АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

В. Підготовча 6 страница

Прочитайте:
  1. B)новокаинмен жансыздандыру 1 страница
  2. B)новокаинмен жансыздандыру 2 страница
  3. B)новокаинмен жансыздандыру 3 страница
  4. B)новокаинмен жансыздандыру 4 страница
  5. B)новокаинмен жансыздандыру 5 страница
  6. B)новокаинмен жансыздандыру 6 страница
  7. B)новокаинмен жансыздандыру 7 страница
  8. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 1 страница
  9. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 10 страница
  10. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 2 страница

В.Відразу після народження

С.Після обробки пуповини та проведення профілактики гонобленореї*

D.Через 30 хвилин після народження

Е. Через 2 години після народження

6. У 2-місячної дитини шкіра жовта (морквяна), тургор тканин знижений, обличчя набрякле, язик великий. Го­лову не тримає. Смокче груди мляво. Пупкова грижа. Маси не набирає. Ма­ти працювала до вагітності в хімічній лабораторії. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Набута гіпотрофія

B. Хвороба Дауна

C. Вроджений гіпотиреоз *

D.Пологова травма НС

Е. Аномалія жовчних шляхів

7. Дитина 7 років хворіє близько 2 тижнів. З'явився нежить, дитина приймала краплі в ніс. Страждає на харчову алергію. Об'єктивно: гнійно-

кров’янисті виділення з носа, мацера­ція пазух носа та верхньої губи. Під час риноскопії: на носовій перегород­ці білувато-сірі острівці. Слизова рото­глотки не змінена. Який найбільш імо­вірний діагноз?

A. Гайморит

B. Алергічний риніт

С.Дифтерія носа*

D. Риновірусна інфекція

Е. Аденовірусна інфекція

8. У дитини 1 року спостерігаються і°=39, 8°С, рідкі випорожнення. Протя­гом 5 днів лихоманила з періодами під­вищення температури до високих зна­чень. Змарніла, бліда. Тургор тканин знижений. Тони серця приглушені. Жи­віт здутий, бурчання в ділянці пупка, болісність під час пальпації. Печінка +3,5 см. Випорожнення рідкі, 10 разів на добу, зеленого кольору, зі слизом. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Ешерихіоз

B. Дизентерія*

C. Вірусний гепатит

D. Сальмонельоз

Е. Ротавірусна інфекція

9. У 12-річної дівчинки після вжи­вання двох таблеток аспірину через 4-5 годин температура тіла підвищилася до 39 — 40°С. Скаржиться на загальне нездужання, запаморочення, несподі­вану появу червоних плям на шкірі з утворенням пухирів або відшаровуван­ням епідермісу, з ерозуванням поверхні. Ураження на шкірі нагадували опіки другого ступеня. Симптом Нікольського - позитивний. Який найбільш імовір­ний діагноз?

A. Бульозний дерматит

B. Поліморфна ексудативна еритема

C. Пухирчатка вульгарна*

D. Герпетиформний дерматит Дюринга

Е. Гострий епідермальний некроліз

10. Під час огляду дитини у полого­вому залі встановили, що дитина ва­гою 2800 г, живіт здутий в епігастральній ділянці, під час зондування шлунка отримано ЗО мл вмісту жовтуватого ко­льору. Меконій не відходив. На оглядо­вій рентгенограмі: на фоні відсутності пневматизації кишечника виявлено два рівні газу та рідину в епігастрії. Яка ва­да розвитку спостерігається у дитини?

A. Атрезія здухвинної кишки

B. Атрезія товстої кишки

C. Атрезія прямої кишки

D. Атрезія 12-палої кишки

Е. Атрезія стравоходу*

11. У 5-річної дитини гостро виник на­пад серцебиття, що супроводжувався нудотою, запамороченням, загальною слабкістю. На ЕКГ зафіксована тахі­кардія з ЧЧС - 220/хв. Шлуночкові ком­плекси деформовані і розширені. Зу­бець Р відсутній. Який першочерговий препарат призначити для надання не­відкладної допомоги?

