АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Показання для призначення лікувально-профілактичного харчування

Прочитайте:
  1. D. Оптимальний режим харчування
  2. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  3. V. Фармакологічне забезпечення і харчування спортсменів.
  4. Акушерські інструменти, їх призначення.
  5. Б) Визначте показання до застосування препаратів.
  6. В наркологічному відділенні психоневрологічної лікарні хворому призначено тетурам. Яке з перерахованих захворювань може бути показанням до його застосування.?
  7. Валеологічні основи харчування
  8. Відносні протипоказання до проведення ТЛТ
  9. ВІКОВІ ОСОБЛТВОСТІ ОРГАНІВ ТРАВЛЕННЯ, ОСОБЛИВОСТІ ОБМІНУ РЕЧОВИН У ДІТЕЙ, ГІГІЄНА ХАРЧУВАННЯ ШКОЛЯРІВ
  10. ГІГІЄНА ХАРЧУВАННЯ
Раціони лікувально-профілактичного харчування та окремі продукти і препарати Особливості раціону та профілактичної дії Показання
Раціони № 1 Багатий на ліпотропні речовини, які підвищують антитоксичну функцію печінки Робота з радіонуклідами і джерелами іонізуючих випромінювань
№ 2 Багатий на повноцінні білки, поліненасичені жирні кислоти і кальцій, які зменшують накопичення в організмі токсичних хімічних речовин Виробництво неорганічних кислот, лужних металів, сполук хлору, фтору та ціаністих сполук
№ 2а   Багатий на незамінні амінокислоти і вітамінами, що виявляють де сенсибілізуючі властивості Контакт з хромом та іншими хромовмісними речовинами
№ 3 Багатий на повноцінні білки, пектини, вітаміни, лужні елементи, перешкод-жає всмоктуванню та накопиченню свинцю Контакт зі сполуками свинцю в особ-ливо шкідливих умовах праці
№ 4 Багатий на ліпотропні речовини і вітамін С, містить мало жирів, жарених та тушкованих страв Виробництво аміно- і нітросполук, бензолу, фенолу, хлорованих вуглеводів, сполук миш’яку та ртуті, плас-тичних мас
№ 5 Багатий на ліпотропні речовини, поліненасичені жирні кислоти, вітаміни С і В1, що покращують функціональний стан нервової системи та печінки Виробництво вуглеводнів, сірковуглеводів, тетраетилсвинцю, барію, марганцю, фосфорорганічних пестицидів
Молоко Повноцінні білки, кальцій, які сповільнюють накопичування шкідливих речовин Робота з різноманітними вуглеводня-ми, спиртами, ефірами, органічними кислотами, металами, антибіотиками, сажею.
Кисло-молочні продукти та джеми Повноцінні білки, кальцій, пектин, які зв’язують та виводять свинець Робота з неорганічними сполуками свинцю
Вітамінні препарати Підтримують функцію ЦНС та інших органів і систематично покращують терморегуляцію Робота в умовах високої температури і тепловипромінювання

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ

 

Задача 1

У хворого М. діагностовано порушення пуринового обміну, що проявилось гострим артритом першого метатарзофалангового суглобу.

· Обгрунтуйте найбільш доцільні рекомендації для хворого щодо його раціону харчування.

 

Задача 2

Добовий раціон харчування хлопчика 10-ти років містить: вітамін В1 – 1,0 мг, вітамін В2 – 1,2 мг, вітамін В6 – 1,5 мг, вітамін В12 – 1,4 мг, вітамін С – 20 мг. Хлопчик скаржиться на загальну слабкість, швидку втомлюваність, дратівливість, кровоточивість з ясен, петехії на ногах.

· Визначте гіповітаміноз з найбільшою вірогідністю має місце у хлопчика? Дайте рекомендації щодо корекції харчування.

Задача 3

У хворого виявлено порушення зору у вечірні часи доби. Лікар встановив діагноз – “куряча сліпота”.

· Укажіть з недостатністю якого вітаміну пов’язана дана хвороба? Дайте рекомендації щодо корекції харчування.

 

Задача 4

Жінка, 55 років, скаржиться на багаторазовий пронос, лущення та пігментацію шкіри на відкритих ділянках тіла (шиї, кистей та стоп), дратівливість і неспокій.

· Укажіть, про яку вітамінну недостатність іде мова? Дайте рекомендації щодо корекції харчування.

