АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Морфологічна гетерогенність лізосом

Прочитайте:
  1. Еколого-морфологічна характеристика деревних порід, що використовуються у медицині
  2. Клініко-морфологічна характеристика
  3. Клініко-морфологічна характеристика.
  4. Лізосоми
  5. Лізосомні патології
  6. Морфологічна FAB(French-American-British) класифікація гострої мієлобластної лейкемії.
  7. Морфологічна характеристика гострих деструктивних процесів легень
  8. Морфологічна характеристика та ускладнення гострої інтерстиційної пневмонії.
  9. Морфологічна характеристика, прогноз некротичного нефрозу. Гостра ниркова недостатність (ГНН).

Було виявлено, що серед різних за морфологією лізосомних частинок можна виділити принаймні чотири типи: первинні лізосоми, вторинні лізосоми, аутофагосоми і залишкові тільця. Строкатість морфології лізосом викликана тим, що ці частинки беруть участь в процесах внутрішньоклітинного травлення, утворюють складні травні вакуолі як екзогенного (позаклітинного), так і ендогенного походження.

Первинні лізосоми являють собою дрібні мембранні пухирці розміром близько 100 нм, заповнені безструктурною речовиною, що містить набір гідролаз і в тому числі кислу фосфатазу, - маркерний для лізосом фермент. Ці первинні лізосоми, практично дуже важко відрізнити від дрібних вакуолей на периферії зони апарату Гольджі. Частина з них несе клатринову оболонку. Більш того, вакуолі цієї периферичної частини АГ також містять кислу фосфатазу. Простежуючи процес синтезу і локалізацію цього ферменту в клітинах, було знайдено, що місцем його синтезу, є гранулярний ретикулум, потім цей фермент з'являється в проксимальних ділянках діктіосом, а потім - в дрібних вакуолях по периферії діктіосоми і, нарешті, виявляється в первинних лізосомах.

За допомогою ряду точних експериментів встановили, що надалі первинні лізосоми зливаються з фагоцитарними або піноцитозними вакуолями, ендосомами, утворюючи вторинну лізосому або внутрішньоклітинну травну вакуолю. При цьому вміст первинної лізосоми зливається з порожниною ендоцитозної вакуолі, і гідролази первинної лізосоми отримують доступ до субстратів, які вони і починають розщеплювати.

При злитті первинної лізосоми з ендоцитозною вакуолею відбувається дисоціація комплексів М-6-Ф-рецептор-гідролази, через кисле середовище всередині вторинної лізосоми. Потім вже вільний фермент після втрати фосфатної групи активується і вступає в роботу. Вивільнені мембранні рецептори переходять в дрібні бульбашки, які відщеплюються від вторинної лізосоми, і йдуть знову в транс-ділянку апарату Гольджі, тобто відбувається їх рециклізація.Лізосоми можуть зливатися одна з одною, і таким чином збільшуватися в об'ємі, при цьому ускладнюється їх внутрішня структура.

Окрім участі в перетравленні поглинених часток і розчинів лізосоми можуть грати роль внутрішньоклітинних структур, що беруть участь у зміні клітинних продуктів. Так, в клітинах щитовидної залози в ЕПР синтезується тіроглобулін, білок-попередник тироїдного гормону. Тіроглобулін за допомогою АГ виводиться з клітин в порожнину фолікулів щитовидної залози. При гормональній стимуляції йодований тироглобулін знову потрапляє в залозисту клітину шляхом піноцитозу. Піноцитозні вакуолі, які містять тіроглобулін, зливаються з первинними лізосомами, ферменти яких викликають частковий гідроліз тіроглобуліна, призводить до утворення тироксину - тіроідного гормону, який потім виводиться з клітини, секретується, і потрапляє в кровоносне русло.

Однак розщеплення, перетравлювання біогенних макромолекул всередині лізосом може йти в ряді клітин не до кінця. В цьому випадку в порожнинах лізосом відбувається накопичення неперетравлених продуктів, відбувається перехід вторинних лізосом в телолізосоми, або залишкові тільця. Залишкові тільця вже містять менше гідролітичних ферментів, в них відбувається ущільнення вмісту, його перебудова. Часто в залишкових тільцях спостерігається вторинна структуризація неперетравлених ліпідів, які утворюють складні шаруваті структури. Там відбувається відкладення пігментних речовин. У людини при старінні організму в клітинах мозку, печінки і в м'язових волокнах в телолізосомах відбувається відкладення "пігменту старіння" - ліпофусцину.

Аутолізосоми (аутофагосоми) постійно зустрічаються в клітинах найпростіших, рослин і тварин. По своїй морфології їх відносять до вторинних лізосом, але з тією відмінністю, що в складі цих вакуолей зустрічаються фрагменти або навіть цілі цитоплазматичні структури, такі, як мітохондрії, пластиди, елементи ЕПР, рибосоми, гранули глікогену і т.д. Процес утворення аутофагосом ще недостатньо зрозумілий.

Є припущення, що процес аутофагоцитозу пов'язаний з відбором та знищенням змінених, "зламаних" клітинних компонентів. В цьому випадку лізосоми виконують роль внутрішньоклітинних прибиральників, які контролюють дефектні структури. Такій автофагії піддаються мітохондрії печінки, де час життя окремої мітохондрії становить 10 днів. Цікаво, що в нормальних умовах число аутофагосом збільшується при метаболічних стресах (наприклад, при гормональній індукції активності клітин печінки). Значно зростає число аутофагосом при різних пошкодженнях клітин; в цьому випадку автофагоцитозу можуть піддаватися цілі зони всередині клітин.(мал.1)

 

Мал.1 Злиття лізосоми з аутофагосомою

 


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 499 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)