АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Карієс. Некаріозні зміни зубів. Пульпіт. Періодонтит

Прочитайте:
  1. Біохімічні зміни
  2. Біохімічні зміни крові – один із механізмів розвитку артеріальної гіпертензії
  3. Будова та функції зубів.
  4. Грецькі ТЕ, які позначають патологічні зміни органів і тканин, терапевтичні та хірургічні прийоми
  5. Зміни в організмі жінки у післяпологовому періоді.
  6. Можливі лабораторні ознаки та зміни, визначені при використанні інструментальних методів обстеження
  7. Можливі лабораторні ознаки та зміни, визначені при використанні інструментальних методів обстеження
  8. Можливі лабораторні ознаки та зміни, визначені при використанні інструментальних методів обстеження
  9. Можливі лабораторні ознаки та зміни, визначені при використанні інструментальних методів обстеження

Хвороби зубощелепної системи

Карієс зуба – це патологічний процес, який характеризується демінералізацією, прогресуючою деструкцією твердих тканин зуба з утворенням дефекту у вигляді порожнини.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я на карієс страждає близько 90% населення світу.

Частіше хворіють люди до 20 років.

ЕТІОЛОГІЯ І ПАТОГЕНЕЗ. Остаточна причина розвитку карієсу не відома.

Існує багато теорій, насамперед це хімічна та мікробна теорії: вони полягають в тому, що в порожнині рота при бактеріальному бродінні вуглеводів утворюються органічні кислоти (в тому числі і молочних). Ці кислоти пошкоджують, розчиняють емаль, що сприяє вільному доступу бактерій у дентинні канальці. В процесі життєдіяльності бактерії витягують з дентину солі кальцію, пом’якшують дентин, що і веде до руйнування твердих тканин зубів.

Розвитку бактерій в порожнинні рота сприяє утворення зубного нальоту, в якому вони дуже добре почуваються. Потім виникає зубна бляшка, на місці якої з’являються згодом перші ознаки карієсу.

В ході біохімічних досліджень було встановлено, що стрептококи, стафілококи, лактобактерії мають підвищену активність ферменту гіалуронідази, доведено зв’язок між активністю гіалуронідази, рН слини і ступенем розвитку карієсу.

Прискоренням розвитку карієсу сприяють гіпосекреція слини та недостатня секреція гормону слинних залоз – паротину, який регулює білковий та мінеральний обмін в зубах.

У виникненні карієсу велику роль має спадковість, загальний стан організму, вплив факторів зовнішнього середовища, вік людини – а саме періоди прорізання та зміни молочних зубів, період статевого дозрівання.

Умовами розвитку карієсу є також порушення мінерального, білкового та вуглеводного обміну, дефіцит фтору, мікроелементів, вітамінів та гормонів. Ці фактори негативно впливають на функцію одонтобластів пульпи, які приймають участь у формуванні твердих тканин зуба.

ПАТОМОРФОЛОГІЯ КАРІЄСУ.

За клініко-морфологічними ознаками розрізняють 4 стадії розвитку карієсу. За перебігом карієс буває повільно та швидко прогресуючий.

І стадія – стадія плями. На фоні блискучої поверхні емалі з’являється біла непрозора пляма (крейдяна пляма). В основі її розвитку лежать дис- та демінералізація під поверхневої зони емалі, знижується кількість Са2+, Р3+, F-. Спочатку салі кальцію щезають з міжпризматичної речовини, а потім і з самих призм. Міжпризматичні проміжки розширяються, призми перетворюються на безструктурну масу. Емаль втрачає однорідність і блиск, розм’якшується, підвищується її проникність.

Крейдяна пляма може забарвлюватись у жовтий, коричневий колір (утворення меланіну з тирозину).

Шари емалі та дентинно-емалевий зв’язок не порушений.

Наслідки – затихання процесу та ре мінералізація або прогресування карієсу.

ІІ стадія – поверхневий карієс. Характеризується демінералізацією і руйнуванням емалі в дентинно-емалевій зоні. Призми втрачають кальцій, розташовують хаотично, підлягають деструкції. Міжпризматичні проміжки руйнуються. При швидкому перебігу карієсу патологічний процес охоплює дентин, а при повільному перебігу – ушкоджена ділянка емалі ремінералізується і твердішає.

ІІІ стадія – середній карієс. В цю стадію руйнуються дентинно-емалеві сполуки і до патологічного процесу залучається дентин. Дентині канальці розширюються, відрости одонтобластів знаходяться в стані дистрофії і некрозу, розпадаються на окремі фрагменти. Гине оболонка, яка вистеляє канальці. Таким чином відбувається демінералізація і розм’якшення дентину – цей процес призводить до творення каріозної порожнини (дупла). Порожнина має форму конуса, його верхівка знаходиться на поверхні зуба, а в глибині зуба широка частина. Дно каріозної порожнини має три зони:

- зона розм’якшеного дентину – він м’який, повністю відсутні солі кальцію і структура дентину, містить багато мікроорганізмів.

- зона прозорого дентину – цей дентин в стані кальцинозу, дентинні канальці звуженні, дентин має однорідний характер, тому він стає більш прозорим по відношенню до нормального дентину.

- зона замісного або вторинного дентину (ірегуляторний) – він утворений одонтобластами, канальці розташовані хаотично. Вторинний дентин утворюється внаслідок компенсаторної реакції (репаративна регенерація) → організм намагається припинити розповсюдження патологічного процесу.

IV стадія – глибокий карієс. Він характеризується утворенням каверни в розм’якшеному дентині. Каверну від пульпи зуба відокремлює вузенький шар, тобто дно каріозної порожнини. При руйнуванні дна, каріозна порожнина досягає пульпи.

Переважно пошкоджуються карієсом зуби верхньої щелепи, моляри, потім – премоляри, верхні різці, а найбільш стійкі зуби – це ікла, нижні різці. В молярах та премолярах карієс швидше розвивається на жувальних поверхнях, де шар емалі значно тонший (так званий фісурний карієс).

 


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 436 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)