АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Деревні матеріали

Прочитайте:
  1. a. Матеріали методичного забезпечення заключного етапу заняття.
  2. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття
  3. VII.МАТЕРІАЛИ АКТИВІЗАЦІЇ СТУДЕНТІВ ПІД ЧАС ВИКЛАДЕННЯ ЛЕКЦІЇ .
  4. VІІ Матеріали методичного забезпечення заняття
  5. Асептика,антисептика. Антисептичні засоби та матеріали.
  6. Відбраковані, регенеровані та повернені матеріали
  7. Інструктивні матеріали для оволодіння зазначеними професійними вміннями та навичками.
  8. Клеї, технічні рідини, лакофарбові матеріали
  9. Композиційні матеріали

Натуральна ділова деревина. Краща повноцінна частина стовбура різних порід (ялина, сосна, кедр, смерека, дуб, береза, вільха, липа, бук, клен тощо) є цінним конструкційним матеріалом, який характеризується високою питомою міцністю і декоративністю, стійкістю до органічних кислот, їх солей, до спиртів і газів. Крім того, технологічні властивості деревини визначають простоту одержання виробів з неї: вона легко обробляється ріжучими інструментами, добре гнеться (особливо у нагрітому стані), дає міцні клейові з'єднання добре утримує нанесені лаки і фарби.

Недоліками натуральної деревини є її анізотропія (завдяки волокнистій будові), гігроскопічність, недостатня біологічна стійкість, погіршення властивостей при температурі вище 120-130°С.

Заготовки з натуральної деревини - дошки і бруски (пиляні, клеєні і калібровані, а саме: попередньо простругані) використовують для виготовлення залізничних вагонів, сільськогосподарських машин, вантажних автомобілів, суден, меблів тощо.

Деревними півфабрикатними матеріалами називаються продукти механічної переробки натуральної деревини і її відходів. Деревну муку - продукт сухого механічного подрібнення відходів лісопиляння і деревообробки - використовують як наповнювач пластмас і деревопластиків, фільтруючого матеріалу, в складі обмазки зварювальних електродів, для виготовлення вибухових речовин тощо.

Деревну стружку у вигляді стрічок завширшки 1,5-9 мм і завтовшки 0,05-0,5 мм використовують при виготовленні деревних пресованих композицій, а також для упаковки крихких виробів (прилади радіоелектроніки, скло, посуд, підшипники). Тріски технологічні використовують для виробництва деревно-стружкових плит; шпон струганий одержують з цінних декоративних видів деревини (горіха, дуба, клена, карельської берези) і використовують в якості облицювального матеріалу.

Пресована деревина. Пресовану деревину одержують при обробці пресуванням натуральної деревини під тиском 15-30 МПа, попередньо пропареної при температурі 130-140° і просоченої аміаком. В результаті цього деревина пластифікується. Пластифікована деревина використовується для виготовлення збірних підшипників великих розмірів для прокатних станів, гребних валів великих суден, а також для зубчастих коліс, вібро-гасячих прокладок, деталей ткацьких верстатів тощо.

Клеєна деревина. Клеєну деревину одержують склеюванням трьох і більше непарних шарів шпону і одержують фанеру або фанерні плити, а також фасонні вироби - труби, швелери, сидіння, спинки стільців. Для склеювання шпону використовують казеїнові, фенолформальдегідні, карбомідні клеї.

Армована фанера утворюється при наклейці бакелітовим клеєм металевого (латунь, алюміній, мідь) листа товщиною 0,4—0,6 мм. Металізована фанера утворюється при опиленні фанери металевим порошком або розплавленим металом з допомогою розпилювача під тиском струменя повітря 6-7 МПа. Фанера використовується в авто-, судно-, вагоно-, авіабудівництві, радіо- і електронній промисловості.

Деревопластики. Деревопластиками називають матеріали, в яких наповнювачами є подрібнена деревина, тирса, стружка, тріски, обломки шпону. Деревопластики в порівнянні з натуральною деревиною мають меншу анізотропність, більшу волого- і біостійкість.

Деревостружкові плити виготовляють методом гарячого пресування, яка складається з наповнювача, просоченого розчином резольнихі фенолформальдегідних смол.

Деревоволокнисті плити виготовляють з волокон подрібненої деревини, їх випускають товщиною від 2,5 до 25 мм і використовують в автомобіле -і вагонобудуванні для деталей, які захищені від вологи, а також у мебльовій промисловості.

Деревинно-шарові пластики (ДГШІ) - гарячепресовані багатошарові, насичені синтетичними смолами, листи шпону випускаються у вигляді плит і листів завтовшки від 1 до 60 мм. ДПШ використовують як антифрикційні і конструкційні матеріали, в тому числі у силових зовнішніх елементах авіаційних конструкцій.


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 550 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)