A. Новокаїнамід

B. Седуксен

C. Строфантин

D. Ізоптин *

Е. Лідокаїн

12. Дівчина 14 років надійшла зі скар­гами на рясні кров'янисті виділення зі статевих шляхів протягом 10 днів після затримки місячних на 1,5 місяці. Поді­бні кровотечі повторюються періоди­чно з 12 років на фоні невстановленого циклу. Під час ректального досліджен­ня патології з боку внутрішніх статевих органів не виявлено. У крові: НЬ- 70 г/л, ер.- 2,3* 1012/л, Нt- 20. Який най­більш вірогідний діагноз?

А.Синдром полікістозних яєчників

В. Ювенільна кровотеча, постгеморагічна анемія *

C. Гормонпродукуюча пухлина яєчника

D.Неповний самовільний аборт

E. Хвороба Верльгофа

13. У дитини, хворої на стафілококову пневмонію, раптово розвинулося тахіпное, дихання поверхневе. Який більш вірогідний діагноз, що потребує негайних заходів?

А. Напружений пневмоторакс*

B. Плевральний випіт

C. Напад страху

D. Прогресування пневмонії

Е. Формування пневмоцеле

14. Мати 9-ти місячної дитини зверну­лася до лікаря з приводу того, що "в сечі дитини з'явилася кров". Загальний стан дитини задовільний. У неї темпе­ратура в нормі та не було уретраль­ної травми. При макроскопічному до­слідженні сеча рожевого кольору, але при мікроскопії еритроцити відсутні. Найбільш вірогідним поясненням цьо­го явища є:

A. Гемоглобінурія

B. Порфірія

С. Лізис еритроцитів

D. Міоглобінурія

Е. Наявність хромогенів в їжі дитини*

15. Хлопчик 13 років скаржиться на су­хий кашель, задишку. Хворіє протягом року. Напади ядухи короткочасні - 1-2 рази на місяць. Об'єктивно: дитина неспокійна, шкіра бліда, ціаноз носогубного трикутника, задишка експіратор­ного типу. ЧДР- 48/хв. Перкуторно: над легенями звук з коробковим відтінком; аускультативно - дихання послаблене, сухі свистячі хрипи з обох боків. Об'єм форсованого видиху - 80% від належно­го. Який з препаратів найбільш доціль­но призначити хворому?

А. Еуфілін

В. Індометацин

С. Супрастин

D. Сальбутамол*

Е. Преднізолон

16. У дитини 10 років, що знаходиться в олігоануричній стадії гострої ниркової недостатності, з'явилися відчуття по­колювання в слизовій оболонці поро­жнини рота, язика, оніміння кінцівок, зниження рефлексів, розлад дихання, аритмія. Чим зумовлена вказана симптоматика?

A. Алкалоз

B. Гіпонатріємія

C. Гіперазотемія

D. Ацидоз

Е. Гіперкаліємія*

17. За результатами лікарняно-педагогічного спостереження за уро­ком фізкультури в 9-ому класі побу­дована фізіологічна крива, що хара­ктеризується поступовим збільшенням частоти пульсу у ввідній частині, приростом частоти пульсу на 80 % під час основної частини; крива має 4-х зубчастий вигляд. Як можна оцінити організацію уроку фізкультури?

A. Фізичне навантаження надмірне

B. Фізичне навантаження достатнє

C. Урок побудований правильно

D. Тривалі проміжки між вправами*

E. Фізичне навантаження недостатнє

18. Хворий 6 років скаржиться на зна­чну слабкість. Захворів гостро з під­вищенням температури тіла, незду­жанням, болем у суглобах та за хо­дом м'язів ніг. Об'єктивно: фіолетово-синюшна еритема навколо очей та над колінними суглобами. ЧСС- 120/хв., тони серця ослаблені. У крові: лейк.-12 * 109/л, ПІЗЕ- 40 мм/год. Який най­більш вірогідний діагноз?

A. Системний червоний вовчак

B. Ревматоїдний артрит

C. Реактивний поліартрит

D. Атопічний дерматит

E. Дерматоміозит*

19. У дитини 3 років з'явилися кашель та нежить. Двоє інших членів сім’ї такі ж симптоми. На третю добу від по­чатку захворювання кашель посилився, став сухим, нав'язливим; підвищила­ся температура до 37, 8°С. Об'єктивно: дихання за участю допоміжних м'язів: при перкусії - з обох боків легеневий звук з коробковим відтінком. Дихан­ня жорстке, видих подовжений, розсіяні середньо- та великопухирчасті вологі і місцями сухі свистячі хрипи. Який най­більш вірогідний діагноз?

