АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

НЕПРАВИЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ МАТКИ

Прочитайте:
  1. A. Затримка додаткової дольки у порожнині матки
  2. E. - Широку зв’язку матки.
  3. E.Надавати пацієнту зручного положення
  4. I. Загальні положення
  5. I.Загальні положення
  6. N На внутрішній стінці матки є залишки залоз, з яких потім регенерує покрив ендометрію.
  7. N Скорочення матки поступово зменшуються, вони менш виражені в нижньому сегменті і шийці.
  8. N85 Інші незапальні ураження матки, за винятком шийки матки
  9. V. Прикінцеві положення
  10. VІ. Техніка проведення операції кесарева розтину в нижньому сегменті матки поперечним розтином.

фізіологічним положенням матки вважається розміщення її в центрі малого таза на однаковій віддалі від симфізу, крижів і бокових стінок таза, дно матки знаходиться нижче площини входу в малий таз, зовнішнє вічко шийки матки — на рівні сідничних остей (linea interspinalis).

Це положення забезпечується підвішуючим, підтримуючим і фіксуючим апаратом матки. Велике значення також має влас­ний тонус матки та піхви, а також тонус передньої черевної стінки, діафрагми та м'язів тазового дна.

Позиція матки — це відношення матки до провідної осі таза. Матка може зміщуватись щодо свого нормального поло­ження. Це зміщення може бути фізіологічним — тоді матка повертається до свого попереднього положення, або пато­логічним, фіксованим. За таких умов матка нерухомо фіксова­на до стінок таза або сусідніх органів злуками або пухлиною.

Антепозиція — зміщення матки щодо провідної осі допереду.

Ретропозиція — зміщення матки дозаду.

Латеропозиція (dextro- et sinistropositio) — зміщення матки у відповідний бік.

фізіологічна ретропозиція матки виникає при переповненні сечового міхура (рис. 25), антепозиція — при повній прямій кишці.

Патологічне зміщення матки виникає при наявності пух­лин або скупчень гною. Тоді матка зміщується у здоровий бік. Після оперативних втручань або після перенесених запальних процесів з утворенням злук сполучна рубцева тканина підтягує матку в цей бік, причому рухомість матки обмежена або відсут­ня

Нахилення матки (versio uteri) — це відношення вертикаль­ної осі матки до горизонтальної площини. Розрізняють нахи­лення матки вперед (anteversio), убік (lateroversio), а також на­зад (retroversio)

Причинами патологічних нахилень матки можуть бути пухлини статевих органів, причому зміщується тільки тіло матки, а шийка залишається на місці, недостатність зв'язкового апарату матки.

Перегин матки (flexio uteri) — це відношення тіла матки до її шийки. В нормі між тілом матки та шийкою існує тупий кут (близько 120°), відкритий допереду (anteflexio). Якщо кут мен­ший прямого, така антефлексія вважаєтьсягострокутовою (зустрічається при генітальному інфантилізмі).

Перегин матки дозаду (retroflexio) або праворуч (lateroflexio dextra) чи ліворуч (lateroflexio sinistra) є патологічним. Ретро-флексія буває рухомою та фіксованою, фіксація виникає при зрощенні матки з парієтальною очеревиною.

Поєднання retroversio і retroflexio називається ретродевіацією матки (рис. ЗО). Ретрофлексія та ретродевіація матки супро­воджуються ниючим тупим болем унизу живота, болючими місячними (альгодисменореєю), безпліддям. Внаслідок пору­шення кровопостачання та застою крові можуть розвиватися ерозії шийки матки, ендоцервіцити (рис. 31). Іноді хворі скаржаться на порушення сечопуску — сечопуск частий та болю­чий, може бути затримка стільця та біль при дефекації. У по­хилому віці у жінок із ретродевіацією частіше виникає опущен­ня та випадіння матки.

 


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 920 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)