АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Хворий поступив в коматозному стані з помірним пригніченням дихання і серцевої діяльності після прийому препаратів барбітурової кислоти. Призначити антидотную терапію.

Прочитайте:
  1. B. Після судово-медичної експертизи
  2. C. Пригнічення серцевої діяльності
  3. D. Це спосіб, при якому передню черевну стінку беруть двома руками в повздовжню складку, після чого просять роділлю потужитись
  4. А. Центр серцево-судинної діяльності
  5. Акушерка післяпологового відділення виявила у породіллі на 3 добу почервоніння в ділянці швів на промежині та гнійні виділення. Яка найбільш доцільна тактика в цьому випадку?
  6. Амінокислоти. Білки
  7. Анатомія та фізіологія дихання
  8. АФО органів дихання.
  9. Б) Визначте показання до застосування препаратів.
  10. Багато психотропних препаратів (мескалін, ЛСД) імітують природні медіатори. На який процес синаптичної передачі вони впливають?

A. *Бемегрід

B. Апоморфіну гідрохлорид

C. Протаміну сульфат

D. Кальцію хлорид

E. Атропіну сульфат

З хімічного виробництва в токсикологічне відділення доставлений хворий з отруєнням ртуттю. Який препарат слід використати в даній ситуації?

A. *Унітіол

B. Ізонітрозин

C. Налоксон

D. Активоване вугілля

E. Ентеросорбент СКН

У приймальне відділення поступив хворий з пригніченням дихання. Препарати якої фармакологічної групи стимулюють дихання при його пригніченні?

A. * Аналептики

B. Транквілізатори

C. Нейролептики

D. Антидепресанти

E. Анальгетики

Хворий на гострий інфаркт міокарду в складі комплексної терапії отримував гепарин. Через деякий час з”явилася гематурія. Який засіб (антидот) можна використовувати?

A. *Протаміну сульфат

B. Беметрид

C. Унітіол

D. Налоксон

E. Вікасол

64. Підчас барбітурового наркозу у хворого 65 років почалость пригнічення дихання. Анестезіолог зробив внутрішньовенну ін’єцію 10 мл 0,5% розчину бемегріду. Стан хворого покращився, об”єм легеневої вентиляції збільшився. Яке явище полягає в основі взаємодії цих препаратів?

A. *Антагонізм прямий

B. Антагонізм непрямий

C. Антагонізм однобічний

D. Синергізм прямий

E. Синергізм непрямий

Унітіол є антидотом і застосовується, зокрема, при отруєннях солями важких металів. Як називається такий тип взаємодії лікарських речовин?

A. *Хімічний антагонізм

B. Фізичний антагонізм

C. Фізіологічний антагонізм

D. Синергоантагонізм

E. Неконкурентний антагонізм

При огляді хворого відмічено різке звуження зіниць ока, сонливість, рідке дихання, по типу Чейна-Стокса, застримка сечі, сповільнення серцевого ритму, підвищення спино-мозкових рефлексів. Яка речовина викликала отруєння?

A. *Морфін

B. Атропін

C. Фосфакол

D. Кофеїн

E. Барбітал

Хворому з діагнозом отруєння ціанідами лікар призначив натрію нітрит. Який механізм його антитоксичної дії?

A. *Утворення метгемоглобіну

B. Адсорбція токсинів

C. Реактивація цитохромоксидази

D. Утворення нейтральних солей

E. Утворення хелатних комплексів

Хлопець 15 років, з ознаками гострого отруєння наркотичними анальгетиками потребує призначення специфічного антагоніста морфіноподібних засобів. Назвіть його.

A. * Налоксон

B. Трилон Б

C. Пентазоцин

D. Унітіол

E. Бемегрід

У відділення швидкої допомоги доставлений пацієнт, який помилково випив розчин ртуті дихлориду (сулема). Стан важкий, відмічається збудження, зниження артеріального тиску. Лікар зробив промивання шлунку з розчином яєчного білку, ввів за допомогою зонду 30 г активованого вугілля і 30 г магнію сульфату. Вкажіть, який препарат необхідно призначити для знешкодження ртуті?

A. *5% розчин унітіолу внутрішньом”язево

B. 4% розчин натрію гідрокарбонату внутрішньовенно

C. 15% р-н дипіроксиму внутрішньом”зево

D. 2% розчин фуросеміду з ізотонічним розчином натрію хлориду внутрішньовенно

E. Метиленовий синій в 5% розчині глюкози внутрішньовенно

70. Потерпілий обробляв рослини розчином речовини з інсектицидною дією без індивідуальних засобів захисту. Через деякий час у нього почалося сильне виділення слини, поту, сльоз, болі у животі, діарея. При огляді виявлено міоз. Речовина, що викликала отруєння, належить до групи:

A. * Антихолінестеразні засоби

B. Н-холіноміметики

C. Солі міді

D. Нітрати

E. Органічні сполуки хлору

71. Після введення лікарської речовини у піддослідної тварини зменшилося виділення слини, розширилися зіниці, а при наступному введенні у вену ацитилхоліну частота скорочень серця істотно не змінилася. Вкажіть назву цієї речовини:

A. *Атропін

B. Адреналін

C. Анаприлін

D. Прозерин

E. Сальбутамол

У хворого на хронічну сердцеву недостатність в процесі лікування препаратуми наперстянки виникли симптоми, що свідчать про початок токсичної дії серцевих глікозидів. Який препарат неодхідно призначити для зменьшення негативної дії наперстянки?

A. * Калію хлорид

B. Дипіроксим

C. Етімізол

D. Атропіну сульфат

E. Кофеїн-натрію бензоат


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 818 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)