A. Гострий бронхіоліт

B. Стенозуючий ларинготрахеїт

C. Бронхіальна астма*

D. Гострий обструктивний бронхіт

E. Двобічна бронхопневмонія

20. Дівчинка 14-ти років на уроці математики отримала незадовільну оцінку та догану вчителя, з приводу чого довго плакала. Після уроку раптово знепритомніла і впала.Об'єктивно: шкіра блідо-рожевого кольору кольору, Рs- 100/хв, задовільних властивостей, АТ- 110/70 мм рт.ст. Повіки щільно стулені. Видимих ушкоджень не відмічено. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Епілепсія

B. Істеричне зомління*

C. Синдром подовженого інтервалу Q - T

D.Симпатикотонічний колапс

Е. Ваготонічне зомління

21. Хлопчик 4 -х років госпіталізований до стаціонару зі скаргами на задишку, швид­ку втомлюваність. В анамнезі часті респі­раторні захворювання. Перкуторно: межі серця розширені вліво та вгору. Аускуль-тативно: посилення II тону над легеневою артерією, в ІІ-ІП міжребер'ї ліворуч від груднини вислуховується грубий систоло-діастолічний "машинний"шум, що прово­диться в усі інші точки та на спину. АТ-100/20 мм рт.ст. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Ізольований стеноз отвору легеневої артерії

B. Дефект міжпередсердної перегородки

C. Дефект міжшлуночкової перегородки

D.Відкрита артеріальна протока*

Е. Клапанний стеноз аорти

22. Дитина 8-ми років скаржиться на головний біль, блювання. Хворіє 1день. Об'єктивно: t°- 39.3 °С, шкіра чиста,зів гіперемований, язик обкладений, конюнктивіт, склерит. Слабко виражена ригідність м'язів потилиці. Позитивний симптом Керніга з правого боку. Ліквор: цитоз - 340, лімф.- 87%. нейтроф.- 13%, білок - 140 мг/л. Який найбільш діагноз?

A. Нейротоксикоз

B. Серозний менінгіт*

C. Арахноїдит

D.Гнійний менінгіт

Е. Пухлина мозку

23. При огляді дитини віком 4-х місяців на волосистій частині голови виявле­ні лусочки лимонно-жовтого кольору з масними кірочками. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Дитяча екзема

B. Строфулюс

C. Псевдофурункульоз

D. Гнейс*

Е. Молочний струп

24. Дівчина 12-ти років скаржиться на різку слабкість, нудоту, запаморочен­ня, порушення зору. Напередодні їла в'ялену рибу, яловичину домашньо­го виготовлення. При огляді: блідість шкіри, подряпина лівого коліна, су­хість слизових оболонок ротоглотки, двобічний птоз, зіниці розширені, не в змозі читати простий текст ("сітка", "туман"перед очима). Яка терапія бу­де найбільш адекватною в даному ви­падку?

A. Парентеральне введення антибіотиків

B. Парентеральна дезинтоксикація

C. Парентеральне введення протиправцевої сироватки

D. Парентеральне введення полівален­тної протиботулінічної сироватки *

Е. Промивання шлунка

25. Хлопчик 4-х років госпіталізова­ний до стаціонару зі скаргами на зади­шку, швидку втомлюваність. В анам­незі часті респіраторні захворюванин. Перкуторно: межі серця розширені в лівий бік та вгору. Аускультативно по­силення II тону над легеневою артері­єю, в ІІ-ІІІ міжребір'ї ліворуч від грудини вислуховується грубий систолодіастолічний " машинний шум", що проводиться в усі інші точки та на спи­ну AT- 100/20 мм рт.ст. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Дефект міжпередсердної перего­родки

B. Дефект міжшлуночкової перегород­ки

C. Відкрита артеріальна протока*

D. Клапанний стеноз аорти

E. Ізольований стеноз отвору легеневої артерії

26. У дитини віком 3 місяці зявилося облисіння потилиці, неспокійний сон, підвищена пітливість. Про яку хворобу можна подумати?

