АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розділ 5. Захворювання органів травлення у дітей

Прочитайте:
  1. E. Лікування специфічної інфекції жіночих статевих органів
  2. III. АНАМНЕЗ ЗАХВОРЮВАННЯ
  3. VІ. Інфекційні захворювання серця
  4. Анамнез життя — це основні факти життя дитини до захворювання.
  5. Анатомо-фізіологічні особливості ендокринної системи у дітей раннього віку. Медсестринське обстеження даної системи.
  6. Анатомо-фізіологічні особливості кісткової системи у дітей.
  7. Анатомо-фізіологічні особливості органів травлення у дітей.
  8. Анкета вивчення гігієнічних навичок дітей і підлітків
  9. АФО органів дихання.
  10. АФО органів травлення

1.Дівчина 11 років поступає в гастроентерологічне відділення в шостий раз за останні 2 роки зі скаргами на періодичні напади болю в животі, які виникають вранці після прийому їжі, а також перед заліками та контрольними роботами і звичайно супроводжуються метеоризмом та частими випорожненнями без патологічних домішок. Після акту дефекації біль в животі та почуття дискомфорту зникають. Дитина також скаржиться на часті головні болі, періодично - безсоння. В соматичному статусі відхилень не виявлено. За даними лабораторних та інструментальних методів обстеження органічна патологія кишківника виключена. З метою лікування діарейного синдрому в даному випадку найбільш доцільно призначити:

*A. Лоперамід

Б.Фестал

В.Біфідумбактерин

Г. Нормазе

2.Скарги матері на наявність у дитини 1,5-місячного віку блювань “фонтаном” із 3-х тижневого віку, спочатку після кожного годування. Шкірні покриви і видимі слизові оболонки бліді. Блювотні маси кислого запаху містять зсіле молоко без домішок жовчі. Дефіцит маси тіла – 26%. Анемія II-ого ступеня. Олігоурія. Гіпохлоремія. Гіпокаліемія. Схильність до закрепу. Яке з досліджень найінформативніше для уточнення діагнозу?

*А. Фіброезофагогастродуоденоскопія.

Б.Контрастна рентгенографія шлунку.

В.Іригографія.

Г. Піднаркозна пальпація живота.

Д. Рентгенографія органів грудної клітки.

3.Хлопчик 11 років скаржиться на переймоподібний біль в ділянці пупка, який виникає після психоемоційного перенапруження і зменшується після акту дефекації або відходження газів, схильність до закрепів, відчуття “кому” при ковтанні. Хворіє 1 місяць. Загальний стан дитини задовільний. Емоційно лабільний. Клінічно- ваготонія. Симптоми інтоксикації відсутні. Пальпаторно –болючість за ходом товстого кишечника. Кал сухий, “овечий”. Гемограма –без патології. Вкажіть найбільш імовірний діагноз?

*А. Синдром подразненого товстого кишечника.

Б.Хвороба Крона.

В.Неспецифічний виразковий коліт.

Г. Доліхоколон.

Д. Хронічний коліт.

4.Хлопчику 13 р. встановлено діагноз неспецифічного виразкового коліту. Скарги на пронос до 3-х разів на добу з домішкою крові в калі, помірний переймоподібний біль в лівій половині живота, зниження апетиту. Блідий, зниженого відживлення. Непостійний субфебрилітет. Пальпаторна болючість лівих відділів товстого кишечника. Нв-90г/л, ШОЕ-25мм/год. З яких препаратів доцільно розпочати лікування?

*А. Сульфаніламіди.

Б.Цитостатики.

В.Антибіотики.

Г. Серцеві глікозиди.

Д. Кортикостероїди.

5. Хлопчик 3 міс хворий на токсичну диспепсію та гострий отит в стадії ранньої реконвалесценції. Протягом одного тижня дитина отримувала антибіотики перорально. Який препарат йому слід призначити з метою профілактики кишечного дисбіозу?

*А. Біфідумбактерин

Б.Біфікол

В.Колібактерин

Г. Хілак-форте

Д. Симбітер

6.Хлопчик 14 років скаржиться на періодичний біль у верхній третині живота, раннє насичення після нормального приймання їжі, що тривають біля 6 останніх місяців, тривожність, порушення сну. Об’єктивно: живіт м’який, при пальпації болючий в епігастрії, позитивний симптом Менделя. На ФЕГДС поверхневих ознак ознак запального процесу не виявлено. Про яке захворювання можна думати?

*А. Функціональна диспепсія

Б.Гастроезофагеальний рефлюкс

В.Синдром подразненого киiківника

Г.Виразкова хвороба 12-палої кишки

7.Дівчинка 14 років скаржиться на біль на протязі товстої кишки, відмову від їжі, рідкі випорожнення до 6-12 разів на добу з домішками крові, слизу та гною. При ректороманоскопії слизова оболонка гіперемована, матового відтінку, контактні кровотечі. Ваш діагноз?

*А.Виразково-геморагічний коліт

Б.Дизентерія

В.Синдром порушення внутрішньокишкового всмоктування

Г.Целіакія

Д.Лімфогранулематоз

8.Хлопчик 10 діб, народився від перших нормальних пологів з масою тіла 3.600. З перших днів життя відмічаються непостійні зригування і блювота 1-2 рази на добу. Блювотні маси без домішку жовчі. Масу тіла набирає повільно. Випорожнення помірні. Про яку патологію можна подумати?

*А.Пілороспазм

Б.Незакінчений поворот кишківника

В.Адреногенітальний синдром

Г.Пілоростеноз

9. Дитина 9 років скаржиться на короткочасні болі у животі, метеоризм, зниження апетиту, головний біль, нудоту, закрепи, іноді рідкі випорожнення, у калі – домішки крові. Об’єктивно – язик обкладений білим нальотом, живіт здутий, пальпаторно – болі у ділянці сигмовидної та низхідної ободової кишок. Який з методів діагностики є найінформативнішим у даному випадку?

*А. Колоноскопія з біопсією

Б.Фракційне зондування шлунку

ВС.Фракційне зондування дванадцятипалої кишки

Г.Клінічний аналіз крові

Д. Аналіз калу на яйця гельмінтів

10.Дівчинка, 12 років, проживає у незавільних соціально-побутових умовах. Скаржиться на періодичний переймистий біль у животі, закрепи, швидку втомлюваність. Дитина емоційно лабільна. При пальпації живота визначається болючість по ходу товстої кишки, спазмована сигмовидна кишка. При колоноскопії змін зі сторони слизової оболонки товстої кишки не виявлено. Копрологічне дослідження: калові маси фрагментовані, із домішками невеликої кількості слизу, не містять решток їжі чи продуктів запалення. Яким є найбільш імовірний діагноз?

*А. Синдром подразнення товстої кишки

Б.Паралітична кишкова непрохідність

В.Неспецифічний виразковий коліт

Г.Хвороба Крона

Д.Дизентерія

11. У дівчинки 4-тижневого віку спостерігається багаторазова блювота "фонтаном", не пов'язана з прийомом їжі. Періодично - рідкі випорожнен­ня. При огляді: дитина зневоднена, ви­снажена. Звертає на себе увагу гіпер­трофія клітора. Про яке захворювання імовірніше всього йде мова?

*А. Адреногенітальний синдром, сільвтрачаюча форма

Б. Істинний гермафродитизм

В. Пілоростеноз

Г. Гостра кишкова інфекція

Д. Висока кишкова непрохідність

12. У дитини 1 місяця зригування, що виникають щоразу, щойно після годування груддю малюка вкладають у ліжечко. Огляд педіатра відхилень у стані дитини не виявлено. Виникнення зригувань лікар поясннив особливостями травної системи у даному віціта дав поради з догляду за дитиною. В чому полягають ці поради?

А. Масаж живота

Б. Укладення дитини на живіт пiсля годування

*В. Вертикальне положення дитини зразу після годування

Г. Дача соски зразу після годування груддю

Д. Теплові процедури на живіт

13. У хлопчика 9 років із скаргами на болі в епігастрії натще в нічний час – нудота, блювання, печія, головний біль. В результаті клініко-параклінічне обстеження діагностовано виразку шлунку. Яку дієту по Перзнеру та на який термін ви призначити?

А. 1в-протягом 3 тижнів

Б. 1в-протягом 1,5 тижні

В. 1в-протягом 2 тижнів

Г. 1а- протягом 1 місяця

*Д.1а- протягом 1 тижня

14. Хлопчик 12 років у стаціонарі скаржиться на біль в епігастрії зранку натще, нудоту. 2 роки тому отримував лікування з приводу виразкової хвороби 12-типалої кишки. Який етіологічний фактор найбільш імовірний?

А.Стресові ситуації

Б.Аліментарний фактор.

*В. Хелікобактер пілорі

Г.Харчова алергія.

