АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Класичний комбінований зовнішньо-внутрішній поворот на ніжку при повному розкритті шийки матки

Прочитайте:
  1. D. Рак шийки матки
  2. Акушерский поворот наружный (по Б.А.Архангельскому)
  3. АКУШЕРСЬКИЙ ПОВОРОТ
  4. Дифференциальная диагностика между предлежанием плаценты, ПОНРП и разрывом матки.
  5. Доброкачественные и злокачественные опухоли матки.
  6. Доброкачественные и злокачественные опухоли матки.
  7. Доброкачественные и злокачественные опухоли матки.
  8. Ендемічний поворотний тиф
  9. Епідемічний поворотний тиф
  10. Заболевания тела матки.

Показання до операції:

1. Поперечне та косе положення плода.

2. Передлежання та вставлення, які несприятливі для розродження (лобове, передній вид лицевого передлежання, високе пряме стояння стріловидного шва).

3. Стани матері та плода, що вимагають термінового розродження.

Протипоказання до операції:

1. Запущене поперечне положення плода.

2. Загроза розриву матки.

3. Розрив матки.

4. Рубець на матці після будь-яких операцій або перфорації матки.

5. Невідповідність між розмірами таза і плода.

6. Гідроцефалія плоду.

7. Мертвий плід.

Умови для операції:

1. Повне розкриття шийки матки.

2. Цілий навколоплідний міхур або води вилились нещодавно; якщо плодовий міхур цілий, то його розривають безпосередньо перед операцією.

3. Плід достатньо рухливий у порожнині матки.

4. Розміри таза відповідають розмірам плода.

Роділля знаходиться на акушерському ліжку в положенні на спині із зігнутими у колінних і кульшових суглобах нижніми кінцівками.

Знеболювання повинно бути повним – масочний або внутрішньовенний наркоз.

Техніка операції. Операція має три основних етапи:

1) введення руки в матку;

2) відшукування і захоплення ніжки;

3) власне поворот.


1 момент – введення руки в матку. Однією рукою розводять соромні губи роділі, другою, складеною конусоподібно (усі пальці докупи), тильною поверхнею до крижня, вводять у піхву. Після цього зовнішню руку кладуть на дно матки, а внутрішня рука вводиться у порожнину матки. Залежно від позиції акушер вводить ту чи іншу руку: при 1-й позиції плода вводять ліву руку, при 2-й – праву. Якщо плідний міхур цілий, його розривають, але води випускають повільно для профілактики випадіння дрібних частин і пуповини.

2 момент – відшукування і захоплення ніжки. Відшукування ніжки можна здійснювати двома шляхами: коротким (рука безпосередньо проникає до того місця, де як вважає акушер повинні знаходитися ніжки; або довшим. Останній полягає в тому, що після введення руки в матку треба знайти ребра плода, провести руку до пахвової впадини, а потім – в протилежному напрямку до тазового кінця і до ніжок плода.

Враховуючи, що іноді відшукування ніжки може створювати певні труднощі, найбільш сприйнятливим є довгий шлях. В такому разі менш вірогідним є випадкове захоплення не ніжки, а ручки плода. Та все ж слід пам’ятати про риси, що відрізняють їх: пальці ніжок рівні, короткі, великий палець має обмежену рухливість, не відводиться і не прижимається до підошви; пальпується п’яткова кістка; коліно на відміну від ліктя має округлу рухому чашечку.

Захоплювати ніжку можна двома пальцями (вказівним і середнім) дещо вище гомілково-стопного суглоба, або за методом Фенаменова – всією рукою так, щоб великий палець знаходиться вздовж ікраножного м’яза і верхівкою впирався в підколінну ямку. В разі застосування останнього рука менш стомлюється і ніжка рідко може виприснути.

Принциповим є те, яку ніжку слід захоплювати. При цьому керуються правилом: захоплювати слід ту ніжку, при підтягуванні за яку спинка плоду повертається до задньої стінки матки, тобто:

– при повороті з головного кінця слід захоплювати ніжку, яка лежить попереду (ближче до черевної стінки матері);

– при передньому виді поперечного положення захоплюється ніжка, яка лежить нижче, при задньому – та, що лежить вище.

Така метода дає змогу попередити утворення заднього виду при витягненні плода.

3 момент – власне поворот. Акушер діє обома руками. Зовнішня рука, захопивши голівку, відсуває її до дна матки, а рука, введена в матку, зводить ніжку у піхву. Тракцію ніжки слід вести по провідній осі таза (строго назад і донизу). Поворот вважається закінченим, якщо плід переведений в повздовжнє положення, головка на дні, сідниці в площині входу в таз, а із соромної щілини ніжка виведена до коліна (підколінної ямки).

Слід пам’ятати, що відразу за поворотом потрібно проводити операцію витягнення плода за ніжку. Це проводиться обов’язково із-за можливості травмування пуповини, розвитку асфіксії і загибелі плода, якщо йому не буде надана термінова допомога.

Виведення ніжки слід обов’язково проводити в сторону черевної стінки плоду, бо в противному разі можливий перелом стегна.

 


Дата добавления: 2015-08-26 | Просмотры: 663 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)