АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тест із сечею на мембраноліз.

Свідчить про зміни в імунній системі і дестабілізацію клітинних мембран. Суть методу полягає в тому, що при додаванні до сечі розчину хлориду кальцію відбувається об'єднання іонів кальцію з продуктами катаболізму ліпідів і випадіння кальцієвих мил в осадок ("тест на кальцифілаксію"). Виявлення таким чином продуктів мембранолізу (станоламінові мила) й сечі вказуе на зміни клітинного гомеостазу в організмі в цілому і схильність до розвинення гестозу.

Проба проводиться в звичайних лабораторних пробірках шляхом додавання до 5 мл ранкової сечі 1 мл 10% розчину хлористого кальцію. Якщо через 2-3 хв. в пробірці утворюється білий осадок, проба вважається позитивною. При відсутності осадку — негативною. Після співбесіди тест на кальцифілаксацію поводять самі вагітні в домашніх умовах.

Прогностичне значення має зміна не лише всіх, але в 2 або З параметрів.

Про розвинення гестозу так само свідчать зниження осмотичної густоти сечі, зниження добового діурезу до 900 мл і менше, незначна протеїнурія, яка реєструється періодично.

Тактика ведений вагітності при виявленні ознак прегестозу.

При виявленні прегестозу вагітній необхідно змінити умови, праці, налагодити режим праці і відпочинку, усунути негативні емоції в побуті та на виробництві. Крім того, необхідно забезпечити такі профілактичні лікувально-оздоровчі заходи:

- у стаціонарі на дому, денному стаціонарі або відділенні патології вагітності створити сприятливі умови для подовження нічного сну до 9-10 годин;

- забезпечити раціональне харчування; добовий калораж мас станошіти 2800-3500 ккал, а раціон має містити щодобово підвищену кількість повноцінного білку (110 г у першій половині і 120 г у другій половині гестації), я також вітамінів і мікроелементів, необхідне обмеження вуглеводів (до 300 г), жирів до 80 г, повареної солі до 5 г на добу. Обов'язково виключають екстрактивні речовини, 1-2 рази на тиждень призначають розвантажувальні дні: яблучні— 1,5 кг несолодких яблук, сирні — 500 г сиру, яблучно-сирні — 1 кг яблук і 250 г сиру. Дієта має бути багата солями калію, магнію і кальцію, що створює найсприятливіші умови для покращення функціонального стану нирок, зниження функціональної напруги наднирників, зменшення концентрації внутрішньоклітинного калію, підвищення трансмембранного натрієвого градієнту, зменшення гідрофільності тканин.

3 метою профілактики пізніх гсстозів курсами по 2 місяці з перервою в 2 тижні доцільно призначати фітотерапію зборами, що пропонуються:

Рецепт 1.

Листя або плоди суниці лісовї – 1ст.л.;

листя, плоди брусниці —1ст. л.

Залити 400 мл окропу, настоювати протягом 30 хв., процідити, пити гарячим по 100 мл тричі на день.

Рецепті 2.

Трава сушениці —2ст.л.

Залити 400 мл окропу, настоювати протягом 30 хв., процідити; пити гарячим по 100 мл тричі на день.

Рецепт 3.

Подрібнені плоди шипшини — 1 ст. л.;

трава звіробою —2ч.л.;

трава сушениці — 1ст.л.;

подрібнені плоди глоду —1 ч.л.:

трава пустиринка —1 ст.л.;

бруньки берези — 1ч.л.;

трава хвоща —1 ст.л.;

листя толокнянки — 1ч.л.;

листя брусниці — 2 ч. л.;

плоди або листя суниці — 1 ч. л.

Суміш залити 600 мл окропу, кип'ятити 0,5—хв., настоювати протягом 20 хв., процідити. Пити гарячим по 100 мл на день, за 20-30 хвилин до прийому їжі.

З метою профілактики розвинення пізнього гестозу у вагітних груп ризику також можуть з успіхом бути використані біляниркова індуктотермія та магнійелектрофорез за Н.М. Суворовою і магнійдіатермоелектрофорез за Степанянцем. Одночасно призначають седативні та дезагрегаційні препарати на ніч у мінімальних терапевтичних дозах.

З метою нормалізації окислювально-відновлювальних процесів при прегестозі призначаються антиоксиданти: вітамін Е, 0,2 аскорбінової кислоти, есенціале по 1 капсулі 3 рази на день до 20 днів.

З метою регуляції проникності судинної стінки і клітинних мембран призначають галаскорбін по 0,5 г 3 рази на день, глюконат кальцію по 0.5 г 3 рази на добу, аскорутин по 1 т 3 раз на день — 10 днів.

Вважаємо за доцільне широке застосування в терапії пізніх гсстозів. Хофітолу (ROSA-PHYTOPHARMALABORATOIRES - Франція). Це екстракт з соку свіжого листя артишоку польового (Cynara Scolymus). Препарат нормалізує проникність судинної стінки і клітинних мембран, має жовчогінну, сечогінну і гепатопротекторну дію. Сприяє виділенню з організму сечовини, токсинів. Наявність в артишоку аскорбінової кислоти, каротину, вітамінів В1 і В2 сприяє нормалізації обміну речовин. Призначення Хофітолу показане при хронічних і підгострих. ураженнях нирок, яке відіграє провідну роль в етіопатогенезі пізніх гестозів. Препарат призначають по 2-3 т 3 рази на день протягом 20 днів..:

При патологічному збільшенні маси тіла призначають сечогінний чай (брусниця, листя берези, березові бруньки, шипшина), препарати калію (оротат калію 0,5г З рази на день), спазмолітики - но-шпа 1 т З рази на день.

Для поліпшення матково-плацентарного кровообігу можна застосувати антиагреганти: компламін, трентая, курантил, тіклід,

Превентивну терапію у вагітних з високим ступенем ризику розвинення ПГВ рекомендується проводити у 14-20, 24-28, 32-36 тижнів вагітності.

Профілактика гестозів полягає також у своєчасному виявленні і усуненні так званої фонової патології, на тлі якої, власне, і виникає пізній гестоз, тобто тієї патології, яка лягла в основу віднесення кожної конкретної вагітної до групи ризику. У таких вагітних необхідний також детальний кардіомоніторний контроль за станом плоду із застосуванням нестресових навантажувальних тестів. Правильне диспансерне спостереження, усунення екстрагенітальної патології, своєчасне виявлення субклінічннх стадій гестозу та їх адекватна корекція дозволяють уникнути розвинення тяжких форм гестозу, а отже, і материнської летальності від цього суворого ускладнення вагітності. Крім того, вказані заходи дозволяють знизити і перинатальну смертність, розмір якої перебуває в тісній корелятивній залежності від тяжкості гестозу та його тривалості.


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 855 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)