Д. Глистна інвазія

15. Хворий А., 14 років, хворіє близько 2 років. Турбують голодні болі в пілородуоденальній ділянці, печія, відрижка кислим. На ФЕГДС виявле­но дефект на передній стінці дванад­цятипалої кишки 0,5x0,5 см, покритий фібрином. У крові виявлені антитіла до Helicobacter pylori. Який препарат необхідно вибрати з перерахованих для ерадикації Нр?

А. Гастроцепін

Б. Фамотидин

В. Ранітидин

*Г. Амоксицилін

Д. Альмагель

16. У дівчинки 12 років протягом 2 років є скарги на біль в животі, пере­важно після порушення дієти, нудоту, печію, кисле відригування. Яке дослі­дження є найбільш доцільним для ве­рифікації діагнозу?

А. Фракційне дослідження вмісту шлунка

*Б. Фіброгастродуоденоскопія

В. Контрастна рентгеноскопія шлунка

Г. Інтрагастральна рН-метрія

Д. Електрогастрографія

17. У хлопчика 14-ти років, що про­тягом трьох років періодично скар­житься на біль в епігастрії натще, ну­доту та печію, під час гастродуоденос-копії визначено ознаки гастродуодені-ту та виразковий дефект слизової обо­лонки дванадцятипалої кишки. Який з препаратів буде найбільш ефективним у лікуванні цієї дитини?

А. Папаверин

*Б. Де-нол

В. Но-шпа

Г. Альмагель

Д. Атропін

18. Хлопчик 10 років надійшов у клініку з рецидивом виразкової хво­роби дванадцятипалої кишки, асоці­йованої з гелікобактер пілорі. Який із препаратів, використовуваний при лікуванні виразкової хвороби,володіє антигелікобактерною активністю?

А. Ранітидин

Б. Маалокс

*В. Амоксицилін

Г. Фамотидин

Д. Гастроцепін

19.Хлопчик 10 років скаржиться на слабкість, головокружіння, шум у вухах. Протягом останніх 2-х тижнів виникло загострення, тричі було блю­вання "кавовою гущею", дьогтьоподібні випорожнення кишківника. Об'єк­тивно: шкіра та слизові оболонки блі­ді, чисті. Пульс - ритмічний, 108/хв. АТ - 80/50 мм рт. ст. Живіт напруже­ний та болючий при пальпації в епі-гастрії. Аналіз крові: Ер - 2,3х1012/л, НЬ-60г/л,КП -0.7.Л - 1,ОхЮ9/л,е-3 %, п/я - 4 %, с/я - 58 %, л - 27 %, м -8 %, ШОЕ - 12 мм/год. Згортання крові: початок - 2 хв. ЗО с, кінець -5 хв., тривалість кровотечі - 4 хв. Реак­ція Грегерсена різко позитивна. Який найімовірніший діагноз?

А. Дивертикул Меккеля, кровотеча

Б. Хронічний виразковий коліт

*В. Виразкова хвороба шлунка, пе­ріод загострення, шлункова крово­теча

Г. Хронічна дизентерія, гемоколіт

Д. Гемофілія, шлунково-кишкова кровотеча

20.Дитині 1 місяць. Батьки скар­жаться на блювоту, обсяг іноді пере­вищує з'їдену їжу, з домішкою сква­шеного молока. Блювота з'явилася на третьому тижні життя. Уповільнене збільшення маси. Яке обстеження не­обхідно провести?

А. Лапароскопія

Б. Оглядова рентгенографія орга­нів черевної порожнини

В. Бактеріологічний посів калу

Г. Визначення катехоламінів у сечі

*Д. Рентгенографія органів черевної порожнини з контрастуванням

21.Дівчинка 12 років протягом двох років спостерігається з приводу хронічного гастриту. Останні б місяців у нічний час з'явилися болі в животі. Яке обстеження хворій доцільно провести?

А. Дослідження калу на приховану кров

*Б. Фіброезофагогастродуоденоскопія

В. РН-метрія шлункового соку

Г. УЗД органів черевної порожнини

Д. Фракційне титраційне досліджен­ня шлункового соку

22.Дитина 10 років, скаржиться на погіршення апетиту, печію, біль у навколопупковій ділянці, який носить тупий характер і виникає частіше че­рез 2-3 години після їжі, вранці - на­тще. Біль зменшується після їжі. Хво­ріє три роки. Об'єктивно: шкіра бліда. Живіт м'який, болючий при глибокій пальпації в епігастральній та пілоро-дуоденальній ділянках. Позитивний симптом Менделя. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Хронічний холецистохолангіт

Б. Хвороба Крона

*В. Хронічний гастродуоденіт

Г. Виразкова хвороба шлунка

Д. Мезаденіт

23. Дівчинка 10-ти років скар­житься на болі в животі, які виника­ють і посилюються після вживання грубої або гострої їжі, відрижку кислим, печію, часті закрепи, головний біль, дратівливість. Хворіє 12 місяців. Харчування нерегулярне, всухом'ят­ку. При огляді дівчинка задовільної вгодованості. Язик вологий з білою смугою біля кореня. Живіт м'який, болючий в епігастрії. Який з методів дослідження найбільш імовірно допо­може діагностувати захворювання?

*А. Езофагогастродуоденофібро-скопія

Б. Інтрагастральна рН-метрія

В. Фракційне дослідження шлунко­вого соку

Г. Контрастна рентгеноскопія

Д. Біохімічний аналіз крові

24. У стаціонар поступив 12-річ-ний хлопчик зі скаргами на голодні нічні болі в животі, з переважною ло­калізацією в епігастральній ділянці. З анамнезу відомо, що з 6-річного віку хворіє хронічним гастритом з підвищеною кислотоутворюючою функцією. Ваш діагноз при надходженні?

А. Хронічний панкреатит

Б. Хронічний холецистит

В. Дискінезія шлунково-кишково­го тракту

*Г. Виразкова хвороба шлунка

Д. Глистяна інвазія

25. Дівчинку 12 років поставлено на диспансерний облік у гастроентеролога в зв'язку з виразковою хворобою дванадцятипалої кишки, дискінезією жовчовивідних шляхів. З якою часто­тою необхідно проводити противоре-цидивні курси?

А. Кожні 2 місяці

*Б. Двічі на рік

В. Кожні 3 місяці

Г. Один раз на рік

Д. Тричі на рік

26. Хлопчика 14 років протягом 2 місяців турбують приступи болю в животі, що виникають переважно че­рез 2-3 години після їжі і вночі. При ендоскопічному дослідженні на перед­ній стінці цибулини дванадцятипалої кишки виявлено дефект слизової обо­лонки округлої форми діаметром 6-8 мм, оточений обмеженим високим гіперемованим валиком. Краї дефекту набряклі, дно вкрите нашаруваннями сірого кольору. Реакція на Н. руlоrі по­зитивна. Який препарат найбільш до­цільно призначити для монотерапії на першому етапі лікування?

А. Гастроцепін

Б. Гастрофарм

В. Циметидин

*Г.Де-нол

Д. Альмагель

27. 12-річний хлопчик з дошкіль­них років скаржиться на болі в живо­ті, що виникають частіше вночі, іноді супроводжуються блювотою. Батько стоїть на диспансерному обліку в га­строентеролога. Реакція на приховану кров у калі позитивна. Найбільш імо­вірний діагноз:

*А. Виразкова хвороба дванадцяти­палої кишки

Б. Хронічний апендицит

В. Дивертикул Меккеля

Г. Перемежована динамічна киш­кова непрохідність

Д. Гельмінтоз

28. Дівчинка 7 років скаржиться на поганий апетит, біль у верхньому від­ділі живота, нудоту. Біль виникає без зв'язку з прийомом їжі, частіше зран­ку, ниючий, тривалий, без чіткої лока­лізації, минає в стані спокою. Спроба матері дати но-шпу не поліпшила стан дитини. Скарги тривають близько 2 місяців. Який метод надає змогу від-диференціювати функціональні та ор­ганічні зміни?

А. Ультразвукове дослідження

Б. Фракційне дослідження шлун­кового соку

В. рН-метрія шлункового соку

Г. Фракційне дослідження жовчі

*Д. Езофагогастродуоденоскопія

29.Малюку 1 місяць. Протягом 10 діб має місце блювання "фонтаном" (не після кожного прийому їжі); кіль­кість молока, яке скипілося, більша, ніж дитина поїла на одне годування. Апетит не порушений. Однак вага тіла прогресивно зменшується. Найбільш імовірний діагноз?

А. Пухлина мозку

Б. Кишкова непрохідність

*В. Інвагінація

Г. Гастроентерит

Д. Пілоростеноз

30. Хлопчик 14 років доставле­ний у клініку зі скаргами на слабість, запаморочення, шум у вухах, нудоту, блювоту "кавовою гущею". Який пер­шочерговий захід необхідно виконати дитині?

А. Оглядову рентгенографію черевної порожнини

Б. Ректороманоскопію

*В. Езофагогастродуоденоскопію

Г. Колоноскопію

Д. УЗД органів черевної порожнин

31. Хлопчику 11 років, скаржиться на болі в животі через 20-30 хв. після їжі, печію, нудоту. Хворіє 2 роки. Заго­стрення протягом тижня. При обсте­женні виставлено діагноз: Хронічний гастрит з підвищеною секреторною функцією, період загострення. При­значте оптимальне медикаментозне лікування.

