АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Етіологія. Збудник краснухи - вірус, що містить РНК, відноситься до роду Rubivirus, сімейства Togaviridae

Прочитайте:
  1. Етіологія
  2. Етіологія
  3. Етіологія
  4. Етіологія
  5. Етіологія
  6. Етіологія
  7. ЕТІОЛОГІЯ
  8. Етіологія
  9. Етіологія

Збудник краснухи - вірус, що містить РНК, відноситься до роду Rubivirus, сімейства Togaviridae. Вірус краснухи - єдиний представник роду Rubiviridae, що не дає загальних серологічних реакцій з іншими вірусами сімейства. Від інших тогавірусів він відрізняється і тим, що містить нейрамінідазу.

Вірус має сферичну форму, діаметр близько 60 нм. Геном його представлений позитивною нефрагментованою однонитковою РНК. Вірус оточений суперкапсидом на поверхні якого є глікопротеїнові шипи Е1 і Е2 довжиною до 10 нм, що забезпечують рецепцію вірусу на клітині-мішені і проникненні його всередину цієї клітини. Глікопротеїни володіють гемаглютинуючими властивостями. Вірус краснухи в клітину-мішень інфікованого організму проникає методом ендоцитозу. У цитоплазмі клітки відбувається потім «роздягання» вірусу і вивільнення геномної РНК. Надалі вірус цілком підкоряє собі метаболізм інфікованої клітини, перетворюючи її на «фабрику вірусів», де відбувається активна реплікація вірусних нуклеотидів. На заключному етапі нуклеокапсид, проходячи через клітинну мембрану, вкривається ділянкою цієї мембрани і, відбрунькувавшись від клітини, здобуває замкнуту зовнішню оболонку (суперкапсид).

Вірус краснухи однорідний, не має типів і підтипів. Виділяють штами, що відрізняються незначно по ступеню вірулентності і по ступеню патогенності, але це не впливає на їхні антигенні властивості. Вірус відносно не стійкий у зовнішньому середовищі. При кімнатній температурі гине через кілька годин, при кип’ятінні - через кілька хвилин. Погано переносить висушування, дію прямих сонячних променів, УФО, різних дезінфікуючих засобів. Вірус термолабільний. Але при заморожуванні зберігається добре (кілька років при температурі – -70°С). Практично не чутливий до антибіотиків.

До впливу вірусу краснухи чутливі, крім людини, тільки мавпи, макаки і кролики; вони можуть використовуватися для відтворення і вивчення експериментальної інфекції. На штучних живильних середовищах вірус не росте. Для його виділення можуть бути використані клітинні культури, але взаємодію вірусу краснухи з клітинними культурами розрізняються в залежності від їхньої природи.


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 409 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)