АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Завдання № 10. Розв'яжіть задачи та поясніть їх.

Г Е Н Е Т И К А

Робочий зошит

для лабораторно-практичних занять

 

 

СУМИ - 2014


МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

СУМСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Факультет агротехнологій та природокористування

Кафедра селекції та насінництва ім. М. Д. Гончарова

 

Г Е Н Е Т И К А

Р О Б О Ч И Й З О Ш И Т

 

для лабораторно-практичних занять

студентів напряму підготовки 6.090101 «Агрономія»,

6.090101 «Захист рослин» та 6.090103 «Садово-паркове господарство»

ОКР «Баклавр»

Студента (ки) _______________________________________

Групи ______________________________

 

СУМИ - 2014


УДК 631.52

 

Укладач: Кандиба Н.М., к. с. - г. н., доцент кафедри селекції та насінництва ім. М. Д. Гончарова

 

Генетика: Робочий зошит для лабораторно-практичних занять студентів напряму підготовки 6.1090103“ Ландшафтно-паркове господарство”, 6.090101“Агрономія”, 6.090101“Захист рослин” ОКР «Баклавр». - Суми, 2014 р.- 91 с.

 

Анотація: Робочий зошит спрямований на надання допомоги студентам під час лабораторно-практичних занять при вивченні курсу “Генетика”.

В робочий зошит ввійшли генетичні задачі за всіма темами, незавершені малюнки без підписів, схеми, таблиці без підписів, тести, генетичні терміни, тексти з пропущеними словами, контрольні запитання, які передбачені програмою з генетики.

 

 

Рецензенти:

 

В. Г. Скляр - к. б. н., доцент, завідувачка кафедри екології та ботаніки

Т. О. Рожкова - к. б. н., доцент кафедри захисту рослин ім. доцента Мішньова А. К.

 

Рекомендовано до видання Вченою радою

факультету агротехнологій та природокористування

(Протокол № від 2014 р.)

 

 

© Сумський національний аграрний університет, 2014


ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

 

ТЕМА 1: Молекулярні механізми спадковості. Транскрипція і трансляція генетичної інформації. Розв’язання генетичних задач (4 год).

ТЕМА 2: Цитологічний аналіз спадковості. Каріотипи. Мітоз. Мейоз. Розв’язування генетичних задач (4 год).

ТЕМА 3: Спорогенез і гаметогенез у рослин. Мікроспорогенез і мікрогаметогенез, мегаспорогенез і мегагаметогенез (2 год).

ТЕМА 4: Гібридологічний аналіз успадкування ознак рослинами у моно-, ди- і полігібридному схрещуваннях. Розв’язування генетичних задач (2 год).

ТЕМА 5: Успадкування ознак під час комплементарної взаємодії генів. Розв’язування генетичних задач (2 год).

ТЕМА 6: Успадкування ознак під час епістатичної взаємодії генів. Розв’язування генетичних задач (2 год).

ТЕМА 7: Успадкування ознак під час полімерної взаємодії генів. Успадкування кількісних ознак. Розв’язування генетичних задач (2 год).

ТЕМА 8: Визначення достовірності даних генетичного аналізу. Статистичний аналіз розщеплення. Розв’язування генетичних задач (2 год).

ТЕМА 9: Успадкування ознак під час зчеплення генів. Кросинговер. Розв’язування генетичних задач (2 год).

ТЕМА 10: Генетичний аналіз кросинговеру. Побудова генетичних карт. Розв’язування генетичних задач (2 год).

ТЕМА 11: Мутаційна мінливість. Множинний алелізм. Хромосомні перебудови (2 год).

ТЕМА 12: Модифікаційна мінливість (2 год).

ТЕМА 13: Поліплоїдія та віддалена гібридизація (2 год).

ТЕМА 14: Інбридинг і гетерозис (2 год).

ТЕМА 15: Генетика імунітету. Розв’язування генетичних задач (2 год).

ТЕМА 16: Генетика популяцій. Динаміка популяцій. Розв’язування генетичних задач (2 год).

ЗМІСТ

с тор.

