АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

АКУШЕРСЬКИЙ ПОВОРОТ

Прочитайте:
  1. V. Акушерський статус
  2. VІ. Акушерський діагноз і його обґрунтування
  3. Акушерский поворот наружный (по Б.А.Архангельскому)
  4. Акушерський анамнез.
  5. Акушерський профіль (з буклетів Крок 2. 2000-2008рр.)
  6. Ендемічний поворотний тиф
  7. Епідемічний поворотний тиф
  8. Класичний комбінований зовнішньо-внутрішній поворот на ніжку при повному розкритті шийки матки.
  9. Комбинированный акушерский поворот при неполном открытии маточного зева (поворот по Брекстон-Гиксу)

Акушерським поворотом (versio obstetrica) називається операція, за допомогою якої можна перевести неправильне або невігідне положення плода на інше, більш вигідне, але завжди на повздовжнє.

Розрізняють:

1. Зовнішній поворот.

2. Зовнішньо-внутрішній (комбінований) поворот:

а) класичний при повному розкритті шийки матки;

б) поворот при неповному розкритті шийки матки (Брекстон-Гіксу).

Зовнішній акушерський поворот. Цю операцію проводять при поперечному, косому положенні і тазовому передлежанні плода з метою повернути плід на голівку.

Інколи виправити положення плода при косому або поперечному положенні можна без хірургічного втручання. Для цього потрібно вкладати жінку на той бік, до якого обернена голівка. При сідничному передлежанні вагітній з 26 тижнів гестації рекомендується проводити гімнастику по Диканю: на твердій канапі або підлозі при неповному шлунку жінка тричі на день протягом години повинна повертатися через кожні 10 хвилин з одного боку на інший. У цьому разі плід нерідко повертається самостійно. В тих випадках, коли положення плоду не вдається виправити таким чином, показаний зовнішній акушерський поворот.


Умови для операції:

1. Вагітність 34-36 тижнів, живий плід.

2. Піддатливість і відсутність напруження черевної стінки та стінок матки.

3. Нормальні розміри тазу вагітної.

4. Рухомість плода.

5. Згода вагітної.

Протипоказання до операції:

1. Ускладнення вагітності кровотечею або загрозою переривання.

2. Самовільний викидень або передчасні роди в анамнезі.

3. Багатоводдя та маловоддя.

4. Багатоплідність.

5. Вузький таз, рубці або пухлини піхви, що не дають можливості самовільного родозавершення.

6. Ускладнення вагітності та екстрагенітальна патологія в стадії порушеної компенсації.

7. Рубець на матці.

8. Аномалії розвитку матки та плода.


 

Операція проводиться тільки в стаціонарі після спорожнення сечового міхура і кишечнику. Жінка знаходиться на твердій канапі у положенні на спині. Наркоз протипоказаний. Допустимо введення 2мл но-шпи, 1мл 1% розчину промедолу або 1 мл 0,1%розчину атропіну за 20-30 хв. до операції.

Техніка операції при зовнішньому повороті. Сидячи праворуч збоку акушер кладе руки на живіт жінки, щоб одна рука лягла на голівку, захопивши її, а друга – на сідничний кінець.

Зовнішній профілактичний поворот найдоцільніше проводити по Б.А.Архангельському. Направлення рухів повинно бути від сідничного кінця в сторону спинки плода, від спинки – в сторону голівки, від голівки – в сторону грудки, до входу в таз. Така техніка дає змогу попередити утворення розгинальних передлежань.

Таким чином, при сідничному передлежанні плід потрібно повернути на 180°, при задньому виді поперечного положення (коли спинка плода повернута до дна матки) – на 90°, при передньому виді поперечного положення (коли спинка повернута до входу в малий таз) – на 270°, щоб перевести плід спочатку у сідничне, а потім у головне передлежання. Якщо в момент повороту виникає біль або напруження матки чи черевної стінки, маніпуляції слід припинити до повного розслаблення органа. Після здійснення повороту вислуховують серцебиття плода. Воно може стати дещо частішим, але через 1-2 хвилини повинно знову прийти до норми.

При успішному проведенні повороту плода з поперечного чи косого положення показане бинтування з підкладанням з обох сторін живота валиків для фіксації плода в новому положенні. До пологів жінка підлягає систематичному нагляду.


Дата добавления: 2015-08-26 | Просмотры: 695 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)