АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

В. Підготовча 7 страница

Прочитайте:
  1. B)новокаинмен жансыздандыру 1 страница
  2. B)новокаинмен жансыздандыру 2 страница
  3. B)новокаинмен жансыздандыру 3 страница
  4. B)новокаинмен жансыздандыру 4 страница
  5. B)новокаинмен жансыздандыру 5 страница
  6. B)новокаинмен жансыздандыру 6 страница
  7. B)новокаинмен жансыздандыру 7 страница
  8. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 1 страница
  9. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 10 страница
  10. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 2 страница

В. Клінічний аналіз крові

С. Рентгенологічне дослідження ор­ганів грудної клітки*

Д. Протеїнограма

Е. Імунологічне дослідження

 

 

Варіант 7

1. У 5-річного хлопчика зі стигмами дизембріогенезу (маленьке підборіддя, товсті губи, відкритий рот, гіпертелоризм) –систолічний шум в II міжреберї справа від грудини. Шум проводиться на шию і по лівому краю грудини. Пульс на лівій плечовій артерії –зменшений. АТ на правій руці – 110/60мм.рт.ст, на лівій -100/60. На ЕКГ: гіпертрофія лівого шлуночка. Який дефект найбільш вірогідний?

А. Дефект міжшлуночкової перегородки

В. Дефект міжпередсердної перегородки

С. Аортальний стеноз *

D. Відкрита аортальна протока

Е. Коарктація аорти

2. Дівчинка 4 днів народилася від II жаданої вагітності, II пологів у строк 39 тижнів. Обєктивно: ознаки затримки внутрішньоутробного розвитку, крилоподібні складки на шиї, лімфатичний набряк кистей та ступнів, який минув сам по собі у першу добу. Який ваш попередній діагноз?

А. Недорозвиненість лімфатичної системи

В. Вроджений гіпотиреоз

С. Дитина здорова

D. Синдром Шерешевського-Тернера*

Е. Склерема

3. У 12-річної дівчинки після вживання двох таблеток аспірину за 4-5 годин температура тіла підвищилася до 39-40С. Скаржиться на загальне нездужання, запаморочення, несподівану появу червоних плям на шкірі з утворенням пухирів або відшаровуванням епідермісу, з ерозуванням поверхні. Ураження на шкірі нагадували опіки другого ступеня. Симптом Нікольського – позитивний. Який найбільш ймовірний діагноз?

А. Поліморфна ексудативна еритема

В. Гострий епідермальний некроліз*

С. Пухирчатка вульгарна

D. Бульозний дерматит

Е. Герпетиформний дерматит Дюрінга

4. Дитина впродовж З років хворіє на бронхіальну астму. На фоні ГРВІ у ди­тини розвинувся напад задишки. Які медикаменти в першу чергу слід при­значити для зняття нападу?

А. Муколітики

В. Антибіотики

С. Бета-2 агоністи *

D. Антигістамінні

Е. Кортикостероїди

5. У дівчини 17 років захворювання почалося з підвищення температури

37,8°С, закладеності та серозних виділень з носа, кашлю, помірного болю в горлі. На 2-й день з'явився біль в очах. Об'єктивно: обличчя одутле, очі намагається тримати заплющеними, плівчастх ий кон'юнктивіт, гіперемія слизової ротоглотки, збільшення шийних лімфатичних лімфовузлів. Який найбільш імовірний діагноз?

А.Грип

В. Аденовірусне захворювання*

С. Парагрип

D.РС-вірусна інфекція

Е. Риновірусна інфекція

6. Хлопчик 14 років протягом 3 ро­ків періодично скаржиться на біль в епігастрії натщесерце, нудоту та пе­чію. Під час гастродуоденоскопії: озна­ки гастродуоденіту виразковий дефект слизової оболонки дванадцятипалої ки­шки. Який препарат буде найбільш ефективним у лікуванні цього хворого?

