АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Блювання вагітних

Прочитайте:
  1. TORCH- інфекція у вагітних.
  2. АЛГОРИТМ ВЕДЕННЯ ВАГІТНИХ З ПЕРЕДЛЕЖАННЯМ ПЛАЦЕНТИ
  3. АНЕМІЯ У ВАГІТНИХ
  4. Блювання (vomitus) – складний рефлекторний процес, який супроводжується викидом вмісту шлунку назовні через рот.
  5. Блювання вагітних (emesis gravidarum) – найбільш часта форма токсикозу першої половини вагітності.
  6. Блювота вагітних
  7. Вагітних – група захворювань, що виникають у зв’язку з вагітністю і зникають після її переривання.
  8. Гестози (токсикози вагітних).
  9. Гестози вагітних

Може виникати з перших тижнів і супроводжується нудотою. Частіше зустрічається при першій вагітності, зранку. Ранкове блювання не зумовлює особливих порушень в організмі, тому його ще називають фізіологічним.

При легкій формі спостерігається функціональне порушення НС. Головним симптомом є блювання до 5 разів на добу, але супроводжується незначною, часом слинотечою. Частина їжі залишається в шлунку, тому значного схуднення не відмічається, загальний стан не порушується, Ps 90 за хв, АТ і діурез нормальний. Морфологічний склад крові не змінюється. Настрій не стійкий, сонливість. Найчастіше проходить. Але часом посилюється і переходть у більш важку форму.

Помірне блювання – порушення функцій стану ЦНС. Порушується вуглеводний, жировий, білковий, водно-електроний обмін. У крові накопичується молочна,піровинограднакислота та кетонові тіла. На відстані з рота вагітної відчувається запах кислих яблук. Кількість блювань до 10 разів на день і не зменшується від прийому їжі, часто супроводжується слинотечою. Вагітна худне, стає байдужою. Температура субфебрильна, тахікардія, гіпотензія. Діурез знижується, спостерігається ацетонурія. Язик сухий, обкладений білим налетом. З’являється запор, помірна анемія. Зменшення вмісту хлоридів у крові.

При правильному лікуванні блювання зникає. У рідкісних випадках помірне блювання переходить у нестримне.

Нестримне блювання – важке ускладненя вагітності. Воно досягає 20 (і більше) разів на добу, виникає в різні години дня і ночі, незалежно від прийому їжі. При цьому значною мірою порушуються функції НС, залоз внутрішньої секреції, печінки, нирок, зміни торкаються вуглеводневого, жирового, водно-мінерального обміну. Виникає гіповітаміноз та авітаміноз, у організмі накопичуються токсичні продукти обміну. Змінюється кислотно-основний стан, прогресує ацидоз. Вагітна виснажується. Худає на 20 кг і більше. Апетит відсутній, огида до їжі, запор. Язик сухий, обкладений, сіро-білим налетом. Із рота пахне ацетоном. Очі западають, шкіра суха, жовтянична. Температура – субфебрильна – 380С, Ps 100-200 за 1 хв. Хвора млява, апатична. Кількість сечі зменьшується до 200-300 мл за добу. В ній з’являється циліндри, білок, ацетонові тіла, аміак. У крові збільшується рівень залишкового азоту, білірубіну, зміни вмісту хлоридів.

 

 

Лікування.

Організація охоронно-лікувального режиму для цього хвору госпіталізують. Бажано помістити її в окрему палату. Великій спокій мають догляд, спокій, тривалий сон, психотерапія. Досить часто лише перебування в стаціонарі впливає позитивно.

1. Засоби нормалізації функції НС

- заспокійливі

аміназин т. 0,25 2-3 рази на день (якщо в неї затримується їжа) № 7-8

при середній і важкій формі в/м 1-2 мл 0,25% розчином з 5мл 0,25% розчину новокаїну або крапельно з 5% розчином глюкози.

транквілізатори

макропан або періоксарен 10-15 мг/кг 1 раз на день №10-12, етаперазін 0,002- 0,004 г 2-3 рази на добу

пропазин

дроперідол

новокаїн per os по 1ст.л. 3 рази на добу

в/в по 10мм 0,5% розчину 1 раз на добу

хлорид кальцію в/в 10мм 10%

спленін п/ш, в/м по 2мм 2 рази на добу №10-12

- гормони наднирникових залоз

дезоксикортикостерону ацетат в/м по 0,005 г 1 раз №10-12

2. Боротьба з виснаженням і зневодненням годування невеликими порціями і часте і різноманітне, легко засвоюване, високо калорійне.

Страви холодні. Крапельні клізми, якщо їжа не затримується:

в/в глюкоза 40% 30-50мл

Ізотонічний розчин натрію хлориду 1,5-2л

-дезінтокаційні:реополіглюкін (400 мл)

-вітаміни (С,В), кокарбоксилазу

-солі р-ни Рінгера, Рінгера-Локка

3. Боротьба з ацидозом

в/в натрію гідрокарбонату 5% 100-150мл для запобігання токсичної дії проміжних продуктів обміну – глюкоза, вітамін С, тіаміну бромід

4. Боротьба з гіпопротееїнемією в/в плазма, альбумін (100 мл 5%)

5. При супутніх захворюваннях

Консультація суміжних спеціалістів.

6. Фізіотерапевтичні методи лікування: індуктотермія передньої черевної стінки, ендоназальна гальванізація.