А. Гангліоблокатор + фермент + антибіотик

Б. Антацид + жовчогінні + фестал

В. Гангліоблокатор + еубіотик + антибіотик

*Г. Антацид + Гангліоблокатор + ан­тибіотик

Д. Антацид + спазмолітик + пробіотик

32. Хворий 10-ти років страждає на виразкову хворобу дванадцятипа­лої кишки. Скаржиться на відрижку "тухлим", блювання через 6-8 годин після вживання їжі. Який метод слід застосувати для уточнення діагнозу?

А.Іригоскопія

Б. Рентгеноскопія

В. Дослідження шлункової секре­ції

*Г. Езофагогастродуоденоскопія

Д. Дуоденальне зондування

33. Дитині 3 тижні. Із дня наро­дження періодично відзначається блю­вота, що виникає через кілька хвилин після годування. Обсяг блювотних мас не перевищує обсягу попередньої годівлі. Маса тіла відповідає віку. Яка найбільш імовірна причина зазначеної симптоматики?

А. Адреногенітальний синдром

Б. Халазія стравоходу

*В. Пілороспазм

Г. Пілоростеноз

Д. Ахалазія стравоходу

34. Дитині 12 днів. Мати скаржить­ся на щоденні зригування малими по­рціями. Випорожнення щоденні. Вагу набирає добре. З боку внутрішніх ор­ганів патології не виявлено. Який най­більш імовірний попередній діагноз?

*А. Кишкова інфекція

Б. Пілоростеноз

В. Парентеральна диспепсія

Г. Пілороспазм

Д. Проста диспепсія

35. Дівчинка 10-ти років посту­пила у стаціонар зі скаргами на нию­чий нічний біль в епігастрії. Гастро­ентерологічний анамнез обтяжливий. При пальпації живота - болючість в епігастрії та пілородуоденальній зоні. Яке обстеження треба провести в пер­шу чергу?

А. Ультразвукове обстеження че­ревної порожнини

*Б. Біохімічне дослідження крові на білірубін, холестерин, АлАТ, АсАТ, амілазу

В. Езофагогастродуоденоскопію

Г. Дуоденальне зондування

Д. Загальний аналіз крові

36. Не є діагностичним критерієм гастроезофагеального рефлюкса:

А. Зниження тиску в ділянці нижнього стравохідного сфінктера

Б.Закид барію з шлунка в стравохід при рентгенологічному дослідженні

В.Грижа стравохідного отвору діаграми

*Г.Дифузний спазм дистального відділу стравоходу рентгенологічно та ендоскопічно

37. Препаратом вибору при лікуванні хворих з езофагоспазмом є:

А.Но-шпа

Б.Діцител

В.Мотиліум

*Г.Бускопан

 

38. Найбільш ефективні середники при лікуванні ахалазії кардії:

А.Місцевоанестезуючі середники

Б.Прокінетики

В.Психотерапія

Г.Кардіодилятація

39. Захворювання, яке не входить в групу генетично детермінованих пептичних хвороб:

А.Функціональні розлади шлунка, що супроводжуються гіперацидністю

Б.Хронічний антральний гастрит

В.Хронічний дуоденіт

*Г.Хронічний поширений гастрит

40. Стан слизової оболонки шлунка, що не зустрічається при Helicobacter pylori-асоційованих захворюваннях:

А.Запалення відсутнє

Б.Виражений поверхневий гастрит

В. Важкий гастрит з частковою атрофією

*Г.Атрофічний гастрит з кишковою метаплазією.

41 Термін для визначення функціональної патології органів гастродуоденальної зони, визнаний недійсним:

А.Функціональні секреторно-моторні захворювання шлунка

*Б.Невиразкова диспепсія

В.Неорганічна диспепсія

Г.Синдром подразненого шлунка

42. Фактор, що не відіграє суттєвої ролі у виникненні функціональної патології органів гастродуоденальної зони:

А.Зміни динамічного стереотипу

Б.Зміни моторно-евакуаторної функції

В.Нервово-психічне перенапруження

*Г.Інфекція

43. Синдром, не характерний для функціональних захворювань шлунка:

А.Больовий

Б.Диспепсичний

*В.Хронічного закрепу

Г. Синдром хронічної неспецифічної інтоксикації.

44. Найбільш інформативним методом дослідження для верифікації функціонального захворювання шлунка є:

А.Рентенологічне дослідження

*Б.Фіброезофагогастродуоденоскопія з прицільною біопсією слизової оболонки

В.Комп’ютерна внутрішньопорожнинна рН-метрія шлунку

Г.Електрогастрографія

45. Два методи дослідження, що дозволяють верифікувати функціональне захворювання шлунка:

А.Рентгенологічний

*Б.Ендоскопічний

*В.Електрогастрофічний

Г.Гістологічний

46. Причинами функціонального абдомінального болю є все, крім:

А. Психоемоційні порушення

*Б.Відчуття розпирання в епігастрії внаслідок надмірного заковтування повітря

В. Порушення моторно-евакуаторної функції шлунка

Г. Вегетативні розлади

47. Больовий абдомінальний синдром при хронічному гастриті характеризується:

А.Приступоподібним періодичним болем в животі.

*Б.Ниючим монотонним, часто постійним чи пов’язаним з прийманням їжі болем

В.”Голодним”, нічним або пізнім болем.

Г.”Раннім” болем.

48. Препарат, який не володіє антихелікобактерною активністю

А. Де-нол

Б. Лансопразол

*В.Мотиліум

Г.Амоксацилін

49. Препарат, який не є Н2-гістаміно-блокатором:

А.Фамотидин
Б. Квамател

*В.Гастроцепін

Г.Нізатидин

50. Антацидом, що не всмоктується, є:

А.Вікалін

Б.Альмагель-Нео

В.Фосфалюгель

*Г.Вентер

51. При внутрішньошлунковій рН-метрії показник рН в ділянці корпуса є 1,2. Оцініть характер кислотоутворення

*А.Знижене

Б.Середньої інтенсивності
В.Нормальне

Г.Знижене

52. Препарат, що не є інгібітором протонної помпи:

А.Омез

Б.Лосек

*В.Орнідазол
Г.Нексіум

53. До діагностичних критеріїв функціональної диспепсії згідно з Римськими критеріями ІІІ відносять всі, крім:

*А.Швидке перенасичення

Б.Печія

В.Неприємне постпрандіальне перенаповнення

Г.Епігастральний біль

Д. Епігастральне печіння

54. Для епігастрального больового синдрому не характерним є:

*А.Біль пов’язаний з дисфункцією сфінктера Одді

Б.Біль не генералізується і не локалізується інших ділянках живота та грудної клітки

В.Біль з’являється 1 раз на тиждень, має помірний і не регулярний характер

Г.Біль не зменшується після акту дефекації

Д. Індукується прийманням їжі

55. Основним в корекції аерофагії є все, крім:

А. Зміна положення тіла при годуванні (для немовлят)

*Б. Про кінетики

В. Усунення шкідливих звичок

Г. Біхевіоральна психотерапія

56. Захворювання, зумовлене порушенням моторно-евакуаторної функції кишечника:

А.Хронічний ентерит

*Б.Хронічний коліт

В.Синдром подразненого кишківника

Г.Хвороба Крона

57. Фактор, що не відіграє суттєвої ролі в генезі СПК:

*А.Інфекційний

Б.Психоемоційний

В.Аліментарний

Г.Алергічний

Д.Хімічний

58. Методи дослідження, що дозволяють провести диференційну діагностику між СПК та хронічним колітом:

А.Ректороманоскопічне дослідження

*Б.Іригографічне дослідження

В.Морфологічне дослідження

Г.Електрогастрографічне дослідження

59. Метод лікування, що не застосовується при СПК:

А.Психорефлексотерапія

Б.Дієтотерапія

В.Фізіотерапія

*Г.Антибактеріальна терапія

60. Клінічний синдром СПК, що не передбачений класифікацією:

А.З переважанням закрепу

Б.З переважанням проносу

В.З переважанням метеоризму та болю в животі

*Г.З переважанням ознак хронічної інтоксикації

61. Препарат, що не використовується при лікуванні хворих з клінічним варіантом СПК, що супроводжується проносом:

А.Імодіум

Б.Шкірка граната

В.Настій звіробою

*Г.Настій ревеню

62. Пробіотиками не є:

А. Біфідумбактерин

*Б.Хілак-форте

В.Лактовіт

Г.Біоспорин

63. Ентеросорбентом не є:

А.Карболен

Б.Смекта

*В. Фосфалюгель

Г.Ентеросгель

64. Для хронічного невиразкового коліту не є характерним:

А.Хронічна інтоксикація

Б.Порушення стільця

В.Болючість при пальпації сигмовидної кишки

*Г.Виражений та стійкий гем околіт

65. В генезі функціонального закрепу відіграє роль все, крім:

А.Порушення моторики кишечника

Б.Аліментарний фактор

В.Психо-неврогенний фактор

Г.Умовно-рефлекторний фактор

*Д.Аутоімунний фактор

66. Показом до визначення рН шлункового соку у дітей є:

А. Дизуричні прояви

*Б.Біль натще

В.Біль при дефекації

Г.Дисфагія

Д.Закрепи

67. Яка з ознак є значущою при проведенні диференціальної діаг­ностики дискінезій жовчовивідних шляхів і холециститу?