А. Анемія

В. Хондродистрофія

С. Фосфат-діабет

D. Спазмофілія

Е. Рахіт*

27. У хлопчика 2-х років після пе­ренесеної ГРВІ знизився апетит, по­явилися блювання та субфебрилітет. Хлопчик зниженої вгодованості, кво­лий, не цікавиться оточенням, не хоче ходити. Виражені гіпотонія, деформа­ції скелета (Х-подібні нижні кінцівки). Вислуховується систолічний шум, та­хікардія. У крові: анемія, гіпоглікемія, гіпокаліємія, гіпофосфатемія, підви­щена активність лужної фосфатази. В сечі: поліурія, глюкозурія, гіпераміноацидурія. Описані симптоми най­більш характерні для:

А. Нецукрового діабету

В. Ниркового тубулярного ацидозу

С. Цукрового діабету

Д. Синдрому Дебре-де Тоні-Фанконі*

Е. Фосфат-діабету

28. У хлопчика 2-х років з вира­женими порушеннями у фізичному і психомоторному розвитку та дефор­маціями скелету запідозрено синдром Дебре - де Тоні - Фанконі. Які зміни в сечі підтверджують припущення?

А. Галактозурія, лактозурія

В. Глюкозурія, гіпераміноацидурія *

С. Ацетонурія, ізостенурія

Д. Протеїнурія, гематурія

Е. Циліндрурія, бактеріурія

29. У 10-річної дівчинки після ГРВІ з’явилися скарги на біль в серці і задишку при фізичному навантажен­ні. При огляді: шкіра бліда, підвищено волога. Ліва границя серця зміщена до середньоключичної лінії, ослаблен­ня серцевих тонів, ніжний систолікус над верхівкою. ЧСС -124/хв., АТ -90/60 мм рт. ст. Кров: легка анемія, помірний лейкоцитоз, еозинофілія, білки гострої фази в N. ЕКГ: синусова тахікардія, порушення процесів реполяризації, зміщення інтервалу SТ нижче ізолінії. Описані симптоми ха­рактерні для:

А. Ревмокардиту

В. Панкардиту

С. Септичного ендокардиту

Д. Фіброеластозу

Е. Неревматичного кардиту *

30. Дитині 8 місяців. Тиждень тому перенесла ГРВІ. Фізичний та нервово-психічний розвиток відпові­дають віку. Скарги на в'ялість, зни­ження апетиту, немотивоване повтор­не блювання, підвищення температу­ри на протязі останньої доби до 38°С, блідість, часте сечовипускання мали­ми порціями. Тахікардія. В аналізі сечі виявлено: білок - 0,099 г/л, Л - 15-20 в п/з, бактеріурія (+++), слиз (+++). Про яке захворювання можна думати?

А. Гострий гломерулонефрит

В. Дизметаболічна нефропатія

С. Гострий пієлонефрит*

Д. Фосфат-діабет

Е. Дефекти догляду

31. Хлопчик 9 років поступив до стаціонару з скаргами на біль в попе­реку, набряки обличчя, червоний ко­лір сечі. Мають місце виражені симп­томи інтоксикації (зниження апетиту, блювання, блідість шкірних покри­вів). Позитивний симптом Пастернацького. В аналізі сечі: колір - бурий, питома вага - 1018, білок - 0,66 г/л, еритроцити покривають все поле зору, циліндри гіалінові - 3-4 в п/з. Пер­шочерговим у призначенні є:

А. Бензантинпеніцилін С*

В. Преднізолон

С. Метіндол

Д. Амікацин

Е. Лейкеран

32. У хворої А. 10 років на фоні хро­нічної ниркової недостатності продо­вжує прогресувати анемічний синдром. Вкажіть препарат вибору для патогене­тичного лікування вказаного синдрому:

А. Ферум-лек

В. Еритропоетин*

С. Ціанокобаламін

Д. Еритроцитарна маса

Е. Фолієва кислота

33. У хворого А., 12 років, діагнос­товано хронічну ниркову недостат­ність, азотемічну стадію. В сироватці крові виявлено зниження вмісту каль­цію, підвищення рівня лужної фосфа­тази, а на рентгенограмі кісток перед­пліччя та кисті - ознаки остеопорозу. Які з названих препаратів потрібно за­стосувати для лікування та профілак­тики остеопатій у даного хворого?