Задача 5

У чоловіка 50 років виявлено блідість шкіри, кровоточивість ясен, поодинокі петехії на стегнах. У крові: гемоглобін 110 г/л, ер. – 3,8 х 1012 / л, КП – 0,9. Кількість вітаміну С у сироватці крові та добовій сечі знижена. Енергетична цінність добового раціону харчування, добова кількість білків, жирів, вуглеводів – достатня. Вміст аскорбінової кислоти в раціоні – 30 мг.

· Поставте діагноз та укажіть, що потрібно включити до раціону для корекції харчування чоловіка?

 

Задача 6

У хворої 45 років діагноз: гіпомоторна дискінезія товстої кишки.

· Укажіть, як модернізувати харчовий раціон з метою підвищення моторики кишок?

 

Задача 7

У ході проведення медичного огляду студентів лікар звернув увагу на студента 24 років зі зростом 176 см та масою тіла 68 кг, у якого спостерігається сухість шкіри та гіперкератоз. Під час спеціального обстеження виявлено суттєве зниження гостроти сутінкового зору. У харчуванні студента практично немає молока та молочних продуктів, мало овочів та фруктів.

· Обгрунтуйте діагноз. Надайте рекомендації щодо корекції харчового раціону.

 

Задача 8

Хворий М., 58 років, діагноз: Ішемічна хвороба серця, стенокардія напруження, атеросклероз, недостатність кровообігу І ступеня.

· Призначте необхідну лікувальну дієту. Перерахуйте продукти, які б Ви порадили включити до харчового раціону та продукти, що необхідно обмежити або повністю виключити з раціону.

Задача 9

Хворий Г., 44 роки, діагноз: Подагра, ожиріння ІІ ступеня.

· Призначте необхідну лікувальну дієту. Перерахуйте продукти, які б Ви порадили включити до харчового раціону. Вкажіть продукти (з числа перерахованих), які заборонено вживати хворому: молоко, сир, відварена яловичина, шпинат, гриби, вівсяна крупа, картопля, сардини, бобові, грецькі горіхи, яблука, груші, абрикоси, тушкована гуска.

 

Задача 10

Хвора В., 23 роки, діагноз: Гострий гломерулонефрит з нефротичним синдромом.

· Призначте необхідну лікувальну дієту та охарактеризуйте її.

 

Задача 11

Хворий Д., 56 років, діагноз: Хронічний гепатит у стадії ремісії.

· Призначте необхідну лікувальну дієту та обґрунтуйте заходи щодо аліментарної профілактики подальших загострень захворювання.

 

Задача 12

Хвора К., 14 років, діагноз: Цукровий діабет у стадії компенсації, ожиріння I ступеня.

· Призначте лікувальну дієту та охарактеризуйте її. Обґрунтуйте висновок щодо можливих причини виникнення захворювання та перерахуйте заходи, спрямовані на забезпечення аліментарної профілактики захворювання.

 

Задача 13

В цеху з виробництва пластмаси використовуються як сировина та утворюються як проміжні продукти технологічного циклу наступні шкідливі хімічні сполуки: фенол, хлорфеноли, амінофеноли.

· Укажіть, який раціон лікувально-профілактичного харчування слід призначити в даному випадку та перерахуйте складові продукти цього раціону, які виявляють специфічну захисну дію.

Задача 14

Чоловік, 42 роки, працює оператором АЕС.

· Призначте раціон лікувально-профілактичного харчування, визначте його характерні властивості та перелічіть продукти, які виявляють ліпотропну дію.

 

Задача 15

Працівники цеху з виробництва пластмас щоденно отримують молоко та вітамінні препарати.

· Визначте раціон лікувально-профілактичного харчування, яке слід призначити в даному випадку та назвіть продукти, які мають специфічну лікувально-профілактичну дію.

Задача 16

Робочий ливарного виробництва, який контактує з аерозолями берилію, марганцю та хрому в умовах інтенсивного тепловипромінювання щоденно отримує молоко та молочні продукти.

· Визначте раціон лікувально-профілактичного харчування, який слід призначати в даному випадку та назвіть продукти, що мають специфічну лікувально-профілактичну дію.

 

Задача 17

Цеховий ординатор як різновид лікувально-профілактичного харчування призначив працівнику цеху з виробництва ціанистих сполук раціон № 4.

· Дайте оцінку діям цехового ординатора та. у разі. необхідності викладіть необхідні рекомендації.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 609 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)