A. Біль у правому підребер'ї.

*Б. Наявність симптомів хронічної інтоксикації.
В. Ознаки вегетосудинної дистонії.

Г. Тривалість захворювання 2 роки.

Д. Збільшення розмірів печінки.

68. Яка з ознак дозволить найточніше встановити діагноз дискінезії
жовчовивідних шляхів за гіпокінетичним типом?

A. Збільшення розмірів печінки.

Б. Субіктеричність склер по периферії.

B. Прискорене випорожнення жовчного міхура за даними ультразвукового дослідження.

*Г. Уповільнене виділення міхурової порції дуоденального вмісту.

Д. Тупий біль у правому боці.

69. Який з лікарських препаратів слід призначити дитині з гіпертонічним типом дискінезії жовчовивідних шляхів?

A. Алохол.
Б. Фламін.

B. Екстракт алое.
*Г. Но-шпу.

Д. Вітамін В1.

70. Яку тактику лікування призначити дитині з гіпотонічним типом
дискінезії жовчовивідних шляхів?

*A.Масаж живота.

Б. Парафінові аплікації на ділянку проекції жовчного міхура.

B. Електрофорез з розчином платифіліну на ділянку проекції жов­чного міхура.

Г. Но-шпу.

Д. Відвар кореня валеріани.

71. Про що свідчить зменшення поперечного розміру жовчного міхура

в 2 рази через 30 хв. після приймання жовчогінного сніданку?

A. Про прискорене випорожнення жовчного міхура.
Б. Про уповільнене випорожнення жовчного міхура.

*B.Про нормальне випорожнення жовчного міхура.
Г. Про «відключений» жовчний міхур.

72. Яку тактику спостереження Ви оберете для дитини з аномалією
жовчного міхура, що була встановлена 3 роки тому?

A. Направите на повторне обстеження.
Б. Знімете з диспансерного обліку.

B. Спостерігатимете ще 2 роки.

*Г. Спостерігатимете протягом усього дитячого періоду.

Д. Направите на холецистектомію.

73. Коли дозволено проводити профілактичні щеплення хворим з дискінезією жовчовивідних шляхів?

А. Через 6 міс після загострення.

Б. Через 1 рік після загострення.

В. За показаннями.

*Г. Відповідно до календаря щеплень.

Д. Після зняття з диспансерного обліку.

74.Який препарат необхідно призначити для пригнічення інфекційно-запального процесу в жовчному міхурі? І
А. Холензим.

Б. Алохол.

*В. Нікодин.

Г. Холагол.

Д. Фебіхол.

75. Яка тривалість поліклінічного етапу реабілітації хворого на холецистит?

A. 1рік.
Б. 2 роки.

*B. Зроки.
Г. 5 років.

Д. З обліку не знімається.

76. При виявленні яких елементів у дуоденальному вмісті діагноз холецистохолангіту найбільш імовірний?

A. Лямблій.

Б. Лейкоцитів.

B. Кристалів холестерину.
Г. Слизу.

*Д. Епітелію жовчного міхура і протоків.

77. У чому особливість дієти № 5?

A. Обмеження білка.
Б. Обмеження солі.

*B. Обмеження продуктів, що містять багато холестерину.
Г. Обмеження вуглеводів.

Д. Обмеження злакових продуктів.

78. У хворої 8-річної дитини часто з’являється біль у правому підребер’ї, що провокується фізичним навантаженням, жирною та жареною їжею. Пальпаторно виявляється позитивний симптом болючості в точці Кера. УЗД вказує на значне збільшення жовчного міхура, стінка його ущільнена, але не потовщена. Після прийому жовчогінного сніданку – жовчний міхур скоротився менше, ніж на 1/3 об’му. Поставлено діагноз: дискінезія жовчовивідних шляхів за гіпертонічним типом. Вкажіть, який з жовчогінних препаратів слід призначити дитині.

*А.Магнезії сульфат.

Б. Аллахол.

В. Холосас.

Г. Холензим.

Д. Сорбіт.

79. У дівчинки 7 років діагностована дискенезія жовчного міхура по гіперкінетичному типу. Що з перерахованого нижче необхідно обережно включати в комплексну терапію?

*А. Дуоденальне зондування.

Б. Фізіотерапія седативного типу.

В. Холеспазмолітики.

Г. Фітотерапія.

Д. Мінеральні води низької мінералізації.

80. У хлопчика 6 років діагностована дискенезія жовчного міхура по гіперкінетичному типу. Вкажіть характер больового синдрому, найбільш типового для даногго захворювання:

А. Ниючий біль.

Б. Тупий біль.

*В. Колючий біль.

Г.Нападоподібний біль.

Д. Оперезуючий біль.

81. Що є найчастішим чинником розвитку дискінезії жовчних шляхів у дітей?

А. Приймання надто гарячої або холодної їжі.

Б. Тривалий прийом саліцилатів, антибіотиків.

В. Вживання недоброякісної, грубої їжі.

*Г. Нейроциркуляторна дисфункція.

Д. Фізичні перенавантаження.

82. У дитини 6 років на протязі останніх 6 місяців відмічаються періодичні приступоподібні гострі болі в правому підребер’ї і нудота. Поставте попередній діагноз.

*А. Дискінезія жовчовивідних шляхів по гіпертонічному типу.

Б. Дискінезія жовчовивідних шляхів по гіпоточному типу.

В. Гострий холецистохолангіт

Г. Хронічний гастродуоденіт.

Д. Хронічний холецистохолангіт.

83. Дитина 12 років скаржиться на раптову біль у правому підребір’ї, що виникла вночі, біль посилюється в положенні на правому боці. Язик обкладений. Позитивні симптоми Менделя, Ортнера, Мерфі, Кера. В гемограмі лейкоцитоз з нейтрофільозом. Ваш діагноз?

*А. Гострий холецистит.

Б. Гострий панкреатит.

В. Гострий гастрит.

Г. Гострий аппендицит.

Д. Гострий дуоденіт.

84. Дівчинка 10 років скаржиться на слабкість, нудоту, тупу біль у правому підребір’ї, яка посилюється через 2 години після жирної їжі. Є субфібрилитет, ознаки інтоксикації. Печінка збільшена на 2 см болюча, симптоми з жовчного міхура позитивні. Біохімічні показники функції печінки не змінені. Хворіє 3 роки. Ваш клінічний діагноз?

А. Хронічний панкреатит.

Б. Хронічний гастродуоденіт.

В. Хронічний гастрит.

Г. Хронічний коліт.

*Д.Хронічний холецистохолангіт.

85. Дитина скаржиться на переймоподібні болі в правому підребер’ї після жирної їжі, нудоту, блювоту, зниження апетиту, гіркоту в роті. При пальпації позитивні симтоми Ортнера, Мерфі. При УЗД – стінки жовчного міхура не потовщені, уповільнене випорожнення жовчного міхура за рахунок спазму сфінктерів. Який найбільш імовірний діагноз?

*А. Дискінезія жовчновивідних шляхів по гіпертонічному гіпокінетичному типу.

Б. Гострий холецистит.

В. Гострий гепатит.

Г. Дискінезія жовчновивідних шляхів по гіпотонічному гіпокінетичному типу.

Д. Гострий панкреатит.

86. Хлопчик 12 років скаржиться на періодичний біль в правій підреберній ділянці, який супроводжується відчуттям важкості і вздуттям в надчеревній ділянці, блювоту, накопичення газу в кішках, підвищенням температури тіла до 38° С. Результати дуоденального зондування: в порціях В і С жовч мутна, містить слиз, в осаді – лейкоцити і епітеліальні клітини. Ваш діагноз?

А. Хронічний гастродуоденіт в стадії загострення.

Б. Дискенезія жовчовивідних шляхів.

В. Хронічний панкреатит в стадії загострення.

*Г. Хронічний холецистохолангіт в стадії загострення.

Д. Функціональний синдром порушення внутрикишкового всмоктування.

87. Дівчина 14 років поступила до гастроентерологічного відділення зі скаргами на майже постійний біль в правому підребір’ї, нудоту, головний біль, періодичне підвищення температури тіла до 37,5°С. Об’єктивно: блідість шкіряних покровів, "синці" під очима, язик обкладений білим нальотом, сухий. При пальпації живота біль в дільниці жовчного міхура, позитивні симптоми Кера, Ортнера, Мерфі. При ультразвуковому дослідженні виявлено потовщення та ущільнення стінок, неоднорідність вмісту жовчного міхура, уповільнена евакуація жовчі. В аналізі крові: Лейк. - 12,2 Г/л, сегм. - 68%, еоз. - 4%. лімф. - 25%, мон. - 3%, ШОЕ - 20 мм/год. Найбільш вірогідний діагноз?

