АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ускладнення. Зустрічаються рідко. Найсерйозніше ускладнення краснухи – енцефаліт

Прочитайте:
  1. Анестезіологічні ускладнення
  2. Клінічний перебіг гіпертонічної хвороби на сучасному етапі, фактори ризику та основні ускладнення
  3. Морфологічна характеристика та ускладнення гострої інтерстиційної пневмонії.
  4. Найбільш часті ускладнення риновірусної інфекції
  5. ОРБІТАЛЬНІ ТА ВНУТРІШНЬОЧЕРЕПНІ УСКЛАДНЕННЯ РИНОГЕННОГО ПОХОДЖЕННЯ
  6. Післявакцинальні реакції та ускладнення
  7. Побічні дії та ускладнення терапії, їх корекція
  8. Побічні дії та ускладнення терапії, їх корекція
  9. Побічні дії та ускладнення терапії, їх корекція
  10. У хворої М. після виконання внутрішньовенної ін’єкції в місці ін’єкції виникла гематома. Яка профілактика цього ускладнення?

Зустрічаються рідко. Найсерйозніше ускладнення краснухи – енцефаліт. Енцефаліт виникає в період висипу чи після нього. Починається гостро з підвищення температури, інколи на фоні нормальної температури з ознаками порушення свідомості, генералізованими клоніко-тонічними судомами, вогнищевими симптомами. Найбільш загрозливими є центральні порушення серцевої діяльності та дихання. Часто в процес залучаються і мозкові оболонки – розвивається менінгоенцефаліт. Прогноз уражень центральної нервової системи у разі краснухи серйозний – в 20-35% випадків летальні наслідки, і у 30% дітей, які перехворіли, відзначають залишкові явища з боку нервової системи (парези, паралічі, судомний синдром та інші).

Ураження внутрішніх органів відзначають рідко. У дівчат та жінок можуть виникати артрити, які клінічно проявляються болем, почервонінням, припухлістю суглобів. Уражаються частіше п’ястно-фалангові суглоби пальців рук, потім колінні та ліктьові. Симптоми ураження суглобів з’являються, як правило, через тиждень після появи висипу і зникають протягом наступного тижня. Перебіг артриту та синовіту нетривалий і сприятливий. Деякі автори повідомляють про можливість виникнення хронічної краснушної артропатії. У хлопчаків шкільного віку можлива тесталгія.

Рідко розвивається тромбоцитопенія. Зниження кількості тромбоцитів у поєднанні з враженням периферичних дрібних капілярів може бути причиною розвитку геморагічного синдрому (носові та ясневі кровотечі, гематурія), але вони не мають загрозливого характеру, хоча можливий навіть розвиток тромбоцитопенічної пурпури.

Можливі також отит, пневмонія, нефрит.

 


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 432 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)