АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Родильне відділення

Прочитайте:
  1. Алгоритм надання медичної допомоги дітям з тяжкими формами менінгококемії на першому етапі надання стаціонарної допомоги (ЦРЛ, соматичне відділення)
  2. Відділення «Акушерська справа»
  3. До хірургічного відділення лікарні поступив тяжкохворий пацієнт. Яке ліжко потрібно приготувати для такого хворого?
  4. Ознаки відділення плаценти.
  5. Про дитячу міську поліклініку (поліклінічне відділення)
  6. Про дитячу міську поліклініку (поліклінічне відділення)
  7. Про лікаря-спеціаліста дитячої міської поліклініки (поліклінічного відділення, дитячої консультації)
  8. Про старшу медичну сестру педіатричного відділення дитячої міської поліклініки (поліклінічного відділення)

На фермах, де утримується до 400 корів і нетелей, родильне відділення будують з розрахунку 12 % наявного поголів'я, а на великих фермах (більше 600 отелень на рік) обладнують два ізольовані родильні відділення із секційними профілакторіями, розраховані на 16 % поголів'я. Змінні родильні відділення створюють за рахунок реконструкції Інших приміщень, а також нового будівництва за типовими проектами, розрахованих на 400,600 і 800 отелень. У кожному родильному приміщенні необхідно мати передродову (20-25 % всіх скотомісць), родову з денниками для проведення отелень (35-40 %) і післяродову (40 %) секції. У передродову секцію корів і нетелей переводять за 5-7 днів до передбачуваного отелення. Перед постановкою проводять санітарну обробку тварин. Провісниками родів є: набрякання вульви, розслаблення крижово-сідничних зв'язок, поява прозорого слизового тяжу із статевих органів. У передродовій секції тварин утримують на прив'язі. Довжина стійла 2 - 2,2 м, ширина - 1,5 м.

Родовий сектор, за можливістю, обладнують ізольованими денниками (ширина 3 м, довжина 3 - 3,5 м, висота 1,7 м) з розрахунку 1,5-2 % від поголів'я корів. У корів і нетелей з початковими ознаками пологів дезінфікують зовнішні статеві органи, задню частину тулуба, хвіст, після чого тварин переводять у підготовлені денники. Тварин утримують на чистій солом'яній підстилці, безприв'язно, що забезпечує облизування І своєчасну годівлю телят.

Телят приймають на суху чисту підстилку або на мішковину, оберігаючи від забруднення, витирають слиз Із носа, пуповину обробляють 5 % спиртовим розчином йоду. Якщо цілісність пуповини збереглась, то її обривають на віддалі 10 -15смвід пупочного кільця. Дають можливість корові облизати теля або його витирають жмутком соломи, мішковиною. Після закінчення отелення забруднену підстилку і послід прибирають. Якщо через 5-6 год після отелення послід не відділився,то проводять консервативне лікування. При його неефективності через 24 год послід відділяють оперативним методом.

Телят залишають у деннику біля корови на 1 - 2 дні. Перед годівлею теляти шкіру вим'я корови обмивають теплою водою, протирають тампоном, змоченим у дезінфікуючому розчині (0,5%-ні розчини дезмолу, однохлористого йоду, хлораміну), перші цівки молозива із всіх часток здоюють в окремий посуд. Після цього телят підпускають до вим'я, допомагають взяти дійку. Першу годівлю проводять тоді, коли з'являється рефлекс смоктання, але не пізніше, ніж через 1-1,5 год після народження. Через 1 -2 дні теля переміщують у профілакторій або індивідуальний будиночок на відкритому повітрі, а корову переводять у післяродову секцію, де корови утримуються групами протягом 8-12 днів. Щоденно проводяться ветеринарний огляд корів. При ручному випоюванні молозиво видоюють у чисте відро, переливають у поїлку і випоюють теляті через соску з отвором діаметром 1,5 мм в
кількості 1,2 - 1,5 л (40 мл/кг маси). Повторне напування проводять через 5-6 год. У перші 6 год життя теля повинне отримати 3 л молозива. Телятам-гіпотрофікам молозиво згодовують 4-5 разів на добу по 0,8 - 1 л. Молозиво повинне мати температур) 37 - 39 °С. Оскільки випоювати молозиво від корів, хворих на мастит телятам не можна, то їм дають молозиво здорових корів, які отелились одночасно або на 4 - 6 год раніше. Можна використовувати також охолоджене молозиво перших двох надоїв від корів 4-5 лактація, яке зберігають у посуд по 1,5 - 2,0 л охолодженим при -18 - 25 °С. Перед використанням його підігрівають до 37 - 39 °С

Денник після кожного отелення ретельно очищають, миють і дезінфікують 3 %- ним розчином натрію гідроокису. У післяродовій секції корів утримують у стійлах таких самих розмірів, як і в передродовій. Щоденно ведуть контроль за перебігом післяродового процесу і станом молочної залози у корів. Частіше в цей період спостерігаються субінволюція, виворіт матки, післяродова гіпокальціємія, вестибуліт, вагініт, ендометрит, сепсис. Якщо роди пройшли без ускладнень і корова почуває себе добре, дають сіно, сінаж, а пізніше і якісний силос. Давання концентратів і коренеплодів доводять до повної норми поступово, до кінця першого тижня після отелення.

Однією з найважливіших умов профілактики шлунково-кишкових хвороб
новонароджених телят є добрий санітарний стан родильного відділення. У період експлуатації стійла, кормовий і гнойовий проходи один раз на 3-5 днів дезінфікують освітленим розчином хлорного вапна, яке містить 3 % активного хлору, 3-4%- ним гарячим розчином натрію гідроокису (1 л на 1 м3). Проходи посипають гашеним вапном 0,2 кг на 1 м2). Стічні канавки знезаражують щоденно.

У приміщенні необхідно щотижня проводити аерозольну дезінфекцію 40%- ним розчином молочної кислоти (1 мл/м3), 0,5 %- ним розчином натрію гідроокису (1 мл/м3), 5%- ним розчином хлораміну (1 мл /м3).

Через 1-1,5 місяці експлуатації однозальне родильне відділення звільняють від тварин, очищають і дезінфікують. Стіни, перегородки, стелю білять 15-20 %- ним водним свіжогашеним вапном. Приміщення залишають на 4-8-денннй біологічний відпочинок, а отелення корів тимчасово проводять в іншому приміщенні.

Цех, що складається з двох відділень із секційними профілакторіями, які
використовуються у виробничому процесі почергово, після 26-денної експлуатації під час перерви 12-17 днів) очищають, миють, два рази дезінфікують 3 %- ним розчином натрію гідроокису і один раз – формальдегідом.


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 987 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)