АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Значення і загальна схема органів травлення. Раціональне харчування

Прочитайте:
  1. C. Біологічне значення мітозу і мейозу.
  2. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  3. D. Визначення рівня соматотропіну
  4. D. Оптимальний режим харчування
  5. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  6. E. Лікування специфічної інфекції жіночих статевих органів
  7. II. Дайте визначення поняттям.
  8. IV СХЕМА ОФОРМЛЕННЯ ІСТОРІЇ ХВОРОБИ З КУРСУ АКУШЕРСТВА, ГІНЕКОЛОГІЇ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ РОЗМНОЖЕННЯ ТВАРИН
  9. IV. Структурно-логічна схема теми
  10. IV. Структурно-логічна схема теми

Травлення- це процес розщеплення складних органічних речовин на прості. Це початковий етап обміну речовинміж організмом і зовнішнім середовищем.

Відділ Ферменти,що секр. Процеси,о відбув. Кінцеві продукти
Ротова порожнина Амілаза Подрібнення їжі,часткове розщеплення крохмалю. Продукти неповного розщеплення крохмалю,невелика к-сть глюкози.
Шлунок Ренін і пептин Розщеплення білків,емульованих жирів. Білки простої будови,невелика ксть амінокислот.
Тонкий кишечник:12пала кишка Амілаза,мальтоза,лактоза,сахароза. Трипсин,хімотрипсин,амілаза,нуклеоди. -емулювання жирів на дрібні краплі під впливом жовчі. -розщеплення жирів -подальше розщеплення білків. -розщеплення крохмалю та інших складних вуглеводів. Гліцерин,високомолекулярні жирні кислоти. Поліпептидні амінокислоти. Глюкоза.
Інші відділи тонкої кишки   Завершення розщеплення білків,жирів,вуглеводів. Всмоктування продуктів розщеплення всмоктування води. Амінокислоти,глюкоз,гліцерин і жирні кислоти
Товстий кишечник   Формування калових мас.  

Раціональне харчування - це правильно організоване і своєчасне забезпечення організму смачно приготовленою і безпечною їжею, вміст в раціоні оптимальної кількості харчових речовин, необхідних для розвитку і життєдіяльності організму. Раціональне харчування забезпечує нормальну життєдіяльність організму, високий рівень працездатності і стійкості до несприятливих факторів навколишнього середовища, максимальну тривалість активного життя.
Для нормальної життєдіяльності людини необхідно не тільки забезпечення адекватної (відповідно потребам організму) кількості енергії і харчових речовин, але і дотримання відповідних співвідношень між чисельними факторами харчування. Харчування з оптимальним співвідношенням харчових речовин вважають збалансованим.

 

53. Розпочинається травлення в порожнині рота. Тут відбуваються такі основні процеси:

1) первинний аналіз речовин, що надходять у організм (функція смакового аналізатора);

2) рефлекторна сигналізація з рецепторів, які локалізуються в даній ділянці, іншим органам системи травлення;

3) хімічна обробка їжі;

4) механічна її обробка;

5) всмоктування деяких речовин.

Зуби поділяються на такі різновиди:

– різці;

– конусоподібні ікла;

– премоляри або предкоренние зуби;

– моляри або корінні зуби.

Зуб являє собою утворення, яке знаходиться в альвеолярному щелепному відростку. За внутрішнім устроєм виділяють зубну коронку, що виступає над яснами, кореневу частину зуба, яка знаходиться в щелепі і закрита яснами, а також зубну шийку, яка являє собою ділянку переходу зубної коронки в кореневу його частину, і яка покрита дуже тонким шаром емалі. Зуби складаються з різних твердих тканин, в тому числі з емалі зубів, цементу зубів і дентину, а також до його складу входять м’які тканини (зубна пульпа).

 

55. Підшлункова залоза та печінка відносяться до травних залоз травної системи. Підшлункова залоза — це залоза внутрішньої та зовнішньої секреції, розташована позаду шлунка, складається з частини (головки), тіла і хвоста. Це змішана залоза, яка виробляє як травний сік (екзокринна функція), і гормони (ендокринна функція), зокрема, інсулін, глюкагон. Вона виділяє всі без винятку ферменти, потрібні для процесу травлення. Протягом доби вона виробляє понад 800 мл підшлункового соку. Підшлункова залоза відкриває свої протоки у дванадцятипалу кишку. Печінка – найбільша травна залоза складається із клітин гепатоцитів, що виробляють жовч, яка збирається у жовчні протоки і постійно стікають у жовчний міхур. Жовч розщеплює жири, виводить з організму продукти обміну. Функції печінки: обмін речовин, видільна, ферментативна, захисна, травлення, кровотворення.

