АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Біохімічні зміни

Прочитайте:
  1. Біохімічні властивості шигел
  2. Біохімічні зміни крові – один із механізмів розвитку артеріальної гіпертензії
  3. Грецькі ТЕ, які позначають патологічні зміни органів і тканин, терапевтичні та хірургічні прийоми
  4. Зміни в організмі жінки у післяпологовому періоді.
  5. Карієс. Некаріозні зміни зубів. Пульпіт. Періодонтит.
  6. Можливі лабораторні ознаки та зміни, визначені при використанні інструментальних методів обстеження
  7. Можливі лабораторні ознаки та зміни, визначені при використанні інструментальних методів обстеження
  8. Можливі лабораторні ознаки та зміни, визначені при використанні інструментальних методів обстеження
  9. Можливі лабораторні ознаки та зміни, визначені при використанні інструментальних методів обстеження

На молекулярному рівні одним з наслідків апоптозу є фрагментація ДНК за участю нуклеаз. Спочатку утворюються великі фрагменти з 30 000-700 000 пар основ, які в подальшому розщеплюються в міжнуклеосомній області на відрізки 180-190 пар (180-200 пар) основ або кратні цим величинам. Фрагментація ДНК є характерною, але не обов'язковою ознакою апоптозу, так як існують спостереження, в ході яких процес фрагментації ядра (каріорексис) протікав без супутньої фрагментації ДНК.

 

Ще одним істотним наслідком апоптозу є експресія на зовнішній стороні плазматичної мембрани специфічних молекулярних маркерів, які розпізнаються фагоцитуючими клітинами: тромбоспондину; фосфатидилсерину та інших фосфоліпідів, що містять фосфосерин. Маркери які беруть участь у фагоцитозі клітини, яка гине можна умовно розділити на три групи: «їж мене», «знайди мене» і «не їж мене».

 

Критичний сигнал «їж мене» виникає при екстерналізації фосфатидилсерину. Зазвичай він локалізується на внутрішньому шарі плазматичної мембрани. Даний стан забезпечується АТФ-залежною фліппазою, яка переміщує фосфоліпід із зовнішнього на внутрішній шар. Під час апоптозу фосфатидилсерин, навпаки, переміщується на зовнішній шар плазматичної мембрани за участю каспаз. Там він асоціюється з такими білками, як Аннексин I і MFG-E8, які беруть участь у взаємодії з рецепторами фагоцитуючих клітин.

 

В процесі апоптозу також знижується інтенсивність сигналів «не їж мене» (CD31), які в нормі присутні у фагоцитів і у більшості здорових клітин. Третя група сигналів «знайди мене» (лізофосфатидилхоліну) продукується гинучою клітиною для залучення фагоцитів: ефекторні каспази активують фосфоліпазу A, яка бере участь в утворенні лізофосфатидилхоліну.

 

 

Висновки:

 

Отже, функції лізосом:

· Шляхом фаго- або піноцитозу до клітини можуть потрапляти краплі жиру, крохмальні зерна та інші речовини, які розщеплюються в лізосомах.

· Лізосоми очищають клітину від молекул білків, що утворилися в ній, ліпідів, вуглеводів, нуклеїнових кислот та інших органічних речовин, які вже «відпрацювали своє» і не потрібні клітині.

· Лізосоми звільняють клітину від чужорідних об’єктів, що потрапили до неї, наприклад від вірусів і бактерій.[14]

 

 


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 438 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)