А. Хронічний гастродуоденіт, період загострення.

Б. Виразкова хвороба 12-палої кишки.

В. Дискінезія жовчовивідних шляхів.

Г. Хронічний панкреатит, період загострення.

*Д.Хронічний холецистит, період загострення.

88. Дівчинка 13 років скаржиться на тупий біль у правому підребер’ї, часто після прийому їжі, нудоту, почуття гіркоти у роті протягом двох місяців. Об’єктивно: бліда, язик обкладено білим нальотом, живіт м’який, болючий у точці жовчного міхура, позитивний симптом Ортнера. З найбільшою вірогідностю у хворої має місце:

А. Хронічний гастрит.

*Б. Хронічний холециститю.

В. Виразкова хвороба 12-палої кишки.

Г. Хронічний панкреатит.

Д. Хронічний гепатит.

89. Дівчинка 13 років протягом 5 років скаржиться на біль у правому підребер’ї, що віддає у праву лопатку, приступи болю пов’язані з порушенням дієти, вони нетривалі, легко знімаються спазмолітичними засобами. Під час приступу болю пальпація живота болісна, максимально в точці проекції жовчного міхура. З найбільшою вірогідністю у хворого має місце:

А. Хронічний холецистит.

Б. Хронічний гастро дуоденіт.

В. Хронічний панкреатит.

Г. Виразкова хвороба 12-палої кишки.

*Д. Дискінезія жовчовивідних шляхів.

90. Дитині 7 років. Скаржиться на біль приступоподібного характеру, який виникає після психічного навантаження, вживання холодних напоїв, морозива. Після клініко-інструментального обстеження виставлений діагноз хронічний холецистит з дискінезією жовчного міхура по гіпертонічному типу. Препарати яких груп слід призначити в першу чергу для лікування?

А. Холеретики та холекінетики.

Б. Седативні та холекінетики.

В. Атиоксиданти.

*Г. Спазмолітики та холеретики.

Д. Антибіотики.

91. Хлопчик 12 років знаходиться на диспансерному обліку з приводу хронічного холециститу. Який з перелічених симптомів не характерний для хронічного холециститу?

А. Періодичні підйоми температури без катаральних проявів.

*Б. Зменшення лужної фосфатази крові.

В. Виявлення каменів у жовчному міхурі під час УЗД.

Г. Періодичний тупий біль у правому підребер’ї.

Д. Прискорення реакції зсідання еритроцитів.

92. Дівчинка 14 років протягом року спостерігається гастроентероло­гом у зв'язку з дискінезією жовчеви­відних шляхів. Періодично скаржить­ся на болі в правому підребер'ї після вживання жирної їжі та фізичних на­вантажень. До якої групи здоров'я слід віднести дівчинку?

А. Четверта група здоров'я.

Б. Перша група здоров'я.

В. Третя група здоров'я.

*Г. Друга група здоров'я.

Д. П'ята група здоров'я.

93. У дівчинки 10-ти років - дискінезія жовчевивідних шляхів за гіперто­нічним типом. Призначте жовчогінний засіб із групи істинних холеретиків:

А. Мінеральна вода.

*Б. Холензим.

В. Сульфат магнію.

Г. Сорбіт.

Д. Платифілін.

94. Дівчинка 7 років скаржиться на поганий апетит, біль у верхньому від­ділі живота, нудоту. Біль виникає без зв'язку з прийомом їжі, частіше зран­ку, ниючий, тривалий, без чіткої лока­лізації, минає в стані спокою. Спроба матері дати но-шпу не поліпшила стан дитини. Скарги тривають близько 2 місяців. Який метод надає змогу віддиференціювати функціональні та ор­ганічні зміни?

А. Ультразвукове дослідження.

Б. Фракційне дослідження шлун­кового соку.

В. рН-метрія шлункового соку.

Г. Фракційне дослідження жовчі.

*Д. Езофагогастродуоденоскопія.

95. Дитина 12-ти років скаржить­ся на тупий ниючий біль у правому підребір'ї, який після фізичного на­вантаження і після їжі, зрідка супро­воджується нудотою. Емоційно ла­більна. Живіт болючий у правому підребір'ї, позитивні "міхурові" симпто­ми. Печінка +1 см, злегка болюча при пальпації. Випорожнення без особли­востей. Ер - 5,5x1012/л, НЬ - 120 г/л, Л - 7,1хЮ9/л, ШОЕ - 6 мм/год., АсАТ - 0,52 ммоль/л, АлАТ - 0,6 ммоль/л, загальний білірубін - 22 мкмоль/л (прямий - 14 мкмоль/л), УЗ-дослідження: в просвіті жовчного міхура осад. На користь якої патології свід­чать клінічні ознаки?

А. Хронічний гепатит.

Б. Хронічний панкреатит.

*В.Дискінезія жовчовивідних шля­хів.

Г. Цироз печінки.

Д. Жовчнокам'яна хвороба.

96. У 12-річної дитини з хронічним холангітом в період ремісії з жовчогінною метою призначено холензим. Холензим не можна призначати у випадку поєднання холепатії із чим?

*А. Гіперацидністю шлункового соку.

Б. Гіпоацидністю шлункового соку.

В. Нормальною функцією шлунка.

Г. Рефлюкс-езофагітом.

Д. Гепатитом.

97. Який синдром відсутній при мінімальному ступені активності хронічного гепатиту?

A. Жовтяничний.

Б. Астено-вегетативний.

B.Синдром диспепсичних розладів.
*Г. Геморагічний.

Д. Гепатомегалія.

98. Який симптом характерний для помірно вираженого хронічного гепатиту?

A. Анемічний синдром.
*Б. Гепатоспленомегалія.

B. Геморагії на шкірі.
Г. Свербіж шкіри.

Д. Артралгії.

99. Які зміни виявляють у біохімічному аналізі крові при загостренні хронічного гепатиту?

A. Підвищення рівня цукру крові.
Б. Підвищення рівня креатиніну.

B. Зниження рівнів гаммаглобулінів.
Г. Зниження рівня цукру крові.

*Д. Підвищення показників тимолової проби.

100. Яка ознака підтверджує наявність аутоімунного хронічного гепа­титу?

А. Гепатоспленомегалія.

Б. Гіпергаммаглобулінемія.

В. Гіпертрансфераземія.

Г. Гіпербілірубінемія.

*Д. Усе перераховане.

101. Який харчовий продукт необхідно виключити з дієти хворого на
хронічний гепатит?

A. Рибу.

B. М'ясо.
*В. Гриби.
Г. Сир.

Д. Вінегрет.

102. Який препарат має гепатозахисні властивості?

A. Ліпамід.
*Б. Есенціале.

B. Актовегін.

Г. Мілдронат.

Д. Ліпофундин.

103. З якого виду терапії слід починати лікування при аутоімунному
варіанті хронічного гепатиту?

A. З ліпотропної.

Б. З інтерферонотерапії.
*В. З глюкокортикоїдної.
Г. З жовчогінної.

Д. З уведення гепатопротекторних препаратів.

104. Який вид терапії призначають на поліклінічному етапі реабілітації дітей з хронічним гепатитом?

A. Жовчогінну.

B. Ліпотропну.
В. Вітамінну.

Г. Введення гепатопротекторів.

*Д. Усе перераховане.

105. Підвищенням рівня якої речовини характеризується синдром холестазу?

A. Амінотрансферази.
*Б. Холестерину.

B. Альбуміну.

Г. Непрямого білірубіну.

Д. Протромбіну.

106. Підвищення рівня якої речовини є показником цитолізу?

*А. Амінотрансферази.

В. Лужної фосфатази.

В. Холестерину.

Г. Альбуміну.

Д. Протромбіну.

107. Вивчення рівня якого показника є обов'язковим при лабораторному обстеженні хворого з хронічним гепатитом?

A. Діастази крові.
Б. Цукру крові.

B. Загального білка.
Г. Креатиніну.
*Д. АЛаТ.

108. При яких синдромах може проявлятися геморагічний синдром?

*A. Хронічний гепатит.
Б. Синдром Криглера—Найара.

B. Синдром Жильбера.
Г. Гепатит із холестатичним синдромом.
Д. Хвороба Гоше.

109. Дитина, 5 років, хворіє 7 днів. Захворювання почалося з погіршення апетиту, нудоти, блювання, болю в животі. Через 6 днів з”явилась жовтяниця шкіри, потемніла сеча, знебарвився кал. Загальний білірубін крові – 95,5 мкмоль/л, прямий – 72,3 мкмоль/л, АЛТ – 6,8 ммоль/л, АСТ – 5,4 ммоль/л. Який механізм лежить в основі порушення рівня трансаміназ?