А.Альмагель

В.Папаверин

С. Атропін

D.Де-нол*

Е. Но-шпа

7. У дитини 6 місяців під час огля­ду визначається збільшення розмірів голови, Окружність голови 48 см. Ви­ражена венозна сітка на шкірі голови. Розходження швів. Симптом "заходу сонця". Велике тім'ячко 3x3 см. Шкіра бліда, чиста. Тони серця ритмічні, зву­чні. Над легенями пуерильне дихання. Живіт м'який. Випорожнення оформ­лені. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Мікроцефалія

В.-

С. Гідроцефалія*

D. Рахіт

Е.Здорова дитина

8. У дитини 1,5 місяців у тім'яно-скроневій ділянці справа з народжен­ня відзначається пухлиноподібне утво­рення темно-бурякового кольору, яке вивищується над поверхнею шкіри, не зникає при натискуванні, розмірами 2-3 см. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Пігментна пляма

В.Лімфангіома

С. Кавернозна гемангіома

D. Вроджена судинна пляма *

Е. Ангіофіброма

9. Хлопчик 12 років у стаціонарі скар­житься на біль в епігастрії зранку на­тщесерце, нудоту. Два роки тому отри­мував лікування з приводу виразкової хвороби дванадцятипалої кишки. Який етіологічний фактор найбільш імовір­ний?

A. Стресові ситуації

B. Аліментарний фактор

C. Глистна інвазія

D. Хелікобактер пілорі*

Е.Харчова алергія

10. У дитини 26 днів з діагнозом пупко­вий сепсис відзначаються набряк пра­вого плеча, відсутність активних рухів у плечовому суглобі, звисання правої ки­сті. Стан погіршився за останню добу, що виявилося у відмові від грудей, не­спокої, плачі при повиванні, підвищенні температури до 38,8°С. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Флегмона плеча

B. Перелом плечової кістки

C. Перелом ключиці

D. Епіфізарний остеомієліт плечової кістки

Е. Травматичний брахіоплексит*

11. До шкільного лікаря звернулась дівчина 13 років, у якої 2 доби тому вперше з'явились помірні кров'янисті виділення зі статевих шляхів. Вторин­ні статеві ознаки розвинені. Яка най­більш вірогідна причина кров'янистих виділень?

А. Рак ендометрія

В. Менархе *

С. Ювенільна кровотеча

D. Гемофілія

Е. Хвороба Верльгофа

12. У новонародженої дівчинки на 4 до­бу спостерігається набухання молочних залоз із виділенням секрету, набухан­ня вульви, кров'янисті виділення зі ста­тевих шляхів. Яка найбільш вірогідна причина цього стану?

A. Прийом матір'ю гормонів під час вагітності

B. Тестикулярна фемінізація

C. Підвищення рівня тиреотропного гормону у новонародженої

D.Гранульозоклітинна пухлина

Е. Перехід естрогенів матері до плоду *

13. Дитина 7 років доставлена до приймального відділення. Протягом 3годин у неї температура 39,5°С та у горлі. Дитина налякана, дихання за типом помірного інспіраторного стидору. Що слід зробити негайно?

A. Приготувати все для встановлення повітроводу*

B. Дослідити гази крові та встановити в/в катетер

C. Взяти мазок з зіву для отримання культури

D. Госпіталізувати дитину та помістити його в кювез з високою вологістю

E. Провести рентгенографію грудної клітки, рентгенографію шиї у боковій проекції

14. 8-місячна дитина була доставлена до лікарні з скаргами на утруднене ди­хання. Мати дитини повідомила, що 5 днів тому у неї була нежить, невеликий кашель та підвищення температури ті­ла до 38,3°С. Лихоманка зменшилася, але кашель залишився. Вранці дихання дитини почастішало та шкіра вкрила­ся п'ятнами. Об'єктивно: температура нормальна, але зберігається загальне нездужання, на відстанні чути свистя­чі хрипи. ЧД- 80/хв. Ps- 180 уд/хв. При перкусії легень звук з коробковим від­тінком; при аускультації різнокаліберні сухі хрипи. Найбільш важливим кро­ком у плані обстеження є:

A. Дослідження цереброспінальної рідини

B. Проведення бронхоскопії

С.Посів з носоглотки

D. Визначення газів артеріальної крові

Е.Розгорнутий загальний аналіз крові*

15. Хлопчик 7 років захворів 2 тижні тому, коли з'явився нежить. Приймав краплі в ніс. Звернувся до ЛОР-лікаря з приводу гнійно-кров'янистих виділень з носа, мацерації крил носа та верхньої губи. При риноскопії: на носовій пере­тинці білувато-сірі острівці. Слизова ротоглотки не змінена. Яке захворю­вання найбільш вірогідне?

