АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Молозивний токсикоз

Прочитайте:
  1. IV. Клинические признаки развивающегося эндотоксикоза
  2. V. Общие принципы лечения эндотоксикоза.
  3. А. Глазные симптомы тиреотоксикоза
  4. А. Глазные симптомы тиреотоксикоза
  5. А. Глазные симптомы тиреотоксикоза
  6. Аспергиллотоксикозы
  7. Афлатоксикозы.
  8. Беременность. Токсикоз и проблемные роды
  9. В патогенезе развития синдрома нейротоксикоза при шигеллезах у детей ведущим является: (1)
  10. Возбудители микотоксикозов

Захворювання новонароджених, що спричиняється отруйними речовинами, які виділяються з молозивом, і характеризується розладом травлення, діареєю І швидкою загибеллю тварин (Урбан В.П., Найманов І.Л., 1984).

З молозивом виділяються нітрити, аміак (при згодовуванні кормів з надмірним вмістом нітратів), кетонові тіла, мікотоксини, госипол та інші токсини. Небезпечним є згодовування силосу, сінажу, що містять надмірну кількість масляної кислоти, яка є індикатором гнильних процесів, що проходять у кормах. Отже, у таких кормах, крім масляної кислоти, є й інші продукти гниття, які важко ідентифікувати

Симптоми. Захворювання виникає раптово, часто після першого-другого напування молозивом. Температура тіла в межах норми. Швидко розвиваються зневоднення та інтоксикація і настає загибель хворих. Часто захворювання ускладнюється дією збудників різних інфекційних хвороб, що утруднює постановку діагнозу.

Патолого-анатомічні зміни залежать від терміну перебігу захворювання та концентрації токсичних речовин, що містяться у молозиві. Якщо смерть настала протягом кількох годин і ознаки діареї були відсутні, то зміни переважно розвиваються у сичузі та передній частині тонкого кишечнику (різна інтенсивність слизового катару, часто з крапковими крововиливами у сичузі). Піддаються ураженню і паренхіматозні органи (печінка, нирки, міокард) у яких під дією токсинів розвиваються, відповідно, білково-жирова та білкова дистрофії. При більш тривалому перебігу хвороби проявляються ознаки зневоднення організму (наслідок діарей) інтенсивніше розвиваються запальні процеси у сичузі І тонкому кишечнику (слизово-геморагічний катар), можуть виникати крововиливи на епікарді. Дистрофічні процеси в печінці, нирках та міокарді також посилюються. Селезінка не реагує.

Діагноз можна поставити за результатами хімічного дослідження якості кормів, молозива і вмісту сичуга. Оскільки можливості районних лабораторій ветеринарної медицини щодо ідентифікації отруйних речовин обмежені, то поставити точний діагноз за характером отрути не завжди можна. Ось тому І було запропоновано дати узагальнену назву цій групі діарей - молозивний (молочний) токсикоз. З поліпшенням лабораторної діагностики нозологія даної групи діарей буде уточнюватися.

Лікування спрямоване на застосування антидотів, якщо отрути ідентифіковані, та на загальні заходи щодо ліквідації синдрому диспепсії.

Профілактика полягає у контролі за якістю кормів, використанні у раціоні корів в останній період сухостою лише якісних кормів, попередженні різних хвороб, які обумовлюють накопичення в організмі матері шкідливих продуктів (ацетонових тіл та інших).


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 1030 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)