АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Та особливостей їх призначення

Прочитайте:
  1. Акушерські інструменти, їх призначення.
  2. Для лiкування вираженої брадикардiї показано призначення таких препаратiв (виберіть всі
  3. Завдання 3. Виявлення деяких особливостей вищої нервової діяльності людини.
  4. Класи ризику підприємств та порядок їх призначення
  5. Метаболічний апарат клітини. Його структурний склад. Органели загального призначення. Класифікація, будова та загальна характеристика.
  6. Норми природного освітлення деяких приміщень різного призначення
  7. Показання для призначення лікувально-профілактичного харчування
  8. Порядок призначення ліків (час призначення, повторне застосування, комбіноване застосування)
  9. Призначення БАД. Загальні принципи терапії
  10. Призначення виплати одноразової допомоги та щомісячної страхової виплати особам, які мають на неї право в разі смерті потерпілого

Л И С Т

Щодо експертних можливостей судово-цитологічних методів

Дослідження при проведенні експертизи речових доказів

та особливостей їх призначення

 

 

Проведеними Генеральною прокуратурою України аналітичними дослідженнями при вивченні кримінальних справ про нерозкриті умисні вбивства встановлено, що при вилученні речових доказів та призначенні судово-медичних, зокрема цитологічних, експертиз речових доказів слідством припускається багато помилок. Не достатньо використовуються сучасні можливості таких досліджень, що призводить до поверхових та формальних відповідей на поставлені перед експертами питання і, як наслідок - втрати важливих доказів, нерозкриття злочинів, повернення справ судами на додаткове розслідування.

З метою удосконалення процесуального оформлення речових доказів, уникнення типових помилок при їх вилученні та подальшому експертному дослідженні, підвищення ефективності взаємодії слідчих і експертів при призначенні та проведенні цитологічних експертиз управлінням криміналістики Генеральної прокуратури України та Головним бюро судово-медичної експертизи МОЗ України підготовлені відповідні рекомендації, в яких приведені нові дані про дослідження мікрооб’єктів біологічного походження на речових доказах (знаряддях травми, піднігтьовому вмісті, одязі, тілі людини, транспортних засобах тощо). Викладені питання, які можуть бути вирішені за допомогою судово-цитологічних методів дослідження, порядок вилучення та направлення матеріалу для дослідження, проведення комплексних досліджень, приведені форми експертних висновків та наведені приклади експертиз, що сприяють розкриттю злочинів.

Головним завданням судово-цитологічних досліджень при виконанні експертизи речових доказів є комплексне вивчення клітинних мікронакладень людини в слідах на речових доказах із встановленням їх наявності, видової, статевої, групової й органно-тканинної приналежності. До цих експертиз належать дослідження піднігтьового вмісту, мікронакладень на знаряддях травми і різноманітних предметах на місці злочину; піхвового епітелію в слідах на тілі та одязі злочинця, підозрюваного у зґвалтуванні; визначення статевої та групової приналежності клітин слини на таких об'єктах, як клапани конверту, сигарети; визначення статевої приналежності та регіонального походження крові; статевої приналежності волосся і тканин людини тощо.

Дослідження експертів-цитологів базується на вивченні клітин тканин організму людини, які мають видові, групові та статеві ознаки даного організму. Успішне рішення поставлених завдань, в першу чергу, буде залежати від зберігання структури клітини та зменшення впливу на неї руйнуючої дії навколишнього середовища. Тому позитивний результат судово-цитологічних досліджень знаходиться у прямій залежності від правильних дій слідчих робітників щодо вилучення, зберігання і своєчасної доставки речових доказів.

Останнім часом створені нові наукові напрямки, до яких, зокрема, належить комплексне дослідження накладень на знаряддях травми, що має важливе значення для ідентифікації колючо-ріжучих та тупих знарядь. Для вирішення даного питання потрібна правильна взаємодія експертів-цитологів з експертами-криміналістами, особливо в плані першочерговості дослідження.

З метою одержання найбільш повного результату дослідження знарядь травми, речовий доказ необхідно, в першу чергу, направити на дослідження судово-медичним експертам-криміналістам, які детально описують стан речового доказу, його упакування, опис, розміри та проводять фотографування. Після цього експерти відділення судово-медичної криміналістики складають план проведення наступних досліджень. Якщо на знарядді травми знайдені текстильні волокна, то вони вилучаються і досліджуються, або через слідчого передаються в експертні організації Міністерства юстиції чи Міністерства внутрішніх справ. При наявності на речовому доказі накладень біологічного походження проводиться фотографування у відділенні криміналістики, а саме знаряддя травми передається у відділення судово-медичної цитології. Після проведення судово-цитологічного дослідження речовий доказ повертається у відділення судово-медичної криміналістики, де він може бути використаний з метою ідентифікації, в тому числі для проведення експериментально-порівняльного дослідження.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 356 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)