АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Алгоритм диференціальної рентгенодіагностики при синдромі мітральної форми серця.

Прочитайте:
  1. c) Алгоритм люмбальной пункции
  2. А. 3. 2 Алгоритм лікування препаратами еритропоетину та тривалими активаторами рецепторів еритропоетину.
  3. А. 4.4. Клінічні критерії диференціальної діагностики коматозних станів у хворих на цукровий діабет
  4. А.4.12. Алгоритм діагностики ІХС.
  5. А.4.3. Алгоритми первинної профілактики та діагностики ЦД.
  6. Автоматія серця. Градієнт автоматії. Дослід Станіуса.
  7. АЛГОРИТМ
  8. Алгоритм
  9. АЛГОРИТМ
  10. Алгоритм аспирации содержимого трахеобронхиального дерева через интубационную и трахеостомическую трубку у больных, находящихся на ИВЛ
    Мітральна форма серця    
         
Гіпертрофія лівого передсердя. ◄― та(або) ―► Збільшення легеневого стовбура.
         
Мітральна вада серця.   Уроджені вади серця, легеневе та тіреотоксичне серце.
         
Гіпертрофія лівого шлуночка.   Гіпертрофія правого шлуночка.
так ▼   ▼ нема   так ▼   ▼ нема
Мітральна недостатність та комбіновані мітральні вади серця. Мітральний стеноз.   Уроджена вада або легеневе серце Тіреотоксичне серце.
   
  Артеріальне повнокрів’я або недокрів’я при уродженій ваді серця. Дифузний пневмосклероз при легеневому серці.  
     
Розширення висхідної частини аорти.   Венозний застій у легенях.  
   
   
   
   
   
       
▼ так   нема ▼      
Складні мітрально-аортальні вади.   Мітральна недостатність або комбінована мітральна вада серця.    
         
         
         
         
         
             
    Венозний застій у легенях.        
             
    так ▼   нема      
Комбінована мітральна вада з переважанням стенозу.   Комбінована мітральна вада з переважанням мітральної недостатності.  
                                       

 


 

 

Стеноз отвору аорти (аортальний стеноз).

За патоморфологічними даними стеноз отвору аорти самостійно зустрічається у 16% випадків. Етіологічний чинник розвитку ізольованого аортального стенозу зі звапнуванням стулок склерозованого клапана аорти спостерігається в 78% випадків (В. X. Василенко, 1972), але вада протягом тривалого часу може не впливати на життєдіяльність людини і нерідко виявляється як випадкова секційна знахідка. Під комбінованим впливом чинників (тривале перевтомлення, інфекції, інтоксикація, порушення обміну та ін., які сприяють прогресуванню захворювання) виявляються клінічні ознаки неблагополуччя в серцево-судинній системі. Серед них сильний біль в ділянці серця за типом стенокардії, задуха, запаморочення під час фізичного навантаження, швидка стомлюваність. Пульс у хворих зі значним ступенем стенозу отвору аорти нечастий і малого наповнення. Верхівковий поштовх серця підсилений і зміщений вліво. Під час пальпації в ділянці яремної ямки в деяких випадках реєструється патогномонічний симптом цієї вади - систолічне тремтіння аорти. Грубий систолічний шум вислуховується на аорті і поширюється на всі точки і зони шиї. На ЕКГ виявляються ознаки перевантаження лівого шлуночка з відхиленням електричної осі серця вліво.

У випадках звуження отвору аорти відплив крові з лівого шлуночка утруднений, перенаповнення шлуночка кров'ю призводить до тоногенної дилатації і гіпертрофії м'яза лівого шлуночка.

Рентгенологічна картина характеризується типовою аортальною конфігурацією серця. Спостерігається розширення серця вліво і заглиблена в діафрагму дуга лівого шлуночка, збільшений діаметр аорти. Це зумовлено тим, що кров, пройшовши звужений отвір аорти, з великим тиском надходить у висхідну частину аорти і, розбризкуючись там, призводить до розширення цього відділу аорти. Під час рентгеноскопії на контурі лівого шлуночка видно потужні, уповільнені скорочення. Результати ангіокардіографії свідчать про тривале знаходження рентгеноконтрастної речовини в порожнині розширеного лівого шлуночка. Отвір аорти звужений, через нього контрастована кров тонким струменем поступово вступає в аорту. Звапнування клапана, виявлене під час рентгенологічного дослідження, звичайно свідчить про різке звуження отвору аорти і є важливою діагностичною ознакою цієї вади.

Алгоритм диференціальної рентгенодіагностики захворювань з синдромом аортальної форми серця подано на схемі 4.

Ультразвукове дослідження за стенозу устя аорти дозволяє встановити ущільнення стулок клапана та зменшення їхнього розходження в систолу, в поєднанні з турбулентним потоком крові на рівні аортального клапана та його надклапанного простору.


 

Схема 4.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 659 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)