АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

У печінковій часточці (lobulus hepatis) кров проходить через синусоїдні судини (vasa sinusoidea) до центру часточки і є мішаною. 7 страница

Прочитайте:
  1. DRAGON AGE: THE CALLING 1 страница
  2. DRAGON AGE: THE CALLING 10 страница
  3. DRAGON AGE: THE CALLING 11 страница
  4. DRAGON AGE: THE CALLING 12 страница
  5. DRAGON AGE: THE CALLING 13 страница
  6. DRAGON AGE: THE CALLING 14 страница
  7. DRAGON AGE: THE CALLING 15 страница
  8. DRAGON AGE: THE CALLING 16 страница
  9. DRAGON AGE: THE CALLING 17 страница
  10. DRAGON AGE: THE CALLING 18 страница

 

Дуга аорти повертає вліво і назад від задньої поверхні 2 реберного хряща до лівої сторони тіла 4 грудного хребця, де переходить у низхідну частину аорти. У цьому місці є невелике звуження - перешийок. До передній півкола аорти з правого і лівого її боків підходять краю відповідних плевральних мішків. До опуклій стороні дуги аорти і до початкових ділянках відходять від неї великих судин (плечеголовной стовбур, ліві загальна сонна і підключична артерії) прилягає спереду ліва плечеголовная вена, а під дугою аорти починається права легенева артерія, внизу і трохи лівіше - біфуркація легеневого стовбура. Ззаду дуги аорти знаходиться біфуркація трахеї. Між нагнути півколом дуги аорти і легеневим стовбуром або початком лівої легеневої артерії є артеріальна зв'язка. У цьому місці від дуги аорти відходять тонкі артерії до трахеї і бронхах. Від опуклою півкола дуги аорти починаються три великі артерії: плечеголовной стовбур, ліва загальна сонна і ліва підключична артерії.

3. До внутрішніх статевих чоловічіх органів належать яєчка з їхніми оболонками, сім'явиносні протоки, сім'яні пухирці, передміхурова залоза (простата), бульбоуретральні (купеові) залози; до зовнішніх-статевий член і калитка.

Яєчко(testis) -парний орган, знаходиться в калитці. В середньому його довжина становить 4 см, ширина- 3 см і вага - 25 г. В нього розрізняють медіальну та ратеральну поверхні, передні і задні краї, верхній та нижні кінці. Ліве яєчко опущене дещо нижче відправого. На задньому крії яєчка розташований придаток яєчка. в якому розрізнають головку, тіло і хвіст. Яєчко зовні покрито щільною фіброзною оболонкою-білковою, яка прилягає до його перенхіми. На задньому краї ця оболонка утворює потовщення-середостіння яєчка. Від середостіння відходять фіброзні перетики, які розділяють яєчко на часточки. Паренхіма яєчка складається із звивистих і прямих сім"яних трубочок. У зввистих трубочках продукуються чоловічі статеві сперматозоїди. Прямі сім"яні трубочки відкриваються в сітківку яєчка, яка розміщена в його середньостінні. Крім сперматозоїдів яєчко виробля\ чоловічі статеві гормони. які впливають на розвиток вторинних статевих ознак.

Сім ' явиносна протока (ductum deferebs) довжиною близько 40 см, має форму трубки, яка входить до скалу сім"яного канатика, проходить через пахвинний канал і в ділянці внутрішнього його кільця відокремлюється від судин яєчка, йдее косо униз і назад до бічної стінки сечового міхура і підходить до передміхурової залози. Тут вона утворює розширення-ампулу сім"явиносної протоки. Стінка протоки складається із слизової, щ утворює поздовжні складки. м"язової і фіброзної оболонок.

Сім ' яні пухирці (vesiculae seminales) парні органи. що розташовані латерально від сім"явиносних проток, між сечовим міхуром і прямою кишкою. Довжина кожнього піхурця-близько 5 см. Нижній загострений його кінець переходить у вузьку вивідну протоку, яка з"єднується з сім"явиносною протокою й утворює сім"явипроскувальну протоку. що проходить через товщу передміхурової залози і відкривається в передміхурову частину сечівника.

Передміхурова залоза (prostata) є додатковою статевою залозою, що виробляє секрет, який складає приблизно 30% сім'яної рідини. При змішуванні сперматозоїдів і сім'яної рідини утворюється сперма. Вона розташована в порожнині таза. під сечовим міхуром.