ВСТУП……………………………………………………………………………………… 6

ТЕМА 1: Молекулярні механізми спадковості. Транскрипція і трансляція генетичної інформації. Розв’язання генетичних задач………………………………………………………. 8

ТЕМА 2: Цитологічний аналіз спадковості. Каріотипи. Мітоз. Мейоз. Розв’язування генетичних задач………………………………………………………………………………… 17

ТЕМА 3: Спорогенез і гаметогенез у рослин. Мікроспорогенез і мікрогаметогенез, мегаспорогенез і мегагаметогенез……………………………………………………………… 27

ТЕМА 4: Гібридологічний аналіз успадкування ознак рослинами у моно-, ди- і полігібридному схрещуваннях. Розв’язування генетичних задач…………………………… 32

ТЕМА 5: Успадкування ознак під час комплементарної взаємодії генів. Розв’язування генетичних задач………………………………………………………………….40

ТЕМА 6: Успадкування ознак під час епістатичної взаємодії генів. Розв’язування генетичних задач………………………………………………………………………………… 43

ТЕМА 7: Успадкування ознак під час полімерної взаємодії генів. Успадкування кількісних ознак. Розв’язування генетичних задач………………………………………….....45

ТЕМА 8: Визначення достовірності даних генетичного аналізу. Статистичний аналіз розщеплення. Розв’язування генетичних задач………………………………………………… 48

ТЕМА 9: Успадкування ознак під час зчеплення генів. Кросинговер. Розв’язування генетичних задач………………………………………………………………………………… 50

ТЕМА 10: Генетичний аналіз кросинговеру. Побудова генетичних карт. Розв’язування генетичних задач………………………………………………………………… 54

ТЕМА 11: Мутаційна мінливість. Множинний алелізм. Хромосомні перебудови…. 57

ТЕМА 12: Модифікаційна мінливість…………………………………………………. 63

ТЕМА 13: Поліплоїдія та віддалена гібридизація……………………………………… 66

ТЕМА 14: Інбридинг і гетерозис………………………………………………………… 69

ТЕМА 15: Генетика імунітету. Розв’язування генетичних задач…………………….73

ТЕМА 16: Генетика популяцій. Динаміка популяцій. Розв’язування генетичних задач………………………………………………………………………………………...76

ДОДАТКИ ……………………………………………………………………………… 81

ЛІТЕРАТУРА ……………………………………………………………………………. 90

 

 

Любой факт в биологии становится понятным лишь в свете генетики. Генетика – это сердцевина биологической науки; лишь в рамках генетики разнообразие жизненных форм и процессов может быть осмысленно как единое целое.

Ф.Айала, Дж. Кайгер.

 

ВСТУП

Успіхи теоретичної генетики, практичне застосування її положень базуються на тому, що вона вивчає основні властивості організмів, а саме: спадковість і мінливість.

Деякий час окремі біологічні науки, а серед них і генетика, не вважалися точними науками, як, наприклад, математика, фізика, хімія. Генетика стала точною наукою лише тоді, коли в ній було встановлено одиницю контролю прояву ознак - геном.

Сучасна генетика є теоретичною основою селекції, біотехнології, насінництва, і має першочергове значення для розвитку сільськогосподарського виробництва.

У зв’язку з цим підготовка кваліфікованних кадрів для агропромислового комплексу неможлива без оволодіння фундаментальними знаннями з генетики майбутніми спеціалістами, практичного викорисання їх для управління спадковістю рослин і тварин та направленної їх зміни.

Особливо глибокі знання генетики повинні бути у фахівців агрономічного профілю, які будуть розробляти ефективні агротехнічні заходи, програмувати врожаї з урахуванням норм реакції і особливостей генотипу сорту, створювати необхідні умови для максимальної реалізації потенційних можливостей генотипу і його стабільної продуктивності, працювати з поліплоїдними сортами і формами мутагенного та міжвидового походження, вирощувати гібридне насіння із практичним застосуванням явища гетерозису. Крім цього, ефективне використання мінеральних добрив і правильне застосування широкого спектру отрутохімікатів можливе лише при чіткому знанні їх генетичної безпечності, врахуванні впливу цих речовин на генотип, спадковість рослин і тварин, на здоров’я людини і навколишнє середовище.

Тому і назріла необхідність у виданні робочого зошита з генетики для агрономічних спеціальностей, що дозволить вдосконалити викладання дисципліни. Робочий зошит - це засіб навчання, створений з метою поліпшення засвоєння, повторення, узагальнення, систематизації та перевірки знань студентів. У зошиті представлені завдання завдання різних типів:

Генетичні задачі. Після умови завдання або вправи залишено місце для оформлення розв'язання задач. Задачі, наведені в даному зошиті є різними за складністю. Серед розмаїття генетичних задач можна виділити три основні групи: 1) розрахункові задачі; 2) задачі на визначення генотипу; 3) задачі на встановлення характеру спадкування ознаки.

Розрахункові задачі. В умові розрахункової задачі наводиться інформація про те, як успадковується ознака, вказуються генотипи батьків. Мета задачі - установити генотипи й фенотипи нащадків. Якщо генотипи батьків не зазначені, вони легко визначаються за фенотипами. Так, якщо йдеться про те, що батько має рецесивну ознаку, то зрозуміло, що він є гомозиготним. Гомозиготність свідчить і про належність до чистої лінії чи породи, тому якщо зазначено, що батьківська форма має гібридне походження - це означає, що вона є гетерозиготна.