А. Полівітаміни і марганець

В. Кальцій без вітаміну В

С. Фосфор та вітаміну В(

Д. Цинк і молібден

Е. Вітаміни і кальцій*

34. Дев'ятирічний хлопчик пере­ніс скарлатину 2 тижні тому. Протягом трьох днів турбує загальна слабість, блідість шкіри, підвищення температу­ри тіла до 38°С, біль в ділянці серця, за­дишка. При аускультації серця відзна­чено ослаблені тони, систолічний шум над верхівкою, роздвоєння І тону. На ЕКГ- подовження інтервалу QТ, РQ (0,22 с), зниження амплітуди зубця Т, поодинокі екстрасистоли. Яке захворю­вання запідозрить педіатр?

А. Пневмонію

В. Кардіоміопатію

С. Нейроциркуляторну дистонію

Д. Ревматичний кардит*

Е. Природжену ваду серця

35. Чотирнадцятирічну дівчинку упродовж року турбують: головний біль переважно стискаючого характеру, запаморочення після сну, при різ­кій зміні положення тіла, після трива­лої перерви в прийомі їжі, підвищена втомлюваність, біль у серці, особливо при фізичному навантаженні. На ЕКГ: від'ємний зубець Т у V5, V6, що зникає після глибокого вдиху. Яке захворю­вання запідозрить кардіолог?

А. Хронічне легеневе серце *

В. Ішемічна хвороба серця

С. Вегетосудинна дисфункція

Д. Міокардит

Е. Перикардит

36. У лікарню швидкою допомо­гою доставлено хлопчика 7-ми років. Скарги на неприємні відчуття в ділян­ці серця, біль в епігастрії, головокру­жіння, блювання. При огляді: вираже­на блідість шкірних покривів, задиш­ка, пульсація яремних вен. Границі серця в межах норми. Тони серця ясні, ЧСС - 170/хв., пульс малого наповне­ння. АТ - 90/50 мм рт. ст. На ЕКГ -пароксизм шлуночкової тахікардії. Для зняття пароксизму педіатр введе:

А. Лідокаїн*

В. Морфін

С. Еналаприл

Д. Ніфедипін

Е. Строфантин

37. У хлопчика 10 років скарги на відчуття перебоїв в роботі серця, пе­ріодично серцебиття, що супроводжу­ються серцевим болем. Об'єктивно: серцеві тони аритмічні, звучні, чисті. ЧСС - 90/хв., АТ - 85/55 мм рт. ст. На ЕКГ: ритм синусовий, неправильний за рахунок поодиноких суправентри-кулярних екстрасистол, інтервал РQ =0,08 с, QRS = 0,14 с, виражена дельта-хвиля на висхідному коліні зубця R. В основі даного патологічного стану:

А. Внутрішлуночкова блокада

В. Передсердно-шлуночкова дис­оціація

С. Синдром слабкості синусового вузла

Д. Міграція водія ритму

Е. Синдром передчасного збуджен­ня шлуночків*

38. У дитини 10 років на фоні заго­стрення хронічного тонзиліту на 10-й день появився біль в ділянці серця. Стан дитини середньої тяжкості, тем­пература - 37,8 °С, ЧСС - 93/хв., осла­блення І тону над верхівкою, апікаль­ний систолічний шум. У крові: Л - до 12x109/л, ШОЕ - 28 мм/год., титр антистрептолізину-О сироватки -450 од/мл, СРП- (-). На ЕКГ: подо­вження А-V провідності, зміна кінцевої частини QRSТ. Оптимальним варіан­том антибактеріальної терапії міокар­диту є призначення:

А. Левоміцетину

В. Бензантинпеніциліну С*

С. Еритроміцину

Д. Амоксициліну

Е. Амікацину

39. У хлопчика 14 років на тлі хронічного тонзиліту, гаймориту по­явились відчуття перебоїв в ділянці серця і додаткових пульсових ударів. ЧСС - 83/хв. На ЕКГ: після кожних двох синусових скорочень регулярно виникають імпульси, в яких відсут­ній зубець Р, QRS поширений більше 0,11с, різко деформований, дискордантний зубець Т, після чого реєстру­ється повна компенсаторна пауза. Вка­жіть характер

А. Повна А-V блокада

В. Екстрасистолія по типу бігемінії

С. Часткова А-V блокада

Д. Екстрасистолія по типу тригемінії*

Е. Блокада лівої ніжки пучка Гіса

40. У дівчинки 8 років періодично раптово і короткочасно появляються неприємні відчуття в ділянці серця, стискання в грудях, біль в епігастраль-ній ділянці, головокружіння, блю­вання. Бліда, ЧД - 40/хв.; пульсація яремних вен. Пульс - 185/хв., малого наповнення. АТ - 75/40 мм рт. ст. На ЕКГ: під час нападу: ектопічні зубці Р, QRS не деформований. В кінці при­ступу - компенсаторна пауза. Найімовірнішою причиною нападу є:

А. Пароксизмальна передсердна та­хікардія*

В. Синусова тахікардія

С. Шлуночкова пароксизмальна та­хікардія

Д. Повна А-V блокада

Е. Миготіння передсердь

41. У дитини 10 років з неревматичним кардитом періодично вини­кають приступи, які проявляються відчуттям болю в ділянці серця, за­дишкою, блідістю, підвищенням арте­ріального тиску, різким збільшенням ЧСС до 180/хв. Який з медикаментоз­них середників є найбільш ефектив­ним у лікуванні:

А. Новокаїнамід

В. Обзидан*

С. Лідокаїн

Д. Верапаміл

Е. Аймалін

42. У шестимісячного хлопчика, госпіталізованого з приводу гострої пневмонії, на рентгенограмі органів грудної клітки в прямій проекції вияв­лено кулясту форму серця. Дані ЕхоКС: дилятація порожнин обох шлуночків, зниження скоротливої здатності лівого шлуночка. Яку патологію мож­на запідозрити?

А. Перикардит

В. Тетрада Фалло

С. Міокардіодистрофія

Д. Легеневе серце

Е. Фіброеластоз*

43. У 10-річної дитини із гострим гломерулонефритом, нефритичним ва­ріантом через 48 годин від початку за­хворювання виник різкий головний біль, диплопія, амавроз. Рівень артеріального тиску становить 180/120 мм рт. ст. Яке ускладнення можна запідозрити?

А. Ішемічний інсульт

В. Гіпертонічна криза

С. Гіпертонічна енцефалопатія *

Д. Гостра ниркова недостатність

Е. Серцева недостатність

44. У пацієнта Ф., 2 міс., в пахо­во-стегнових складках гострозапальні вогнища з чіткими межами в вигляді плям, злегка піднятих над оточую­чими ділянками за рахунок набряку шкіри. Висипання з'явились протягом тижня. Везикуляція, мокнуття не спо­стерігались. Ваш попередній діагноз?

А. Псоріаз

В. Дитяча екзема

С. Мікоз гладкої шкіри

Д. Пелюшковий дерматит*

Е. Ускладнений перебіг корости

45. На прийом до дерматолога привели дівчинку, 8 років. На шкірі пальців кисті спостерігається запаль­на еритема, поодинокі мікровезикули, помірний набряк шкіри. Висипання супроводжуються свербежем. З'яви­лись 4 дні назад. Пов'язує із носінням металевого колечка на пальці ураже­ної кисті. Виставлено діагноз - дер­матит. Який механізм розвитку цього дерматиту?

А. Алергічний

В. Механічне подразнення*

С. Бактеріальний

Д. Вірусний

Е. Нервово-психічний

46. На консультацію до дермато­лога привели дівчинку, 12 років, із за­пальними плямистими висипаннями, помірним лущенням та запальною інфільтрацією шкіри ліктьових та ко­лінних згинів, задньої поверхні шиї. Спостерігаються супутній хейліт та лі­нії Дені. Висипання супроводжуються інтенсивним свербіжем. З'являлись і раніше, переважно після вживання ве­ликої кількості шоколаду та цитрусо­вих. У віці 1 року лікували в педіатра з приводу "діатезу". В подальшому лі­кувались самостійно, від "алергії". Ваш попередній діагноз?

