АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Мінерали і матеріали на їх основі

Прочитайте:
  1. a. Матеріали методичного забезпечення заключного етапу заняття.
  2. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття
  3. VII.МАТЕРІАЛИ АКТИВІЗАЦІЇ СТУДЕНТІВ ПІД ЧАС ВИКЛАДЕННЯ ЛЕКЦІЇ .
  4. VІІ Матеріали методичного забезпечення заняття
  5. Асептика,антисептика. Антисептичні засоби та матеріали.
  6. Відбраковані, регенеровані та повернені матеріали
  7. Деревні матеріали
  8. Інструктивні матеріали для оволодіння зазначеними професійними вміннями та навичками.
  9. Клеї, технічні рідини, лакофарбові матеріали
  10. Композиційні матеріали

Мінералами називають складові частини порід, які утворюють земну кору. Переважна кількість мінералів - тверді кристалічні тіла, приблизно однорідні за хімічним складом і властивостями (гомогенні системи). Рідше зустрічаються мінерали, що мають частини, які відрізняються за складом і властивостями (гетерогенні системи), тіла змінного складу (ізоморфні суміші), а також рідкі тіла (наприклад, ртуть). Відомо біля двох тисяч видів мінералів, з них біля 34% відносяться до силікатів, а 25% — до оксидів і гідрооксидів, 20% - до сульфатів і 21% складають решту всіх типів хімічних з'єднань у мінералах.

Мінерали і матеріали на їх основі широко використовують в машинобудуванні як конструкційні матеріали. Для цих матеріалів характерна сталість наступних властивостей; стійкість до кислот, лугів і інших хімічно активних речовин, висока твердість (для більшості мінералів), вогнестійкість, міцність.

Глинами називають групу широко розповсюджених осадових гірських порід, які утворюють з водою пластичне тісто, яке добре формується. Відформовані глиняні вироби після обпалювання одержують твердість каменю. Найбільш розповсюдженим матеріалом глини є каолін (А • 2Si • 2 О), який в багатьох родовищах залягає великими масами чистого мінералу. У процесі обпалювання при температурі 500-600°С проходить розплавлення кристалічної решітки каолініту, він втрачає воду, а при 900-950°С з аморфного залишку утворюється нова речовина - муліт (ЗА12О3 28іОг) - тверде фарфороподібне тіло у вигляді домішок до каолініту часто входять кварц, слюда, оксиди заліза.

Глини широко використовують у металургії для виготовлення вогнетривких формувальних сумішей, в машинобудуванні для виготовлення кислотостійких ємностей, у складі зв'язку для абразивів, для виготовлення кераміки.

Кварц — мінерал, кремнезем, діоксид кремнію (8І2О3). З монокристалів кварцу виготовляють оптичні деталі, пластинки п'єзоелектриків; з дрібних чистих кристалів кварцу виплавляють кварцове скло. Молотий кварц використовують для виготовлення кераміки, кварцовий пісок використовують для вогнетривких матеріалів, скловаріння, в складі формувальних сумішей для металевого лиття.

Польовими шпатами називають мінерали, для яких характерна здатність розколюватись при ударі по двох і більше напрямках з утворенням на поверхні ромбічних, косо призматичних і інших геометричних фігур. Польові шпати - найбільш розповсюджені породоутворюючі матеріали; вони представляють собою алюмосилікати натрію, кальцію, калію, барію тощо. Як правило, кристали польових шпатів ізоморфно змішані, в них найбільш часто представлені ортоклаз Са[А ]. Польові шпати є компонентом сировини для одержання скла, фарфору, кераміки, вони використовуються для виготовлення емалі, фар би.

Слюда - мінерал шарової структури, який може розщеплюватись по площинах спайки на дуже тонкі пластинки з плоскою і гладкою поверхнею. Вони представляють собою складні алюмосилікати, наприклад флогопіт [КМ А1 ] [Р, ОН]. Слюду використовують у вигляді листів різної форми, розміру і товщини, а також у вигляді пластинок, склеєних листочків, стрічок, наклеєних на папір.

Слюда є високоякісним електроізолятором, вона використовується у турбогенераторах, конденсаторах, а також для виготовлення оптичного скла. Відходи слюди використовують як сировину для виготовлення вогнетривких матеріалів, а також як теплоізоляційний і звуко-поглинаючий матеріал.

Алмаз за твердістю перевищує усі мінерали. Він складається з вуглецю (з незначною домішкою інших елементів: алюмінію, кремнію, кальцію, магнію). Атоми алмазу розміщені по тетраедричній решітці і міцно зв'язані по всіх напрямках.

Разом з природними технічними алмазами широко використовуються синтетичні алмази. З алмазів виготовляють високопродуктивні абразивні круги, філь'єри для волочіння особливо тонкого дроту, абразивні порошки і пасти.

