АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Функції довгастого мозку. Захисні рефлекси (наприклад, кашель, чхання).

Прочитайте:
  1. A. Відновлення порушеної функції печінки
  2. B. Сприяє відновленю порушеної функції печінки
  3. B.Стиснення головного мозку
  4. D. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  5. D.Струс головного мозку.
  6. E. - Бічний ріг сірої речовини спинного мозку на рівні СVIII – ThI.
  7. E. - Зарощення водопроводу головного мозку.
  8. E. - Кутова закрутка тім’яної частки великого мозку.
  9. I. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  10. II. Завдання і функції спеціального будинку-інтернату

Захисні рефлекси (наприклад, кашель, чхання).

Життєво важливі рефлекси (наприклад, дихання).

Регулювання судинного тонусу.

Рефлекторні центри довгастого мозку:

травлення

серцева діяльність

дихання

захисна (кашель, чхання тощо)

центри регуляції тонусу скелетних м'язів для підтримки пози людини.

вкорочення або подовження часу спинального рефлексу

2.Травний канал складається з системи органів, які здійснюють механічну та хімічну обробку їжі та її всмоктування. З незасвоєних залишків їжі в ньому формується кал. У людини травний канал являє собою трубку довжиною в 8-10 м, що має два отвори: вхідний - ротовий і вихідний-анальний. Стінка травної трубки складається з трьох шарів: внутрішнього-слизової оболонки, середнього - м'язової оболонки і зовнішнього-соединительнотканой, або серозної, оболонки.

Гладка м'язова тканина середньої оболонки має 2 шари: внутрішній - кругової і зовнішній - поздовжній. У травному каналі розрізняють відділи: ротову порожнину, глотку, стравохід, шлунок, тонкі кишки і товсті кишки. Тонкі кишки складаються з дванадцятипалої, худої і клубової, а товсті - з сліпої, ободової і прямої кишок. Ободова кишка поділяється на висхідну, поперечну, спадну і сигмоподібної. У порожнину травного каналу надходять травні соки, утворені залозами. Частина залоз розташована в самому травному каналі, а великі залози знаходяться поза травного каналу, і виробляються ними травні соки випливають в його порожнину по вивідним протоках.

3. Дві третини всього об'єму крові, що притікає до мозку, доставляється внутрішніми сонними артеріями і одна третина її - хребетними. Перші утворюють каротидну, другі - вертебрально - базилярну системи кровопостачання мозку. У межах кожної з цих систем розрізняють позачерепні і внутрішньочерепні відділи.

Каротидна система постачає кров'ю передню і середню частини головного мозку, вертебрально - базилярна система - його задні відділи.

Каротидна система постачає кров'ю передню і середню частини головного мозку, вертебрально-базилярна - його задні відділи.

Від загальної сонної артерії відходить внутрішня сонна, яка у свою чергу в порожнині черепа віддає 5 гілок: очну, передню і середню мозкові, задню сполучну і передню артерію судинного сплетення.

Інтракраніальний відділ внутрішньої сонної артерії представляється дуже важливим у функціональному відношенні. Так, її внутрішньокістковий відрізок регулює шляхом вазоконстрикції приплив крові до мозку, а вигинам сифона приділяється роль механізмів, що зменшують коливання артеріального тиску.

Однією із найбільш уразливих ділянок каротидної системи є місце біфуркації загальної сонної артерії. Оскільки тут розташовується важливий регулятор системного і регіонарного церебрального кровообігу - каротидний синус, то атеросклеротичне ураження ділянки біфуркації ЗСА може призвести до суттєвих порушень регуляції кровообігу, наприклад до неадекватного зниження системного АТ.

Хребцеві артерії, які відходять від підключичних, входять у отвір поперечного відростку С VI і піднімаються у вузькому каналі, утвореному отворами поперечних відростків С VI -С ІI. При вході в порожнину черепа ці артерії роблять чотири вигини в різних площинах. Подібно сифону внутрішньої сонної артерії ці вигини зменшують амплітуду пульсової хвилі і сприяють рівномірному кровотоку. Аномалії кісткових структур проходження ХА можуть бути суттєвим фактором порушення кровообігу у цій артерії. Наприклад, при остеохондрозі шийного відділу хребта утворення остеофітів може призвести до екстравазальної компресії ХА.

Варіант-26


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 404 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)