АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ДИХАЛЬНА НЕДОСТАТНІСТЬ.

Прочитайте:
  1. ГОСТРА ДИХАЛЬНА НЕДОСТАТНІСТЬ
  2. Гостра дихальна недостатність
  3. Гостра ниркова недостатність.
  4. Гостра ниркова недостатність.
  5. ДИХАЛЬНА НЕДОСТАТНІСТЬ
  6. Дихальна недостатність
  7. ДИХАЛЬНА СИСТЕМА
  8. Дихальна система
  9. Парадоксальна дихальна гімнастика за О.М. Стрель-ніковою

Порушення функції дихання позначається терміном “дихальна недостатність”.

Дихальна недостатність – це стан організму, при якому не забезпечується підтримання нормального газового складу крові або воно досягається внаслідок посиленої роботи апарату зовнішнього дихання, що є причиною зниження функціональних можливостей організму.

Це визначення включає компенсовану (коли зберігається нормальний вміст газів крові) і декомпенсовану дихальну недостатність (у випадку, якщо навіть посилена робота апарату зовнішнього дихання не здатна забезпечити нормальний Ра О2* і Ра СО2* у крові).

У клініці дихальну недостатність звично поділяють на три ступені.

І – прихована дихальна недостатність, при якій задишка спостерігається при фізичному навантаженні, яке раніше її не спричинювало (швидка ходьба, рух вгору по сходах тощо). У стані спокою функціональні показники зовнішнього дихання не змінені. Може лише бути зменшена МВЛ* (до 60% належної) і КРД* (до 6-7). Вміст газів у крові нормальний.

ІІ – задишка виникає при незначному фізичному навантаженні, але відсутня у спокої. При записі спірограми в стані спокою виявляється компенсаторна гіпервентиляція (ХОД* – 150-200% від належного). МВЛ знижується до 40% належної, КРД – нижче 6-7. Вміст газів крові – в нормі, завдяки компенсаторно посиленій вентиляції.

ІІІ – задишка в спокійному стані, легеневі об”єми значно відрізняються від належних. Компенсаторна гіпервентиляція не запобігає гіпоксемії і накопиченню недоокислених продуктів обміну в крові. Виражені зміни не лише у вентиляції, але й у дифузії. Фунції дихальної і серцево-судинної систем тісно взаємозв”язані. До хвороб легень із вираженою дихальною недостатністю приєднується і серцева недостатність.

Дихальну недостатність, залежно від переважаючого патогенетичного механізму її виникнення, поділяють на клінічні форми.

Обструктивна дихальна недостатність спричинена погіршенням прохідності повітроносних шляхів. Ранніми її ознаками є задишка при фізичному навантаженні або під час респіраторних захворювань, пізніше – подовження й утруднення видиху (експіраторна задишка), участь у диханні допоміжних м’язів, втягування міжреберних проміжків, опущення нижнього легеневого краю.

Діагностичне значення має зниження ФЖЄЛ*, особливо ОФВ1*, індекс Тифно* менший ніж 70%.

Рестриктивна дихальна недостатність зумовлена зменшенням дихальної поверхні легень або здатності до збільшення корисного об”єму. При ній зменшується життєва і загальна ємність легень, знижується дихальний об”єм.

Суб”єктивно рестриктивна дихальна недостатність проявляється задишкою при фізичному навантаженні. Об”єктивно констатується часте, неглибоке дихання: швидкий вдих чергується з швидким видихом. Обмежена екскурсія грудної клітки.

При функціональному дослідженні діагностичне значення має зменшення ЖЄЛ* нижче 70% належної при нормальному індексі Тифно.

Комбінована обструктивно-рестриктивна недостатність звично супроводжується зменшенням всіх функціональних показників, ЖЄЛ < 70% належної і проба Тифно також менше ніж 70%. Обгрунтованішим є висновок про змішаний тип дихальної недостатності, якщо зниження ЖЄЛ більш виражене, порівняно зі зменшенням індексу Тифно або при однаковому їх зниженні.

 

Ра О2* - парціальний тиск кисню. У нормі становить 80-100 мм рт. ст.

Ра СО2 * - парціальний тиск вуглекислого газу. В нормі – 35-45 мм рт. ст.

ЖЄЛ* - життєва ємність легень – це максимальний об”єм, який можна видихнути після глибокого вдиху. В нормі – коливається від 3500 до 5000 мл.

МВЛ* – максимальна вентиляція легень – об”єм повітря, який вентилюється в легенях протягом 1 хв при максимально глибокому та частому диханні. У нормі дорівнює 70-150 л/хв.

ХОД* – хвилинний об”єм дихання – об”єм повітря, що вентилюється у легенях за 1 хв у спокої. В нормі він коливається від 6 до 8 л/хв.

КРД* - коефіцієнт резерву дихання – отримують, поділивши МВЛ на ХОД. У нормі він становить 8-10.

ФЖЄЛ* - форсована життєва ємність легень – об”єм повітря, що може видихнути людина при максимально швидкому повному видиху після попереднього максимального спокійного вдиху. В нормі ФЖЄЛ менше, ніж ЖЄЛ на 100-200мл. Тривалість форсованого видиху - від 3 до 5 сек.

ОФВ1* - об”єм форсованого видиху за першу секунду.

Індекс Тифно* - співвідношення між ОФВ1 і ЖЄЛ. Якщо ОВФ1 менший від 70% ЖЄЛ – це ознака обструкції дихальних шляхів.

 

 


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 899 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)