 

Показання до переривання вагітності при важких формах ранніх гестозів:

1. Нестримне блювання.

2. Стійка тахікардія.

3. Тривала субфібрильна температура.

4. Жовтяниця.

5. Виражена протеїнурія, циліндрурія.

6. Ацетон в сечі.

Якщо лікування протягом 2 тижнів не приносить покращення.

 

Слинотеча

У більшості випадків супроводжує блювання, але може виникати, як самостійне ускладнення.

При цьому кількість виділеної за 1 добу слини може досягати до 1 л і більше. Це приводить до значного зневоднення, втрати білків, вуглеводів, солей, вітамінів. Спричиняючи мацерацію губ і шкіри довкола рота. Нервово-психічні порушення.

 

Лікування.

Полоскати рот настойкою шавлії, ромашки, ментолу, новокаїном.

При сильній слинотечі:

- атропіну сульфат по 0,0005 г 2рази на добу.

З метою запобігання мацерації шкіри навколо рота змащувати шкіру вазеліном.

 


Діагностика прегестозу.

У літературі дискутується питання про доцільність виділення поняття прегестозу. В тон же час, ми вважаємо, що з метою раннього виявлення перших клінічних ознак пізніх гсстозів і своєчасного застосування лікувально – профілактичних заходів в клінічній практиці необхідно виділяти цей термін.

Прегестоз — комплекс патологічних змін в організмі вагітної, який безпосередньо передує клінічній картині ПГВ і виявляється лише спеціальними методами дослідження. Характерні зміни — гіповолемія, спазм судин матково-плацентарного комплексу, периферичний судинний спазм, порушення гемостазу (хронічна чи підгостра стадія синдрому ДВЗ), в тон час як клінічні прояви гестозу відсутні.

На даний час розроблені і добре себе зарекомендували в повсякденній акушерській практиці достатньо прості скринінгові тести діагностики доклінічннх стадій пізнього гсстозу, які мають бути впроваджені в практику абсолютно всіх жіночих консультацій і регулярно застосовуватися при кожному огляді вагітних групи ризику щодо розвинення пізнього гестозу. До таких тестів належать:

1. Гемодчнамічні проби:

а) судинна асиметрія при вимірюванні АТ на обох руках більше 10-15 мм рт. ст.;

б) зменшення пульсового артеріального тиску (ПАТ) до 30 мм рт. ст. нижче;

ПАТ = систолічний АТ - діастолічний АТ:

в) збільшення АТ на 30-40% у порівнянні з початковим рівнем;

г) вимірювання АТ на обох руках у трьох статичних положеннях;

"лежачи на спині", "лежачи на боці", "сидячи". За нормальних умов при зміні статичного положення систолічний тиск змінюється не більше, ніж на 15 мм рт. ст., а діастолічний залишається на попередніх цифрах, або змінюється максимум на 10 мм рт. ст. Велика амплітуда зміни АТ свідчить про лабільність гемодинаміки;

д) збільшення середнього артеріального тиску (САТ) на 10-20 мм рт. ст.:

;

с) "проба з поворотом" — у вагітної визначаєгься АТ через 5 хв. та 15 хв. в положенні лежачи на лівому боці, потім вона лягає на спину і визначають АТ негайно і через 5 хв. після зміни положення тіла. Підйом діастолічного тиску на 20 мм рт. ст. дозволяє віднести вагітну до групи ризику розвинення гсстозу.

Артеріальний тиск у вагітної слід визначати:

- у положеннісидячи;

- лежачи на лівому боці;

- м'язи руки мають бути розслаблені;

- розташування рип мас забезпечити положення манжетки на рівні серця.

Артеріальний тиск не варто вимірювати:

- у стані занепокоєння;

- у холодному приміщенні;

- при повному сечовому міхурі;

- після навантаження (необхідно 1 хв. відпочинку).

2. Виявлення прихованих набряків:

а) триденне визначення добового діурезу з окремим підрахунком нічного діурезу при однакових фізичному та водному навантаженні. Рекомендується вагітній для виконання 2 рази на місяць, починаючи з 20 тижнів вагітності. Підвищення нічного діурезу більше, ніж на 75 мл, свідчить про схильність до утворення набряків, а зниження добового діурезу більше, ніж на 150 мл, може супроводжуватись наявністю прихованих набряків;

б) проба Мак Клюра-Олдріча — у передпліччя чи гомілку внутрішиьошкірно вводиться 0,2 мл фізіологічного розчину і реєструється час, за який повністю розсмоктується візуально і пальпаторно пухир, який утворився. У нормі — біля 60 хв. При схильності до набряків папула зникає менш, ніж за 40 хв. за рахунок підвищеної гідрофільності тканин внаслідок збільшення капілярного тиску;

в) позитивний "симптом кільця";

г) збільшення окружності гомілковостопчого суглоба більше, ніж на 1 см, протягом тижня або збільшення окружності гомілки на 8-10% від початкового розміру;

д) щотижневе збільшення маси тіла. особливо після 30 тижній вагітності більш ніж на 400 г;;..

е) патологічна прибавка в масі тіла з урахуванням масово-зрістового коефіцієнту (МЗК):

для нормостеннків МЗК=36+4%

для гіпостеників МЗК=28+3%

для гіперстсників МЗК = 45 + 5%

 

Нормостсніки додають в нормі за вагітність 9,7 ± 1 кг, гіпостеніки — 10,6 ± 1 кг, гіперстсніки —8,811 кг.


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 1133 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)