*А. Цитоліз гепатоцитів.

Б. Внутрішньопечінковий холестаз

В. Порушення кон”югації білірубіну

Г. Мезенхімально-запальний процес

Д. Порушення білково-синтетичної функції печінки

110. Дитині 3 місяці; народилась недоношеною. В пологовому будинку отримувала плазму, внутрішньовенні маніпуляції. Хворіє 4 дні. Захворювання почалося з появи жовтяниці шкіри, темної сечі, знебарвлення калу. Печінка збільшена на 3 см, селезінка – на 2 см. який найбільш ймовірний попередній діагноз у дитини?

*А. Вірусний гепатит В.

Б. Вірусний гепатит А.

В. Вроджений гепатит.

Г. Синдром Жильбера.

Д. Гемолітична хвороба.

111. Дитина 7 років, захворіла гостро: температура 38,30 С, 2-разове блювання, болі в животі, знижений апетит. На третій день хвороби з’явилась жовтяниця шкіри та склер, печінка на 2,0 см виступає з-під ребра. В крові: загальний білірубін– 78,0 мкмоль/л, прямий-58,0 мкмоль/л, непрямий- 20,0 мкмоль/л, АлАт-2,2 млмоль/л/год. Який механізм гіпербілірубінемії в даному випадку?

*А. Порушення екскреції білірубіна.

Б. Плрушення коньюгації білірубіна.

В. Порушення синтезу білірубіна.

Г. Порушення захвату білірубіна.

Д. Гипоальбумінемія.

112. Дитина 5 років була в контакті з хворим на вірусний гепатит три тижні тому. В деякий час у дитини температура 37,30 С, слабкість, знижений апетит, однократне блювання, збільшена печінка. Яке дослідження необхідно призначити для діагностики вірусного гепатиту?

*А. Активність трансаміназ крові.

Б.Загальний аналіз крові.

В. Копрограма.

Г. Загальний аналіз сечі.

Д. Бактеріологічне дослідження кала

113. Хворий В., 14 років, направлений у лікарню з діагнозом вірусний гепатит А зі скаргами на жовтушне забарвлення шкіри та склер, загальне знедужання. Температура нормальна. Жовтяниця з’явилася після значного навантаження – змагань з кросу. Контакт з хворими виключає. З парентеральних процедур вказує на пломбування зуба 4 місяці тому. Астенічної статури. Помірна жовтяниця шкіри та склер. Аналіз крові у межах норми. Загальний білірубін 30 мкмоль/л, прямий 2, 8, непрямий 27, 3 мкмоль/л, АлАТ 0,68 ммоль, АсАТ 0,56 ммоль, сулемова проба 1,8 мл, тимолова 5 Од. Реакція сечі на жовчні пігменти негативна. Яка патологія найбільш ймовірна?

*А. Пігментний гепатоз Жільбера.

Б. Легка форма ВГА.

В. Легка форма ВГВ.

Г. Загострення ВГС.

Д. Гемолітична анемія.

114. Хворий В., 14 років, направлений у лікарню з діагнозом вірусний гепатит А зі скаргами на жовтушне забарвлення шкіри та склер, загальне знедужання. Температура нормальна. Жовтяниця з’явилася після значного навантаження – змагань з кросу. Контакт з хворими виключає. З парентеральних процедур вказує на пломбування зуба 4 місяці тому. Астенічної статури. Помірна жовтяниця шкіри та склер. Аналіз крові у межах норми. Загальний білірубін 30 мкмоль/л, прямий 2, 8, непрямий 27, 3 мкмоль/л, АлАТ 0,68 ммоль, АсАТ 0,56 ммоль, сулемова проба 1,8 мл, тимолова 5 Од. Реакція сечі на жовчні пігменти негативна. Яка патологія найбільш ймовірна?

*А. Пігментний гепатоз Жільбера.

Б. Легка форма ВГА.

В. Легка форма ВГВ.

Г. Загострення ВГС.

Д. Гемолітична анемія.

115. Хлопчик 15 років переніс вірусний гепатит 8 років тому. Знаходився на диспансерному обліку. В останні 6 міс з’явилися кровотечі з носа та кишечника, на шкірі – “капілярні зірочки”, геморагії, свербіж і розчіси, погіршився апетит, колір шкіри набув жовтуватого відтінку. З’явився “печінковий” запах з рота. Хлопчик сонливий, періодичнозбуджений. Яке ускладнення хронічного гепатиту слід мати на увазі:

*А. Недостатність печінки.

Б. Цироз печінки.

В. Пухлина печінки.

Г. Токсичне ураження печінки.

Д. Ехінокок печінки.

116. Дівчинка віком 5 місяців поступила в клініку із скаргами на появу жовтяничності шкірних покривів, блідих випорожнень та темного забарвлення сечі. З анамнезу: з народження хворіє на галактоземію. Дієтолікування не проводилося. За результатами обстежень виставлено діагноз: біліарний цироз печінки, обмінного генезу (галактоземія), початкова стадія, активна фаза, прогресуючи йперебіг з порушенням функції печінки. Які показники біохімічного аналізу крові підтвердили недостатність синтетичної функції печінки:

*А.Зменшення кількості холестерину і альбімінів.

Б. Зниження активності амінотрансфераз.

В. Зменшення кількості кон’югованого білірубіну.

Г. Зниження активності лактатдегідрогенази.

Д. Зменшення кількості загального амінного азоту.

117. У дитини, яка контактна по вірусному гепатиту А, скарги відсутні, жовтяниці не спостерігається, розміри печінки та селезінки у межах норми, АЛТ – 0,4 ммоль/л.г, загальний білірубін – 14 ммоль/л, виділено Ag-HAV, позитивні anti-HAV-IgM. Який діагноз найбільш ймовірний?

*А. ВГА, інапарантна форма

Б. ВГА, типова форма.

В. ВГА, безжовтянична форма.

Г. ВГА, фульмінантна форма.

Д. ВГА, стерта форма.

118. У дитини 9-ти років, яка півроку тому перенесла гепатит В на тлі приєднання грипу різко погіршав стан. Діагностовано гостру печінкову недостатність в 2-й стадії. Яке з досліджень дозволить надіятися на сприятливий перебіг печінкової недостатності?

*А. Наростання вмісту альфа2 – фетопротеїну крові.

Б. Наростання вмісту білірубіну крові.

В. Зниження вмісту білірубіну крові.

Г. Зниження вета-ліпопротеїдів крові.

Д. Стабілізація вмісту ALT.

119. У дитини, яка контактна по вірусному гепатиту А, скарги відсутні, жовтяниці не спостерігається, розміри печінки та селезінки у межах норми, АЛТ – 0,4 ммоль/л.г, загальний білірубін – 14 ммоль/л, виділено Ag-HAV, позитивні anti-HAV-IgM. Який діагноз найбільш ймовірний?

*А. ВГА, інапарантна форма.

Б. ВГА, типова форма.

В. ВГА, безжовтянична форма.

Г. ВГА, фульмінантна форма.

Д. ВГА, стерта форма.

120. У дитини 7-ми років констатовано фульмінантну печінкову недостатність в I стадії, призначено інфузійну детоксикаційну терапію. Основою інфузійної терапії в цьому випадку є розчини:

*А. 10-20 % глюкози (декстрози).

Б. 40 % глюкози.

В. 5 % глюкози.

Г. 10 % натріюхлорид.

Д. 0,9 % натріюхлорид.

121. Хлопчику 6 років був введений донорський імуноглобулін у зв'язку з контактом по вірусному гепатиту в сім'ї. По графіку вакцинації на цей час була запланована ревакцінація проти кору. Дитина огдянута дільничим періатором та визнана здоровою. Лікар- імунолог не дав дозволу на вакцінацію з наступної причини:

*А. Неефективністю вакцинації на фоні введеного імуноглобуліну.

Б. Можливою анафілактичною реакцією на вакцину.

В. Високою вірогідністю захворювання на кір після вакцинації.

Г. Можливим розвитком вірусного гепатиту на фоні вакцинації проти кору.

Д. Жодне з перерахованих.

122. Хлопчик 10 років переніс 4 роки тому назад вірусний гепатит В. У даний час висловлено припущення про формування цирозу печінки. Яке додаткове обстеження допоможе уста­новити діагноз?

А. Визначення рівня трансаміназ

Б. Протеїнограма

В. Ехохолецистографія

Г. Визначення маркерів гепатиту В

*Д. Пункційна біопсія печінки.

123. У хлопчика 10 років хронічний вірусний гепатит В з вираженою актив­ністю процесу. Загальний білірубін -70 мкмоль/л, прямий - 26 мкмоль/л, непрямий - 44 мкмоль/л. АсАТ -6,2 ммоль/л, АлАТ - 4,8 ммоль/л. Який механізм лежить в основі підвищення рівня трансаміназ у цього хворого?

А. Внутріпечінковий холестаз

В. Порушення синтетичної функції печінки.

С. Гіперспленізм.

