АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Техніка внутрішньої пальпації глотки

Прочитайте:
  1. B Середній м’яз-стискач глотки
  2. А потім перемістився до правої здухвинної ділянки живота. При пальпації відмічається
  3. А) боковая стенка глотки
  4. Взяття мазків із зіва, носа на стафілокок, із задньої стінки глотки — на пневмокок
  5. Вопрос 3. Анатомия глотки, ее отделы, отверстия, мышцы, иннервация.
  6. Дифтерия ротоглотки
  7. Дифтерия ротоглотки
  8. Задняя поверхность глотки
  9. Збільшилися шийні та потиличні лімфатичні вузли, слизова оболонка ротоглотки
  10. МАЗОК ИЗ НОСОГЛОТКИ НА МЕНИНГОКОКК

157


воходу є порушення проходження по ньому корму, що називають дисфагією. Вона з'являється у випадку закупорки стравоходу сто­ронніми тілами (картоплею, турнепсом, буряком, яблуком і т. д.), що частіше зустрічається у великої рогатої худоби. Крім того, дисфагія може бути наслідком запалення і набряку стінки стра­воходу, утворення рубців, дивертикула, ектазії, спазму та пара­лічу його м'язів, розвитку пухлин усередині нього або при здав­люванні зовні пухлинами. При закупорці стравоходу сторонніми тілами і його спазмі дисфагія розвивається раптово, а в усіх інших випадках — поступово. При травмах і розривах стравоходу може спостерігатися кровотеча, особливо під час рвоти.

Стравохід досліджують оглядом, пальпацією, зондуванням, езофагоскопією і рентгенографією. Початковий відділ стравоходу розміщений дорсально від гортані і трахеї, у ділянці 5-го шийного хребця він переходить на лівий бік трахеї і спрямовується у грудну порожнину. Отже, огляд і пальпацію можна застосовувати для дослідження шийної частини стравоходу, грудну — досліджу­ють із застосуванням додаткових методів.

Оглядом у ділянці лівого яремного жолоба при закупорці стра­воходу сторонніми тілами, дивертикулах, ектазіях, пухлинах вдає­ться виявити різко обмежене припухання тістуватої або щільної консистенції.

Стравохід пальпують обома руками — ліву накладають на пра­вий яремний жолоб, а кінцями пальців правої руки прощупують стравохід вздовж лівого яремного жолоба до входу його в грудну порожнину. Визначають його болючість, закупорку сторонніми тілами, нагромадження кормових мас (при паралічі), а у випадку розривів — болючість у місці припухання і крепітацію внаслідок підшкірної емфіземи.

Зондуванням виявляють закупорку, запалення, параліч, звужен­ня стравоходу.

ЗОНДУВАННЯ ТВАРИН

Зондування тварин проводять з діагностичною і лікувальною метою. У випадку закупорки стравоходу зонд, досягнувши предме­та, який викликає обтурацію, наштовхується на нього і дальше не просувається. При запаленні стравоходу зондування викликає занепокоєння у тварини внаслідок різкого болю, часті ковтальні рухи і кашель. При паралічі стравоходу зонд, не зустрічаючи звичайного опору, який буває у здорових тварин, вільно просуває­ться по всьому стравоходу.

Зондами беруть вміст шлунка, рубця, сичуга, шлунковий і си­чужний соки для лабораторного дослідження, а застосовуючи фракційний метод взяття шлункового соку, вивчають типи шлун­кової секреції (гіперацидний, субацидний, інертний, астенічний).


За допомогою зондування одержують натуральний шлунковий сік на біофабриках, який застосовують для лікування тварин і людей. Використання зондів з лікувальною метою також досить різ­нобічне. При закупорці стравоходу зондом проштовхують сторон­нє тіло в шлунок, що частіше роблять у коней, свиней, дрібної рогатої худоби, собак, а у великої рогатої худоби в більшості випадків прагнуть вивести його назовні. Через зонд можна ви­вести з шлунка гази (при гострому розширенні шлунка) і рубця (при гострій його тимпанії), промивати шлунок, рубець, сичуг і воло (у птахів), вводити лікарські препарати і здійснювати штуч­ну годівлю. Велика рогата худоба в зв'язку з особливостями приймання корму при деяких хворобах, коли спотворюється смак (алотріофагія), захоплює і ковтає металеві феромагнітні предме­ти, які потрапляють у сітку, травмують її стінку й викликають запалення сітки (ретикуліт), а потім очеревини (ретикулопери-тоніт) та інших внутрішніх органів. Для виведення сторонніх предметів з сітки застосовують магнітні зонди різних конструк­цій: Меліксетяна, Телятникова, ЗМУ-1.