Бульбоуретральні залози щільної консистенції, овальної форми, діаметром 0,3-0,8 см.Вони гомологічні бартоліновим залозам у жінок. Бульбоуретральні залози розташовані в товщі глибокою поперечною м'язи промежини — сечостатевої діафрагми, біля основи статевого члена — заднього кінця цибулини статевого члена, ззаду і з боків від перетинчастої частини сечовипускного каналу, між двома шарами фасцій сечостатевої діафрагми, в глибині промежинного поглиблення. Вони покриті поперечними волокнами мембранозної м'язи сфінктера сечовипускного каналу. Бульбоуретральні залози — складні трубчасто-альвеолярні залози. Кожна залоза розміром з горошину складається з декількох часточок, охоплених разом фіброзної оболонкою. Кожна часточка включає ряд грон, вистелених стовпчастими епітеліальними клітинами, що відкриваються в протоку, що з'єднується з протоками інших часточок для того, щоб утворити єдиний екскреторної проток. Довжина цієї протоки приблизно 2,5 см, він відкривається в сечівнику біля основи статевого члена. У міру старіння ці залози поступово зменшуються в розмірі.Під час статевого збудження кожна залоза виділяє прозорий, в'язкий слизовий секрет (прееякулят). Ця рідина допомагає змастити сечовипускний канал для проходження по ньому сперматозоїдів, вона захищає від роздратування сечею слизову оболонку сечівника, нейтралізує сліди кислої сечі в уретрі та допомагає видалити будь-яку залишкову сечу або сторонні домішки.

Сім'яни́й кана́тик (Funiculus spermaticus) — парний, округлої форми тяж завдовжки до 15-20 см, що проходить у чоловіків в пахвинному каналі, прямує з черевної порожнини до кожного яєчка.При надімірній ротації яєчка у своїй оболонці відбувається перекрут сім'яного канатика, порушуючи кровопостачання яєчка (ішемія яєчка), що протягом кількох годин може призвести до незворотніх змін (некроз яєчка).

При незарощенні вагінального відростку очеревини вміст черевної порожнини може потрапляти в сім'яний канатик з розвитком вродженої пахвинної кили.

Калитка — це шкірний мішок, розділений перегородкою на два відділи, в яких розташовані чоловічі статеві залози (яєчки; testis) і калиткова частина сім'яних канатиків

.Стінка калитки утворена тканинами, гомологічними шарам передньої черевної стінки: шкірою, м'ясистою оболонкою (tunica dartos), зовнішньою та внутрішньою сім'яними фасціями і піхвовою оболонкою яєчка.

Шкіра калитки тонка й еластична, надзвичайно чутлива до подразнень. По середній лінії розташований сагітальний шов, який утворився внаслідок зрощення двох закладок і є продовженням аналогічного шва промежини та статевого члена. Підшкірна жирова клітковина міститься лише біля кореня калитки.

Статевий член(penis) складається з двох кавернозних(печеристих) і одного губчастого тіла. Губчасте тіло лежить знизу від печеристих тіл і пронизане сечівником. Задня частина статевого члена має назву кореня, передня потовщена-головки. Середнія частина-це тіло статевого члена. На головці знаходиться зовнішній отвір сечівника. Шкіра біля головки утворює складку-передню шкірочку. На її внутрішній поверхні розташовані сальні залози. секрет яких має назву смегми. Зовнішньою оболонкою печеристих тіл є фіброзна оболонка, від якої всередину відходять численні перекладини. Проміжки між перекладинами заповнені кров"ю. Величина статевого члена змінюється залежно від кількості крові в печеристих тілах.

Чоловічий сечівник(urethra masculina) - непарний орган, має форму трубки довжиною близько 16-22 см з діаметром 0.5-0,7 см. Він слугує для виведення сечі й семені. Сечівник тягнться від сечового міхура до його зовнішнього отвору на головці статевого члена.

4. Арахноидит — это серозное воспаление паутинной оболочки головного или спинного мозга. Изолированного поражения паутинной оболочки головного или спинного мозга при арахноидите не бывает в связи с отсутствием в ней собственной сосудистой системы. Инфекция при арахноидите головного или спинного мозга переходит с твердой или мягкой мозговой оболочки. Арахноидит головного или спинного мозга можно характеризовать и как серозный менингит.