А. Риновірусна інфекція

В. Гайморит

С. Алергічний риніт

Д. Аденовірусна інфекція*

Е. Дифтерія носа

16. Дитина народилася з оцінкою за шкалою Апгар 8-9 балів. Коли її слід прикласти до грудей?

A. Після обробки пуповини

B. Після обробки пуповини та проведен­ня профілактики гонобленореї*

C. Через 30 хвилин після народження

D. Відразу після народження

E. Через 2 години після народження

17. Хворий 16 років. Протягом остан­нього року поступово змінилася пове­дінка: став усамітнюватися, втратив ін­терес до друзів, навчання. Став байду- жим до рідних, був безпричинно грубим, сам до себе говорив або сміявся. На питання відповідає формально пра­вильно, малослівно. Вважає себе ці­лком здоровим, але дещо втомленим, каже, що обмірковує написання книги "Проекція людства на площину Все­світу',' носить при собі зошит, сторін­ки якого заповнені безліччю однакових хрестиків. Який найбільш вірогідний ді­агноз?

A. Депресивний розлад*

B. Шизоїдний розлад особистості

C. Хвороба Піка

D. Шизофренія

E. Аутичний розлад особистості

18. Хвора 18 років скаржиться на бо­лючість та нагрубання молочних залоз, головний біль, дратівливість, набря­клість нижніх кінцівок. Вказані симпто­ми турбують з початку менархе, з'яв­ляються за 3-4 дні до початку черго­вої менструації. Під час гінекологічно­го огляду патології не виявлено. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Мастопатія

B. Неврастенія*

C. Передменструальний синдром

D. Захворювання нирок

E. Захворювання серцево-судинної системи

19. Хворий 18 років скаржиться на біль у колінних та гомілковоступневих суглобах, підвищення температури ті­ла до 39,5°С. За півтора тижні до то­го переніс респіраторне захворювання. Об'єктивно: температура тіла 38, 5°С, припухлість колінних та гомілкових су­глобів. Рв- 106/хв, ритмічний. АТ- 90/60 мм рт.ст. Межі серця не змінені, тони послаблені, м'який систолічний шум на верхівці. Який показник найбільш по­в'язаний з можливою етіологією про­цесу?

A. Креатинкіназа*

B. 1-антитрипсин

C. Ревматоїдний фактор

D.Серумокоїд

Е. Антистрептолізин-0

20. У дитини спостерігається раптове припинення дихання, посиніння шкірних покривів, зникнення пульсу на магістраль­них судинах та звуження зіниць. Які опти­мальні першочергові заходи?

A. Внутрішньосерцеве введення адреналі­ну

B. Оксигенотерапія*

C. Внутрішньовенне введення еуфіліну

D. Промивання шлунка

Е. Штучна вентиляція легень, закритий масаж серця

21. До лікарні швидкої допомогою до­ставлено хлопчика 7-ми років. Скарги на неприємні відчуття в ділянці серця, біль в епігастрії, запаморочення, блюван­ня. Об'єктивно: виражена блідість шкір­них покривів, задишка, пульсація яремних вен. Межі серця в межах норми. Тони сер­ця ясні, ЧСС- 170/хв, пульс малого наповнення. АТ-90/50 мм рт.ст. На ЕКГ: паро­ксизм шлуночкової тахікардії. Для зняття пароксизму педіатр призначила:

A. Строфантин

B. Ніфедіпін

C. Еналаприл

D.Лідокаїн*

Е. Морфін

22. У жінки 30-ти років при других по­логах народилася дитина з анемічно-жовтяничною формою гемолітичної хво­роби. Група крові у жінки А(ІІ)Rh-, група крові в новонародженого B(III)Rh+, у ба­тька новонародженого також B(III)Rh+, Яка найбільш вірогідна причина імуноконфлікту?