*Д. Цитоліз гепатоцитів.

Е. Порушення кон'югації білірубіну.

124. Батьки хлопчика 10 р звернулися зі скаргами на його дість і загальну слабість. У віці 8 р переніс вірусний гепатит. В остаї місяців періодично відзначали ні випорожнення у дитини. На І тулуба, кінцівок - телеангіоекта: біляпупковій області виражений шкірний венозний малюнок. Пол болючість по ходу рамки товстої: ки. Печінка +2 см, край її трохи уі нений. Селезінка +4,5 см. Випо нення чорного кольору останнії спостерігалися тиждень тому. Найбільш імовірний діагноз?

А. Геморагічний васкуліт. Абдомінальна форма.

В. Тромбоцитопенія.

С. Виразкова хвороба шлунка

Д. Синдром портальної гіпертензії.*

Е. Хронічний коліт.

125. У хлопчика 12 років на фоні за­довільного стану, нормальних розмірів печінки та селезінки з'явилася жовтя­ниця шкіри та склер. В аналізі крові: АлАТ - 0,6 ммоль/(год.х л), загальний білірубін- 51 мкмоль/л, прямий -10 мкмоль/л, непрямий - 41 мкмоль/л, НЬ - 125 г/л, Ер - 4,1хЮ12г/л. Про яке захворювання можна думати в першу чергу?

А. Дискінезія біліарних шляхів.

В. Вірусний гепатит.

С. Гемолітична анемія.

Д. Токсичний гепатит.

*Е. Синдром Жильбера.

126. Батьки 6-річного хлопчика скаржаться, що у дитини знизився апетит, підвищилась температура тіла до 38,3°С, з'явився біль у животі та жовтяниця. На 5 добу хвороби лікар виявив збільшення печінки на 2 см, селезінки на 0,5 см. У крові: білірубін загальний - 50 мкмоль/л, прямий -40 мкмоль/л, непрямий - 10 мкмоль/л, АлАТ - 4 ммоль/л. Тимолова проба -12 од. Найбільш імовірний діагноз?

*А. Вірусний гепатит.

В. Гемолітична анемія.

С. Інфекційний мононуклеоз.

Д. Ієрсініоз.

Е. Лептоспіроз.

127. У дівчинки 12 років скарги на тупий біль, відчуття тиску в правому підребір'ї та епігастральній ділянці, знижений апетит, блювання, носові кровотечі. Хворіла на гострий вірус­ний гепатит В рік тому. Об'єктивно: склери та шкіра іктеричні, на шкірі -судинні зірочки. Тони серця ритмічні, приглушені, систолічний шум на верхівці. В легенях везикулярне дихання. Печінка на 5 см виступає з-під реберної дуги, щільна, болюча, гладка, край зао­круглений; селезінка виступає на 2 см, щільна. Загальний аналіз крові: Ер -3,8х1012/л, НЬ - 90 г/л, Л - 5, 5х109/л, ШОЕ - 28 мм/год., Тр - 175000. Час зсідання крові - 7 хв.35 с - 8 хв.05 с. Який найбільш імовірний діагноз?

*А. Хронічний гепатит.

В. Цироз печінки.

С. Синдром Жильбера.

Д. Хронічний холецистохолангіту.

Е. Хвороба Вільсона – Коновалова.

128. Дитина 3-х місяців захво­ріла з підвищення температури до 37,5 °С, млявості, зригувань, періодич­ного неспокою. Через 2 дні помітили, що сеча залишає темні плями на пе­люшках; при огляді на 3-й день вияв­лена іктеричність шкіри склер, збіль­шення печінки, селезінки. В полого­вому будинку з приводу гемолітичної хвороби новонароджених одержала гемотрансфузії. Визначення біохімічних показників дало результати: білірубін загальний - 157 мкмоль/л, прямий -100 мкмоль/л, непрямий - 57 ммоль/л, АлАТ - 5,2 ммоль/л, протромбіновий індекс - 50 %; в аналізі сечі виявлені жовчні пігменти, уробілін вище нор­ми. Який діагноз найбільш імовірний.

А. Вірусний гепатит А.

В. Гемолітична анемія.

С. Атрезія жовчовивідних ходів.

Д. Кон'югаційна жовтяниця.

*Е. Вірусний гепатит В.

129. У хлопчика 10-ти років хроніч­ний вірусний гепатит В з максималь­ною активністю. Який з лабораторних тестів найточніше характеризує сту­пінь цитолізу у хворого?

А. Протромбін.

В. Проба Вельтмана.

С. Проба Таката – Ара.

*Д. Трансамінази.

Е. Загальний білок.

130. У дівчинки 12-ти років - хро­нічний вірусний гепатит С протягом 7 років. Стан погіршився за останні 6 місяців. Схудла, з'явилася жовтяничність шкірних покривів і склер. Ви­ражена сверблячка шкіри, судинні "зі­рочки", носові кровотечі. Асцит. Пе­чінка +4 см, селезінка на рівні пупко­вої лінії. З розвитком якого синдрому зв'язана виражена сверблячка шкіри в дитини?

*А. Холестаз.

В. Гіперспленізм

С. Набряково-асцитичний

Д. Портальна гіпертензія

Е. Гепатоцелюлярна недостатність

131. Хлопчик 8 років рік тому пе­рехворів на гепатит В. Останніх два місяці скаржиться на підвищену втом­люваність, порушення сну, погіршен­ня апетиту, нудоту, особливо зранку. Шкірні покриви без жовтяниці, печін­ка та селезінка пальпуються на 1 см нижче реберного краю, не болючі. Ак­тивність АлАТ - 2,2 мкмоль/л. Даний стан можна розцінити як:

*А. Розвиток хронічного гепатиту.

В. Рецидив вірусного гепатиту В.

С. Дискінезію жовчних ходів.

Д. Залишкові явища перенесеного гепатиту В.

Е. Розвиток цирозу печінки.

132. Катя 10 р., хворіє на функціональну диспепсію, виразковоподібний варіант. У матері дівчинки виразкова хвороба дванадцятипалої кишки. Диспансерний нагляд за дитиною повинен становити:

А. 6 місяців

Б. 1 рік

В. 2 роки

*Г. 3 роки

Д. 4 роки

133.З якою частотою проводиться визначення маркерів вірусів вірусних гепатитів В, С, D, G та ін. у дітей з відповідними хронічними вірусними гепатитами після п’яти років диспансерного нагляду?

А. 2 рази в рік

*Б. 1 раз в рік

В. 1 раз в два роки

Г. 3 рази в рік

Д. 4 рази в рік

134. Дитина 8 років, знаходиться на диспансерному спостереженні у гастроентеролога з приводу хронічного вірусного гепатиту В. які інструментальні методи обстеження призначить лікар при огляді хворого?

А. ФЕГДС

Б.Фракційне дослідження шлункового соку

*В. УЗД органів черевної порожнини

Г. Дуоденальне зондування

Д. рН-метрія

135.Через який час знімаються з диспансерного нагляду діти, що хворіють на хронічний вірусний гепатит?

*А. Не знімаються з обліку

Б. Через 2 роки

В. Через 3 роки

Г. Через 5 років

Д. Через 1 рік

136.Яка дієта рекомендована хлопчику 12 років, що знаходиться на диспансерному спостереженні у педіатра з приводу перенесеного хронічного вірусного гепатиту В?

А. Стіл №1 за Певзнером

Б. Стіл №4 за Певзнером

*В. Стіл №5 за Певзнером

Г. стіл №9 за Певзнером

Д. Стіл №15 за Певзнером

137.Оля 9 р., знаходиться на диспансерному обліку у педіатра з приводу хронічного вірусного гепатиту С. Які спеціалісти повинні обов’язково оглянути дитину?

А. Педіатр, ЛОР, гастроентеролог

*Б. Педіатр, ЛОР, гастроентеролог, інфекціоніст, стоматолог

В. Педіатр, гастроентеролог, невролог

Г. Педіатр, гастроентеролог, інфекціоніст

Д. Педіатр, гастроентеролог, хірург

138.Михайло 14 р., виписаний додому зі стаціонару після перенесеного хронічного вірусного гепатиту В. З якою частотою повинна бути оглянута дитина педіатром протягом першого півріччя диспансерного спостереження?

*А. 1 раз в місяць

Б. 2 рази в місяць

ВС. 1 раз в 2 місяці

Г. 1 раз в 3 місяці

Д. 1 раз в 6 місяців

139.Іринка 11 р., знаходиться на диспансерному обліку у гастроентеролога з приводу хронічного вірусного гепатиту С. Які з перелічених показників біохімічного аналізу крові будуть найбільш інформативними для лікаря?

