АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ситуаційні задачі. 1. Хворий, 42 років, останні 6 років відмічає болі в обох нижніх кінцівках при ходьбі

Прочитайте:
  1. Задачі.
  2. Задачі.
  3. Задачі.
  4. Ситуаційні завдання
  5. Ситуаційні завдання.
  6. Ситуаційні задачі
  7. Ситуаційні задачі
  8. Ситуаційні задачі
  9. Ситуаційні задачі
  10. Ситуаційні задачі для перевірки кінцевого рівня знань.

1. Хворий, 42 років, останні 6 років відмічає болі в обох нижніх кінцівках при ходьбі. В останній час болі в м‘язах гомілки і стегна стали появлятися при проходженні кожних 150 – 200 м, відмічає зниження статевої потенції.

Загальний стан задовільний. Шкірні покриви обох нижніх кінцівок бліді, холодні на дотик, активні рухи в повному об‘ємі. Пульсація на артеріях нижніх кінцівок не визначається. Який діагноз? Ваша подальша тактика?

 

2. У хворого, 45 років, останні 7 років відмічаються болі в лівій нижній кінцівці, при ходьбі. В останній час може пройти без зупинки 60 – 70 м. Шкірні покриви лівої ступні і гомілки бліді, холодні на дотик, активні рухи в повному об‘ємі. Пульсація стегнової артерії чітка, дистальніше не визначається. Який діагноз слід виставити? Ваша подальша тактика?

 

3. На поліклінічний прийом до хірурга звернулася хвора, 27 років, у якої біля року назад з¢явилися прмірно розширені поверхневі вени на лівій гомілці збоку від основних венозних магістральних вен. проби Троянова-Тренделенбурга і Претта від¢ємні.

Про що свідчать негативний результат проведених функціональних проб? Яка стадія варикозної хвороби у хворої і яке лікування їй запропонувати?

 

4. У хворої 49 років, яка багато років хворіє варикозною хворобою нижніх кінцівок, за тиждень до поступлення в клініку з’явились болі, почервоніння та потовщення по поверхневим венам в верхній третині гомілки, підвищення температури. Лікувалась амбулаторно. Було назначено ліжковий режим, антибіотики, місцево – пов’язка з маззю Вишневського. В зв’язку з неефективністю амбулаторного лікування госпіталізована. Загальний стан хворої задовільний. Набряку і цианозу лівої нижньої кінцівки нема. На внутрішній поверхні по ходу варикозно-розширених поверхневих вен визначається гіперемія, пальпується больовий тяж до середньої третини стегна. Пальпація судинного пучка вище зони неболюча

Яке ускладнення варикозної хвороби вен нижніх кінцівок розвилося у хворої? Яка лікувальна тактика?

 

5. У хірургічне відділення поступив хворий із скаргами на загальну слабкість, підвищення температури ті­ла до 37,8˚С, помірні болі у правій ступні, які по­силюються при ході, ниючі, наявність виразки на першому пальці правої ступні. При огляді: шкіра та слизові сухі, бліді, на гомілках та ступнях – ознаки тро­фічних змін: відсутність оволосіння, ділянки витончення шкіри, гіперкера­тозу, на першому пальці правої стопи – виразка діаметром до 1,0 см із серозними виділеннями, в’ялими грануляціями, пульсація на aa. femo­rales – незмінена, aa. popliteae – ослаблена з обох боків, aa. tibiales post.: D. – не визначається, S. – різко ослаблена.

- Ваш діагноз? - Назвіть основні принципи загального лікування. - Назвіть принципи місцевого лікування.

 

6. Бригадою „швидкої допомоги” у приймальне відділення доставлена хвора 54 років. Стан важкий, свідо­мість затьмарена, артеріальний тиск 130/80 мм рт. ст., пульс 120 уд./хв., температура тіла 38,8 ˚С, тахіпное до 28 за хв. При огляді: у ділянці пальців та кісток плюсни лі­вої ступні – вологий некроз із розпадом тка­нин, демаркаційна лінія відсутня, гіперемія шкіри ступні та нижньої третини гомілки, пульсація на aa. fe­mo­rales – незмінена, aa. popliteae – ослаблена з обох боків, aa. tibiales post.: D. – різко ослаблена, S. – не виз­начається. У аналізі крові: лейкоцитоз до 16,0 Г/л, зсув формули крові уліво, ШОЕ – 35 мм/год.

- Ваш діагноз? - Який об’єм обстежень необхідно провести хворій? - Ваш план лікування?

 


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 483 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)