АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Теорії виникнення аутоімунітету

Прочитайте:
  1. Лікарські рослини, які використовують за умов виникнення хвороб органів дихання та органів сечостатевої системи
  2. Основи виникнення зобов'язань.
  3. Положення теорії гомогенного каталізу
  4. Поняття зобов'язання, підстави його виникнення та припинення
  5. Причини виникнення
  6. Причини виникнення психічних захворювань
  7. Розкрити особливості заподіяння шкоди як підстави виникнення зобов’язань.
  8. Спадкові хвороби і причини виникнення їх
  9. Умови виникнення внутр..лікарн.інф-ії

 

На сьогодні існує декілька гіпотез і теорій, які пояснюють походження АІЗ. Усі вони мають право на існування. Наведемо найбільш обгрунтовані з них.

Теорія "забар’єрних антигенів". Це дуже поширена гіпотеза, яку ми вже аналізували при розгляді органоспецифічних захворювань. Вона пояснює розвиток АІЗ відсутністю чи втратою імунної толерантності до певних компонентів тіла – “забар’єрних” органів і тканин (антигени кришталика ока, статевих залоз, мозку та ін.). Вирогідність існування такого механізму АІЗ підтверджена експериментально, а саме ін’єкція піддослідним тваринам тестикулярної чи мозкової тканини з ад’ювантом Фрейнда сприяла появі аутоантитіл і ураженню відповідного органа.

Теорія “заборонених” клонів. Вперше гіпотезу про заборонені клони лімфоїдних клітин було запропоновано Ф. Бернетом. Вона зводиться до того, що АІЗ скоріше є не патологією тканинних антигенів, а патологією імунної системи, у результаті чого вона реагує проти власних антигенів. Ця гіпотеза пояснює, чому АІЗ мають тривалий характер і самоутримуються.

Сучасна теорія “заборонених” клонів базується на даних про елімінацію аутоагресивних клонів лімфоцитів у процесі розвитку імунної системи. Згідно з цією теорією у тимусі та кістковому мозку відбувається неповне знищення Т- і В-лімфоцитів, що можуть “відповідати” на власні антигени, і це при певних обставинах може викликати “зрив” імунологічної толерантності. Можливо, зберігання невеликої частки лімфоцитів, специфічних до власних антигенів, є фізіологічно виправданим і спрямоване на “видалення сміття” – віджилих, пошкоджених, зруйнованих та мутантних клітин.

Теорія поліклональної активації В-лімфоцитів підтверджує гіпотезу Бернета низкою фактів. Так, за допомогою ряду мітогенів (мітогену лаконосу, бактеріальних полісахаридів, синтетичних поліаніонів) можна викликати поліклональну активацію В-клітин, що веде до проліферації багатьох клонів, в тому числі й заборонених (аутоагресивних). Поліклональна активація може бути наслідком інфекції й інших екзогенних чинників, а також результатом порушення регуляторної функції Т-лімфоцитів. Нижче надається перелік поліклональних активаторів В-лімфоцитів, що можуть індукувати розвиток АІЗ:


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 492 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)