за допомогою цереброспінальної рідина.

Варіант-23

1.Яєчники - парний орган, розташований в нижній частині черевної порожнини і утримується в ній зв'язками. За формою яєчники, що досягають в довжину до 3 см, нагадують мигдальне насінину. При овуляції дозріла яйцеклітина виходить безпосередньо в черевну порожнину, проходячи по одній з фаллопієвих труб.

Фаллопієві труби інакше називаються яйцепроводи. Вони мають воронкообразное розширення на кінці, через яке в трубу потрапляє дозріла яйцеклітина (яйце). Епітеліальна вистилання фаллопієвих труб має війки, биття яких створює рух струму рідини. Цей струм рідини і направляє в фаллопієві труби яйце, готове до запліднення. Фаллопієві труби іншим своїм кінцем відкриваються у верхні частини матки, в яку яйце направляється по фаллопієвих трубах. У фаллопиевой трубі відбувається запліднення яйцеклітини. Запліднені яйцеклітини (яйця) надходять в матку, де і протікає нормальний розвиток плода аж до пологів.

Матка - м'язовий грушовидний орган. Вона розташовується в середині черевної порожнини позаду сечового міхура. Матка має товсті м'язові стінки. Внутрішня поверхня порожнини матки вистелена слизовою оболонкою, пронизаної густою мережею кровоносних судин. Порожнина матки з'єднується з вагінальним каналом, який проходить через товсте м'язове кільце, видатне в піхву. Воно носить назву шийка матки. У нормі запліднена яйцеклітина надходить з Фаллопієвих труб в матку і прикріплюється до м'язової стінки матки, розвиваючись в плід. У матці протікає нормальний розвиток плода аж до пологів. Довжина матки у жінки репродуктивного віку в середньому дорівнює 7-8 см, ширина - 4 см, товщина - 2-3 см. Маса матки у родили жінок коливається від 40 до 50 г, а у народжували досягає 80 м. Подібні зміни виникають з- за гіпертрофії м'язової оболонки під час вагітності. Обсяг порожнини матки становить ≈ 5 - 6 см ³.

Піхва - це товста м'язова трубка, яка йде від матки і має вихід назовні з тіла жінки. Піхва є приймачем чоловічого копулятивного органу під час здійснення статевого акту, приймачем насіння під час статевого акту, а також є родовим каналом, по якому виходить плід після завершення свого внутрішньоутробного розвитку в матці.

Великі статеві губи - це дві шкірні складки, що містять всередині жирову тканину і венозні сплетення, що йдуть від нижнього краю живота вниз і назад. У дорослої жінки вони покриті волоссям. Великі статеві губи виконують функцію захисту піхви жінки від попадання в нього мікробів і чужорідних тіл.

Великі статеві губи рясно забезпечені сальними залозами і облямовують отвір сечівника (уретри) і переддень піхви, ззаду якого вони зростаються. У нижній третині великих статевих губ розташовані так звані бартолінові залози.

Малі статеві губи, розташовуються між великими статевими губами, і, як правило, приховані між ними. Вони являють собою дві тонкі шкірні складки рожевого кольору, не покриті волоссям. У передній (верхній) точки їх з'єднання знаходиться чутливий орган, що має, як правило, розмір завбільшки з горошину, здатний до ерекції. Цей орган носить назву клітор.

Клітор у більшості жінок закритий окаймляющими його складками шкіри. Цей орган розвивається з тих же зародкових клітин, що і чоловічий статевий член, тому він містить печеристих тканина, яка при статевому збудженні наповнюється кров'ю, в результаті чого клітор жінки також збільшується в розмірах. Це явище аналогічно чоловічої ерекції також називається ерекція.

Дівоча пліва - це тонка перетинка, складка слизової оболонки, що складається з еластичних і колагенових волокон. з отвором, що прикриває вхід у піхву між внутрішніми і зовнішніми статевими органами. При першому статевому акті зазвичай руйнується, після пологів практично не зберігається.

