АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Предмет і завдання курсу дисципліни

Прочитайте:
  1. A. Предмет и методы отрасли
  2. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  3. IV СХЕМА ОФОРМЛЕННЯ ІСТОРІЇ ХВОРОБИ З КУРСУ АКУШЕРСТВА, ГІНЕКОЛОГІЇ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ РОЗМНОЖЕННЯ ТВАРИН
  4. IV. Межпредметная интеграция
  5. IV. Основні завдання та функції служби страхових експертів
  6. VІІ Повідомлення домашнього завдання 3хв.
  7. ВВОДНАЯ ЛЕКЦИЯ. Предмет, задачи и методы физиологии растений. Практическая значимость физиологии растений
  8. Ветеринарная генетика, предмет и методы исследований. Значение на современном этапе развития селекции и ветеринарии.
  9. Ветеринарная фармакология. Предмет и задачи. Понятие о лекарстве и яде. Роль отечественных и зарубежных ученых в развитии фармакологии.
  10. Виділені завдання є обов’язковими

 

Анатомія людини - це наука про будову і форму людського тіла. Завдання анатомії - дати послідовний опис форми й струк­тури органів і систем органів.

Фізіологія - наука про динаміку життєвих процесів, що відбу­ваються в організмі, про функції його органів. Вона вивчає про­цеси життєдіяльності організму і його клітин, тканин і органів. Вікова фізіологія - наука про функції дитячого організму.

Гігієна дітей і підлітків - наука про охорону і зміцнення здо­ров'я молодого організму. Гігієна вивчає вплив різних факторів зовнішнього середовища на організм дитини, а також визначає сприятливі умови для його росту й розвитку. Природничонауковою основою гігієни дітей і підлітків є вікова фізіологія та вікова ана­томія.

Генетика - наука про спадковість і мінливість. Генетика(грец. genetikos - який відноситься до походження) -наука, яка вивчає спадковість і мінливість.

Спадковість і мінливість, які складають предмет вивчення генетики, належать до основних властивостей, притаманних всім живим організмам. Термін "генети­ка" вперше в 1906 р. запропонував англійський учений У.Бетсон.

Спадковість- властивість організмів передавати свої ознаки і особливості розвитку потомству; властивість забезпечувати матеріа­льну і функціональну наступність між поколіннями.

Кожний вид організмів зберігає і відтворює собі подібне в ряді поколінь. Проте в процесі розмноження відтворюється не лише подібне, але виникає й нове.

Діти завжди схожі на своїх батьків, проте ніколи не бувають їхніми точними копіями. Вони відрізняються як від своїх батьків, так і між собою. Спадковість завжди супроводжується мінливістю.

Мінливість - властивість організмів набувати нових ознак або втрачати попередні в процесі розвитку. Мінливістю називають та­кож відмінності між особинами того самого виду. Мінливість забез­печує різноманітність форм органічного світу і пристосованість їх до мінливих умов середовища. Мінливість протилежна спадковості, але тісно пов'язана з нею. Разом вони становлять основу еволюції.

Основне завданнягенетики - вивчити закономірності спадковос­ті і мінливості з метою розробки способів управління ними в інтере­сах всього людства.

 

2. Основні етапи розвитку генетики

Генетика як наука розвинулася з потреб практики - сільськогос­подарської, медичної. Перші генетичні уявлення виникли в глибоку давнину. Уже тоді люди застосовували властивості спадковості і мінливості для поліпшення ознак тварин, рослин, не маючи уявлення про природу цих властивостей. Основні закономірності успадкуван­ня ознак вперше відкрив чеський учений Г.Мендель (1865).

Про результати своїх досліджень Г.Мендель доповів у 1865 р. на засіданні Товариства природодослідників у м. Брно, а в 1866 р. в "Пра­цях" цього ж товариства опублікував статтю "Досліди над рослин­ними гібридами". Стаття набагато випередила стан біологічної нау­ки того часу і не привернула уваги сучасників. Визнання прийшло через 35 років, коли в 1900 р. троє учених незалежно один від одно­го, на різних об'єктах і в різних країнах Г. де Фріз (Голландія), К.Корренс (Німеччина) і Е.Чермак (Австрія) вдруге відкрили зако­номірності, встановлені Г.Менделем. 1900-й рік -офіційна дата на­родження генетики. Виділяють три етапи розвитку цієї науки.

