АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ФОРМИ ІНФЕКЦІЙ ТА ЇХНЯ КЛАСИФІКАЦІЯ

Прочитайте:
  1. A. Госпіталізація хворого у інфекційний стаціонар.
  2. C. Форми тіла.
  3. II. Поняття про рани, класифікація ран
  4. II.Качественные нарушения -искажение и извращение формирования суждений и умозаключений.
  5. V1: Формирование зубочелюстной системы
  6. VI ЕПІДЕМІОЛОГІЧНИЙ АНАМНЕЗ: Контакт з інфекційними хворими протягом останніх 3 тижнів /грип та інші гострі респіраторні інфекції, кишкові інфекції/.
  7. А. КЛІНІЧНА КЛАСИФІКАЦІЯ ТУБЕРКУЛЬОЗУ
  8. Активизация МН и укрепл.-е мышц глотки; полож.-е яз. в рот. полости; формир. физиол. типа дыхания.
  9. Алгоритм диференціальної рентгенодіагностики при синдромі аортальної форми серця.
  10. Алгоритм диференціальної рентгенодіагностики при синдромі мітральної форми серця.
Ознака Назва форми інфекції
Природа збудника - бактеральна, - вірусна, - грибкова, - протозойна.
Походження - екзогенна, - ендогенна, - аутоінфекція.

 

екзогенні інфекції виникають і розвиваються внаслідок проникнення в організм людини патогенних мікроорганізмів з довкілля разом з їжею, водою, атакож з повітря,грунту, виділень хворих людей, рековалесцентів та мікробоносіїв;

ендогенні інфекції – виникають внаслідок активації або проникнення умовно-патогенних мікроорганізмів нормальної мікрофлори з нестерильних порожнинлюдського тіла у внутрішнє середовище організму. Особливістю ендогенних інфекцій є відсутність інкубаційного періоду.

аутоінфекції різновид ендогенних інфекцій, що виникають внаслідок самозараження шляхом перенесення збудника (як правило, руками самого хворого) з одного біотопу до іншого.

ФОРМИ ІНФЕКЦІЙ ТА ЇХНЯ КЛАСИФІКАЦІЯ

Ознака Назва форми інфекції
Локалізація збудника в організмі господаря - місцева (вогнищева), - загальна (генералізована): - бактеріємія, - вірусемія, - септицемія, - сепсис, - септикопіємія, - токсико-септичний шок

Форми інфекції

Регіональні (місцеві, осередкові або вогнищеві) інфекції –це такі інфекції, під час яких інфекційний процес протікає у обмеженому, місцевому вогнищі (осередку) і мікроорганізми,локалізовані у даному вогнищі, не поширюються в організмі.

Генералізовані (загальні) інфекції - за умови порушення рівноваги між макро- і мікроорганізмами місцеві інфекції можуть переростати у загальні.

Генералізовані інфекційні захворювання розвиваються внаслідок дисемінування збудника в організмі лімфогенним або гематогенним шляхом.

Залежно від того чи виступає кров лише механічним переносником збудника чи збудник розмножується в крові у межах генералізованої інфекції відповідно розрізняють дві форми:

бактеріємія (чи вірусемія)

сепсис.

За умови масового проникнення у кров бактерій та їхніх токсинів розвивається бактеріальний або токсико-септичний шок.

Бактеріємія

Бактеріємія – це така фаза патогенезу інфекційних захворювань, під час якої збудник потрапляє у кров і переноситься нею в інші місця локалізації (біотопи).

Під час бактеріємії на відміну від сепсису та септикопіємії бактерії лише циркулюють у крові, проте не розмножуються там.

Сепсис – найважча форма генералізованої інфекції

Сепсис – самостійне важке генералізоване гостре або хронічне інфекційне захворювання крові людини, збудник якого розмножується у лімфатичній і кровоносній системах.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 449 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)