АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Г л а в а VI ДОСЛІДЖЕННЯ ОРГАНІВ ТРАВЛЕННЯ

Прочитайте:
  1. E. Лікування специфічної інфекції жіночих статевих органів
  2. III. Дані об'єктивного дослідження.
  3. Аналіз та оцінка результатів лабораторного дослідження крові, спинномозкової рідини, сечі, калу, мієлограми, медико-генетичних проб, ІФА-діагностики.
  4. Анатомо-фізіологічні особливості органів травлення у дітей.
  5. АФО органів дихання.
  6. АФО органів травлення
  7. Б. Дані інструментального дослідження структури ПЗ.
  8. Бактеріологічне дослідження на стафілокок
  9. БІОХІМІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ КРОВІ
  10. Будова зовнішніх чоловічих статевих органів. Їх функції.

Серед різноманітних спорадичних випадків захворювань особ­ливо часто спостерігаються хвороби органів травлення, причиною яких є різні порушення годівлі: незбалансований за поживними речовинами раціон, недостатня підготовка кормів до згодовуван­ня, порушення режиму годівлі, згодовування неякісних кормів. Серед незаразних захворювань органів травлення досить значно поширені порушення моторної функції передшлунків (атонія і гі­потонія), переповнення рубця газами (гостра тимпанія), травму­вання сітки гострими металевими предметами (травматичний ре-тикуліт), запалення слизової оболонки шлунка (гастрит) та ки­шечника (ентерит), захворювання з симптомокомплексом кольок (гостре розширення шлунка, метеоризм кишечника, хімо- і копро-стаз та ін.).

Крім названих хвороб, великі збитки тваринництву наносять різноманітні інфекції, збудники яких локалізуються у шлунку або кишечнику (колібактеріоз, сальмонельоз, дизентерія, вірусний гастроентерит свиней, чума свиней, паратуберкульоз, ентеровірус-ний гастроентерит, ротавірусний ентерит та багато інших). Най­більш поширені шлунково-кишкові хвороби новонароджених телят незаразно-інфекційної природи, які зустрічаються у деяких госпо­дарствах у 70—100 % телят і загибель від яких досягає 10—50 % від захворілих. Органи травлення е місцем локалізації багатьох


паразитів — шлункового овода (гастрофільоз коней), монієзій, ас­карид, езофагостом, тріхоцефал та ін.

І накінець, необхідно завжди пам'ятати, що при всіх важко-перебігаючих хворобах, наприклад серця, печінки, легень, нирок, інфекціях і гельмінтозах спостерігаються функціональні розлади органів травлення: пригнічення секреторної функції, зниження активності ферментів, апетиту, що призводить до загального зане­паду сил. Все це примушує лікаря з особливою увагою стежити за станом органів травлення, коригувати їх функції, що буде зов­сім неможливим при відсутності знань в області методики до­слідження.

При дослідженні органів травлення широко застосовують за­гально-клінічні методи — огляд, пальпацію, аускультацію, менше перкусію, а також додаткові — зондування, руменографію, гастро­скопію, ендоскопію, рентгенографію, фізико-хімічне та мікроско­пічне дослідження слини, шлункового та кишкового соків, вмісту рубця, калу і т. д.

Дослідження органів травлення проводять за такою схемою: дослідження приймання корму та води; ротової порожнини, глот­ки й стравоходу; передшлунків і сичуга жуйних; шлунка і кишок; ректальне; акту дефекації і екскрементів; додаткове або специ­фічне дослідження.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 507 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)