АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вплив м'язової роботи на роботу органів

Травлення

Система травлення не бере безпосередньої участі в забезпеченні роботи скелетних м'язів. Про­те активність процесів травлення і всмоктування поживних речовин, моторна функція шлунково- кишкового тракту суттєво змінюються при вико­нанні фізичної роботи. Вираженість цих змін за­лежить від характеру роботи (динамічна, статична.) і її інтенсивності (втомлюваності): чим інтенсивніша рухова діяльність, тим вираженіша її галь­мівна дія на секреторну, моторну і всмоктувальну функції травної системи. Це обумовлено гальмівним впливом на харчовий центр імпульсації від пропріорецепторів м'язів, а також особливостями перерозподілу крові.

Гальмівна дія м'язової діяльності на процеси травлення здійснюється через індукційні впливи збудженого дихального центру на кору мозку, сим­патичну нервову систему і центри кровообігу.

При м'язовій діяльності відбувається значне посилення кровообігу в працюючих м'язах з ком­ пенсаторним його зменшенням в другорядних для даної функціональної системи травних органах. На­ слідком зменшеного кровопостачання органів травлення є послаблення секреторної функції травних залоз і зниження ферментної активності травних соків, затримання харчових мас в шлунку, посилення активності гнильних мікроорганізмів.

 

Послаблення роботи органів травлення при виконанні людиною фізичної роботи зумовлені також підви­щенням активності симпато-адреналової системи.

Прийняття їжі безпосередньо перед виконан­ням фізичної роботи (тренування, участь в спор­тивних змаганнях) може негативно вплинути на ефективність діяльності. Причиною цього є пере­ витрати енергії на роботу дихальних м'язів (піднята переповненим шлунком діафрагма працює з мен­шою ефективністю), а також дещо послаблене кро­вопостачання м'язів. Вказані зміни функціонального стану системи травлення при фізичних навантаженнях лежать в основі практичних рекомендацій недоцільності виконання фізичної роботи після прийняття їжі. До активної рухової діяльності слід приступати не ра­ніше, ніж через 2-3 години після сніданку, обіду чи вечері. Виконання фізичної роботи активізує масажну функцію діафрагми і черевного пресу. При наван­таженнях помірної інтенсивності можливе посилення секреторної і моторної функції травного тракту. Сприяючи активізації крово- і лімфообігу, глибоке дихання (висока активність діафрагми) попереджує відкладання жирів в цій ділянці тіла. Виконання координованих рухових актів по­зитивно впливає на моторику шлунково-кишкового тракту.

Гіпоталамічні мотиваційні зони ЦНС тісно зв'язані з руховими центрами кори мозку. Це здійс­нюється через центральну катехоламінергічну систему, яка проектується з стовбура мозку в мозочок, базальні ядра і кору. Ці проекції обумовлюють реалізацію харчових мотивацій через рухову активність.

Пригнічення активності травної системи вини­кає не тільки в час виконання тривалих і інтен­сивних фізичних навантажень, а і при тривалій бездіяльності. Під впливом гіпокінезії, внаслідок зниження секреторної і моторної функції шлунку і кишечника травна система стає в'ялою, в складі мікрофлори кишечника збільшується процент мікро­організмів, що викликають гниття, їх отруйні про­дукти життєдіяльності спричиняють передчасне старіння людини. Вчені вважають, що малорухомий спосіб життя сприяє розвитку виразок шлунку і 12-палої кишки. В умовах середньо- і високогір'я спостеріга­ється гальмування секреторної і моторної функції органів травлення. Тому за таких умов бажано об­межити або повністю виключити з харчового ра­ціону всі продукти, що містять в собі багато кліт­ковини і ті, що посилюють газоутворення (житній хліб, бобові, капусту, молоко).

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 914 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)