АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Підпис викладача ______________________. ТЕМА 8: Визначення достовірності даних генетичного аналізу

Прочитайте:
  1. A Внутренний эндометриоз
  2. A Со сниженной продукцией гонадотропинов
  3. A Экстракорпоральное оплодотворение
  4. A – и b-адреномиметические средства. Классификация. Фармакологические эффекты. Применение. Побочные эффекты.
  5. A) вставочные нейроны эфферентных рефлекторных дуг
  6. A) ВЫРАЖЕННОСТЬ НЕ ЗАВИСИТ ОТ ДОЗЫ ВВОДИМОГО ВЕЩЕСТВА
  7. A) Гигиена воздушной среды
  8. A) оценке биологического, генеалогического и социального анамнеза
  9. A) после перенесенной болезни вырабатывается прочный иммунитет
  10. A) промежуточного наследования

Дата: _____________ 201___р.

 

ТЕМА 8: Визначення достовірності даних генетичного аналізу. Статистичний аналіз розщеплення. Розв’язування генетичних задач.

Мета: засвоїти методику і вміти визначати критерій відповідності фактичного розщеплення гібридних нащадків – теоретично очікуваному (метод Х2), розширити уявлення про генотип як складну систему взаємодії генів, явища пенетрантності та експресивності генів; навчитись проводити статистичний аналіз результатів успадкування ознак.

 

Завдання № 1

Дайте визначення таким термінам:

Критерій відповідності (метод Х2) –

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Експресивність –

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Пенетрантність –

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання № 1

Розв’яжіть наступні задачі та поясніть їх.

Задача № 1

При самозапиленні рослин гороху з червоними квітками одержали потомство, яке складається з 412 червоноквіткових рослин і 306 білоквіткових. Чи відповідає це розщепленню 3:1?

 

 

Задача № 2

При схрещуванні двох сортів гороху у другому поколінні було отримано 556 насінин, з них: 315 гладеньких жовтих, 101 - гладеньких зелених, 108 - зморшкуватих жовтих, 32 - зморшкуватих зелених. Визначте, чи відповідає емпіричне співвідношення фенотипів теоретично очікуваному 9:3:3:1 (дослід Г. Менделя)?

 

Задача № 3

Пурпурне забарвлення віночка в нічної красуні визначається домінантним геном. Рецесивний алель цього гена контролює незабарвленність (білий колір). В одного із сортів нічної красуні забарвлення віночка залежить від температури вирощування рослини. Якщо рослину вирощують при підвищеній температурі, ген, відповідальний за пурпурне забарвлення, не виявляє своєї дії. Схрестили рослини з пурпурними та білими квітками. З гібридних насінин виростили рослини у теплиці при підвищеній температурі. Схрестили гібрид першого покоління. Нове гібридне покоління вирощували при звичайній температурі. Які квітки у рослин першого і другого гібридних поколінь?

Задача № 4

За даними шведських генетиків, деякі форми шизофренії спадкуються як домінантні ознаки. При цьому у гомозигот пенентрантність гена становить 100%, а в гетерозигот-20%.

1. Визначте вірогідність захворювання дітей у сім'ї, де одне з подружжя-гетерозиготний, а інший-нормальний щодо аналізованої ознаки.

2. Визначте вірогідність захворювання на шизофренію дітей від двох гетерозиготних батьків.

Контрольні запитання:

1. Яким чином обсяг вибірки впливає на величину Х2?

2. В чому сутність застосування критерію Х2 та методика його визначення.

3. Як визначається теоретичне значення критерію Х2?

4. Назвіть основні причини відхилення фактичного розщеплення гібридів від теоретично очікуваного.

5. У чому особливості методу гібридологічного аналізу, запропонованого Г. Менделем?

 

Відмітка про відпрацювання:


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 466 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)