе, м'язовий тонус підвищений, тремор, фокальні судоми. Клініка якої з ком має місце?

А. Кетоацидотична

В. Гіпоглікемічна*

С. Лактадацидемічна

Д. Гіперосмолярна

Е. Мозкова

29. У дитини 4 років спостеріга­ються часті носові кровотечі, на шкі­рі - елементи асиметричного поліх­ромного висипу у вигляді плям. Часкровотечі за Дюке - 15 хвилин. Віро­гідний діагноз:

А. Гіпопластична анемія

В. Геморагічний васкуліт

С. Гемофілія

Д. Тромбоцитопенічна пурпура*

Е. Таласемія

30. У дитини 3 років при обсте­женні виявлені: висока температура, інтоксикація, блідість шкіри, гемора­гічні та некротичні елементи висипу на шкірі та слизових оболонках. В за­гальному аналізі крові: панцитопенія, агранулоцитоз, ретикулоцити відсут­ні, ШОЕ значно збільшена. Вірогід­ний діагноз:

А. Апластична анемія *

В. В12-дефіцитна анемія

С. Гемоглобінопатія

Д. Залізодефіцитна анемія

Е. Білководефіцитна анемія

31. На прийомі у педіатра у дитини виявлено: блідість шкіри та слизових оболонок, восковий колір вух, дистро­фічні зміни шкіри, слизових оболонок, нігтів. Зниження апетиту, змінення смаку. В загальному аналізі крові змен­шення кількості еритроцитів, гемогло­біну, зменшений кольоровий показник. Ці симптоми характерні для:

А. В12-дефицитної анемії

В. Залізодефицитної анемії*

С. Гемоглобинопатії

Д. Тромбоцитопенічної пурпури

Е. Апластичної анемії

32. У дівчинки 12 років з'явилися висип на обличчі у вигляді "метелика", болі і припухлість колінних суглобів, підвищення температури до 40 °С. Про яке захворювання можливо думати?

А. Склеродермія

В. Дискоїдний вовчак

С. Ревматизм

Д. Дерматоміозит

Е. Системний червоний вовчак*

33. У дитини віком 3 міс. з'явились облисіння потилиці, неспокійний сон, підвищена пітливість. Про яку хворо­бу можна думати?

А. Анемія

В. Спазмофілія

С. Рахіт*

Д. Фосфат-діабет

Е. Хондродистрофія

34. У стаціонар дитячої лікарні доставлено хлопчика 5 років зі скарга­ми на носову кровотечу, появу на шкі­рі синців, біль у животі. З анамнезу: у дитини раніше були носові кровотечі, 5 днів тому було підвищення темпера­тури до 37,6 °С, дитина стала кволою, потім з'явились екхімози різної вели­чини, несиметричні насамперед на но­гах, потім на тулубі. У загальному ана­лізі крові: Нв - 100 г/л, Ер - 4,0х 1012/л, Л - 7хЮ9/л, Тр - 40хЮ9/л, ШОЕ -10 мм/год. Який імовірний діагноз?

А. Лейкоз

В. Геморагічний васкуліт

С. Анемія

Д. Тромбоцитопенічна пурпура*

Е. Гемофілія

35. На ЕКГ дитини 13 років подо­вження комплексу О-К5>0,10 с, вкоро­чення РО-<0,10 с. Дельта-хвиля. Про що треба думати?

А. Гіпертрофія шлуночків

В. Синдром WPW*

С. Блокада ніжок пучка Гіса

Д. Міокардит

Е. Вегетосудинна дисфункція

36. На ЕКГ дитини 7 років зубець Р високий 3,5 мм, загострений у II,III, аУР відведеннях, у V, - високий, двуфазний. Про що треба думати?