Питання 56

Відділ Ферменти, що секретуються Процеси, що відбуваються Кінцеві продукти
Тонкий кишечник Дванадцятипала кишка Амілаза, мальтоза, лактоза, сахароза – входять до складу кишкового соку, що секретується слизовою оболонкою. Трипсин, ліпаза, хімотрипін, амілаза – входять до складу підшлункової залози. Печінка виділяє жовч 1.емульгування жирів на дрібні краплі під впливом жовчі 2.розщеплення жирів 3.подальше розщеплення білків 4.розщеплення крохмалю та інших вуглеводів Гліцерин, високомолекулярні жирні кислоти. Поліпептиди, амінокислоти, глюкоза.
Інші відділи тонкого кишечника   1.розщеплення білків, жирів, вуглеводів. 2.всмоктування продуктів розщеплення Амінокислоти, глюкоза, гліцерин, жирні кислоти
Товстий кишечник   1.всмоктування води 2.формування калових мас  

57.

До органів виділення в залози відносять: легені, потові залози шкіри, шлунково- кишковий тракт та нирки.

Нирки-виводять із сечею з організму надлишок води, мінеральні солі, шкідливі продукти білкового обміну (сечовина, сечова кислота). Вони підтримують певну сталу реакцію крові, при накопиченні в крові кислих, або лужних продуктів обміну через нирки здійснюється виділення надлишків відповідних солей.

Сечова система складається з органів, які виробляють сечу(нирки), виводять її з нирок(ниркові чашечки), ниркова миска, сечоводи нагросаджують її(сечовий міхур. Та виводять її назовні (сечівник).

Нирки-це парні органи, які містяться в черевній порожнині по обох боках хребта, на рівні одинадцятого грудного до третього поперекового хребця.

Нирка вкрита щільною фіброзною капсулою. В нирці розрізняють:

Зовнішній шар-кірковий

Внутрішній шар-мозковий

Сечоводи-це вузькі мязові трубки, довжиною до 30см, які за допомогою перестальтичних хвиль виводять сечу в сечовий міхур.

Сечовий міхур-непарний порожнистий мязовий орган, який виконує функцію резервуару сечі, яка виводиться назовні через сечівник.

Процесс утворення і виділення сечі з організму називається діурезом.

Основною структурно-функціональною одиницею нирки є нефрон. Починається нефрон у кірковому шарі нирки, нирковим тільцем, яке складається з капсули шумлянського-Боумена і клубочка кровоносних капілярів(мальгіїв клубочок).

МЕХАНІЗМ СЕЧОУТВОРЕННЯ

Перша фаза сеутворення –фільтраційна, яка полягає в тому, що в Мальгіієвому клубочку під тиском крові рідка її частина фільтрується крізь стінки капілярів і збирається у порожнині між стінками капсули Шумлянського-Боумена. Утворюється первинна сеча, яка за своїм складом схожа на плазму крові-вода, натріохлорид,, глюкоза, амінокислоти, аміак, сечовина та солі сечової кислоти.

В другу фазу утворення сечі відбувається всмоктування води і деяких складових частин первинної сечі назад у кров. Сечовина та сечова кислота назад не всмоктується. У результаті реабсорбції утворюється вторинна(кінцева) сеча до складу вторинної сечі входять:

-зайва вода

-натрію хлорид

-сечовина

-аміак

-солі сечової кислоти.

За добу в організмі людини утворюється 1-1,5л вторинної сечі.

 

58.Обгрунтуйте значення білків,жирів,вуглеводів та вітамінів у добоому раціоні для дітей і підлітків.
Їжа – єдине джерело, з яким дитина отримує необхідний пластичний матеріал та енергію. Адже дитячий організм відрізняється від дорослого саме тією, що він бурхливо розвиваються процеси росту та розвитку.