* А. Глюкоза, АСТ, АЛТ, протеїнограма, білірубін, осадкові проби, лужна фосфатаза

Б. Глюкоза, АСТ, АЛТ, протеїнограма, α-амілаза, білірубін

В. АСТ, АЛТ, протеїнограма, білірубін, трипсин

Г. Глюкоза, α-амілаза, трипсин, ліпаза

Д. Протеїнограма, α-амілаза, білірубін

140.Сашко 12 р., виписаний із стаціонару з приводу лікування хронічного Нр-асоційованого гастродуоденіту з підвищеною кислотоутворюючою функцією шлунку. Через який час після закінчення ерадикаційної терапії педіатр повинен спрямувати хворого на контрольне обстеження на виявлення Helicobacter pylori?

А. Через 2 місяці

*Б. Через 1 місяць

В. Через 3 місяці

Г. Через 6 місяців

Д. Ччерез 12 місяців

141.Іван 10 р., знаходиться на диспансерному обліку у гастроентеролога з приводу хронічного Нр-асоційованого гастродуоденіту з підвищеною кислотоутворюючою функцією шлунку протягом трьох років. Тиждень тому почали турбувати “голодні болі” в епігастральній ділянці. Яке інструментальне обстеження буде найбільш інформативним для лікаря?

А. Фіброколоноскопія

Б. Дуоденальне зондування

В. Рентгенографія шлунку та дванадцятипалої кишки

Г. УЗД органів черевної порожнини

*Д. ФЕГДС

142.Дитину 7 років взято на диспансерне спостереження у педіатра з приводу хронічного гастриту. Через який час лікар має право зняти хворого з диспансерного нагляду, якщо захворювання буде у фазі ремісії?

А. Через 2 роки

Б. Через 1 рік

В. Через 3 роки

*Г. Через 5 років

Д. Через 6 місяців

143.Світлана 17 р., протягом року знаходиться на диспансерному обліку у гастроентеролога з приводу хронічного Нр-негативного гастродуоденіту із збереженою кислотоутворюючою функцією шлунку. Яку кількість курсів реабілітації повинен призначити хворій лікар?

А. Три

Б. Два

В. Жодного

*Г. Чотири

Д. Один

144.Миколку 9 р., взято на диспансерний облік у гастроентеролога з приводу виразкової хвороби дванадцятипалої кишки. З якою частотою лікар повинен оглядати дитину протягом першого року спостереження?

*А. 1 раз в квартал

Б. 1 раз в рік

В. 1 раз в 2 місяці

Г. Щомісяця

Д. 1 раз в 6 місяців

145.Оля 9 р., знаходиться на диспансерному обліку у гастроентеролога з приводу функціональної диспепсії. Який препарат для корекції нейровегетативних порушень слід призначити?

А. Де-нол

*Б. Фітосед

В. Квамател

Г. Смекта

Д. Ранітидин

146.Віра С. 8 р., перебуває на диспансерному обліку у гастроентеролога з приводу функціональної диспепсії. Тиждень тому дівчинку почали турбувати “голодні”, нічні болі. У матері хворої виразкова хвороба дванадцятипалої кишки. На яке обстеження повинен скерувати лікар дівчинку в першу чергу?

А. Рентгенографія шлунку та дванадцятипалої кишки

Б. Дуоденальне зондування

*В. ФЕГДС

Г. Внутрішньошлункова комп’ютерна експрес-рН-метрія

Д. ЕКГ

147.Олег В. 8 р., хворіє на хронічний Нр-насоційований гастрит з підвищеною кислотоутворюючою функцією шлунку. Хлопчик знаходиться на диспансерному обліку у педіатра. Який з названих лікарських препаратів має антигелікобактерну дію?

*А. Де-нол

Б. Мотиліум

В. Лінекс

Г. Платифілін

Д. Смекта

148.Хлопчику віком 12 років діагноз виразкової хвороби дванадцятипалої кишки встановлено рік тому. Знаходиться на диспансерному обліку у гастроентеролога. Зловживає гострою їжею. Батько страждає від виразкової хвороби дванадцятипалої кишки. При обстеженні шлункового соку дебіт-година базальної секреції соляної кислоти становить 5 ммоль. Уреаз ний тест з біоптатом – позитивний. При морфологічному обстеженні біоптату цибулини дванадцятипалої кишки у пацієнта виявлено ділянки шлункової метаплазії. Які фактори сприяли розвитку шлункової метаплазії в дванадцятипалій кишці?

А. Дієтичні погрішності

*Б. Гіперацидоз

В. Колонізація слизової оболонки дванадцятипалої кишки Н. pylori

Г. Спадкова схильність

149.У дитини віком 13 років уперше буловстановлено діагноз виразкової хвороби дванадцятипалої кишки з неускладненим перебігом. Пройшла курс стаціонарного лікування. Знаходиться на диспансерному обліку у гастроентеролога. Які дієтичні рекомендації має дати лікар при огляді дитини?

А. Приймати їжу через 3 години

Б. Їсти тільки протерту їжу

*В. Виключити з раціону молоко

Г. Збільшити кількість молока, пити його перед сном

Д. Виключити з харчування сіль

150.Хлопчик віком 10 років перебуває на диспансерному обліку у гастроентеролога з приводу хронічного холециситохолангіту протягом 3 років. Скаржиться на зниження апетиту, гіркоту в роті, нудоту, млявість, нападоподібний біль в правому підребір’ї після жирної, смаженої їжі. Звернувся в поліклініку. Яке дослідження в першу чергу призначить лікар хворому?

А. Дуоденальне зондування

Б. ФЕГДС

В. Визначення білірубіну крові

Г. Загальний аналіз крові

*Д. УЗД жовчних шляхів

151.Хлопчик віком 13 р. протягом 3 років хворіє на хронічний холецистохолангіт. Неодноразово лікувався в стаціонарі. Останнього року виписаний з лікарні минулого тижня з полегшенням. Че5рез який період він може бути направлений на бальнеологічний курорт?

А. Відразу

Б. Через 1 місяць

*В. Через 3 місяці

Г. Через 6 місяців

Д. Через 1 рік

152.Хлопчикові віком 8 років після обстеження (ехохолецистографія) встановлено діагноз дискінезії жовчовивідних шляхів за гіпокінетично-гіпотонічним типом. Вкажіть тривалість диспансерного спостереження такої групи дітей.

А. Не проводиться диспансеризація

Б. 6 місяців

*В. 2 роки

Г. 3 роки

Д. 5 років

153.Дівчинка віком 10 років перебуває на диспансерному обліку у педіатра з приводу хронічного холецистохолангіту. Останнім часом скаржиться на періодичний короткочасний колючий біль в правому підребір’ї після фізичного навантаження. Біль супроводжується блюванням, відчуттям важкості у животі. Який препарат призначить педіатр дитині для зменшення болю?

А. Вікалін

Б. Фламін

В. Мінеральні води

*Г. Но-шпу

Д. Рибоксин

154.Ігор 9 років, знаходиться на диспансерному обліку у гастроентеролога з приводу хронічного панкреатиту протягом 2 років. Останніх 6 місяців загострень не було. Почуває себе добре. Через який час лікар має право зняти дитину з обліку при відсутності загострень?

А. Через 1 рік

Б. Через 2 роки

В. Через 6 місяців

*Г. Через 3 роки

Д. Через 1 місяць

155. Після стаціонарного лікування з приводу хронічного панкреатиту дівчинку 12 років було взято на диспансерний облік. Через який час після виписки із стаціонару педіатр може направити дитину на санаторно-курортне лікування?

А. через 2 роки

*Б. Через 6 місяців

В. Через 3 місяці

Г. Через 1 рік

Д. Санаторно-курортне лікування не показане

156. Хлопчик віком 11 років хворіє хронічним панкреатитом. Після порушення дієти скаржиться на відчуття важкості і болю в животі без чіткої локалізації. Звернувся до гастроентеролога, у якого перебуває на диспансерному обліку. Яке з досліджень призначить лікар в першу чергу?

А. Рентгенологічне дослідження шлунка

Б. Загальний аналіз крові

В. Дослідження рівня амілази в крові

*Г. Ехографія підшлункової залози

Д. Копроцитограма

157. З якою частотою повинен оглядати педіатр дитину, що знаходиться на диспансерному обліку з приводу хронічного панкреатиту протягом першого року спостереження?

*А. 1 раз в два місяці в перше півріччя, 1 раз в квартал – в друге

Б. щомісяця

В. 1 раз в два місяці

Г. 1 раз в шість місяців

Д. 1 раз в квартал

158. Яке обстеження повинен обов’язково призначити педіатр дитині, що знаходиться на диспансерному обліку з приводу хронічного панкреатиту?

А. ФЕГДС

Б. рН-метрія

В. Дуоденальне зондування

*Г. Ехографія підшлункової залози

Д. Рентгенологічне дослідження шлунка і дванадцятипалої кишки

159. Оля 13 років перебуває на диспансерному обліку у гастроентеролога з приводу хронічного панкреатиту протягом 6 місяців. Який з аналізів найбільше зацікавить лікавить лікаря?

*А. Копрограма

Б. Аналіз калу на дизбактеріоз

В. Аналіз калу на яйця гельмінтів

Г. Зіскрібок на ентеробіоз

Д. Аналіз


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 1575 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.205 сек.)