АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тема 7.1: Масові інфекційних захворювань людей, с/г тварин і рослин.

Прочитайте:
  1. III ТЕМИ КУРСОВИХ РОБІТ (ІСТОРІЙ ХВОРОБ) ПО АКУШЕРСТВУ, ГІНЕКОЛОГІЇ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ РОЗМНОЖЕННЯ ТВАРИН
  2. IV СХЕМА ОФОРМЛЕННЯ ІСТОРІЇ ХВОРОБИ З КУРСУ АКУШЕРСТВА, ГІНЕКОЛОГІЇ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ РОЗМНОЖЕННЯ ТВАРИН
  3. Аналіз професійних захворювань
  4. Анатомічна будова листка дводольних рослин.
  5. Анатомічна будова листка хвойних рослин.
  6. Анатомічна будова стебла дерев’янистих рослин.
  7. Анатомічна будова стебла трав’янистих одно та дводольних рослин.
  8. Безпучковий тип вторинної будови стебла трав’янистих рослин.
  9. БУДОВА ТВАРИННОЇ КЛІТИНИ
  10. В воздухе содержатся примеси разного происхождения: пыль, дым, различные газы. Все это отрицательно сказывается на здоровье людей, животных и жизнедеятельности растений.

План.

1. Основні шляхи передачі інфекції та їх характеристика.

2. Протиепідемічних і санітарно-гігієнічних заходів в осередку бактеріального зараження.

3. Організація та проведення режимних і карантинних заходів.

 

Інфекційні хвороби відрізняються від усіх інших хвороб тим, що вони викликаються живими збудниками. З незліченної кількості мікроорганізмів, що населяють Землю, властивість викликати захворювання володіють тільки патогенні (хвороботворні) види.

Патогенність як особлива якість, що виражається у здатності викликати захворювання, проявилося у збудників інфекційних хвороб в результаті тривалого, протягом тисячоліть, пристосування до існування у вищих організмах (мікроорганізмах). Т.ч., під інфекцією потрібно розуміти процес взаємодії патогенного мікроба з твариною (рослинним) організмах в складних умовах зовнішнього середовища.

Більш просто, під інфекцією розуміють проникнення патогенного мікроба в організм і розмноження в ньому.

Для виникнення інфекційного захворювання необхідно, щоб мікроб проник в сприйнятливий організм у достатній кількості і специфічним для нього шляхом. Механізм зараження має настільки велике епідеміологічне значення, що покладений в основу сучасної класифікації інфекційних хвороб.

Інфекційні хвороби поділяються на:

- кишкові;

- інфекції дихальних шляхів;

- кров'яні інфекції;

- інфекції зовнішніх покривів;

- інфекциї з різним механізмом передачі.

Епідемічний процес може проявлятися у вигляді спорадичної захворюваності, епідемії та пандемії.

Спорадичною захворюваністю називається захворюваність, рівень якої в країні або місцевості звичайний для даної інфекційної хвороби. Проявляється вона у формі розсіяних, найчастіше не пов'язаних між собою спільним джерелом інфекції, одиничних випадках захворювання.

Епідемією називається масове поширення однойменних інфекційних захворювань, при цьому окремі групи захворювань (вогнища, спалахи) пов'язані між собою спільними джерелами інфекції або загальними шляхами поширення.

Пандемією називається надзвичайно сильна епідемія, що охоплює велике число людей на території, що виходить зазвичай за кордону однієї держави.

Ендемією називається постійна наявність якого інфекційного захворювання на певній території. Ендемічні хвороби тісно пов'язані з природою. Тут вони існують століттями (незалежно від людини) за безперервної циркуляції збудника з організму однієї тварини в організм іншої. Захворювання серед людей виникають тільки в тому випадку, якщо вони опиняються на території природного вогнища інфекції.

При оцінці поширення захворювань серед тварин користуються подібною термінологією. Поняття епідемія, пандемія, ендемія відповідають епізоотія, епідемія, ензоотія.

Епізоотія - швидке і широке поширення гострозаразних хвороб серед тварин. Епізоотії являють собою широке поширення хвороб тварин в районі або країні, а іноді навіть на цілому материку. Великий збитки лісового та с/г завдає ж масове поширення шкідників.

Епіфітотія - швидке і широке поширення гострозаразних хвороб серед рослин. Вона характеризується такими хворобами:

- іржа хлібних злаків;,

- пірокуларіоз рису (грибок);

- фітофторозу картопляна гниль.

Загибель і хвороби рослин можуть з'явитися наслідком неправильного застосування різних ХВ (гербіцидів, дефоліантів, десикантів).

До масових інфекційних захворювань людей відносяться:

- сибірська виразка;

- ботулізм, сап, помилковий сап, чума верблюдів, туляремія, ящур, чума, холера, натуральна віспа, висипний тиф, СНІД.

До масових інфекційних захворювань тварин відносяться: сибірська виразка, сап, помилковий сап, туляремія, ящур, чума, чума великої рогатої худоби, африканська чума свиней, африканська чума однокопитних, катаральна лихоманка овець.

Шляхи розповсюдження інфекції досить різноманітні. Передача інфекції через предмети побуту (посуд, білизна, книги), предмети догляду за хворими і предмети виробництва (волосся, шкури тварин) називається контактно-побутовим. Важлива роль у передачі інфекції належить повітрю. Повітряним шляхом проходить поширення грипу, туберкульозу, дифтерії, скарлатини, кору, та ін. За легкістю передачі інфекції повітря займає перше місце. Збудник виділився з організму хворого або носія з крапельками слизу, дуже швидко потрапляє в дихальні шляхи здорової людини (повітряно-крапельна інфекція).

Ряд інфекційних хвороб (холера, черевний тиф, лептоспіроз і т.д.) поширюється водним шляхом. Зараження через воду відбувається, головним чином, при використанні інфікованої води для пиття, побутових та господарських потреб, а також при купанні. Особливо велику небезпеку становить зараження води у водопроводах і великих ємностях.

Нерідко в поширенні інфекційних хвороб беруть участь харчові продукти і готова їжа. Хвороботворні мікроби в харчові продукти можуть потрапляти різними шляхами: через забруднені руки хворого або носія, при митті харчових продуктів в інфікованій воді, під час перевезення на випадковому транспорті, при обробленні харчових продуктів на грязних столах, при інфікуванні їх мухами, гризунами і т.д.

Особливе місце в передачі інфекції займає грунт. З одного боку, вона служить місцем тимчасового перебування збудників ряду захворювань (сибірка, правець), а з іншого - грає специфічну роль у поширенні таких видів глистів, як аскариди, анкілоскоміди, волосоголовець. Яйця цих глистів набувають здатність викликати зараження тільки після «дозрівання» в грунті. Нарешті, багато інфекційні хвороби передаються членистоногими (комахами і кліщами).

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 524 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)