A. Конфлікт по АВ0

B. Конфлікт по антигену АВ

C. Конфлікт по антигену В

D.Резус-конфлікт*

Е. Конфлікт по антигену А

23. Хвора 15-ти років звернулася зі скаргами на періодичний біль в низу живота, більше праворуч. Менстру­альна функція не порушена. Статевим життям не живе. Ректоабдомінальне дослідження: матка не змінена, з лі­вого боку додатки не визначаються, з правого боку пальпується утворен­ня овоїдної форми, розміром 10x11см з гладенькою поверхнею, тугоеластичної консистенції, рухоме, безболісне. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Апендицит

B. Хронічний сальпінгоофорит

C. Піовар зліва

D.Пухлина лівого яєчника *

Е. Рак яєчників

24. У доношеної дитини 3-ї доби життя на різних ділянках шкіри виявляються еритема, ерозивні поверхні, тріщини, лущення епідермісу. Немовля виглядає ніби ошпарене окропом. Виявлено по­зитивний симптом Нікольського. За­гальний стан дитини важкий. Вираже­ний неспокій, гіперестезія, фебриль-на температура. Який найбільш віро­гідний діагноз?

A. Псевдофурункульоз Фігнера

B. Мікотична еритема

C. Ексфоліативний дерматит*

D.Пухирчатка новонародженого

Е. Флегмона новонародженого

25. Хворого 15-ти років турбує голов­ний біль, носові кровотечі, відчуття похолодання нижніхкінцівок. Об'єктивно: мязи плечового поясу добре розвинуті, нижні кінцівки гіпотрофовані. Пульсація на артеріях ступні та стегновій артерії різко ослаблена. АТ-150/90 мм рт. ст.- на руках, 90/60 мм рт.ст.- на ногах. Над сонними артерія-систолічний шум. Який найбільш вірогідний діагноз?

А. Аневризма аорти

В. Коарктація легеневої артерії

С. Коарктація аорти*

D. Аортальна недостатність

Е. Аортальний стеноз

26. Дитина 8-ми років скаржиться на головний біль, блювання. Хворіє 1 день. Об'єктивно: t°- 39,3°С, шкіра чиста, зів гіперемований, язик обкла­дений, кон'юнктивіт, склерит. Слабко виражена ригідність м'язів потилиці. Позитивний симптом Керніга з пра­вого боку. Ліквор: цитоз - 340, лімф.-87%, нейтроф.- 13%, білок - 140 мг/л. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Гнійний менінгіт

B. Серозний менінгіт*

C. Пухлина мозку

D. Арахноїдит

E. Нейротоксикоз

27. Хлопчик 12 років на протязі 5 днів хворіє на ГРВІ. При огляді діль­ничний педіатр виявив аритмію, при аускультації ослаблення першого тону серця на верхівці, короткий локалізо­ваний систолічний шум у 5 точці. На ЕКГ - політопна екстрасистолія, зни­ження амплітуди хвилі Т. Поставте діагноз:

А. Ревматичний кардит

В. Неревматичний кардит *

С. Вегето-судинна дистонія

Д. Бактеріальний ендокардит

Е. Вторинна кардіопатія

28. У хворого хлопчика 13 років скарги на біль та набряк гомілковоступневих суглобів, різі та часті сечови­ділення, почервоніння кон'юнктиви очей. Ваш попередній діагноз?

А. Інфекційно-алергічний поліар­трит

В. Ювенільний ревматоїдний артрит

С. Хвороба Рейтера*

Д. Системний червоний вовчак

Е. -

29. Після прогулянки на вули­ці в ясний сонячний день у дитини 8 місяців з проявами рахіту II ступеня, підгострого перебігу, періоду розпалу з'явилися судоми у вигляді карпопедального спазму. Вони свідчать про на­явність у дитини?

А. Спазмофілії*

В. Еплепсію

С. Менінгіту

Д.ГРВІ

Е. Черепно-мозкової травми

30. У 3-річної дитини спостеріга­ються напади, що супроводжуються ціанозом, різким занепокоєнням, при­сіданням навпочіпки. Деформація фа­ланг пальців у вигляді "барабанних па­личок", нігті у формі "годинни­кових скелець". Межі серцевої тупості зсунуті влі­во та вправо, у II міжребер'ї біля лівого краю грудини визначається систолічне дрижання, вислуховується грубий сис­толічний шум з р.тах. у II міжребер'ї, II тон над основою серця ослаблений. На рентгенограмі серце у вигляді "де­рев'яного черевика", легеневий малю­нок виражений слабо. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

А. Первинний бактеріальний ендо­кардит

В. Дефект міжшлуночкової пере­тинки

С. Дефект міжпередсердної пере­тинки

Д. Тетрада Фалло *

Е. Дилатаційна кардіоміопатія

31. У дівчинки 5 років діагносто­вано напад суправентрикулярної пароксизмальної тахікардії. Який пре­парат слід призначити з метою купірування нападу?