А. Дистрофія міокарда

В. Міокардит

С. Гіпертрофія лівого шлуночка

Д. Гіпертрофія лівого передсердя

Е. Гіпертрофія правого передсердя*

37. Дитині 6 років: експіраторна задишка, дистанційні хрипи, ПШВ -70 % від норми, хлориди поту -15 ммоль/л. Найбільш імовірно це:

А. Синдром Хаммена - Річа

В. Муковісцидоз

С. ГРВІ, гострий бронхіт

Д. Бронхіальна астма*

Е. Синдром Картагенера

38. Хлопчик П., 9 років, поступив до лікарні у зв'язку з появою на шкі­рі кінцівок, на сідниці, над суглобами геморагічної петехіальної висипки, болями у суглобах. Діагностовано ге­морагічний васкуліт. Які зміни лабо­раторних показників крові?

А. Лейкоцитоз*

В. Тромбоцитопенія

С. Ретикулоцитоз

Д. Збільшена тривалість кровотечі

Е. Подовження часу згортання крові

39. Хлопчик К., 8 днів, поступив у відділення патології новонароджених

у зв'язку з появою на шкірі тулуба, стегон поліморфних, млявих пухирів з каламутним вмістом. Діагностована пухирчатка новонароджених. Яка анатомо-фізіологічна особливість шкіри сприяє появі цієї патології?

А. Стоншений зернистий шар епі­дермісу

В. Слабо розвинена базальна мемб­рана*

С. Тонкий роговий шар

Д. Добра васкуляризація шкіри

Е. Підвищена резорбтивна функ­ція шкіри

40. Мати звернулась до дільнично­го педіатра зі скаргами на те, що у ди­тини через 2 тижні після народження з явилось блювання, більш виражене в положенні на спині, лівому боку, під час крику. У вертикальному положенні воно зменшується. Дитина погано набирає масу. При рентгенологічному дослідженні - зворотна течія барієвої суміші у стравохід зі шлунка на вдиху. Який попередній діагноз?

А. Пілороспазм

В. Пілоростеноз

С. Халазія кардії*

Д. Синдром невропатичного блю­вання

Е. Грижа стравохідного отвору діа­фрагми

41. Дитині 8 місяців; після відпо­відного обстеження встановлено діа­гноз атипової позалікарняної пневмонії хламідійної етіології. Виберіть опти­мальний варіант антибіотикотерапії.

А. Макролід І покоління

В. Цефалоспорин II покоління

С. Амінопеніцилін

Д. Аміноглікозиди

Е. Макролід II покоління*

42. У дитини 2,5 місяців з'явилися гіпотонія м'язів, пітливість, облисіння потилиці. Поряд з масажем і лікуваль­ною гімнастикою призначений вітамін Д. Укажіть його дозування і кратність уведення.

А. 500 МО щодня

В. 3000 МО щодня*

С. 1000 МО щодня

Д. 500 МО через день

Е. 1000 МО через день

43. У дитини 1 року з фіброелас-тозом на фоні ГРВІ раптово з'явились неспокій, акроціаноз, пульс - 132/хв., ЧД - 50/хв., дрібноміхурцеві воло­гі хрипи у нижніх відділах, рО2 -60 мм рт. ст., рСО2 - 55 мм рт. ст. На рентгенограмі: - кардіомегалія, по­силення легеневого малюнка, корені у вигляді крил метелика. Погіршення стану пов'язане з:

А. Двосторонньою пневмонією

В. Бронхіолітом

С. Набряком легень*

Д. Набряком Квінке

Е. Абсцесом легень

44. Дитина 10 років хворіє близь­ко тижня. Захворіла гостро після пере­охолодження: з'явились болі в животі та в попереку, підвищилась темпера­тура тіла до 38 °С. В аналізі сечі: лей­коцитів - до 25-30 в п/з, білок - 0,33 г/л. Яке обстеження необхідно про­вести для призначення етіотропного лікування?

А. Бактеріологічний посів сечі *

В. Внутрішньовенну орографію

С. Пробу за Зимницьким

д. Пробу за Нечипоренко

Е. Цистографію

45. Дитина 3-х років поступила до стаціонару з приводу зменшення кіль­кості сечі (200 мл за добу), перифе­рійні та порожнинні набряки. В добо­вій сечі: протеїнурія - 3,5 г/л, загаль­ний білок крові - 42,5 г/л, холестерин крові - 9,6 ммоль/л. Який імовірний діагноз?

