АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ДИФЕРЕНЦІЙНА ДІАГНОСТИКА СТЕНОКАРДІЇ В МІЖНАПАДНИЙ ПЕРІОД

Прочитайте:
  1. B. У ІІ періоді пологів.
  2. А. Вагітність 40 тижнів, І період пологів, активна фаза
  3. А. Період розкриття.
  4. Акушерка ЖК проводить заняття з безпечного материнства та батьківства та інформує слухачів про періоди пологів. Перечисліть їх назви.
  5. В періоді загострення та принципи проти рецидивної терапії.
  6. В якому періоді вагітності вірус краснухи (червона висипка) має найбільшу пошкоджуючу дію
  7. Відбудовний період
  8. Вікова періодизація людини. Характеристика дошкільного та шкільного віку.
  9. Вікова періодизація розвитку м’язової системи людини.
  10. Вкажіть періоди перебігу перинатального ураження центральної нервової системи

А. Кардіальні захворювання:

1. Міокардит: тупі постійні болі в області серця, зв'язок з перенесеною інфекцією, загальні ознаки запалення: підвищення температури тіла, лейкоцитоз; ЕКГ – порушення ритму і провідності; ЕХО-КГ – дифузне збільшення обох шлуночків.

2. Нейро-циркуляторна дистонія: болі, що колють і ниючі; посилення болів після (не безпосередньо чи під час) хвилювання, перевтомлення, інфекцій, menses; лабильність PS і АТ.

3. Дисгормональна (постклімактерична) кардіоміопатія: поява впродовж 1-3 років після настання менопаузи; постійні тривалі болі; з'являються у будь-який час доби; не провокуються фізичним навантаженням, а навпаки – зменшуються після неї; постільний режим не зменшує, а навпаки підсилює болі; супроводжуються приливами; відсутність ефекту від нітрогліцерину і ефект від ментолвміщуючих препаратів – валідол, корвалол; на висоті болю хворого барвисто її описує (при стенокардії – в страху завмирає); не зважаючи на біль хворий продовжує займатися своєю справою; позитивний ефект від замісної гормональної терапії.

Б. Некардіальні захворювання:

1. Лівобічний синдром сходового м'яза (скаленус-синдром, синдром Наффцигера): болі в області серця; біль і тяжкість в лівій руці; провокація болів глибоким вдихом, нахилом голови вправо, відведенням лівої руки; оніміння і відчуття колення по ліктьовому краю кисті і передпліччя; припухлість надключичної ямки (лімфостаз); болючість при пальпації і збільшенні переднього сходового м'яза і місці його прикріплення до II ребра; зменшення, аж до відсутності пульсу на лівій променевій артерії при нахилі голови вправо; порушення трофіки лівої руки; ефект від новокаїнової блокади переднього сходового м'яза.

2. Синдром м'яза, що піднімає лопатку зліва: Біль в області лопатки, особливо її верхньо-медіального кута, шиї, передпліччя, плечового суглоба, плеча і бокової поверхні грудної клітки. Виникнення болів у зв'язку з динамічним навантаженням на м'язи шиї і спини і зміною погоди. Наявність зони - тригера (тиснення на яку спричиняє виникнення болю) в місці прикріплення м'яза, що піднімає лопатку; ефект від новокаїнової блокади поблизу місця прикріплення м'яза.

3. Корінцеві синдроми особливо, ураження корінця С8: біль, який розповсюджується від шиї до ліктьового краю передпліччя і мізинця; біль в міжлопатковій області; парестезії по ліктьовому краю кисті і мізинцю; гіпоалгезія.

4. Синдром Тітце: болі в місцях з'єднання ребрових хрящів із грудиною; пальпаторно – асиметрія грудини і ребер, болюча припухлість; рентгенологічно – звапніння;

5. Лівобічний оперізувальний лишай; болі в лівій половині грудної клітки; поява характерних герпетичних висипань через 7-10 днів після появи болю; ефект від противірусної терапії.

6. Синдром передньої грудної стінки: тривалий, тупий біль в м'язах передньої грудної стінки; зв'язок із значним фізичним навантаженням; ознаки запалення: підвищення температури, лейкоцитоз; ефект від протизапальної терапії; лівобічний плеврит, лівостороння плевропневмонія; інтоксикація, підвищення температури (домінуюча скарга); зв'язок болів із актом дихання; задишка; хрипи, крепітація, притуплення перкуторного звуку; наявність рентгенологічних змін – осередки потовиділення; ефект від антибактеріальної терапії.

7. Лівобічна пухлина легенів: тривалий, тупий біль; наявність пухлини на рентгенограмі і томограмі.

8. Дискінезії стравоходу: дифузний езофагоспазм; спазм кардіального сфінктера; ахалазія кардії; інтенсивні болі за грудиною із іррадіацією вліво. Провокуючі чинники – горизонтальне положення, нахили, куріння, стрес, прийом гарячішої або холодної їжі, спецій, соусів. Купірування болів ковтком води, зміною положення тіла, прийомом антацидів, нітрогліцерину (ахалазія кардії, оскільки захворювання пов'язане з дефіцитом релаксуючого чинника – NO). Виявлення спазму при ФГДС і рентгеноскопії.

9. Грижа стравохідного отвору діафрагми: болі в підкладковій області, з іррадіацією по ходу стравоходу, в спину, міжлопаткову область, в ділянку серця. Зв'язок болю із багатою їжею, підйомом тяжкості, кашлем, метеоризмом, прийняттям горизонтального положення. Посилення болів при нахилі вперед; зникнення або зменшення болів після відрижки, блювоти, глибокого вдиху, переходу у вертикальне положення, прийому води. Виявлення на фіброгастродуоденографії або рентгенографії.

10. Гіпотиреоз: болі в області серця; брадикардія; кардіомегалія, гідроперикард. На ЕКГ – низький вольтаж, зниження сегменту ST донизу від ізолінії. Адинамічность, апатичність, загальмованість, повільність, сонливість хворих. Одутловатість обличчя і, набряк язика - дизартрія, набряк голосових зв'язок – грубість, осиплість голосу, лущення шкіри, гіперкератоз. Набряклість кінцівок, без слідів після натиснення; зниження температури тіла; мускульна слабкість; зменшення гормонів щитовидної залози в крові.

11. Гіпертиреоз – дифузний токсичний зоб: болі в області серця; постійна тахікардія, не зникаюча уві сні, екстрасистолія; резистентність до серцевих глікозидів. Підвищення сістоли і зниження тиску діастоли. Постійне підвищення температури тіла і відчуття жару; прискорене дихання. Тепла, суха, бархатиста шкіра; схуднення; нервове збудження, плаксивість, тремор; очні симптоми; збільшення щитовидної залози пальпаторно і на ультразвуковому дослідженні; збільшення гормонів щитовидної залози в крові.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 508 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)