Організм дітей і підлітків має низку інших істотних особливостей. Тканини організму дітей на 25% складаються з білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей і 75% із води. Основний обмін в дітей віком відбувається у 1,5-2 разу швидше, ніж в дорослої людини. У організмі дітей і підлітків, у зв'язку з їх зростом і розвитком, процес асиміляції переважає на дисиміляція.

Для нормального фізичного і розумового розвитку дітей і підлітків необхідно повноцінне збалансоване харчування, що забезпечує пластичні процеси енергетичні витрати організму з урахуванням її віку. Енергетична цінність добового раціону харчування дітей і підлітків мусить бути на 10% вище від їхнього енергетичних витрат, бо більшу частину поживних речовин необхідна задля забезпечення процесів зростання і розвитку організму. Співвідношення білків, жирів, вуглеводів в харчуванні дітей старше 1 року й підлітків має становити 1:1:4.

Жири відіграють істотне значення у розвитку дитини. Вони виконують роль пластичного, енергетичного матеріалу, постачають організм вітамінами А, D, Є, фосфатиди,полинена,сищенними жирними кислотами, необхідні розвитку підростаючого організму. Особливо рекомендують вершки, вершкове олію, олію. Діти спостерігається підвищена м'язова активність, у зв'язку з ніж потреба вуглеводах вони вище, ніж в дорослих, і має складати 10-15 р на 1 кг маси тіла. У харчуванні дітей важливого значення грають легко засвоювані вуглеводи, джерелом яких є фрукти, ягоди, соки, молоко, цукор, печиво, цукерки, варення.

У зв'язку з процесами зростання потреба у вітамінах в дітей віком підвищена. Особливого значення в харчуванні дітей і підлітків мають вітаміни А, D як чинники зростання. Джерелами цих вітамінів служать молоко, м'ясо, яйця, риб'ячий жир. У моркві, помідорах,абрикосах міститься провітамін А – каротин. Вітамін З разом із на вітаміни групи У стимулює процес зростання, підвищує опір до інфекційних захворювань

59. Сукупність усіх хімічних перетворень речовин в організмі з моменту надходження їх з навколишнього середовища до моменту виведення продуктів розпаду називають обміном речовин.

Він складається з двох взаємопов'язаних частин: розщеплення складних органічних речовин з перетворенням їх на прості із виділенням енергії - дисиміляція та утворення властивих організму білків, жирів і вуглеводів - асиміляція. Завдяки обміну речовин кожен організм підтримує своє існування, росте, розвивається, народжує потомство, активно взаємодіє з навколишнім середовищем. Джерелом енергії в організмі є органічні речовини: білки, жири і вуглеводи, внаслідок розкладу яких, ця енергія виділяється. Етапи обміну речовин.

1 етап – травлення: розщеплення у шлунково-кишковому тракті під дією травних ферментів складних молекул поживних речовин до простих.

ІІ етап – всмоктування в кишечнику та надходження у кров і лімфу, рознесення по організму простих молекул поживних речовин, а також кисню, вітамінів, мінеральних солей і води.

ІІІ етап – побудова клітинними структурами з простих речовин, що надійшли в клітину, складних молекул, потрібних даному організмові.

ІV етап – розщеплення синтезованих складних сполук, вивільнення при цьому енергії та утворення проміжних продуктів обміну речовин.

V етап – використання енергії АТФ на виконання різноманітних функцій організму й виведення з нього кінцевих продуктів обміну.

 

Питання 61

Шкіра – орган тіла, площею 1,5-2 м2, що являє собою зовнішній покрив тіла ти виконує функції.

Захисна Терморегуляторна

Запасаюча Функції шкіри Секреторна

Обмінна Рецепторна

Шар Будова Функції
Епідерміс Зовнішній багатошаровий плоский епітелій, роговіє, утворює міцне покриття (на долонях, підошвах) Містить пігментні клітини (меланін), чутливі нервові закінчення. Сприймає дотик, тепло, тиск. Захисна функція.
Дерма (власне шкіра) Пухка сполучна тканина, колагенові та еластичні волокна, волосяні сумки, кровоносні судини, м’язи, потові та сальні залози. Надає міцності та пружності шкірі, забезпечує живлення епідермісу, піднімання волосся, виділення поту та жиру
Підшкірна клітковина Сполучна і жирова тканина Регуляція теплообміну, захист від охолодження, запасання поживних речовин

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 984 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.008 сек.)