Перший етап розвитку генетики(1900-1910). Утверджені принцип дискретності в передачі спадкових ознак, гібридологіч­ний метод вивчення спадковості, універсальність законів Г.Менделя для всіх живих організмів, що розмножуються статевим шляхом.

Голландський ботанік Г. де Фріз відкрив мутації в рослини енотери (Oenothera lamarkiana) і створив теорію мутацій (1901). Перший етап пов'язаний з вивченням спадковості на організмовому рівні.

Другий етап розвитку генетики(1911-1953). Американський генетик Т.Морган і його школа в дослідах на плодовій мушці дрозофілі (Drosophyla melanogaster) обгрунтували хромосомну теорію спа­дковості, за якою гени розташовані в хромосомах у лінійній послідо­вності.

Дрозофіла завдяки своїй високій плодючості, швидкій зміні поколінь (кожні 12-15 днів), малій кількості хромосом (8) і її легко розводити в пробірках на поживному середовищі стала класичним об'єктом генетики.

Були побудовані карти хромосом дрозофіли. М.І.Вавилов відкрив закон гомологічних рядів спадкової мінливості (1920). Г.А.Надсон і Г.С.Філіппов вперше одержали штучні мутації в дріжджових грибів під впливом променів радію (1925), а амери­канський генетик Г.Меллер-у дрозофіли під дією променів Рентге­на (1927). Ці відкриття поклали початок радіаційній генетиці.

С.С.Четвериков встановив насиченість природних популяцій дрозо­філи рецесивними мутаціями в гетерозиготному стані і заклав осно­ви популяційної генетики(1926). О.С.Серебровський і співавт. (1929) відкрили явище ступінчастого алеломорфізму в дрозофіли і

сформулювали центрову теорію гена, за якою ген є подільним і має складну будову.

Американські генетики О.Евері, К.Мак-Леод, М.Мак-Карті в явищі трансформації на пневмококах встановили, що гене­тичним матеріалом є не білок, як вважали раніше, а ДНК (1944). Другий етап в історії генетики характеризується вивченням спадко­вості на клітинному рівні і розвитком на цій основі цитогенетики.

Третій етап розвитку генетики(з 1953 p.). Вирішальне значен­ня на цьому етапі мали відкриття просторової структури молекули ДНК у вигляді подвійної спіралі (Дж.Уотсон і Ф.Крік, 1953), розши­фрування генетичного коду (М.Ніренберг та ін., 60-і роки), штучний синтез гена хімічним шляхом (Г.Корана, 1969), відкриття ферменту ревертази, який каталізує процес зворотної транскрипції - синтез ДНК на матриці ІРНК (Г.Темін і Д.Балтимор, 1970).

Третій етап роз­витку генетики характеризується вивченням генетичних закономір­ностей на молекулярному рівні, бурхливим розвитком молекуляр­ної генетики, становленням генетичної інженерії. Своїми успіха­ми молекулярна генетика зобов'язана застосуванням мікроорганізмів в якості об'єктів генетики. Нові об'єкти мали ту перевагу, що давали величезні популяції, надзвичайно швидко розмножувалися, мали простий генетичний апарат (одна молекула ДНК), а їхні мутантні форми легко піддавалися клонуванню.

Протягом останніх 10 років XX ст. була завершена робота з ре­алізації проекту "Геном людини ", метою якого було визначення ( секвенування ) послідовності нуклеотидів ДНК людини.

Геном - сукупність генів гаплоїдного набору хромосом. У 2001 р. геном людини був розшифрований, побудовані карти всіх хромосом лю­дини, стали відомі гени багатьох спадкових хвороб людини.

У пев­них ділянках хромосом картовано понад 1100 клінічних хвороб. Сформувалася нова наука - геноміка, яка вивчає структуру і функ­цію генів, інвентаризує гени і створює геномні карти живих істот.

Акцент досліджень у даний час змістився від людини і тварин до дослідження геномів мікроорганізмів (у першу чергу патогенних). Ці роботи будуть мати величезне значення в боротьбі з інфекційни­ми захворюваннями людини, тварин, рослин. Виникла наука - протеоміка, яка займається інвентаризацією білків, використовуючи для цього комбінацію методів: двомірного електрофорезу, мас-спектрофотометрії та біоінформатики. За допомогою цих методів мо­жна створити карту білків будь-якого біологічного матеріалу. Важ­ливість інформаційних знань про білки визначається тим, що білки здійснюють всі основні біологічні функції.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 429 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)