А. Інфекція сечової системи

В. Гострий гломерулонефрит з нефритичним синдромом

С. Інтерстиціальний нефрит

Д. Гострий гломерулонефрит з нефротичним синдромом*

Е. Спадковий нефрит

46. Після перенесеної ГРВІ у дів­чинки 5 років з'явилася носова крово­теча та поліморфна, поліхромна неси­метрична висипка (петехії та екхімо-зи) на тулубі і кінцівках. Л/в не збіль­шені. Патології з боку ШКТ не вияв­лено. Нв - 105 г/л, Ер - 3,3x1012/л, Л - 7,2х109/л. Час згортання крові за Лі-Уайтом - 7 хв. (несилікована про­бірка), час кровотечі за Дюке - 9 хв., кількість тромбоцитів - 25х109/л, по­зитивна проба джгута - 15 петехій. Який імовірний діагноз?

А. ДВЗ-синдром

В. Геморагічний васкуліт

С. Гемофілія

Д. Хвороба Віллебранда

Е. Тромбоцитопенічна пурпура*

47. У 5-літньої дитини гостро ви­ник приступ серцебиття, що супроводжується нудотою, запамороченням, загальною слабістю. На ЕКГ зафік­сована тахікардія з частотою серце­вих скорочень 220/хв. Шлуночкові комплекси деформовані і розширені. Зубець Р відсутній. Який першочер­говий препарат ви призначите для на­дання невідкладної допомоги?

А. Лідокаїн*

В. Ізоптин

С. Седуксен

Д. Новокаїнамід

Е. Строфантин

48. Хворий 10-ти років пере­ніс епідемічний паротит, після чого з'явився біль у правій половині ка­литки з іррадіацією в пахову область, збільшення правої половини калитки, гіперемія калитки, підвищення тем­ператури тіла до 38°С. Яєчко справа великих розмірів, щільно-еластичної консистенції, різко болюче. Калитка гіперемована й набрякла. Ліве яєчко на дні калитки, безболісне. Який най­більш імовірний діагноз?

А. Перекрут яєчка

В. Орхіепідидиміт*

С. Гостра водянка яєчка

Д. Перекрут гідатиди Морганьї

Е. Пухлина яєчка

49. У хлопчика 10 років після уку­су бджоли з'явилася набряклість у параорбітальній області обличчя, яка супроводжувалася гіперемією та свер­бінням. При клінічному обстеженні: ЧСС - 94/хв., АТ - 100/60 мм рт. ст. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Анафілактичний шок

В. Кропивниця

С. Набряк Квінке*

Д. Атопічний дерматит

Е. Дерматоміозит

50. Дитині 1 місяць. Батьки скар­жаться на блювоту, обсяг іноді пере­вищує з'їджену їжу, з домішкою сква­шеного молока. Блювання з'явилася на третьому тижні життя. Уповільнене збільшення маси. Яке обстеження необхідно провести?

А. Лапароскопія

В. Оглядова рентгенографія орга­нів черевної порожнини

С. Бактеріологічний посів калу

Д. Визначення катехоламінів у сечі

Е. Рентгенографія органів черевної порожнини з контрастуванням*

51. У новонародженого у віці одного дня виникла жовтяниця. За­гальний білірубін сироватки крові -144 мкмоль/л, непрямий білірубін -130 мкмоль/л. Тест Кумбса позитив­ний. Дитина від першої вагітності. Мати має групу крові - 0(І) Rh(-). Найімовірніша причина жовтяниці?

А. Фізіологічна жовтяниця

В. Атрезія жовчних шляхів

С. Кон'югаційна жовтяниця

Д. АВО-несумісність *

Е. Фетальний гепатит

52. У новонародженого з гемо­літичною хворобою за Rh-фактором група крові 0(І) Rh(+), у матері А (І) Rh(-). Яку кров необхідно переливати при операції замінного переливання?