2.Грудна аорта (розташована у грудній порожнині, прилягає до тіл хребців з лівого боку, спускається майже вертикально до аортального отвору діафрагми, від неї відходять пристінкові і нутряні гілки):

а) пристінкові гілки:

1) задні міжреберні артерії (їх десять пар, проходять уздовж нижнього краю ребер між внутрішніми і зовнішніми міжреберними м'язами); 2) верхні діафрагмальні артерії (парні, відходять від нижнього відділу грудної аорти);

б) нутряні гілки:

1) бронхіальні гілки (входять у легені разом з бронхами, також ідуть до трахеї); 2) стравохідні гілки (йдуть до стінок стравоходу); 3) середостінні гілки (йдуть до перикарда, лімфатичних вузлів середостіння).

Черевна аорта (розташована в черевній порожнині спереду від хребців до рівня IV поперекового хребця; від неї відходять пристінкові і нутряні гілки).

а) пристінкові гілки:

1) нижні діафрагмальні артерії (парні, живлять діафрагму, від них відходить верхня надниркова артерія); 2) поперекові артерії (чотири пари, йдуть від аорти впоперек і дають гілки до м'язів та шкіри поперекової ділянки і до твердої оболонки спинного мозку); 3) серединна крижова артерія (непарна, живить крижову кістку і прилеглі м'язи);

б) нутряні гілки:

непарні:

1) черевний стовбур (короткий, розгалужується на три артерії: загальну печінкову, селезінкову і ліву шлуночкову); 2) верхня брижова артерія (відходить на рівні І поперекового хребця, від неї відходять 15—20 кишкових артерій, постачає кров'ю всі відділи тонкої кішки і праву частину товстої); 3) нижня брижова артерія (відходить на рівні ІІІ поперекового хребця, живить низхідну ободову, сигмовидну і верхній відділ прямої кишки;

парні:

1) ниркова артерія (входить у ворота нирок); 2) середня надниркова артерія; 3) яєчникова артерія (у чоловіків — яєчкова артерія).

3. Ву́хо — це орган що працює для сприйняття звуку та підтримання рівноваги у просторі. Людське вухо здатне сприйняти звукові хвилі з довжиною від 1,6 см до 20 м, що відповідає 16 — 20 000 Гц (коливань в секунду).

Зовнішнє вухо складається із вушної мушлі (auricula) та зовнішнього слухового проходу. Вушна мушля (саме цю частину органа слуху більшість людей називають вухом) оточує зовнішній слуховий прохід. Вона складається із еластичного хряща, покритого шкірою. Деякі частини вушної мушлі, зокрема мочка, позбавлені хрящової тканини. Функція вушної мушлі полягає у тому, що вона спрямовує звук у зовнішній слуховий прохід

Зовнішній слуховий прохід – це коротка зігнута трубка (2,5 см довжиною і 0,6 см у діаметрі), що веде до барабанної перетинки. Поблизу вушної мушлі зовнішній слуховий прохід підтримується еластичним хрящем, решта його проходить у скроневій кістці.

На межі між зовнішнім та середнім вухом розташована барабанна перетинка (membrana tympani). Це тонка прозора мембрана з волокнистої сполучної тканини, із зовнішнього боку вкрита шкірою, а із внутрішнього — слизовою оболонкою. По периферії перетинки волокна сполучної тканини розташовані переважно по колу, а в центрі - радіально. Барабанна перетинка має форму сплощеного конуса, верхівка якого спрямована у порожнину середнього вуха. Вона прикріплена волокнисто-хрящовим кільцем до барабанної борозни. Барабанна перетинка коливається під впливом звукових хвиль, і передає ці коливання на слухові кісточки внутіршнього вуха

Середнє вухо (барабанна порожнина) – це невелика заповнена повітрям і вистелена слизовою оболонкою порожнина у скроневій кістці. З одного боку вона обмежена барабанною перетинкою, а з іншого – кістковою стінкою із двома отворами: овальним та круглим вікном внутрішнього вуха. Верхня частина середнього вуха аркоподібно підіймається вгору і утворює надбарабанний закуток. На медіальній стінці середнього вуха розміщена соскоподібна печера, що дозволяє йому контактувати із соскоподібними комірками скроневої кістки.

Нижня частина барабанної порожнини містить отвір слухової (фаринготимпанальної або євстахієвої) труби, що направалена вниз і сполучає порожнину середнього вуха із носоглоткою. Більшість часу слухова труба сплощена і закрита, відкривається вона тільки під час зівання або ковтання для того щоб зрівняти тиск у середньому вусі із тиском у зовнішньому середовищі. Це важливо для того, щоб барабанна перетинка могла нормально коливатись. Якщо існує різниця тисків зовні та всередні барабанної порожнини, це супроводжується відчуттям «закладених вух», яке виникає при різкій зміні висоти, наприклад під час злітання чи приземлення літака.

