АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

До чоловіка 22 років була викликана бригада швидкої допомоги з приводу приступу бронхіальної астми. Який шлях введення сальбутамолу найбільш доцільний у данному випадку?

Прочитайте:
  1. Активність з частотою 3/сек. Який діагноз найбільш достовірний?
  2. Акушерка післяпологового відділення виявила у породіллі на 3 добу почервоніння в ділянці швів на промежині та гнійні виділення. Яка найбільш доцільна тактика в цьому випадку?
  3. Алгоритм надання медичної допомоги при передчасних пологах
  4. Бригада экстренной доврачебной медицинской помощи (БЭДМП)
  5. Бригадою швидкої допомоги встановлено у дитини кардіопульмональну синкопу. Назвіть
  6. В ізоляторі оздоровчого табору знаходиться дитина 10 років з діагнозом “Кишкова інфекція”. Яке обстеження треба провести протягом 72-х годин від встановлення цього діагнозу?
  7. В наслідок правцевої інтоксикації у хворого розвилися судоми. Яким шляхом, найбільш вірогідно, зумовлено проникнення правцевого токсину у ЦНС?
  8. В поликлинику обратилась больная с базедовой болезнью для решения вопроса об оперативном лечении. Что не является показанием к данному методу лечения?
  9. В токсикологічне відділення надійшов чоловік 40 років , який отруївся інсектицидом – хлорофосом. Який реактиватор холінестерази слід застосувати ?
  10. В токсикологічне відділення привезли дитину яка отруїлася грибами, а саме – мухоморами. Який препарат слід використати для надання невідкладної допомоги в першу чергу?

A. *Інгаляційний

B. Внутрішньовенний

C. Внутрішньом'язовий

D. Підшкірний

E. Сублінгвальний.

19. Хворий з гострим ринітом часто застосовував інтраназально 5% розчин ефедрину гідрохлорид.. Ефективність препарату різко зменшилась, на 3-й день зникла повністю. Чим зумовлене швидке зниження ефективності (тахіфілаксія)?

A.* Прогресивним зменшенням запасів норадреналіну в закінченнях симпатичних нервів

B. Порушенням синтезу норадреналіну закінченнях симпатичних нервів

C. Порушенням процесу звільнення медіатора із депо

D. Збільшенням зворотнього захоплення медіатора

E. Блокада адренорецепторів

Закрапування в ніс при риніті лікарського препарату з групи непрямих адреноміметиків на протязі декількох днів призвело до поступового зниження судиннозвужуючого ефекту. Як зветься це явище?

A. * Тахіфілаксія

B. Ідіосінкразія

C. Тератогенність

D. Алергія

E. Кумуляція

Під час оперативного втручання після введення гігронію різко знизився артеріальний тиск. Засоби яких груп лікарських препаратів можуть нормалізувати артеріальний тиск?

A. *α-адреноміметики

B. α-адреноблокатори

C. Гангліоблокатори

D. М-холіноміметики

E. Н-холіноміметики

Хворий з гострим ринітом закапує ніс розчином нафтизину. Відчувши полегшення, він прискорив закапування через кожні 15-20 хвилин, але від цього покращення не наступило: дихання залишалося утрудненим. З яким із переліченних процесів пов’язане це явище?

A. *Тахіфілаксія

B. Кумуляція

C. Потенціювання

D. Сенсибілізація

E. Лікарська залежність

До лікарні швидкої допомоги доставили чоловіка 63 років з явищами колапсу. Для боротьби з гіпотензією лікар вибрав норадреналін. Який механізм дії цього препарату?

A. *Активація α-1-адренорецепторів

B. Активація серотонінових рецепторів

C. Активація β-адренорецепторів

D. Активація дофамінових рецепторів

E. Блокада м-холінорецепторів

У хворого анафілактичний шок. Від якого з перелічених адреноміметиків можна чекати найбільшого терапевтичного ефекту в даному випадку?

A. *Адреналіну

B. Мезатону

C. Ефедрину

D. Фенотеролу

E. Норадреналіну

25. Який з препаратів β-адреноблокаторів не може бути застосований для лікування ішемічної хвороби серця у пацієнта, що одночасно страждає на бронхіальну астму?

A. *Анаприлін

B. Талінолол

C. Метопролол

D. Бісопролол

E. Ацебуталол

АНТИАДРЕНЕРГІЧНІ ЗАСОБИ.

Хворий 60 років протягом 9 років хворіє на цукровий діабет, отримує для корекції гіперглікемії інсулін – семіленте. 10 днів тому почав лікування гіпертонічної хвороби анаприліном. Через годину після прийому гіпотензивного препарату розвинулась гіпоглікемічна кома. Який механізм виникнення гіпоглікемії за умови призначення анаприліна?

A. *Пригнічення глікогенолізу

B. Зменшення виділення з періоду напіввиведення глюкагону

C. Збільшення періоду напіввиведення інсуліну–семіленте

D. Збільшення біодоступності інсуліну-семіленте

E. Зменшення всмоктування глюкози

Хворий знаходиться на стаціонарному лікуванні з приводу бронхіальної астми. Як супутнє захворювання діагностовано гіпертонічну хворобу. Який з наведених препаратів протипоказаний у даному випадку?

A. *Анаприлін

B. Папаверину гідрохлорид

C. Атропіну сульфат

D. Сальбутамол

E. Ефедрину гідрохлорид


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 886 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)