А. 0(І) Rh(+)

В. А(ІІ) Rh(-)

С. 0(І)Rh(-)*

L. А(ІІ) Rh(+)

Е. В(ІІІ)Rh(-)

53. Новонароджена дитина, тер­мін ґестації 36 тижнів, при народженні маса - 2400 г, ріст - 51 см. Дитина збу­джена, тремор кінцівок, не смокче, ви­ражене диспное, гепатоспленомегалія. Наприкінці першого дня з'явилася жовтяниця шкіри і слизових, на дру­гий день - висипка на шкірі: пухирці в області грудної клітки. Який ваш по­передній діагноз?

А. Внутрішньоутробна інфекція*

В. Гемолітична хвороба новонародженого

С. Фізіологічна жовтяниця новонародженого

Д. Гіпоксично-ішемічна енцефалопатія

Е. Атрезія жовчовивідних шляхів

54. Дівчинка 5 років госпіталі­зована в нефрологічне відділення з вираженими набряками обличчя, по­переку, передньої черевної стінки, зовнішніх статевих органів, олігурією. Об'єктивно: шкіра бліда, суха, печін­ка +5 см, асцит. АТ - 90/50 мм рт. ст. В аналізі сечі: білок - 9,2 г/л, мікрогематурія, циліндрурія. У крові різко збільшена ШОЕ, гіпоальбумінемія, гіперхолестеринемія. Який препарат патогенетичної терапії необхідно при­значити?

А. Верошпірон

В. Свіжозаморожена плазма

С. Лазикс

Д. Циклофосфан

Е. Преднізолон*

55. Дитина народилася масою 3700 г з оцінкою по шкалі Апгар 8-10 балів. На 5 добу життя дитина була ви­писана додому. На 8 добу на шкірі ди­тини з'явилася везикуло-пустульозна висипка у місцях природних складок. Загальний стан дитини не порушено. Загальний аналіз крові без особливос­тей. Сформулюйте діагноз:

А. Епідермічна пухирчатка немов­ляти. Доброякісна форма.

В. Везикулопустульоз*

С. Ексфоліативний дерматит Ріттера

Д. ВУІ. Краснуха

Е. Природжений сифіліс

56. У новонародженого з підозрою на внутрішньочерепну пологову травму проведено люмбальну пункцію. Було отримано кров'янистий ліквор. Який крововилив має місце у цьому випадку?

А. Супратенторіальний

В. Кефалогематома

С. Епідуральний

Д. Субарахноїдальний*

Е. Субтенторіальний

57. Новонароджений від вагітнос­ті з важким гестозом другої половини, народився на 41 тижні ґестації, з вагою тіла 2400 г, зріст - 50 см. При об'єктивному обстеженні: шкіра брезкла, підшкірно-жирова клітковина тонка, м'язова гіпотонія, рефлекси періоду новонародженості знижені. Внутріш­ні органи без патологічних змін. Як оцінити дану дитину?

А. Доношений із затримкою внутрішньоутробного розвитку*

В. Недоношений

С. Незрілий

Д. Переношений

Е. Доношений з нормальною масою тіла

58. При проведенні скринінг-дослідження у 2-тижневого немовляти була виявлена фенілкетонурія. Яке лі­кування необхідно призначити дитині для попередження важких ускладнень у майбутньому?

А. Гормональну терапію

В. Спеціальну дієту*

С. Вітамінотерапію

Д. Антибіотикотерапію

Е. Сонячні ванни

59. Дитина 2 діб, яка народилася на 34-ому тижні вагітності з масою 2200 г і оцінкою за Апгар 6 балів, має дихальні розлади у вигляді втягнення мечовидного відростка та міжре­берних проміжків, участь крил носа в диханні. Перкуторних змін немає, при аускультації - вологі різнокаліберні хрипи з обох боків. Природжені реф­лекси викликаються. Акроціаноз шкі­ри. Вкажіть найбільш вірогідну при­чину дихальних розладів.