Графіт с найбільш стійкою алотропічною формою вуглецю. Структура графіту шарова. Слабкий зв'язок між шарами (які кристалізуються по гексагональній системі) визначається рухомими електронами, що в свою чергу є при чиною спайки шарів графіту по одному напрямку, його невеликої твердості і високої електропровідності.

В промисловості застосовують натуральний і штучний графіт. Молотий графіт використовують для покриття форм для лиття, забезпечуючи цим відлиті деталі від пригоряння до них формувальних сумішей, з графіту виготовляють блоки для атомних котлів, вогнетривкі матеріали, тиглі, електроди дугових печей, гальванічні елементи тощо; з графіту роблять олівці, фарби, він входить в склад антифрикційної металокераміки, графітових ущільнювачів і змащення.

Азбест - мінерал, який складається з тонких волокон, з яких виготовляють нитки і тканини. Азбест міцний (до 3000 МПа), вогнетривкий (до 1500°С), має малу електро- і теплопровідність. Найбільш поширений хризолітовий азбест ( М S ). Азбест використовують для гальмівних стрічок будівельно-дорожних, сільськогосподарських і інших машин, мотоциклів, накладок зчеплення автомобілів, а також виготовлення теплоізоляційних матеріалів.

В'яжучі матеріали - речовини, які розчиняються у воді і здатні тверднути і схоплюватись з заповнювачами (мінералами, металами, органічними речовинами), утворюючи каменеподібний продукт.

Гіпсові в'яжучі матеріали виготовляють з гіпсу - мінералу - водної сірчанокислої солі кальцію (СаS 2 О) при його нагріванні, в результаті чого гіпс втрачає воду і переходить в безводний (Са S ) або напівводяний (Са S • 0,5 О) сульфат кальцію. Гіпсовий порошок використовують у будівництві, а також для виготовлення форм, замазок.

Цемент - гідравлічна в'яжуча речовина. Головним видом цементу є портландцемент, який складається з силікатів кальцію (до 80%), а також алюмінатів і алюмо-феритів кальцію. На основі цементу виготовляють бетон. У машинобудуванні цемент використовують при виготовленні залізобетонних станин важких станків, форм для лиття.

Розчинне скло — прозорий склоподібний склад ( О • mSі або О • mSі ). Водяні розчини цих з'єднань (рідке скло) використовують в якості цементуючої (клеючої) речовини для з'єднання кислотостійких ємностей, при виготовленні форм і стрижнів, при виробництві литва, у складі обмазок зварювальних електродів, при виготовленні вогнестійких силікатних фарб, клеїв тощо.

Керамікою називають вироби з глини і інших мінеральних (деколи з органічними добавками), які відформовані, а далі випалені до каменеподібного стану, Технічна кераміка, розвиток якої почався з посудної (зокрема фарфору) кераміки в останні десятиліття широко диференціювалась у відповідності з різновидністю вимог до її якості в електро- і радіотехнічній, хімічній промисловості, для яких найбільш характерно її використання.

Деякі склади кераміки вже не містять глини, наявність якої вважалось головною ознакою кераміки. Але технологія одержання сирих заготовок і високо температурний випал залишились загальним для керамічного посуду, художньої і технічної кераміки.

Вироби технічної кераміки виготовляють з тонкомеленої і взятої у заданій пропорції суміші вихідної сировини: кварцу, шпату, каоліну, глини, глинозему, тальку, магнезиту, оксиду титана, вуглекислого барію, оксиду цирконію, інших оксидів, а також карбідів, нітритів металів.

Сирі заготовки одержують пресуванням маси, її штампуванням, формуванням на гончарному крузі або литвом розрідженої маси у гіпсові форми, які мають властивість вбирати з різної маси воду. Деякі заготовки після підсушки піддають механічній обробці: точінню, свердлінню, шліфуванню. Більшість керамічних виробів перед випалюванням покривають глазур'ю, яка захищає готові вироби від дії кислот і лугів, надає їй водонепроникність і покращує механічні властивості. Глазурі представляють собою склоподібний склад різних алюмосилікатних з'єднань.

До напівпровідників відноситься широке коло конструкційних матеріалів, електрична провідність яких обмежується інтервалом від до , а саме: менше як у металів і більше як у діелектриків. На відміну від металів і діелектриків для напівпровідників характерна висока чутливість до дії світла, сильних електричних полів, тиску; в протилежність металам провідність напівпровідників росте з підвищенням їх температури, напівпровідниками є германій, кремній, а також з'єднання ZnS, ZnТе, СdS, CaСІ, ІnSЬ, Р1S, SnТе та інші. Напівпровідники використовують в електронних приладах для перетворювачів інформації - діодів, транзисторів, тиристорів, фото- і термоелектричних датчиків, а також в якості лазерних матеріалів. Напівпровідники в якості обкладинок в системі напівпровідник - електроліт використовують у мікроелектроніці.

