АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

З.д.н.т. України професор Ю.І. Бажора. 33 річний чоловік працює бурильником на гранітному кар’єрі (стаж роботи 10 років)

Прочитайте:
  1. Відповідно до наказу МОЗ України № 77 від 14.04.93 року, показаннями для медико-генетичного
  2. Д.мед.н., професор Запорожан В.М.
  3. дисертаційні роботи послідовників академіка НАПН України Т. С. Яценко
  4. ДОТС-стратегія в Україні (наказ МОЗ України
  5. З.д.н.т. України професор Ю.І. Бажора
  6. З.д.н.т. України професор Ю.І. Бажора
  7. З.д.н.т. України професор Ю.І. Бажора
  8. З.д.н.т. України професор Ю.І. Бажора
  9. Завдання і функції Фонду України соціального захисту інвалідів

 

Ситуаційна задача 28

 

33 річний чоловік працює бурильником на гранітному кар’єрі (стаж роботи 10 років). Проживає в гуртожитку з іншими двома робітниками у кімнаті площею 16 м2. Температура повітря у кімнаті влітку 22 ºС, взимку – 20 ºС. Відносна вологість 40% літом, взимку – 55%. У кімнаті одне вікно розміром 2,0 х 1,2 м. Швидкість руху повітря при відкритій кватирці – 0,2 м/с. Кімната освітлюється за допомогою двох ламп розжарення потужністю по 100 Вт, розташованих по центру приміщення.

Під час санітарно-гігієнічного дослідження умов праці встановлено, що вміст пилу в повітрі робочої зони при буравленні шпари в гранітному кар'єрі дорівнює 22-40 мг/м3. При медичному обстеженні з’ясовано, що робітник скаржиться на задишку, біль і відчуття стиснення у грудях, кашель; рентгенологічно виявлено посилення легеневого рисунку і нечисленні вогнищеві зміни в середніх легеневих полях розміром до 3 мм.

Питання:

1. Чи відповідає мікроклімат і освітлення в кімнаті нормативам?

2. Оцініть стан здоров'я, його залежність від характеру і умов праці. Яких профілактичних заходів треба вжити?

 

Завідувач кафедрою гігієни і медичної екології

Доцент Засипка Л.Г.

«Затверджую»

Проректор з науково-педагогічної роботи ОНМУ

З.д.н.т. України професор Ю.І. Бажора

Ситуаційна задача 29

Робітник-будівельник 47 років має стаж 25 років. Проживає з сім’єю в окремій квартирі. Характеристика мікроклімату у житлових приміщеннях: температура повітря 22-23 ˚С, відносна вологість 35-45%. Приміщення столової кімнати площею 18 м2 має два вікна розмірами 2,0 х 1,2 м. Швидкість руху повітря при відкритій кватирці – 0,2 м/с. Штучне освітлення чотирма електричними лампочками розжарення потужністю по 100 Вт.

При вивченні санітарно-гігієнічних умов праці будівельника встановлено, що він має професійний контакт з асбестом. При медичному огляді робітник мав скарги на кашель із слизувато-гнійним мокротінням, біль в грудях, задуху. Об’єктивно: обличчя бліде з ціанотичним відтінком, шкіра сіро-землистого кольору. Перкуторно – коробочний звук. Дихання жорстке, сухі та вологі хрипи з обох боків, тахіпное. Тахікардія, тони серця приглушені, акцент ІІ тона на легеневій артерії. Гомілки пастозні. В мокротинні визначаються округлі тільця. На рентгенограмі ознаки дифузного інтерстиціального пневмосклерозу.

Питання:

1. Чи відповідає мікроклімат і освітлення у кімнаті гігієнічним нормативам?

2. Оцініть стан здоров'я, його залежність від характеру і умов праці. Яких профілактичних заходів треба вжити?

Завідувач кафедрою гігієни і медичної екології


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 365 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)