А. Пологова травма

В. Первинний ателектаз легень

С. Природжена пневмонія

Д. Хвороба гіалінових мембран

Е. Аспіраційний синдром*

60. Дитина від II вагітності, поло­ги в строк у жінки з 0(І) групою крові, Rh(+). З перших днів життя у дитини мала місце жовтяниця, непрямий бі­лірубін 328 мкмоль/л. На 3 добу з'яви­лись зригування, погане смоктання. Печінка та селезінка збільшені. НЬ -140 г/л, Ер - 4х1012/л. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Фетальний гепатит

В. Фізіологічна жовтяниця

С. Гемолітична хвороба новонаро­жених*

Д. Кон'югаційна жовтяниця

Е. Атрезія жовчних шляхів

 

 

Варіант 2

1.У доношеної новонародженої дитини діагностовано гемолітичну хворобу новонароджених за резус-фактором. Цифри білірубіну критичні. Група крові дитини В(III), матері – А(II). Показано замінне переливання крові. Який добір донорської крові необхідний для цього?

А. Група крові А(II), Rh (-)

В. Група крові О(I), Rh (-)

C. Група крові В(III), Rh (-)*

D. Група крові В(III), Rh (+)

Е. Група крові А(II), Rh (+)

2. Дівчинка 12 років потрапила до стаціонару із школи, де під час уроку знепритомніла, почалися судоми. Протягом декількох років страждає на цукровий діабет. Об’єктивно: дівчинка знепритомнена, судом немає, менінгеальні ознаки відсутні. На шкірі рук та стегон багато численні сліди після ін’єкцій. Глюкоза крові – 1.6 ммоль/л. В якому стані перебуває дівчинка?

А. Молочнокисла кома

В. Гіпоглікемічна кома*

С. Гіперосмолярна кома

D. Гіперглікемічна кома

Е. Наднирникова недостатність

3.Дитині 12 років. Діагноз – двобічна пневмонія мікоплазмової етіології, легкий перебіг захворювання. Яки з нижче перелічених препаратів Ви призначите для лікування?

А. Аміноглікозиди

В. Цефалоспорини1-покоління

С. Макроліти 2-покоління*

D. Протигрибкові

Е. Аміно пеніциліни

4.У дитини віком 26 днів, з діагнозом „пупковий сепсис” під час обходу лікар звернув увагу на наявність набряку правого плеча, відсутність активних рухів у плечовому суглобі, звисання правої кисті. Мати відмічає погіршання стану дитини за останню добу, яке виявилось відмовою від грудей, неспокоєм, плачем при повиванні, підвищення t тіла 38.8С. Який найбільш ймовірний діагноз?

А. Перелом ключиці

В. Травматичний брахіоплексит

С. Епіфізарний остеомієліт плечової кістки*

D. Перелом плечової кістки

Е. Флегмона плеча

5. У 13-ти річного хлопчика раптово різко погіршився стан, з’явилися задишка, блідість шкіри із ціанозом. АТ 80/55мм рт. ст, Рs 128/хв, тони серця послаблені. На ЕКГ: дифузні м’язові зміни, політопна екстрасистолія. На рентгенограмі: різке розширення меж серця у всі боки. Два тижні тому спостерігалися медикаментозна реакція на введення анальгіну. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. Ексудативний перикардит

B. Ендокардіальний фіброеластоз

C. Ревматичний міокардит

D. Ідіопатичний міокардит Абрамовича-Фідлера*

E. Гіпертрофічна кардіоміопатія

6. Хлопчик 12 років перехворів на го­стрий панкреатит 3 роки тому. Остан­нім часом скаржиться на біль у верхній частині живота. Під час огляду: пози­тивний симптом Гротта, Кача. Що є найбільш інформативним критерієм у цьому випадку?

A. Підвищення рівня ACT

B. Гіперамілаземія*


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 981 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.045 сек.)