АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Хвороби ясен і пародонту

Прочитайте:
  1. XII. Щоденник перебігу хвороби
  2. АВТОСОМНО-ДОМІНАНТНІ ХВОРОБИ
  3. АВТОСОМНО-РЕЦЕСИВНІ ХВОРОБИ
  4. Автосомно-рецесивні хвороби
  5. АНАМНЕЗ ХВОРОБИ (Anamnesis morbi)
  6. ВНУТРІШНІ ХВОРОБИ ТВАРИН
  7. Динаміка клінічних симптомів хвороби Лайма та кліщового енцефаліту.
  8. ЕНДОКРИННІ ХВОРОБИ
  9. Етіологія виразкової хвороби (пептичної виразки)
  10. ЖОВЧНОКАМ'ЯНОЇ ХВОРОБИ

 

Ця група хвороб пов’язана з патологією пародонту.

Пародонт – це сукупність навколо зубних тканин, до складу яких входять: ясна, кісткова альвеола і періодонт (морфо-функціональний комплекс).

До захворювань пародонту належать:

- гінгівіт;

- пародонтит;

- зубні відкладення;

- пародонтоз;

- ідіопатичний прогресуючий пародонтоліз;

- пародонтоми.

 

Гінгівіт –запалення слизової оболонки ясен без порушення цілісності зубоясèнної сполуки.

Розрізняють первинний гінгівіт (власно гінгівіт), який зустрічається рідко, та вторинний гінгівіт, який розвивається частіше (сприяють його виникненню інфекційні або токсико-алергічні захворювання).

За перебігом гінгівіти бувають гострі та хронічні. За поширенням – локальний і розповсюджений.

Етіологія, патогенез. Гінгівіт викликається мікроорганізмами, які містяться в зубному нальоті, найчастіше це стрептококи.

Локальний гінгівіт (уражується ділянка ясен біля одного або декількох зубів) часто розвивається після травми ясен механічного характеру або дії фізичних та хімічних факторів.

Розповсюджений гінгівіт, як правило, розвивається у дітей та молодих людей при інфекційних, обмінних або ендокринних захворюваннях.

 

Морфологічно виділяють чотири види гінгівіту:

1. Катаральний бувають гострими та хронічними

2. Виразково-некротичний

 

3. Гіпертрофічний мають хронічний перебіг

4. Атрофічний

Катаральний гінгівіт – характеризується набряком і повнокров’ям слизової оболонки ясен. На поверхні ясен накопичується невелика кількість серозно-слизового ексудату.

Мікроскопічно – спостерігаються розлади кровообігу, інфільтрація слизової оболонки нейтрофілами (при хронічній формі інфільтрат складається з лімфоцитів та макрофагів).

Триває 5-7 днів. Закінчується одужанням або переходить в

Виразково-некротичний гінгівіт.

Існує два варіанти розвитку цієї форми гінгівіту:

а) на слизовій оболонці з’являються пустула (пухирець з гнійним ексудатом). Пустула розривається і на її місці утворюється виразка. Мікроскопічно в краях виразки спостерігається інфільтрація нейтрофілами і макрофагами. Ці клітини запального характеру продукують протеолітичні ферменти, що призводить до прогресування виразки.

б) під впливом дії токсинів мікроорганізмів на слизову оболонку в ній виникають вогнища некрозу неправильної форми. Макроскопічно вони мають вигляд біло-сірих плівок на яснах, навколо плівок при мікроскопічному дослідженні виявляються нейтрофільні лейкоцити. Після відторгнення некротичних мас під впливом протеолітичних ферментів лейкоцитів – утворюється виразка.

 

Гіпертрофічний гінгівіт. Характеризується потовщенням і збільшенням в розмірах ясенних сосочків. Ясна стають набряклими, болючими, легко кровоточать. Мікроскопічно – ясна інфільтровані лімфоцитами, плазматичними клітинами (при загостренні процесу в інфільтраті з’являються нейтрофіли). В яснах розростаються колагенові волокна та покривний (багатошаровий плоский) епітелій з явищами акантозу і ороговіння.

Атрофічний гінгівіт. Характеризується потоншенням епітелію за рахунок зменшення кількості рядів епітелію (шарів). В епітеліальних клітинах розвивається вакуольна дистрофія з наступним некрозом.

Всі гінгівіти по ступеню важкості поділяються на легку та важку форми.

Легкий ступінь: уражується тільки міжзубний ясенний сосочок.

Важкий ступінь: крім сосочка уражується маргінальний та альвеолярний відділ ясен.

Ускладнення гінгівіту (якщо немає одужання):

- утворення зубного нальоту;

- пародонтит.


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 455 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)