А. Скарлатина

В. Дитяча екзема

С. Токсикодермія

Д. Простий дерматит

Е. Атонічний дерматит*

47. Під час внутрішньом'язового введення вакцини АКДП в поліклініці у дитини віком 3 місяці раптово з'яви­лися явища ларингоспазму, блідість шкірних покривів, ціаноз губ, "крик півня", зупинка дихання, напружен­ня всього тіла із закинутою головою. Алергологічний анамнез дитини не обтяжений. Перед щепленням педіатр відхилень від норми не відмічав. Який найбільш вірогідний діагноз?

А. Менінгізм, клоніко-тонічні су­доми*

В. Анафілактичний шок, клонічні судоми

С. Менінгоенцефалітична реакція, клоніко-тонічні судоми

Д. Крововилив у головний мозок, тонічні судоми

Е. Спазмофілія, тонічні судоми

48. З дому поступила дитина З років, у якої на фоні гіпертермічного синдрому, спричиненого грипом, упродовж 50 хвилин утримуються тоніко-клонічні генералізовані судоми. Терапія не проводилась. Для негай­ного лікування судомного синдрому необхідно:

А. Ввести кальцій

В. Ввести діазепам*

С. Фізичні методи охолодження

Д. Фенобарбітал перорально

Е. Жарознижуючі

49. Дівчинка 12 років доставлена в лікарню в непритомному стані. Хворіє цукровим діабетом, отримує інсулін. Після введення інсуліну не снідала. Через 2,5 години з'явилися запаморо­чення, сонливість та втрата свідомості. Шкіра бліда, "холодний піт", дихання поверхневе. Гіпертонус м'язів, судоми. Найбільш імовірний діагноз?

А. Гостра серцево-судинна недостат­ність

В. Гіперглікемічна кетоацидетична кома

С. Гіпоглікемічна кома

Д. Непритомність

Е. Епілепсія*

50. У хлопчика 4 діб життя з'яви­лись прояви геморагічної хвороби новонароджених у вигляді мелени. Який препарат повинен був призначити лі­кар в перші години життя для профі­лактики цього захворювання?

А. Дицинон

В. Глюконат кальцію

С. Вікасол*

Д. Епсилон-амінокапронову кис­лоту

Е. Вітамін С

51. Доношена дівчинка від II вагіт­ності, що протікала на фоні пієлонеф­риту, кольпіту. Із 3-ї доби життя відзна­чається поява та зростання іктеричності шкіри на фоні млявості, зниження апетиту. В легенях дихання пуерильне. Тони серця приглушені. Живіт помір­но здутий. Печінка +3 см. Селезінка +0,5 см. Сеча має колір "пива", кал зви­чайного кольору. Загальний білірубін 168 мкмоль/л, прямий 138 мкмоль/л. Найбільш імовірний діагноз?

А. Жовтяниця від материнського молока

В. Гемолітична хвороба новонаро­джених

С. Фізіологічна жовтяниця ново­народжених

Д. Внутрішньоутробний гепатит *

Е. Атрезія жовчовивідних шляхів

52. Хлопчик народився на 32-му тижні ґестації. Через 2 години після народження з'явились дихальні розла­ди. Тяжкість СДР за шкалою Сільвермана 5 балів. В динаміці дихальні роз­лади зростають, дихальна недостат­ність не ліквідується при проведенні СДППТ за Мартином - Буйєром. На рентгенограмі: в легенях відзначаєть­ся ретикулярно-нодозна сітка, пові­тряна бронхограма. Напевне, синдром дихальних розладів обумовлений:

А. Сегментарними ателектазами

В. Хворобою гіалінових мембран*

С. Бронхолегеневою дисплазією

Д. Природженою емфіземою легень

Е. Набряково-геморагічним син­дромом

53. У новонародженої, на вигляд здорової дівчинки, на 2 добу життя

спостерігаються блювання з доміш­ками крові, мелена. Найвірогідніший діагноз?

