АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Призначення БАД. Загальні принципи терапії

Прочитайте:
  1. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  2. I. Загальні положення
  3. Акушерські інструменти, їх призначення.
  4. В періоді загострення та принципи проти рецидивної терапії.
  5. Види вітамінної терапії.
  6. Види фармакотерапії і вибір лікарського препарату.
  7. Використовувати орально таблетовані токолітики для підтримуючої терапії після успішного лікування передчасних пологів не рекомендується
  8. Гігієнічні принципи організації лікувального харчування при ожирінні
  9. Для лiкування вираженої брадикардiї показано призначення таких препаратiв (виберіть всі
  10. Загальні відомості про будову нервової системи людини

З точки зору більшості фахівців БАД, без сумніву, є найважливішими засобами оздоровчого харчування і регуляції здоров'я.

Стратегія застосування БАД повинна будуватися на трьох основних принципах:

1. знаннях про біологічно-активних речовинах і механізм їх дії;

2. системному підході при призначення БАД;

3. застосування БАД завжди має здійснюватися в комплексі з харчуванням.

Як правило, біодобавки рекомендують приймати одночасно з їжею. Конкретні БАД, їх дозування і режим застосування необхідно підбирати індивідуально, враховуючи вік людини, масу тіла, стать, особливості фізіологічного стану та інші фактори. При початкових ознаках захворювання їх поєднують з дієтою, а при подальшому погіршенні стану біологічно активна добавка приймається специфічними засобами та методами лікування. Багато фахівців вважають, що БАД з добре відомим дією можуть призначатися і без участі лікаря, враховуючи їх приналежність до групи харчових продуктів. Адже ми в більшості випадків не радимося з лікарем про те, які харчові продукти нам слід вживати, а які не слід.

З іншого боку, існує думка, що необхідність застосування БАД повинен визначати лікар, навіть якщо справа стосується добре відомого препарату. Доцільність такого рішення випливає з того, що навіть у питаннях звичайного харчування ніколи не буває зайвим рада фахівця-нутриціології. Дія більшості БАД недостатньо добре вивчено, тим більше що багато з них мають високу біологічну активність і діють подібно фармакологічних препаратів. А це вимагає обачності та професіоналізму при їх застосуванні.

 

 

З’явившись у нашій країні на початку 90-х, БАДи викликали справжній бум, розколовши медичний загал на тих, хто за і хто категорично проти. Їхні прибічники обіцяли швидке зцілення, зокрема й від найгрізніших недуг. А супротивники лякали втратою часу, грошей і важкими побічними ефектами. Відтоді ситуація кардинально не змінилася, хіба що на ринку почали з’являтися харчові добавки, ефективність і безпечність яких підтверджено результатами клінічних випробувань. Найімовірніше, така картина спостерігається в усьому світі, бо кількість прибічників БАДів зростає. Тільки в США їх вживає до 80% населення країни, у Європі — до 60%, у Росії за різними оцінками — від 7 до 15%. Скільки жителів України є прибічниками таких добавок, точно сказати не можна — такої статистики в нас ніхто не веде. За приблизними розрахунками, це 3—5% населення країни.

 

Сприйняття БАД споживачами:

O Чи не ліки (44%), але майже ліки (25%).

O Виробляються нефармацевтичними компаніями (58%).

O Складаються тільки з натуральних компонентів (56%).

O Набагато безпечніше ліків (64%).

O Повинні бути рекомендовані лікарем або фармацевтом (61%).

O Підходять для лікування неважких захворювань (66%).

O БАДи не лікують, а використовуються тільки для профілактики / оздоровлення (75%).

O Споживачі не мають чіткого уявлення про рівень вартості БАД.

O Споживачі не знають, що БАДи є доповненням до раціону харчування.

O БАДи повинні бути в раціоні кожної людини (63%).

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 534 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)