АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Всього ягнят 600 гол. Захв 80 гол. Середньодобовий приріст здорових – 0,08кг; хвор – 0,1кг. Середня тривалість хвороби 12 дн. Середня маса хворих 7 кг.

Прочитайте:
  1. A. Бронхоентатичної хвороби
  2. B Середня мозкова артерія
  3. B Середня мозкова артерія
  4. D.Не вбиває, не гнітить збудників хвороби в організмі
  5. E. Запис в історії хвороби
  6. V. АНАМНЕЗ ХВОРОБИ
  7. V. РЕВМАТИЗМ. ХВОРОБИ СУГЛОБІВ. СИСТЕМНІ ЗАХВОРЮВАННЯ СПОЛУЧНОЇ ТКАНИНИ.
  8. XI. Щоденник хвороби
  9. А. 4.4. Клінічні критерії диференціальної діагностики коматозних станів у хворих на цукровий діабет
  10. А. Реєстрація хворих

1. Розробіть комплексний план заходів з профілактики і лікування ягнят хворих на катаральну бронхопневмонію.

Профілактика полягає в підвищенні резистентності тварин, в усуненні простудних факторів, в організації оптимальних умов годівлі та утримання, своєчасній боротьбі з бронхітом та іншими захворюваннями, у тому числі інфекційними й інвазійними, які найчастіше ускладнюються катаральною бронхопневмонією.

Для профілактики бронхопневмонії молодняку застосовують інстиляцію (вкапування в око) розчинів новарсенолу за методом М. П. Говорова протягом трьох днів, по 3 – 5 крапель в око з повторенням через

тиждень. Для ягнят— 25 %-йрозчини. Ягнтам інстилюють розчин новарсенолу у перші дні життя.

До лобулярних пневмоній, які перебігають за типом бронхопневмонії, крім найбільш поширеної катаральної бронхопневмонії, належать ателектатична, гіпостатична й некротична пневмонії, але у тварин вони трапляються рідше.

Для уточнення діагнозу проведіть клін. обстеж. хв. тв., звертаючи головну увагу на патогном. симптоми.

Призначте комплексне лікування хворих ягнят з урахуванням основних правил терапії.

На початку захворювання алергічного походження застосовують протиалергічні засоби (див. терапію фібринозної пневмонії).Призначають також ультрафіолетове опромінювання, діатермію. Показані сульфаніламіди, антибіотики, серцево-судинні засоби, білкові препарати (амінопептид, гідролізин, глобуліни). Можна робити односторонню новокаїнову блокаду зірчастого вузла. Широко застосовують відхаркувальні засоби.

Для відновлення дренажної функції бронхів крім відхаркувальних засобів з успіхом застосовують внутрішньотрахеальне введення 0,25 – 0,5 %-го розвину новокаїну (ягнятам 20 – 30 мл). Для розширення бронхів і регуляції функцій серцево-судинної системи, нирок призначають еуфілін (внутрішньом’язово, молодняку по 5 – 8 мг на 1 кг маси тіла). уводять внутрішньом’язово 0,5 – 1 мл 24 %-го розчину еуфіліну. Ефективне внутрішньовенне введення камфорної сироватки за І. І. Кадиковим. Для групової терапії лікарські речовини застосовують у вигляді аерозолів, а також підмішують їх до кормів. Наприклад, добрий ефект забезпечують аерозолі молочної кислоти і йодтриетиленгліколю. При цьому слід мати на увазі, що для аерозольтерапії треба мати спеціальні пересувні або стаціонарні герметичні камери, розраховані на групу тварин того або іншого виду. Обробка всього поголів’я ферми може призвести до алергічних або інших захворювань тварин і працівників ферми.

№7

Всього корів 400 гол. Затвор 44 гол. Середньодобова молоч продуктивність здоров 16кг, хвор – 5. Середня тривалість хвороби 14 діб. Загинула 1 гол. Середня маса загиблих тв.. 450кг.

1. Розробіть комплексний план лікувально-профілактичних заходів при кетозі корів.

Профілактика кетозу полягає в збалансованій годівлі. У добовому раціоні високопродуктивних корів має бути 6—8 кг сіна, 10—15 — коренеплодів або 5—7 кг картоплі. Концентровані корми в структурі раціону корів у фазу інтенсивної лактації можуть становити 45%, у період згасання лактації та сухостою — 25—30%. Нестачу енергії в раціонах високопродуктивних корів у фазу інтенсивної лактації поповнюють за рахунок введення злакових зернових концкормів, меляси, кормового жиру. На 100 кг маси корів треба давати 3,5—3,8 кг сухої речовини раціону. На 1 кг сухої речовини мас припадати близько 1 к. од., при надої понад 28 кг концентрація енергії повинна становити 1,05к.од.в 1 кг сухої речовини корму, 40—50 кг—1,15—1,2 к. од. Не допускають надмірної годівлі та ожиріння корів у стадії згасання лактації та сухостою. Важливою ланкою у профілактиці кетозу є систематичний активний моціон. Вміст цукру в збалансованих раціонах має становити 1,0—1,2 г, сума цукру і жрохмалю — 2—2,5 г на 1 г перетравного протеїну. Для годівлі корів використовують лише доброякісний силос з величиною рН 3,8—4,2, без слідів у ньому масляної кислоти. Згодовують також доброякісний сінаж вологістю 45—55%, рН — 4,2—5,4, в якому відсутня масляна кислота.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 486 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)