Задачі на визначення генотипу. У задачах цього типу зазначається характер успадкування ознаки і наводяться генотипи нащадків, за якими необхідно встановити генотипи батьків.

Задачі на встановлення характеру спадкування ознаки. В умовах таких задач наводяться тільки фенотипи батьків і нащадків. Аналізуючи фенотипи та їх співвідношення у нащадків, визначають гени визначають розвиток ознаки. Найбільш складними є задачі третього типу, бо саме вони розвивають генетичне мислення.

Незавершені малюнки, схеми, таблиці без підписів, тести, генетичні терміни. Важливим видом роботи студентів на лабораторно практичних заняттях є вивчення зображень мікропрепаратів, а також проведення навчальних експериментів з наступною фіксацією результатів роботи узошиті. Через великий обсяг роботи й обмеженості за часом студентові пропонуються незавершені малюнки, гербарій, схеми вивчаємих біологічних.

Тексти, речення із пропущеними словами для розвитку логічного мислення як результат надбанних теоретичних і практичних знань з дисципліни.

Для кращого засвоєння матеріалу до кожної теми подано контрольні питання для самоперевірки.

Мета “Робочого зошита” – допомогти студентам факультету агротехнологій та природокористування на практиці перевірити засвоєння основних генетичних закономірностей, процесів, генетичних термінів і понятть, набути знання про матеріальні основи спадковості та мінливсті.

“Робочий зошит” складено на основі програми з генетики затвердженої Департаментом кадрової політики, аграрної освіти та науки Міністерства аграрної політики України 7 квітня 2004 р.

 


Дата: _____________ 201___р.

 

ТЕМА 1: Молекулярні механізми спадковості. Транскрипція і трансляція генетичної інформації. Розв’язання генетичних задач.

 

Мета: ознайомитися з будовою нуклеїнових кислот і біологічною сутністю процесів, які лежать в основі молекулярно-генетичних процесів транскрипції, трансляції, синтезу білка; навчитися розв’язувати задачі з молекулярної генетики; ознайомитися з прикладними аспектами молекулярно-генетичних досліджень.

Обладнання та матеріали: таблиці, моделі ДНК, РНК, реплікації, синтеза білка

 

Завдання №1

Дайте визначення наступним термінам:

 

Антикодон –

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Генетичний код –

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Екзон –

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Інтрон –

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Правило Чаргаффа –

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Репарація

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Реплікація –

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Сплайсинг –

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Транскрипція –

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Трансляція –

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Трасформація –

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Триплет (кодон) –

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Завдання № 2

1.Вивчіть будову ядра і його функції.

2.Зробіть підписи до малюнка ядра.

 

1-____________________________

2-____________________________
______________________________

3-____________________________

4-____________________________

5-____________________________

6-____________________________

7-____________________________

 

Завдання № 3. Розгляньте схеми упаковки ядерної ДНК, зробіть позначення до малюнку та висновки.

 



1- ______________________

2-_______________________

3-_______________________

4-_______________________

5-___________________________

6-___________________________

7-


Висновки_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Завдання № 4. У схемах будови ДНК та РНК позначте перші букви назв хімічних компонентів нуклеотидів: А - аденін, Г - гуанін, Т - тимін, Ц - цитозин, У - урацил, Д - дезоксирибоза, Р - рибоза, Ф – фосфатна група

Завдання № 5. Надати в таблиці порівняльну характеристику нуклеїновим кислотам

 

Ознака ДНК РНК
Локалізація у клітинні    
Вміст у клітині, %    
Кількість ланцюгів    
Азотисті основи    
Пентоза    
Властивості    
Функції    

Завдання №6. Заповніть колонку «Функція» у наступній таблиці:

Типи РНК Скорочене позначення Кількісний вміст в клітині від загального вмісту РНК Форма Функція
Інформаційна (матрична) іРНК (мРНК) 0,5% однониткова  
Транспортна тРНК 10% (найменші) однониткова  
Рибосомальна рРНК 90% (найбільші) однониткова  

Завдання №7. Позначте компоненти, що беруть участь у процесі реплікації ДНК


1-___________________

2-___________________

3-___________________

4-___________________

5-___________________

6-___________________


 


Завдання № 8. Позначити етапи (А, Б) та фактори (1, 2, 3, 4) реалізації спадкової інформації.

