АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Місце розтину та транспортування трупів

Прочитайте:
  1. Анатомія як наука, її місце серед інших біологічних дисциплін. Методи анатомічних досліджень. Анатомічна термінологія.
  2. В. Є місцевим
  3. Гігієнічні вимоги до транспортування і зберігання продуктів
  4. Для вивезення і транспортування сміття та інших твердих відходів використовують спеціальні автомашини — сміттєвози. Можливим є транспортування сміття за системою трубопроводів.
  5. Дослід 2. Місцева дія високої температури на вухо кролика
  6. Дослід 2. Місцеві пошкодження електрострумом
  7. Евакуйовані із радіоактивної забрудненої місцевості
  8. Завдання №5 Роздивіться мікропрепарати. Визначте вид тканини, місце її розташування, функції. Запишіть відповіді в таблицю.
  9. Загальне та місцеве знеболювання
  10. Засоби для місцевої анестезії.

Патолого-анатомічний розтин трупів тварин проводять у спеціально обладнаних приміщеннях – секційних залах і прозекторіях, які є при ветеринарних інститутах і лабораторіях, а також на заводах з виробництва м’ясо-кісткового борошна. У приміщеннях, де утримують тварин, і на пасовищах трупи розтинати забороняється, щоб запобігти інфікуванню навколишнього середовища та поширенню інфекційних хвороб. Розтин проводять на спеціальних майданчиках і в приміщеннях, які розташовані біля біотермічних ям. Найкращим місцем для проведення розтину трупів тварин є секційні зали.

Секційний зал повинен відповідати таким вимогам:

- секційні приміщення повинні бути просторими і світлими, з вентиляцією; мати водопровід з гарячою та холодною водою і ізольовану від загальної мережі каналізацію;

- співвідношення площі вікон до підлоги – 1:4 – 1:5;

- витяжна вентиляція повинна бути розрахована на повну заміну повітря в приміщенні за одну годину;

- стіни покривають водонепроникним матеріалом (кахель, олійна фарба);

- підлога (цементована або вистелена плиткою) має необхідний ухил для стоку води, яка подається в спеціальний резервуар для знезараження дезинфікуючими засобами.

Секційний зал обладнують столами для розтину трупів дрібних та великих тварин. Столи покривають водонепроникним матеріалом, щоб їх можна було легко вимити і продезинфікувати. Стіл для великих тварин повинен бути 2,5 м довжиною, 1,1 м шириною, 0,3 м висотою; стіл для дрібних тварин – 1,4 м довжиною, 0,8 м шириною, 0,8 – 0,9 м висотою.

Крім секційних столів, необхідно мати маленький столик для інструментів, які використовуються під час розтину; столи для запису протоколів; шафи, спеціально обладнані для зберігання інструментів, халатів, гумових рукавичок, реактивів та інших матеріалів.

Для проведення розтину потрібно мати такі інструменти:

- Великий черевисто-гострокінечний ніж; його ручка повинна бути зручною, підігнаною під пальці в зігнутому положенні і надійно фіксуватися в руці. Такі ножі мають бути різних розмірів (залежно від розмірів трупа), і вони є найбільш універсальними для зняття шкури, відділення кінцівок, виконання глибоких розрізів м’язів, розрізу паренхіматозних органів та ін.

- Кілька скальпелів різного розміру з черевистим і прямим лезами (частіше використовуються для розтину трупів дрібних тварин і препарування).

- Ніж для дослідження мозку: лезо ножа пряме, тонке, широке, на кінці заокруглене. Таким ножем роблять поперечні розрізи тканини мозку у вигляді пластинок, завтовшки 1 – 1,5 см.

- Кишкові ножиці двох розмірів: одні – завдовжки близько 21 см, другі – близько 30 см. Одна бранша ножиці довша за другу приблизно на 2,5 см і має заокруглений кінець.

- Ножиці різного розміру з ґудзиками на кінцях або із заокругленими кінцями для розрізу судин, бронхів, вивідних каналів, залоз та ін.

- Ножиці для перерізування ребер (реберні ножиці); за формою ріжучих елементів схожі із садовими ножицями.

- Лучкова і листкова пилки.

- Подвійна пилка для розтину спинномозкового каналу трупів дрібних тварин (використовується рідко).

- Пінцети анатомічні та хірургічні різних розмірів.

- Молоток для розтину.

У патологічній практиці можуть використовуватися і інші інструменти, але не так часто, як зазначені вище (лещата, долота, сокира та ін.)

Інструменти протягом усього розтину знаходяться на спеціально обладнаному столику. Не дозволяється залишати інструменти в порожнинах тіла, встромляти в м’язи.

Інструменти, особливо ножі, повинні бути гострими. Це дає можливість легко робити рівні і глибокі розрізи. Більшість розрізів виконують секційним ножем; паренхіматозні органи – секційним або мозковим ножами. Розрізи роблять рівні, глибокі, широким рухом руки до себе або зліва на право чи – навпаки. При розрізі м’яких тканин, наприклад мозку, ніж змочують водою, оскільки на сухому ножі залишаються кусочки тканин, що у свою чергу сильно змінює вид поверхні розрізу. Розрізи ножами і ножицями проводять під контролем зору, а не наосліп, що особливо важливо при роз’єднанні та видаленні органів.

З метою запобігання забрудненню верхнього одягу під час розтину використовують спецодяг: халати, шапочки, клейончасті фартухи та нарукавники, гумові рукавички та чоботи


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 701 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)