А. Лідокаїн

В. Адреналін

С. Корглікон

Д. Морфін

Е. Строфантин *

32. У хлопчика 14 років із заго­стренням вторинного обструктивного пієлонефриту із сечі виділена синьо-гнійна паличка в титрі 1 000 000 мі­кробних тіл на 1 мл. Який антибакте­ріальний препарат найбільш доцільно призначити в даному випадку?

А. Цефазолін

В. Ампіцилін

С. Ципрофлоксацин *

Д. Азитроміцин

Е. Левоміцетин

33. Хлопчик 5 років отримує ампі­цилін з приводу ГРВІ. На 5-й день ліку­вання наросли симптоми інтоксикації, з'явилась пастозність обличчя, біль в суглобах. Нашкірітулуба - дрібнопапу-льозна висипка. АТ - 140/90 мм рт. ст. За добу виділив 2100 мл сечі (отри­мав рідини 2000 мл). В аналізі крові: креатинін - 0,22 ммоль/л, сечовина -11,8 ммоль/л, калій - 3,8 ммоль/л, натрій - 125 ммоль/л. В аналізі сечі: протеїнурія - 0,99 г/л, еритроцитурія, еозинофільна лейкоцитурія. Відносна щільність сечі на протязі доби коли­вається від 1002 до 1010. Посів сечі на стерильність росту не дав. Який най­більш імовірний діагноз?

А. Гострий пієлонефрит

В. Гострий інтерстиціальний не­фрит*

С. Гострий гломерулонефрит з нефритичним синдромом

Д. Гострий гломерулонефрит з нефротичним синдромом

Е. Дизметаболічна нефропатія

34. Дівчинка 14 років протягом п'яти останніх років страждає брон­хіальною астмою з загостреннями, що виникають зазвичай у період цвітіння амброзії і тополі. ГРВІ хворіє не біль­ше 2 разів у році. Який з перерахова­них патогенетичних механізмів розви­тку є провідним при даному захворю­ванні у дитини?

А. Нейрогенний

В. Аутоімунний

С. Мікробно-запальний

Д. Іg Е-реагінзалежний*

Е. Імунокомплексний

35. У хлопчика 13 років, що страж­дає з першого року життя атонічним дерматитом, діагностована бронхіаль­на астма, атопічна форма, середньо-тяжкий перебіг. Приступи ядухи що­тижня, нічні 1-2 рази на місяць. Яка з перерахованих патофізіологічних ознак відіграє провідну роль у розви­тку обструкції дихальних шляхів у да­ної дитини?

А. Хронічне алергійне запалення у бронхах*

В. Мікротромбоваскуліт

С. Набряк слизової бронхів

Д. Гіперреактивність бронхів

Е. Гіперсекреція залозистого апа­рата бронхів

36. У дворічної дитини на шкірі обличчя з'явилися фліктени з в'ялою покришкою, опалесціюючим вмістом і запальним ободком по периферії. Також відзначаються ерозії з гнійними виділеннями і скоринки серозного ха­рактеру. Напередодні приймав бісептол із приводу ангіни. Укажіть попе­редній діагноз:

А. Вульгарне імпетиго

В. Стрептококове імпетиго *

С. Стафілококове імпетиго

Д. Бульозне імпетиго

Е. Токсидермія

37. Мама скаржиться на висипан­ня й інтенсивну сверблячку шкіри у дитини 11 років, що захворіла на 1 році життя. Шкірні покриви сухі. Переваж­но на згинах колінних і ліктьових су­глобів, передньобоковій поверхні шиї, на обличчі наявні вогнища ліхенізації з великою кількістю екскоріацій, плос­кі вузликові висипання кольору нор­мальної шкіри, лущення, гіперпігментація. Укажіть попередній діагноз:

А. Хронічна істинна екзема

В. Псоріаз

С. Атонічний дерматит*


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 708 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.017 сек.)