АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Осмотична резистентність еритроцитів

Прочитайте:
  1. A. Вихід еритроцитів із депо
  2. А. Наявності у матері Ат до еритроцитів групи крові плода.
  3. Будова і функції еритроцитів.. Гемоглобін та його сполуки.
  4. Діаметр еритроцитів
  5. Підрахунок кількості еритроцитів за допомогою змішувача
  6. РОБОТА 5 Визначення осмотичної резистентності еритроцитів
  7. Спостереження явищ гемолізу та плазмолізу еритроцитів

Це властивість мембрани еритроцитів протидіяти осмотичному гемолізу.

Осмотичний тиск еритроцита незначно перевищує осмотичний тиск плазми крові. Тому вода заходить в еритроцит, що забезпечує нормальний тургор клітини. У гіпотонічному розчині вода заходить в еритроцит, викликає його набухання і розрив мембрани. Це явище називається осмотичним гемолізом.

Мірою осмотичної резистентності є концентрація гіпотонічного розчину, в якій починається гемоліз. В нормі у людини руйнування найменш стійких еритроцитів починається у 0,54% розчині NаСl. Це значення називається мінімальною осмотичною резистентністю. При концентрації NaСl 0,42% руйнується 50% еритроцитів, при 0,34% - руйнуються всі еритроцити. Це значення називається максимальною осмотичною резистентністю (рис.4).

При деяких захворюваннях (наприклад, при анеміях) осмотична резистентність зменшується, і гемоліз відбувається при більшій концентрації NaCl.

 

 


Гемоліз %

100

50

 

 

0,54 0,50 0,46 0,42 0,38 0,34 0,30 0,26 NaCl,%

 

Рисунок 5

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 563 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)