У порожнині середнього вуха розташовані слухові кісточки:

молоточок (maleus);

коваделко (incus);

стремінце (stapes).

Внутрішнє вухо через свою складну форму також називається лабіринт. Воно лежить глибоко у скроневій кістці позаду очних впадин. Внутрішнє вухо складається із двох основних частин:

Кістковий лабіринт – це система звивистих каналів у скроневій кістці, він заповнений перилімфою – рідиною, аналогічною за складом до спинномозкової рідини, вони можуть перетікати одна в одну через водопровід завитки;

Перетинчастий лабіринт – це серія мебранних мішечків та проток, що містяться всередині кісткового лабіринту. Він заповнений ендолімфою, що за хімічним складом близька до вунтрішньо клітинної рідини багатої на іони K+. В утворенні ендолімфи бере участь ендолімфітичний мішок, що сполучений із рештою перетинчастого лабіринту ендолімфатичою протокою.

До складу внутрішнього вуха входять три основні відділи: присінок (переддвер'я), півколові канали та завитка.

Присінок або переддвер'я (vestibulum) — це центральна яйцеподібна порожнина кісткового лабіринту. Він лежить позаду завитки, і попереду від півколових каналів. У перилімфі присінка розташовані два з'єднані протокою мішечки перетинчастого лабіринту:

Півколові канали розміщені позаду присінка, кожен канал становить близько двох третин кола. У людини наявні три півколові канали розташовані у взаємноперпендикулярних полощинах: передній, задній і латеральний. Передній і задній розташовані вертикально під прямим кутом одне до одного, а латеральний – горизонтально. Кожен канал має на одному із кінців розширення, що називається ампула, в ампулах знаходяться ампульні гребінці, які забезпечують відчуття кутового прискорення, їх рецептори подразнюються при обертанні голови

Завитка (cochlea) — конічна закручена комірка у кістці, розміром приблизно із половинку горошини. Завитка робить приблизно 2,75 оберта, в ній розташована завиткова протока, де міститься спіральний або Кортіїв орган — рецепторний орган слуху. Завиткова протока разом із спіральною кістковою пластинкою поділяють порожнину кісткової завитки на три відсіки або сходи:

Присінкові сходи (лат. scala vestibuli), розміщені над завитковою протокою, сполучені із присінком і впираються в овальне вікно;

Середні сходи – це сама завиткова протока;

Барабанні сходи (лат. scala tympani) розташовані під завитковою протокою і закінчуються круглим вікном.

Кортіїв орган розташований на поверхні базилярної мембрани, він складається із підтримуючих клітин та слухових рецепторів – волоскових клітин завитки, зверху ці клітини вкриті покривною мембраною. Волоскові клітини розташовються чотирма рядами: один ряд внутрішніх волоскових клітин і три ряди зовнішніх. До основи волоскових клітин підходять чутливі нервові закінчення завиткового нерва (гілки присінково-завтикового або 8-ої пари черепномозкових нервів).

4._____________________________________________ прости я не знаю где его найти ****************************

Варіант-24

1. До периферичної частини зорового аналізатора належать очне яблуко та допоміжний апарат ока, розташовані в ділянці очниці черепа. Око є парним органом. Очне яблуко розміщене в очній ямці черепа. Має кулясту форму і складається з трьох оболонок:

зовнішньої — щільної білкової, яка захищає очне яблуко від пошкоджень та проникнення сторонніх тіл ззовні (спереду вона переходить у прозору і проникну для світла рогівку), до неї прикріплюються м'язи, які рухають око;

середньої — судинної (пронизаною густою сіткою кровоносних судин, що постачають кров очному яблуку);

внутрішньої — сітчастої (в ній розміщені рецептори ока — палички і колбочки), де під дією світла виникають нервові збудження, які по зоровому нерву передаються в зорову зону кори головного мозку.

II Зоровий(лат. nervus opticus) чутливий нерв. Починається у сітківці ока, пучки волокон від кожного ока прямують до головного мозку, де частково перетинаються, утворюючи зорове перехрестя, і продовжуються як зоровий тракт до таламуса. Від таламуса починається зорова променистість, що складається із волокон, направлених до первинної зорової кори у потиличній частці півкуль. Слугує для Передачі інформації від паличок та колбочок, тобто забезпечення функції зору.

