АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Клініка. Інкубаційний період при краснусі складає 11-24 дня (14-21)

Прочитайте:
  1. ІX. Клініка пологів
  2. Клініка
  3. КЛІНІКА
  4. КЛІНІКА
  5. Клініка
  6. Клініка
  7. Клініка
  8. Клініка
  9. Клініка

Інкубаційний період при краснусі складає 11-24 дня (14-21). В цей час клінічні прояви відсутні, хоча віруси в значній кількості виявляються в носоглотковому секреті.

Продромальний період: буває дуже коротким - від декількох годин до 1-2 днів. В цей час хворі можуть відчувати незначний озноб, сонливість, іноді з'являється дертя в горлі, покашлювання, незначний риніт. При уважному огляді можна в більшості випадків помітити легку гіперемію кон'юнктиви, а іноді на слизовій оболонці м'якого піднебіння невеликі червоно-рожеві цятки (плями Форсхеймера).

Потім „зненацька" з'являються висипання - характерна ознака краснухи, а іноді і перший її симптом. Вони з'являються на обличчі та протягом декількох годин поширюються без якої-небудь послідовності на все тіло і кінцівки. Характерна їхня локалізація на розгинальних поверхнях кінцівок, спині, сідницях. Висипання дрібноп'ятнисті, діаметром 2-4 мм, рідко – п'ятнисто-папульозні (частіше в дорослих), блідо-рожевого кольору, круглої або овальної форми, з чіткими контурами, гладкою поверхнею на незміненій шкірі, тенденції до злиття не має. Зникає через 1-3 (4) дня, не залишає ні пігментації, ні злущування. Патогномонічним симптомом для краснухи є збільшення всіх периферичних лімфатичних вузлів, особливо потиличних, завушних, задньошийних. Ніяка інша хвороба не супроводжується таким значним збільшенням, ущільненням і часто болючістю цих груп вузлів. Збільшення лімфатичних вузлів - перший найбільш тривалий симптом краснухи, оскільки тримається він протягом 2-3 тижнів після зникнення висипань, а в деяких випадках і довше. Якої-небудь відповідності інтенсивності висипання і лімфаденіту не спостерігається. Лімфаденіт є постійною ознакою краснухи, хоча висипань може і не бути.

У розпалі хвороби можливі ознаки катарального запалення верхніх дихальних шляхів у вигляді незначної нежиті та кон'юнктивіту. На відміну від кору не спостерігається світлобоязнь, у більшості при краснусі спостерігається енантема - окремі рожеві плями на м'якому піднебінні.

Перебіг краснухи в дітей 2-14 років є найбільш типовим і легким. Краснуха ж у дорослих також, переважно, типова, але протікає більш важко. В них спостерігається гарячка, головний біль, біль у м'язах, значні катаральні явища, виражене збільшення лімфовузлів. Висипання більш густі, п'ятнисто-папульозні, іноді мають тенденцію до злиття.

Атипові форми краснухи дуже різноманітні. Іноді вона починається відразу з висипань, без жодних продромальних ознак. Можливі такі безсимптомні форми (інапарантні), що діагностуються лише після лабораторних досліджень.

Вроджена краснуха. У випадку захворювання вагітної жінки краснухою в маніфестній або безсимптомній, інапарантній формі, небезпека розвитку аномалій плоду наближається до 100% при зараженні його в перші тижні вагітності, 40% - на 2-му місяці, 10% - на 3-му місяці, 4% - у ІІ-ІІІ триместрі. Синдром вродженої краснухи виявляється у виді тріади переважаючих аномалій - катаракта, пороки серця, глухота (Gregg, 1941). Пізніше до цих аномалій віднесли мікрофтальмію, аномалії прикусу, черепно-мозкові деформації (мікроцефалія, гідроцефалія), енцефалопатії, розщеплення піднебіння, гепатит, міокардит, глаукому, вади органів сечостатевої системи, дерматит, тромбоцитопенія, гемолітична анемія, гіпогаммаглобулінемія.

В 40% випадків відзначається загибель плоду і мимовільний аборт. Окремі дефекти розвитку, викликані вірусом, можуть виявлятися в більш пізньому періоді. Ушкодження мозку плоду приводить до розвитку хронічного менінгоенцефаліту, клінічно він проявляється в немовлят у вигляді сонливості, млявості, або навпаки підвищеної збудливості, судом. Надалі визначається мікроцефалія.

До ранніх неонатальних ознак вродженої краснухи належать численні геморагічні висипання на фоні тромбоцитопенії, що тримається протягом 1-2 тижнів, гемолітична анемія з ретикулоцитозом, гепатоспленомегалією, гепатит з гіпербілірубінемією, інтерстиціальна пневмонія ураження трубчатих кісток. Більшість змін зникає протягом 6 місяців. Крім того в цих дітей спостерігається низька маса тіла і маленький ріст при народженні. Вони можуть відставати у фізичному і розумовому розвитку.


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 566 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)