АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Секреторна і моторна функція травного тракту

Прочитайте:
  1. B. Ареактивний нестресовий тест плода, СЗРП, плацентарна дисфункція, високий та вкрай високий ступінь ризику у вагітної за шкалою A. Coopland
  2. Будова шлунково-кишкового тракту
  3. Виды мышечных волокон. Иннервация скелетной мышцы. Нейромоторная ( двигательная) единица. Нейротрофический контроль свойств скелетной мышцы.
  4. Виды мышечных волокон. Иннервация скелетной мышцы. Нейромоторная единица.
  5. Відділи травного тракту, особливості їх будови та функції.
  6. Вопрос 3. Поджелудочная железа, её строение, отношение к брюшине и соседним органам. Секреторная и инкреторная функции железы. Васкуляризация.
  7. ВОПРОС №2 Половые железы смешанной секреции: яичник, яичко. Яичник: топография, строение, кровоснабжение, гормоны, внутрисекреторная часть.
  8. Гедоністична функція
  9. Гипермоторная дисфункция желчного пузыря. Этиопатогенез, клиника, лечение.
  10. Ентеринова система шлунково-кишкового тракту

Секреторна функція шлунково-кишкового трату здійснюється за допомогою травних залоз (ТЗ). ТЗ є залозами зовнішньої секреції. Секреторні клітини ТЗ виробляють травні соки, які містять в собі гідролітичні ферменти, соляну кислоту, бікарбонат, жовчні солі, мукоїдні речовини тощо. До ТЗ належать слинні залози порожнини рота, підшлункова залоза, дрібні залози шлунка і кишечника. Умовно до травних залоз відносять і печінку, яка виділяє продукти своєї життєдіяль­ності (жовч) в тонкий кишечник. Ферменти травних соків є біокаталізаторами білкової природи, вони прискорюють перетравлен­ня поживних речовин. Більшість ферментів, що діють на білки, виділяється клітинами травних залоз у вигляді неактивних проферментів, їх активізація здійснюється під дією. специфічних фізико-хімічних активаторів. Так, профермент пепсиноген шлункового соку перетворюється в активну форму (пепсин) під впливом соляної кислоти.

 

Активність травних ферментів проявляється при певній реакції середовища (фермент пепсин ак­тивний в кислому середовищі і не діє в лужному, фермент слини амілаза, навпаки, діє в слаболуж­ному середовищі і не активний в кислому) і температурі (36-40°С). При температурі середовища вищій або нижчій від вказаної активність ферментів знижується. В середовищі, температура якого вища 60°С, ферменти повністю втрачають свою активність.

Ферменти травних соків досить специфічні — кожний окремо взятий фермент виявляє каталітич­ну дію лише на конкретну речовину. Саме тому повне розщеплення харчових продуктів можливе лише при наявності певного набору ферментів, які включаються в дію на певних етапах гідролітичного розщеплення їжі. Недостатність в наборі хоч одного ферменту призводить до порушення всього пронесу травлення.

В епітеліальному шарі слизової оболонки шлунково-кишкового тракту є ендокринні клітини (дифузна ендокринна система), які виробляють пептидні гормони — гастрин, секретин, холіцистокінін і інші. Виділення цих гормонів відбувається переважно під дією кінцевих продуктів травлення.

Травній системі притаманна також екскретор­на, всмоктувальна і інкреторна функції. Екскре­торна функція полягає у виведенні з організму деяких продуктів обміну (жовчних пігментів) і солей важких металів. Всмоктувальна функція здійснюється слизовою оболонкою травного тракту. З порожнини шлунка та кишечника в кров та лімфу всмоктуються продукти розпаду білків, жирів та вуглеводів (амінокислоти, гліцерин і жирні кис­лоти, моноцукри), вода, солі, ліки тощо.

Інкреторна функція травного тракту полягає у виділенні специфічних гормонів, які впливають на функції органів травлення (гастрин, гістамін, секретин, панкреозимін тощо) і виявляють зага­льногормональні ефекти (вазоактивний інтенстіальний поліпептид, нейроентеріни, аренерін тощо).

 

Моторна функція шлунково-кишкового тракту. Моторна функція травного тракту здій­снюється м'язами шлунку і кишечнику. Вона забез­печує жування, ковтання, перемішування їжі та її рух по травному тракту, виведення секретів печінки і підшлункової залози в тонкі кишки, а травних решток — назовні (табл. 1).

 

Таблиця 1


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 1557 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)