2. Лімфатичні стовбури і протоки по діаметрі і товщині стінки перевищують лімфатичні судини.

Про власні моторні можливості лімфатичних стовбурів і проток свідчить багатство іннерваційних апаратів їхньої стінки. У стінці лімфатичних судин, стовбурів і проток розташовуються і судини судин. Висловлюється припущення про те, що завдяки їхній діяльності на шляхах просування лімфи її концентрація може підвищуватися внаслідок всмоктування води кровоносними капілярами.

Лімфатичні вузли різних органів і частин тіла мають локальні розходження, однак улаштовані за загальним планом. Вузол покритий сполучнотканинною капсулою, що має перегородки — трабекули. Паренхіма вузла утворює коркову речовину, що містить лімфатичні фолікули, і мозкову речовину у вигляді тяжів. Капсула і трабекули відділені від коркової і мозкової речовини (паренхіми вузла) щілинами —синусами. У складі останніх виділяють крайовий (під капсулою), проміжні (уздовж трабекул), ворітній. У крайовий синус відкриваються лімфатичні судини, що приносять, а з ворітного синуса починаються лімфатичні судини, що виносять. Коркова речовина у вісцеральних лімфатичних вузлах займає більшу площу, ніж у соматичних. Вузли різних груп відрізняються і по своєму клітинному складі. Материнських клітин (гемоцитобластів), що визначають інтенсивність лімфопоезу, у молодому віці відносно більше в соматичних вузлах, у літньому і старечому — у вісцеральних.

Лімфатичні вузли — це органи імуної системи, що розташовані практично в усіх ділянках організму людини та з'єднуються між собою системою лімфатичних судин та капілярів. Лімфатичні вузли містять лімфоцити та інші клітини імунної системи.

Вони є невеликими утвореннями в місцях злиття декількох лімфатичних судин — на шиї, потилиці, під нижньою щелепою, за вухами, в паховій області (всього налічується 15 груп лімфовузлів). Їх роль - очищення лімфатичної системи (вони є своєрідним фільтром) і боротьба з бактеріями і вірусами. Зовнішнім проявом цих процесів є збільшення лімфовузлів, які батьки часто називають «залозками». У дітей це часто буває при прорізанні зубів і перших зіткненнях їх імунної системи із зовнішніми погрозами, але в деяких випадках може бути початковим симптомом серйозних захворювань.

Лімфатичні вузли є бар'єром інфекції, а також розповсюдженню метастазів злоякісних утворень

3.Плевра (від грец. рлехсЬ – ребро, бік) - вкрита одношаровим плоским епітелієм сполучнотканинна оболонка, що в людини і ссавців укриває легені та внутрішню поверхню грудної клітки. Подібно до очеревини, плевра (pleura) утворює два листки: вісцеральний і паріетальний. Вісцеральний тісно зростається з легеневою тканиною з усіх боків,заходить у щілини між їхніми частками. Паріетальний (пристінний) листок зростається з грудною порожниною і органами середостіння. Обидва листки зрощені і утворюють суцільний подвійний мішок навколо легень.

Плевра - вкрита мезотелієм сполучнотканинна пластинка. У паріетального листка виділяють реберну, медіастинальну і діафрагмальну поверхні. Медіастинальна зростається з перикардом. В ділянці воріт легень цей листок переходить у вісцеральний. Діафрагма покривається плеврою не вся - частина її зайнята перикардом.

Порожнина плеври - вузька замкнена щілина, у якій є невелика кількість серозної рідини, що зволожує листки плеври. У місцях переходу реберної плеври у діафрагмальну і медіастинальну, утворюються синуси (тут легень немає): реберно-діафрагмальний, діафрагмо-медіастинальний і реберно-медіастинальний.

Обсяг рідини, яка проходить протягом доби через порожнину П., становить приблизно 27% обсягу плазми крові. Плевральна рідина зменшує тертя між листками П. в процесі дихання. Між листками П. в нижній частині плевральної порожнини розташовуються т. н. пазухи (синуси) - запасні простору, які при вдиху частково заповнюються легкими, що збільшуються в об'ємі.

