АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Патогенез. В патогенезі краснухи, як набутої, так і вродженої ще багато невідомого і не до кінця вивченого

Прочитайте:
  1. I По этиопатогенезу
  2. I. Патогенез эндогенной интоксикации
  3. III. Изложите Ваши представления о патогенезе выявленных Вами синдромов при данном заболевании.
  4. III. Патогенез
  5. IV. Составьте схему патогенеза пневмоний
  6. IX. Этиология, патогенез,
  7. IХ.2. Патогенез
  8. VI.2. Патогенез
  9. VII.2. Патогенез
  10. VIII. ЭТИОЛОГИЯ И ПАТОГЕНЕЗ

В патогенезі краснухи, як набутої, так і вродженої ще багато невідомого і не до кінця вивченого.

Вірус проникає в організм через слизову верхніх дихальних шляхів і розмножується в лімфатичних вузлах, а через 6-8 днів після зараження попадає в кров. Вірус уражає ендотелій судин, створює їхню підвищену проникність, набряк та гемодинамічні порушення в тканинах. Клінічно це проявляється катаральним синдромом, інтоксикацією. В ендотелії судин поверхневих шарів шкіри вірус утворює осередкову запальну реакцію, що обумовлює появу висипань. Через 2-3 дня після цього в крові з'являються віруснейтралізуючі антитіла, що веде до звільнення організму від збудника і формуванню тривалого імунітету.

Крім того, віруси можуть проникати в лейкоцити (лімфоцити), де їх можна знайти ще за тиждень до появи клінічної симптоматики. Враження лейкоцитів є однією з причин формування настільки характерної лейкопенії. Але основна частина вірусів лімфогенно попадає в регіонарні лімфатичні вузли, зважаючи на особливу тропність вірусу до лімфоїдної тканини, де відбувається їхнє активне розмноження і нагромадження. От чому вже наприкінці інкубаційного періоду можна знайти збільшення задніх і потиличних лімфовузлів. Вірус краснухи має тропность до ембріональної тканини. Його тератогенна дія виявляється у вигляді локального пригнічення мітотичної активності клітин, що веде до уповільнення їхнього поділу та порушення, внаслідок цього, нормального розвитку організму. В ранній термін вагітності вірус викликає різні вади розвитку ембріона, в залежності від того який орган розвивається в даний період: 2-9 тиждень вагітності - вади органу слуху, 3-11 тиждень - мозку, 4-7 тиждень - серця, 4-10 тиждень - органів зору, 10-12 тиждень - твердого піднебіння. Таким чином, найбільш небезпечним для розвитку плоду є проникнення в його тканини вірусу в першому триместрі вагітності. В цьому випадку розвивається хронічна інфекція, при поділі клітин утворюються їхні інфіковані клони, зі значною кількістю ушкоджених хромосом, що веде до швидкої загибелі клітин. Пошкодження тканин плоду підсилюється за рахунок гіпоксії внаслідок враження судин плаценти і гемодинамічних порушень в ній.

 


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 446 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)