АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

СМЕРТЬ ТА ПОСМЕРТНІ ЗМІНИ

Прочитайте:
  1. Біохімічні зміни
  2. Біохімічні зміни крові – один із механізмів розвитку артеріальної гіпертензії
  3. Внезапная кардиальная смерть
  4. ВНЕЗАПНАЯ КОРОНАРНАЯ СМЕРТЬ
  5. Внезапная сердечная (коронарная) смерть.
  6. Внезапная сердечная (коронарная) смерть.
  7. Внезапная сердечная (коронарная) смерть.
  8. Внезапная сердечная (коронарная) смерть.
  9. Внезапная сердечная (коронарная) смерть.
  10. Внезапная сердечная (коронарная) смерть.

Основні відомості про структурні зміни, що розвиваються при хворобах, патологічна анатомія отримує при розтині тварин, загиблих від різних захворювань або при вивченні органів і тканин тварин убитих з експериментальною метою після відтворення тих або інших патологічних станів. Тобто, патологоанатому доводиться піддавати дослідженню тканини тварин після смерті. Поза сумнівом є той факт, що смерть викликає зміни, які потрібно чітко відрізняти від прижиттєвих, викликаних хворобою.

Тому для теоретичної підготовки і практичної діяльності лікаря ветеринарної медицини важливого значення набуває вивчення причин смерті, механізмів поступового згасання життєдіяльності органів і тканин і характеру і послідовного розвитку посмертних змін в них. Цими питаннями займається наука – танатологія (від грец. thanatos — смерть і logos – вчення).

Смерть – безповоротне припинення життєвих функцій організму – є природним і неминучим закінченням життя. З настанням смерті тварина перетворюється в труп (грец. cadaver).

Відповідно до сучасних уявлень смерть підрозділяють на природну, або фізіологічну і смерть передчасну, або патологічну.

Фізіологічна смерть наступає в глибокій старості без дії патологічних факторів внаслідок поступового природного згасання всіх життєвих процесів, є неминучим завершенням життя, кінцевою запрограмованою стадією розвитку. Фізіологічна смерть навіть в найсприятливіших умовах у тварин дуже рідкісне явище, оскільки навіть в глибокій старості вони частіше гинуть від хвороб або внаслідок зовнішнього насильства. Крім того, більшість видів тварин є джерелом продукції для людини і вбивається з економічною метою не досягаючи глибокої старості.

Вид тварини Тривалість життя (років)
Велика рогата худоба 20–35
Кінь 40–60
Вівці 15–20
Свині 15–20

 

Патологічна смерть може бути насильницькою і ненасильницькою.

Насильницька смерть – загибель життєздатного організму, зумовлена грубою дією зовнішніх причин: забій (для одержання продукції), вбивство (умертвіння тварини людиною без використання продукції, або умертвіння тварини іншою твариною), нещасний випадок (аварія, електричний струм, блискавка і т.д.)

Ненасильницька смерть – загибель тварин від різних захворювань. Вона може бути поступовою (звичайною) та раптовою (миттєвою).

Звичайна (поступова) смерть – загибель тварин після більш менш тривалого періоду агонії в зв’язку з різними захворюваннями, які мали клінічний прояв.

Раптова смерть – несподівана загибель зовнішньо здорової тварини в результаті ураження життєво важливих органів (при травмах, внутрішніх кровотечах, інфарктах, інсультах і т.п.). Раптова смерть може настати при блискавичному перебігові інфекційних (сибірка, пастерельоз та ін.) або паразитарних (цистицеркоз головного мозку та ін.) хвороб.


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 530 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)