А. Вада розвитку шлунково-киш­кового тракту.

В. Пологова травма

С. Тромбоцитопатія

Д. ДВЗ-синдром

Е. Геморагічна хвороба новонаро­дженого*

54. У новонародженого терміном ґестації 31 тиждень спостерігаються гіпотонія та пригнічення свідомості. Гематокрит 35 %, а в загальному ана­лізі ліквору виявлено підвищену кіль­кість еритроцитів, білка та знижений вміст глюкози. Ці дані відповідають клінічній картині:

А. Анемії

В. Менінгіту*

С. Сепсису

Д. Внутрішньочерепного кровови­ливу

Е. Внутрішньоутробної інфекції

55. У новонародженої дівчинки, яка народилася від 2 термінових по­логів з масою 3500 г, оцінкою за шка­лою Апгар 8-8 балів, на 1 добу життя з'явилася жовтяниця. Непрямий бі­лірубін в крові 80 мкмоль/л, через 6 годин - 160 мкмоль/л. Виберіть пра­вильний метод лікування

А. Операція замінного переливан­ня крові*

В. Фототерапія

С. Інфузійна терапія

Д. Призначення фенобарбіталу

Е. Ентеросорбенти

56. Новонароджена, вага тіла 2000 г. Термін ґестації 30 тижнів. Че­рез три години після народження з'явилась ядуха, акроціаноз. ЧД-80/хв., експіраторні шуми, ЧСС -186/хв. Перкуторно - звук вкорочений, вислуховується крепітація. Лікар за­підозрив синдром дихальних розладів. Яке дослідження потрібно провести?

А. Аналіз крові

В. Рентгенографія органів дихання *

С. Біохімічне дослідження сироват­ки крові

Д. Вимірювання артеріального тиску

Е. Електрокардіографія

57. Дитина від матері, що страж­дає хронічним холециститом, на 6-му місяці вагітності перенесла ГРВІ. У пологах - тривалий безводний період. Маса тіла - 3100 г. Пуповина відпа­ла на 7 добу. Додому виписана на 8-й день життя. З 10 дня стала млявою, погано смокче, зригувала. На 17 добу маса тіла 3150 г, шкіра сіра, з пупкової рани гнійні виділення. Випорожнення із зеленню, рідкі. Хірургом діагностова­но гнійний остеомієліт плечової кіст­ки. Яка найбільш імовірна патологія, що зумовлює таку картину?

А. Остеомієліт

В. Сепсис новонароджених

С. Гнійний омфаліт*

Д.Ентероколіт

Е. Внутрішньоутробний сепсис

58. У дівчинки на 7-й день життя з'явилося збільшення правої грудної залози. При пальпації права грудна залоза щільна, дитина плаче. Шкіра в місці інфільтрації гіперемована. Знижений апетит. З вивідних протоків грудної залози виділяється гній. Яканайбільш імовірна патологія, що зумовлює дану клініку?

А. Статевий криз

В. Гінекомастія

С. Некротична флегмона

В. Сепсис новонародженого

Е. Мастит новонародженого*

59. Дитина від матері, що страж дає хронічним пієлонефритом, перед пологами перенесла ГРВІ. Пологи термінові, тривалий безводний період, На 2-й день у дитини з'явилося еритематозне висипання, в подальшому - пухирі розміром біля 1 см, наповнені серозно-гнійним вмістом. Симптом "Нікольського” позитивний. Після розтинання пухирів з'являються ерозії Дитина млява. Температура тіла субфебрильна. Діагноз?

А. Везикулопустульоз

В. Пухирчатка новонародженого*

С. Псевдофурункульоз

Д. Сепсис

Е. Дерматит Ріттера

60. Дитина народилася у ґестаційному віці 34 тижні у тяжкому стані. Провідними були симптоми дихаль­них розладів: звучний подовжений видих, участь додаткових м'язів у ди­ханні, наявність крепітуючих хрипів на фоні жорсткого дихання. Оцінка за шкалою Сільвермана при народженні 0 балів, через 3 години - 6 балів з на­явністю клінічних даних. Який метод діагностики дозволить встановити вид пневмопатії у дитини?

А. Встановлення газового складу крові


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 871 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.035 сек.)