П'єзо-електриками називають матеріали, у яких під дією електричного поля відбувається механічна деформація або (зворотний ефект) при деформації у визначених напрямках відбувається електрична поляризація. До п'єзо-електриків відносяться багато кристалічних діелектриків, кварц, сполуки КС1, КВг, NiS , NaС1, NаВг і інші.

П'єзоелектрики використовуються у техніці для перетворення електричного впливу в механічні коливання і навпаки (наприклад, в мікрофонах, телефонах і ін.).

П’єзокераміка - деталі п'єзоелементів, для яких характерне явище п'єзоефекту. Виготовляють кераміку з титанату барію, титанату барію-кальцію, цирконату-титанату барію-свинцю та ін.; різні марки використовують в залежності від характеру роботи п'єзоелементів (режим приймання або випромінювання, наявність механічних напруг, заданий інтервал температур).

Кам'яне литво - це деталі, одержані шляхом литва при температурі 1350-1550°С з розплавлених гірських порід (базальтів, діабазів), а також металургійних шлаків і ін. Для кам'яного литва характерні висока хімічна стійкість, механічна міцність, зносостійкість.

Скло - речовина аморфної будови, яке одержують при охолодженні не металевого розплаву. При нагріванні воно не плавиться, як кристалічна речoвина (не має критичних точок), а поступово розм'якшується і при дальшому нагріванні переходить у в'язко-текучий, а далі в рідкий стан. При охолодженні поступовий перехід до твердого і критичного стану, що називається скловарінням, а скло - переохолодженою рідиною; скло ізотропне.

По призначенню скло ділять на будівельне, товарно-побутове і технічне.

В залежності від вихідної сировини відрізняють силікатне (на основі Sі ), боро-силікатне (В2О3 і 8Ю2), алюмосилікатне (АІ2О3 і 8іО2), бороалю-мосилікатне (В2О3, А12О і 8іО2). Алюмо-фосфорне (А12О3 і РгО5); силіко-титанове (8іО2 і 2гОг) і ін.

Крім цього, скло відрізняють за областю використання: електровакуумне (люмінесцентні лампи, фотоелементи та ін.), хіміко-лабораторне (колби, хімічний посуд), світлотехнічне (прозоре, молочне, червоне, жовте і т.д.), оптичне скло тощо.

Скляним волокном називають скляні нитки товщиною від 1 до ЗО мкм. З скляного волокна виготовляють скляні тканини і пряжу, які просочують синтетичними смолами і одержують склотекстоліт. Скляні тканини і пряжу використовують для електроізоляції.

Папір і картон виготовляють з деревної і солом'яної маси, целюлози, паперової макулатури, ганчір'я з добавкою у паперову масу в залежності від призначення паперу і мінеральних речовин (крейда, каолін), фарбників і т.д.

Поруч з папером для письма і креслення використовують світлочутливий, термореактивний, фото-напівпровідниковий папір для одержання копій креслень і текстового матеріалу, а також фільтрувальний, тепло-, звуко- і во-логоізоляційний, антикорозійний папір і картон.

Електроізоляційний папір і картон (пробивна напруга від 240 до 620 В) використовується для виготовлення конденсаторів (конденсаторний папір), ізоляції кабельної продукції, пазової ізоляції, стартерів та ін.

Гетинакс електротехнічний випускають у вигляді листів товщиною від 0,4 до 50 мм в якості електроізоляційного матеріалу при роботі на повітрі і в трансформаторному маслі в інтервалі температур від -65 до +105 °С при напрузі до 1000 В і частоті струму до 106 Гц.

Конструкційний папір і картон використовують для виготовлення виробів, які можуть нести механічні навантаження без руйнування.

Фібра - конструкційний матеріал, який складається з просоченого хлористим цинком і спресованим в монолітну масу листів паперу. Фібру випускають у вигляді листів товщиною від 1 до 35 мм або трубок різних розмірів; для підвищення водостійкості фібру просочують парафіном або воском. Фібра має міцність близьку до міцності алюмінію, вона добре штампується, обробляється різанням. Фібру використовують як електро- і теплоізоляційний матеріал, для ущільнення місць з'єднання в приладах.

Технічні тканини в машинобудуванні використовують для шинного корда, привідних ременів, транспортерних стрічок, рукавів для рідин, а також фільтруючих пристроїв, прокладок, сит і ін.

Більшість технічних тканин виробляється простим полотняним переплетенням (шаховим), що забезпечує найкращий міцний зв'язок поперечними і поздовжніми нитками.

Шкіра технічна використовується в машинобудуванні для виготовлення приводних ременів, манжет ущільнюючих деталей, прокладок.


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 833 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.008 сек.)