А_____________________ Б_________________________

1 – ___________________ 1 -_________________________

2 -____________________ 2 - _________________________

3 - _________________________

4 - _________________________

Завдання № 9. Закінчіть текст, заповнивши пропуски у реченнях:

1.__________ - ділянка ДНК, що кодує первинну структуру білка (або тРНК, рРНК).

2. Функціонування білка - продукту активності гена - забезпечує у підсумку формування

_________________________.

3. Форма горизонтального переносу генів, при якій передача генетичного матеріалу від однієї клітини до іншої відбувається за допомогою вірусу (бактеріофага у випадку бактерій), що призводить до зміни спадкових властивостей __________________________________.

4. Матеріальними носіями спадковості як у прокаріотів, так і в еукаріотів є ______________.

5.Загальноприйняте позначення пуринових азотистих основ ________, піримідинових_____, а загальне позначення всіх основ _________.

 

Завдання № 10. Розв'яжіть задачи та поясніть їх.

Задача № 1

В одній із ланцюгів молекули ДНК нуклеотиди розташовані в такої послідовності ТАГАГТЦЦГАЦАЦГ. Яка послідовність нуклеотидів у другому ланцюгу цієї ж молекули та кодонів іРНК, що синтезуються на комплементарному ланцюгу?

ДНК:

Ланцюг І: 5' Т А Г А Г Т Ц Ц Г А Ц А Ц Г 3'

Ланцюг ІІ:

іРНК:

Задача № 2

До складу білка входить 124 амінокислот. Порівняйте відносні молекулярні маси білка і гена, який його кодує.


Задача № 3

В склад білка входить 400 амінокислот. Визначити, яку довжину має контролюючий його ген, якщо відстань між двома нуклеотидами в молекулі ДНК складає 3,4 х 10-4 мкм?

Задача № 4

Фрагмент ДНК складається з нуклеотидів, розміщених у такій послі-довності: ГЦГ – ААТ – АТГ – ЦАЦ – ТТА – АЦТ - ГЦГ. Визначте склад і послідовність амінокислотних залишків у поліпептидному ланцюзі білка, закодованому в цьому фрагменті гена, якщо:

1) фрагмент ДНК втратить сьомий нуклеотид А;

2) фрагмент ДНК подвоїть сьомий нуклеотид;

3) між сьомим і восьмим нуклеотидом стане Г - нуклеотид?

 

 

Задача № 5

Гормон росту людини (соматотропін) - білок, що містить 191 амінокислоту. Скільки кодуючих нуклеотидів і триплетів входить до складу гена соматотропіну?

 

Задача № 6

Фрагмент іРНК інсуліну має наведений склад. Визначити співвідношення коефіцієнт специфічності у фрагменті відповідного гена.

іРНК: …УУУ ГУУ ГАУ ЦАА ЦАЦ УУА УГУ ГГГ УЦА ЦАЦ

ДНК:

І:

ІІ:

 


Задача № 7

Некодуючий ланцюг молекули ДНК має таку будову: ГАГ – АГТ –ЦГТ – АГА - ЦГГ. Визначте будову відповідного фрагмента молекули білка, синтезованої за участю кодуючого ланцюга ДНК.

 

Задача № 8

У фрагменті ДНК знайдено 1120 аденінових нуклеотидів, що становить 28% загальної кількості нуклеотидів.

1). Скільки в даному фрагменті міститься гуанінових, цитозинових, тимінових нуклеотидів? 2). Визначте довжину і відносну молекулярну масу цього фрагмента ДНК.

 

 

Задача № 9

Ланцюжок молекули ДНК з 1444 нуклеотидів, який кодує поліпептид, містить 5 інтронних ділянок довжиною 100, 120, 135 і два по 150 нуклеотидів. Скільки амінокислот міститься в білку?

Задача № 10

Яку кількість амінокислот матиме поліпептид, синтезований з матриці РНК, яка складається з 801-го нуклеотиду, якщо в неї немає неінформативних послідовностей

Задача № 11

Хімічний аналіз показав, що до складу іРНК входить 20% аденінових нуклеотидів, 16% урацилових, 30% цитозинових. Визначити співвідношення нуклеотидів у ДНК, з якої була знята інформація на дану РНК.

 

 


Задача № 12

Радіоактивне випромінювання іноді «вибиває» нуклеотиди з молекул нуклеїнової кислоти без порушення її цілісності. Припустимо, що в першому випадку з молекули вилучено тільки один нуклеотид, у другому - три нуклеотиди підряд, а в третьому - також три нуклеотиди, але розташовані на деякій відстані один від одного. Як це позначиться на структурі білка, синтезованого на основі інформації, закодованої у такій пошкодженій молекулі? У якому з трьох випадків новоутворений білок буде відрізнятися від нормального більше?


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 1411 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.021 сек.)