Пневмоторакс - скупчення повітря або газів у плевральній порожнині. Він може виникнути спонтанно у людей без хронічних захворювань легень («первинний»), а також в осіб із захворюваннями легень («вторинний») і штучний пневмоторакс (введення повітря в плевральну порожнину, що приводить до колапсу ураженої легені). Багато пневмоторакси виникають після травми грудної клітки або як ускладнення лікування.

Симптоми пневмотораксу визначаються розміром і швидкістю надходження повітря в плевральну порожнину; до них відносяться в більшості випадків біль у грудях і утруднене дихання. Діагноз може бути виставлений при фізикальному обстеженні в деяких випадках, але іноді необхідна рентгенографія грудної клітки або комп'ютерна томографія (КТ). У деяких ситуаціях пневмоторакс призводить до важкої нестачі кисню і зниження кров'яного тиску, прогресуючи в зупинку серця при відсутності лікування; такий стан називають напружений пневмоторакс.

Невеликий спонтанний пневмоторакс зазвичай дозволяється самостійно і лікування не потрібно, особливо у випадках без супутніх захворювань легенів. При великому пневмотораксе або коли виникають важкі симптоми, повітря може бути відкачано за допомогою шприца або накладенням одностороннього дренажу Бюлау, що вводиться для видалення повітря з плевральної порожнини. Іноді необхідні хірургічні заходи, особливо якщо дренажна трубка не ефективна або виникають повторні епізоди пневмотораксу. Різні методи лікування, наприклад застосування плевродеза (прилипання легких в грудній стінці), можуть бути використані, якщо існує ризик повторних епізодів пневмотораксу.

Середостіння (mediastinum) — простір між лівим і правим плевральними мішками. Спереду воно обмежене грудиною (sternum), ззаду грудним відділом хребта (лат. pars thoracica columnae vertebralis), знизу — діафрагмою (лат. diaphragma), верхня межа утворена апертурою грудної клітки (лат. apertura thoracis superior).

Середостіння умовно ділять на верхнє і нижнє. Межа проходить: спереду у місці переходу рукоятки грудини у тіло; ззаду на рівні міжхребцевого хряща між 4 і 5 грудними хребцями.

У верхньому середостінні розташована вилочкова залоза, права і ліва плечеголові вени, верхня частина верхньої порожнистої вени, дуга аорти і її гілки, частина трахеї, верхня частина стравоходу, нерви.

Нижнє середостіння ділиться на переднє, заднє і середнє. У передньому (між тілом грудини і передньою стінкою перикарду) розташовані внутрішні грудні артерії, вени і білягрудинні лімфатичні судини. В середньому розташоване серце із своїми судинами. Заднє (між хребтом і задньою стінкою перикарду) містить грудну частину аорти, непарну і напівнепарну вени, нерви, стравохід, лімфатичні вузли.

Варіант-25

1.Довгастий мозок (Myelencephalon, Medulla oblongata) - відділ головного мозку. Зустрічається також традиційна назва bulbus (цибулина, через форми цього відділу).

Довгастий мозок входить в стовбур головного мозку.

Від спинного мозку він обмежений перекрестом пірамід (Decussatio pyramidum) на вентральній стороні, на дорсальній стороні анатомічної кордону немає (за кордон приймається місце виходу перших спиномозкових корінців).

Від мосту довгастий мозок обмежений поперечною борозною, медулярний смужками (мозкові смужки, частина слухових шляхів) в ромбовидної ямці.

Зовні на вентральній стороні розташовані піраміди (в них пролягає кортікоспінальних тракт - шлях від кори до рухових нейронам спинного мозку) і оливи (усередині них знаходяться ядра нижньої оливи, пов'язані з підтриманням рівноваги). На дорсальній стороні: тонкий і клиновидний пучки, що закінчуються горбиками тонкого і клиновидного ядер (перемикають інформацію глибокої чутливості нижньої і верхньої половин тіла відповідно), нижня половина ромбовидної ямки, що є дном четвертого шлуночка, і відокремлюють її мотузкові тіла, або нижні ніжки мозочка.

Усередині розташовані також ядра від VIII до XII (і одне з ядер VII) черепномозкових нервів, частина ретикулярної формації, медіальна петля та інші висхідні і низхідні шляхи.

Має вигляд усіченого конуса.


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 689 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.015 сек.)