Зондування коня проводять носо-стравохідним або носо-шлун-ковим зондом, який виготовлений із щільної гуми. Довжина зонда 190—225 см, загальний діаметр—16—18 мм, внутрішній діа-| метр — 12—14 мм. Для полегшення введення зонда на ньому став-|;лять три постійні і одну рухому (за допомогою гумового кільця) І мітки, запропоновані С. П. Гоженком. Відстань до рухомої мітки визначають двома методами: вимірюють висоту в холці коня і до неї додають ще 20 % цієї висоти; початок зонда прикладають до входу в носовий хід, потім зонд ведуть до основи вушної ра­ковини, а потім до середини 16-го ребра або до останнього груд­ного хребця. Відстань від початку зонда до даної мітки дорівнює відстані до шлунка коня.

Три постійні мітки наносять олійною фарбою: першу — на від­стані 15—20 см від початку зонда; другу — 45 і третю — 75 см. Зонд перевіряють на прохідність, змазують вазеліном або рос­линною олією. Введення зонда полегшується при правильному положенні голови відносно шиї коня — її необхідно наблизити так, щоб утворився трикутник з вершиною у ділянці глотки, а ос­нову його становила лінія, проведена від ніздрів до плечового суглоба. Коли зонд потрапить у стравохід, голову коня підні­мають.

Лікар правою рукою бере початок зонда й вводить у праву '^Ніздрю, а пальцями лівої руки натискує його початок до нижнього •І (найбільшого) носового ходу (якщо зонд вводять через ліву нізд­рю, то стають з лівого боку і зонд вводять лівою рукою). Цей етап досить відповідальний, оскільки просування зонда по серед­ньому носовому ходу спричиняє його травмування, кровотечу і є менша ймовірність потрапляння зонда в стравохід. Ввівши зонд


до першої мітки, пальці виймають з носового ходу і зонд дальше просувають двома руками. Якщо він введений правильно, то його просування не викликає особливого занепокоєння у тварини. Якщо ж зонд введений по середньому носовому ходу, то подальше натискування пальцями не змінить його положення. Провівши зонд до другої мітки (а він у цей час знаходиться в порожнині глотки), необхідно дочекатися ковтальних рухів і вводити зонд у стравохід. Третя мітка є важливим орієнтиром — коли зонд до­водимо до неї, то початок його в цей час знаходиться у середній третині шиї, тут необхідно зупинитися і перевірити правильність введення. Це можна зробити кількома методами. Основний з них — огляд і пальпація зонда в середній третині стравоходу; рухаючи зонд вперед—назад на 5—7 см легко помітити його просування по стравоходу (лікар, який вводить зонд, повинен сам перекона­тися у цьому!); вільний кінець зонда опускають у склянку з во­дою — якщо він потрапив у трахею, то синхронно видиху у склянці з'являються пухирці повітря; вільний кінець зонда підводять до вуха і прослуховують звуки: якщо зонд введений правильно, то чути періодичні звуки булькання, переливання, гурчання, якщо ж він потрапив у трахею, вислуховуються шуми, які збігаються з видиханням повітря; беруть трахею (знизу шиї) пальцями однієї руки і погойдують її — зонд, що потрапив у трахею, відчувається по удару його об стінки. Є й інші додаткові методи перевірки правильності введення зонда. Зупинимося лише на двох найбільш поширених. Часто фахівці заливають 100—150 мл води, надіючись, що рефлекторно настане кашель. Проте кашель виникає не завжди, і цей прийом необхідно знати лише для того, щоб його не застосо­вувати (Оливков-Б. І.). На думку інших, зонд, який потрапив у трахею, спричиняє кашель. У більшості випадків це так, але часто зонд, введений у стравохід, теж викликає рефлекторне збудження кашльового центра.

Переконавшись у правильності введення, поступово вводять зонд до останньої рухомої мітки — початок його в цей час зна­ходиться на дні шлунка. Якщо зонд потрапив у трахею, його від­тягують назад до другої мітк і при появі ковтальних рухів зно­ву спрямовують у стравохід.

При виведенні вільний кінець зонда опускають вниз.

Зондування великої рогатої худоби. Для зондування великої ро­гатої худоби використовують зонди кількох моделей: рото-страво-хідний — для телят (з мандреном та оливою), яким випускають гази з рубця, перевіряють прохідність стравоходу; двопетлеподібний О. П. Хохлова — для видалення сторонніх тіл із стравоходу; рото-стравохідний В. А. Черкасова і рото-шлунковий Г. М. Даценка — для промивання рубця і виведення з нього газів; магнітні зонди С. Г. Меліксетяна, І. О. Телятникова, ЗМУ-1 О. В. Коробова ви­користовують для діагностики та лікування травматичного рети-


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 472 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)